Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Τροία: γεωγραφικά ερωτήματα που φωνάζουν

Αγαπητοί φίλοι
Προσπαθώντας να βρω ένα πρωτότυπο θέμα για να ασχοληθώ άρχισα να διαβάζω εργασίες άλλων σχετικά με τον Όμηρο. Εκεί και ανακάλυψα μια μικρή λεπτομέρεια που όμως δημιουργεί μεγάλα ερωτήματα. Κυρίως για την ικανότητα των "ειδικών" να αντιληφθούν τι ακριβώς διαβάζουν και να κάνουν τις απαραίτητες διαπιστώσεις.
Για να μην σας βασανίζω πολύ με τα εσώψυχα μου αλλά και άχρηστες για σας λεπτομέρειες σας βάζω κατευθείαν στο θέμα. Στην ραψωδία Ω' ο Πρίαμος αποφασίζει να πάρει την πρωτοβουλία και να συναντήσει τον Αχιλλέα με σκοπό να του ζητήσει να πάρει το σώμα του Έκτορα για να το θάψει. Ο γέροντας παίρνει μία άμαξα που την σέρνουν μουλάρια και άλογα που στο ένα βρίσκεται αυτός έφιππος.
Φτάνουμε έτσι στους στίχους 349-351 όπου μαθαίνουμε τα εξής:

"οἳ δ᾽ ἐπεὶ οὖν μέγα σῆμα παρὲξ Ἴλοιο ἔλασσαν,
στῆσαν ἄρ᾽ ἡμιόνους τε καὶ ἵππους ὄφρα πίοιεν
ἐν ποταμῷ"

Για όσους δεν είδαν το σημαντικότατο στοιχείο ας κάτσουν αναπαυτικά και ας ξαναδιαβάσουν το προηγούμενο απόσπασμα. Το είδατε; Όχι; Θα σας πω λοιπόν. Τα μουλάρια σταμάτησαν για να πιουν νερό. Ξέρετε γιατί είναι σημαντικό αυτό; Γιατί ένα μουλάρι, ειδικά όταν δεν είναι παραφορτωμένο διανύει τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα για να χρειαστεί να πιει νερό. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι το σημείο που ήπιε είναι στο πεδίο όπου διεξάγονταν κυρίως οι μάχες. Οι μάχες δηλαδή γίνονταν τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα μακριά από την Τροία.
Μα! μα! μα! Η σημερινή Τροία από το υποτιθέμενο μέρος που σταμάτησαν οι Αχαιοί δεν απέχει ούτε τα μισά! θα έλεγαν οι ειδικοί. Αλλά δεν θα πουν γιατί είπαμε είναι πιο εύκολο να θάβεις την γνώση παρά να την αναδεικνύεις.
Το πράγμα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο αν σκεφτείς ότι το πεδίο αυτό της μάχης βρισκόταν στο μέσο περίπου της απόστασης μεταξύ των Τρώων και των Αχαιών. Απείχαν δηλαδή περί τα 60 χιλιόμετρα. Εντυπωσιακό; Μα τότε οι Αχαιοί αν ήταν εκεί η Τροία θα έπρεπε να είχαν σταματήσει είτε στην περιοχή της Μυσίας στο Παλαιόκαστρο ή κάπου στα παράλια του Ευξείνου πόντου. Όμως ούτε το ένα ούτε το άλλο έγινε όπως μας λέει ο Όμηρος. προφανώς, για να βοηθήσω τους ειδικούς, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η Μικρά Ασία μεγαλώνει και μικραίνει εν είδει ακορντεόν. Τότε μεγάλωνε τώρα μικραίνει. Συμβαίνουν αυτά και στις καλύτερες των οικογενειών στην Ασία δεν θα συνέβαινε και μάλιστα όταν ήταν μικρή; παιδί πράμα το γελάς και το φουσκώνεις και μετά ξεφουσκώνει.
Μέχρι να ξεμπερδέψουν τα ... πόδια τους οι ειδικοί θα σας δώσω ακόμη ένα στοιχείο έτσι ως τροφή για σκέψη. Στον στίχο 215 της ίδιας ραψωδίας, δηλαδή της Ω, έχουμε:

"αλλὰ πρὸ Τρώων καὶ Τρωϊάδων βαθυκόλπων"
Μπορείτε να μου πείτε ποιος είναι ο βαθύς κόλπος που έχουν οι Τρώες και δεν τον δείχνουν στον χάρτη; Τον έχουν κρυφό;
καληνύχτα.

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Εκατόμβη= Τα 100 βόδια και άλλες γελοιότητες

Αγαπητοί φίλοι
Επανέρχομαι σ' ένα θέμα που έχω θίξει και παλαιότερα με αφορμή κάποιες παρουσιάσεις "ειδικών" και "λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων" όπου συνεχίζεται η ανοησία περί 100 βοδιών και εκατόμβης.
Είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται η λέξη εκατόμβη για να στοιχειοθετήσει μια τελετή που γίνονταν στα χρόνια του Τρωικού πολέμου. Η τελετή αυτή έχει κάποια έννοια ευχαριστίας πιθανά αλλά μέχρι εκεί. Οι γνώσεις μας για το πως και το γιατί δεν επεκτείνονται περισσότερο μια και δεν ξέρουμε περισσότερα.
Την άγνοια μας λοιπόν αυτή ήρθε να καλύψει, όπως πάντοτε άλλωστε, η βοήθεια των "ειδικών"-όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω. Είδαν λοιπόν τον πολύ πιθανό αριθμό εκατό που παρουσιάζεται στην λέξη, αν και διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις αν πρόκειται για τον αριθμό αυτόν καθ' αυτόν, είδαν και το ΒΗ στο τέλος και είπαν: "δεν μπορεί περί βοδιών θα πρόκειται". Βέβαια ότι ακόμη και η μεταγενέστερη κλίση της λέξεως ΒΟΥΣ δεν έδινε ΒΗ αυτό δεν σταμάτησε κανέναν. Άλλωστε ποιος ασχολείται με τέτοιες λεπτομέρειες. Σας παραθέτω την κλίση του ΒΟΔΙΟΥ.
 
  ὁ    βοῦς         οἱ  βόες
τοῦ βοὸς       τῶν  βοῶν                           
 τῷ  βοΐ          τοῖς βουσὶ(ν)
τὸν βοῦν        τοὺς βοῦς
 ὦ   βοῦ             ὦ   βόες
Είδατε πουθενά το ΒΗ; Εγώ όχι. Διότι εδώ δεν μιλάμε για ρήμα που μπορούν να μας πουν ότι υπάρχει 23ος Αόριστος με θέμα ανάθεμα αλλά είπαμε αν η πραγματικότητα......
Συνεχίζω λοιπόν να ασχολούμαι με τα αξιαγάπητα βόδια και με τα βόδια και ας δούμε δύο συγκεκριμένα αποσπάσματα από την Οδύσσεια:

Οδύσσεια δ’ 351-352 
" ἔσχον, ἐπεὶ οὔ σφιν ἔρεξα τεληέσσας ἑκατόμβας.
οἱ δ᾽ αἰεὶ βούλοντο θεοὶ μεμνῆσθαι ἐφετμέων."
 
Οδύσσεια δ’581-582

“ἂψ δ᾽ εἰς Αἰγύπτοιο διιπετέος ποταμοῖο
στῆσα νέας, καὶ ἔρεξα τεληέσσας ἑκατόμβας.”

Το κομμάτι αναφέρεται στην επιστροφή του Μενέλαου από την Τροία. Όταν φτάνει στο νησί Φάρος κάνει μια εκατόμβη και μια όταν φεύγει. Δηλαδή σύμφωνα με τους ειδικούς 200 βόδια.
Για να κάνουμε λοιπόν μια ανακεφαλαίωση. Ο Μενέλαος είχε στο πλοίο του 200 τουλάχιστον βόδια ή και 300 για να μπορεί κάθε στιγμή να κάνει μια μικροθυσία βρε αδερφέ.
Ας το δούμε τώρα σε αριθμούς. Ένα βόδι είναι ένα ζώο ογκώδες. Το μέσο βάρος του είναι 750 kgr και διαστάσεις περίπου 160-180 cm μήκος και γύρω στα 70cm πλάτος. Άρα 200 ζώα χρειάζονται χώρο τουλάχιστον 240 με 250 τ.μ μόνο για αυτά. Βέβαια τα ζώα αυτά ζυγίζουν και 150 τόνους. Άρα ο κάθε λογικός άνθρωπος την εποχή εκείνη κουβαλούσε 2-3 επιπλέον πλοία για να μεταφέρει τα βόδια του για τις θυσίες του. Αν όλο αυτό σας φαντάζει λογικό...
Είναι αλήθεια ότι δεν μπορώ πειστικά να σας πω τι ακριβώς σημαίνει η εκατόμβη μια και έχω μείνει αρκετά πίσω στην προσπάθεια αποκρυπτογράφησης της γλώσσας που κάνω εδώ και καιρό αλλά το σίγουρο είναι ότι τα 100 βόδια υπάρχουν μόνο στην φαντασία κάποιων ευφάνταστων ειδικών.
καληνύχτα    
 

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Ανασκάπτοντας το παρελθόν:Μια λέξη μια ιστορία-ΕΜΕΙΣ

Αγαπητοί φίλοι
Επιτέλους κάτι άξιο λόγου για να γραφτεί και να μείνει για πάντα στην μπλογκόσφαιρα. Φυσικά ούτε και αυτή την φορά κανείς ειδικός θα μπορέσει να μας διαφωτίσει ή έστω να μας ψελλίσει κάτι αλλά είμαστε συνηθισμένοι πια.
 Η λέξη μας σήμερα είναι το ΕΜΕΙΣ ή μάλον μια από τις περιφραστικές αποδόσεις του το "ΣΟΙ ΚΑ ΜΕ" (η φράση υπάρχει στην Αντιγόνη του Σοφοκλή) ή κατά το νεοελληνικότερο ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ δηλαδή ΕΜΕΙΣ. Ανασκαλεύοντας λοιπόν ανακάλυψα ή για να είμαι δίκαιος ήρθε η ανακάλυψη και με βρήκε ότι στις Φιλιππίνες, εκτός από τα δεκάδες αρχαιοελληνικά ονόματα που συνεχίζουν να δίνουν στα παιδιά τους και εκτός από τις λέξεις που έχω γράψει κατά καιρούς, στην διάλεκτο των ILOCANO όταν θέλουν να πουν ΕΜΕΙΣ λένε SIKAME (η γραφή είναι η λατνική) που είναι μια πολύ παλιά αν όχι αρχαία λέξη.
Φαντάζομαι τώρα ότι πολλοί θα πουν σύμπτωση αλλά δεν μπορεί να είναι γιατί πέρα από το απειροελάχιστο της πιθανότητας της ταυτότητας δύο λέξεων δύο πολιτισμών που ποτέ δεν ήρθαν άμεσα σε επαφή, ταυτόχρονα έχουμε την ταύτιση μιας λέξης (SIKAME) με μια έκφραση(ΣΟΙ ΚΑ ΜΕ). Εκτός αυτού οφείλουμε να σκεφτούμε ότι ο Φιλιππινέζικος λαός, που έμεινε για αιώνες χωρίς ουσιαστικά γραφή, και που για διάφορους λόγους έμενε, μέχρι πριν λίγα χρόνια, μακριά από την σύγχρονη αλλοτρίωση που ονομάζουμε παγκοσμιοποιημένο πολιτισμό, διατήρησε και μέσω της γλώσσας του, όπως θα έκανε κάθε άλλος λαός, ως κόρη οφθαλμού όλα τα στοιχεία που προσδιόριζαν την ιστορική συνέχεια και τελικά την ταυτότητά του. Δεν είναι άλλωστε άγνωστο ότι χάρις σε αυτή την εμμονή οι εθνοτικές ομάδες στις Φιλιππίνες μέχρι και πρόσφατα δεν έρχονταν σε επιμειξία μεταξύ τους ακριβώς για τους ίδιους λόγους μια και θεωρούσαν τους εαυτούς τους "καλύτερους" ή έστω διαφορετικούς από τους υπόλοιπους με αποτέλεσμα αν δεν είχαν επιβληθεί τα tagalog να αδυνατούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.
Καλή νύχτα
Παυσανίας
 
  

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Ας αντιμετωπίσουμε την αλήθεια κατάματα επιτέλους

   Αγαπητοί φίλοι
   Ξέρω ότι το μονοθεματικό του blog ίσως σας έχει κουράσει αλλά δεν ήθελα να είναι λίγο απ' όλα ή όπως έλεγε και η Μαρινέλα "Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ' αγόρι μου". Αυτή η εμμονή και επιμονή μετά μάλιστα από 8,5 χρόνια παρουσίας στην blogoσφαιρα κάνει τα πράγματα για μένα λίγο δύσκολα στο να είμαι πρωτότυπος από την μια και πολυγραφότατος από την άλλη.
    Είναι βέβαια και το ότι αν και όλα αυτά τα χρόνια όλα όσα έγραψα δεν μπόρεσε κανείς να τα ανατρέψει εντούτοις όλοι ακολούθησαν τον γνωστό δρόμο της σιωπής κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνουν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα έναν μονόλογο από μέρους μου που η αλήθεια είναι κάπου με έχει κουράσει.
    Έτσι τον τελευταίο καιρό δεν γράφω κάτι. Σκέφτηκα να σταματήσω αλλά το blog αυτό είναι το παιδί μου και δεν το εγκαταλείπεις έτσι εύκολα. Θα προσπαθήσω λοιπόν να ξεπεράσω αυτήν την κατάσταση αλλά θέλω και την κατανόησή σας.
Για σήμερα ας μιλήσουμε για αλήθειες.
Αλήθεια πρώτη. Ούτε ένα στοιχείο δεν έχει βρεθεί στην επίσημη πατάτα περί καθόδου των Δωριέων και άλλα φαιδρά. Ούτε ταφικές ενδείξεις, ούτε πολιτιστικά ή άλλα έργα, ούτε DNA, ούτε τίποτα. Όμως η επίσημη θέση είναι ότι κατέβηκαν. Από τα βουνά, από τα δέντρα, από την φαντασία κάποιων ευφάνταστων ανοήτων, το πιο πιθανών. Είπαμε αν η πραγματικότητα δεν ταιριάζει με τις επιθυμίες μας τότε την αλλάζουμε κατά το δοκούν.
Αλήθεια δεύτερη. Ο σημερινός ελλαδικός χώρος είναι μια χρονική καταφυγή ομάδων ανθρώπων που όμως δεν ξέχασαν το παρελθόν και τις ρίζες τους. Μετέφεραν μάλιστα μαζί τους και γραπτά μνημεία του παρελθόντος τους, πέρα από τα έργα του Ομήρου, του Ορφέα και του Ησιόδου, και χάρτες τους οποίους η "Πυθία" αξιοποιούσε και έδινε ακριβείς οδηγίες για τόπους μακρινούς ώστε οι άποικοι ή καλύτερα οι επιστρέφοντες να βρουν με ευκολία και να εγκατασταθούν εκεί. Γιατί δεν νομίζω κάποιος να πιστεύει ότι έπεφτε σε ύπνωση και έλεγε οδηγίες με την ακρίβεια χάρτη με αυτόν τον τρόπο!
Αλήθεια τρίτη. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα χρήματα για ανασκαφές δεν έχουν καταφέρει να ταυτοποιήσουν ούτε έναν τόπο που να μπορεί κανείς να τον βλέπει και να τον αναγνωρίζει μέσα από το ομηρικό κείμενο. Οι δήθεν ταυτοποιήσεις είναι τέτοιου είδους που μπορείς στο όνομα του τόπου να τοποθετήσεις οποιοδήποτε τόπο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο ολόκληρο. (Μπορείς να το κάνεις και παιχνίδι αυτό. Βρες μου 32 Ιθάκες και 48 Τροίες. Ο χρόνος μετράει από ΤΩΡΑ!).
Είναι λοιπόν φανερό ότι ο κόσμος δεν έχει ανάγκη από αλήθεια αλλά από ένα βολικό ψέμα. Μάλιστα όσο πιο κραυγαλέο είναι τόσο το καλύτερο. Μήπως είναι η ώρα να λάμψει επιτέλους η αλήθεια;
Παυσανίας

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Τρωικός πόλεμος: Η ηλικία των ηρώων, ένα (φανερό;;;) μυστικό

Αγαπητοί φίλοι
Όποιος διαβάσει τον Όμηρο, είτε την Ιλιάδα είτε την Οδύσσεια, εκείνο που του κάνει εντύπωση είναι η ρώμη, η σωματική δύναμη, των ηρώων. Ο Οδυσσέας, ο Αχιλλέας και οι άλλοι ονομαστοί ήρωες συμπεριφέρονται ως νεαροί αθλητές με σωματικές διαστάσεις Πετρούνια (εκτός του ύψους), με τεράστιες αντοχές κλπ. Αυτή δεν είναι η εντύπωση που σας δημιουργούν οι περιγραφές του Ομήρου;
Αν έχετε πει ναι (όπως έκανα και εγώ) τότε θα πρέπει να προσθέσω μια ακόμη σημαντική λεπτομέρεια. Οι ήρωες αυτοί, οι νεαροί και σωματώδεις ήταν στην πραγματικότητα μεσήλικες,(πιθανών) 50άρηδες και...
Πριν δούμε πως προκύπτει αυτό, γιατί υπάρχουν στοιχεία, σκεφτείτε το πως θα έπρεπε να ήταν η ζωή όταν ένας 50άρης μπορούσε να έχει σωματική δύναμη και αντοχή, γιατί στις μάχες σώμα με σώμα χρειάζεται και πολύ δύναμη και μεγάλη αντοχή, αντίστοιχη με ενός καλογυμνασμένου 25άρη. Μάλιστα αν το προεκτείνουμε λίγο θα διαπιστώσουμε ότι ο Οδυσσέας όταν επέστρεψε στην Ιθάκη ήταν γύρω στα εξήντα (60) και βέβαια δεν χρειαζόταν η παρέμβαση κανενός θεού για να δείχνει γέρος μια και ήταν ήδη. Παρ' όλα αυτά όπως φάνηκε ήταν αρκετά δυνατός για να αντιμετωπίσει τους μνηστήρες. Αντίστοιχη απορία γεννιέται και για την ηλικία της Πηνελόπης και το πως μια γυναίκα κάποιας ηλικίας, έστω και βασίλισσα, γίνεται το αντικείμενο του πόθου τόσων νεαρών;
Ας δούμε τώρα το θέμα της ηλικίας κάνοντας μερικά λογικά βήματα.
1. Οι άντρες ή καλύτερα οι νεαροί βασιλιάδες παντρεύονται σε ηλικίες κανονικές για νεαρούς άντρες, δηλαδή 25+.
2. Ο Οδυσσέας ο Αχιλλέας και άλλοι βέβαια, σύμφωνα με τον Ησίοδο στις Ηοιές, ήταν υποψήφιοι γαμπροί της Ελένης. Μάλιστα σύμφωνα με την γενικότερη αίσθηση που δίνεται στην Ιλιάδα και που ταιριάζει με τις φήμες που μεταφέρει ο Απολλόδωρος στην βιβλιοθήκη του ο Οδυσσέας είναι μεγαλύτερος του, τουλάχιστον μια 5ετία για να έχει και νόημα η αναφορά της διαφοράς.
3. Ο Νέστορας είναι πολύ μεγαλύτερος όλων.
4. Ο Αγαμέμνονας φαίνεται να είναι μεγαλύτερος του Οδυσσέα μάλλον είναι σε κοντινή ηλικία με τον Μενέλαο.
5. Η Ελένη πριν φύγει με τον Πάρη έχει παντρευτεί και έχει γεννήσει δίδυμα, αγόρι και κορίτσι.
 Όλα τα παραπάνω μου επιτρέπουν να συνάγω τα εξής:
Αν ο Μενέλαος ήταν γύρω στα 25 όταν αποφάσισε να παντρευτεί την Ελένη τότε αν προσθέσουμε 3-4 χρόνια, που πιθανών χρειάστηκε να περάσουν μέχρι την γέννηση των παιδιών και την απόφαση της Ελένης να τον εγκαταλείψει "για τα μάτια του Πάρη" τότε ο Μενέλαος πρέπει να ήταν γύρω στα 30.  Στην περιγραφή όμως του Ομήρου η Ελένη (Ιλιάδα 24 στίχος 765) μας πληροφορεί ότι στον δέκατο χρόνο του πολέμου με τους Τρώες αυτή βρίσκεται στην Τροία ήδη είκοσι χρόνια (ἤδη γὰρ νῦν μοι τόδε εἰκοστὸν ἔτος ἐστὶν).
Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ο Μενέλαος, ο Οδυσσέας και πολλοί άλλοι είναι 50άρηδες. Μάλιστα όταν ο Οδυσσέας επιστρέφει στην Ιθάκη είναι ήδη εξηντάρης. Φανταστείτε πόσο θα έπρεπε να είναι ο Νέστορας.
Το εντυπωσιακό εδώ δεν είναι οι ηλικίες αλλά η ζωτικότητα των ηρώων στις ηλικίες αυτές.
Αναρωτηθείτε λοιπόν αν ήξεραν κάτι περισσότερο και ζούσαν ως νεαροί και νεαρές για πολλά χρόνια ή απλά ο ανθρώπινος οργανισμός βρίσκεται σε μια συνεχή φθορά που έχουμε χάσει για πάντα την δυνατότητα της παρατεταμένης νιότης;
Καλές σκέψεις 

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Σεμινάριο Ομηρικής Φιλολογίας. Ξέρουν που είναι η Ιθάκη; Νέα στοιχεία-ερωτήματα

Αγαπητοί φίλοι
Επανακάμπτοντας μετά την καλοκαιρινή διακοπή θα προσπαθήσω να αναφερθώ σε ένα σημερινό θέμα, αυτό του συνεδρίου που γίνεται στην Ιθάκη. Εκεί όπως καταλαβαίνεται δεν πας αν δεν είσαι φιλόλογος έτσι και εγώ ούτε προσπάθησα. Πάντως σκέφτηκα να συνεισφέρω με ...φρέσκα κουλούρια. Μιλάω για στοιχεία που κανείς μέχρι τώρα δεν έχει εντοπίσει και όμως ήταν μπροστά στα μάτια τους.
Έχουμε ήδη αναφέρει σε άλλα σημειώματα ότι η Ιθάκη έχει τρία λιμάνια. Αυτό που βρίσκεται στην εξοχή της Ιθάκης έξω από την πόλη και κάτω από το Νήιον, όπου υποτίθεται σταμάτησε η θεά Αθηνά και τα δύο που είναι στην πόλη της Ιθάκης καθότι "αμφιάλω".
 Οδύσσεια Α-386
ΜΗ ΣΕ Γ ΕΝ ΑΜΦΙΑΛΩ ΙΘΑΚΗ ΒΑΣΙΛΗΑ ΚΡΟΝΙΩΝ

Οδύσσεια Α-395
ΠΟΛΛΟΙ ΕΝ ΑΜΦΙΑΛΩ ΙΘΑΚΗ ΝΕΟΙ ΗΔΕ ΠΑΛΑΙΟΙ

Οδύσσεια Α-401
ΟΣ ΤΙΣ ΕΝ ΑΜΦΙΑΛΩ ΙΘΑΚΗ ΒΑΣΙΛΕΥΣΕΙ ΑΧΑΙΩΝ


Οδύσσεια Α-185-186.
ΝΗΥΣ ΔΕ ΜΟΙ ΗΔ ΕΣΤΗΚΕΝ ΕΠ ΑΓΡΟΥ ΝΟΣΦΙ ΠΟΛΗΟΣ,
ΕΝ ΛΙΜΕΝΙ ΡΕΙΘΡΩ ΥΠΟ ΝΗΙΩ ΥΛΗΕΝΤΙ."

Θα μου πει κάποιος ότι αυτά τα ξέρουμε. Τα ξέρετε αλλά θα σας δώσω μια νέα προοπτική. Θα προσθέσω μια μικρή μόνο γνωστή πληροφορία.
 
Οδύσσεια Π’ ραψωδία στίχος 324
«ΟΙ Δ ΟΤΕ ΔΗ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΟΛΥΒΕΝΘΕΟΣ ΕΝΤΟΣ ΙΚΟΝΤΟ»

Σταχυολογώ τις πληροφορίες.
1. Από τα δυο λιμάνια της πόλης το ένα είναι βαθύ.  Άρα το άλλο είναι πιο ρηχό. Έχει λοιπόν δυο λιμάνια το ένα βαθύ και το άλλο λιγότερο βαθύ.
2. Το τρίτο λιμάνι βρίσκεται μέσα στο ρεύμα (ΕΝ ΛΙΜΕΝΙ ΡΕΙΘΡΩ).
Ας δούμε τι σημαίνουν αυτά.
Για να είναι δυο λιμάνια στην σειρά το ένα βαθύ και το άλλο ρηχό αυτό μπορεί να συμβεί ΜΟΝΟ αν βρίσκονται μέσα σε κλειστό κόλπο. Τότε το λιμάνι που βρίσκεται πιο κοντά στην έξοδο του κόλπου θα είναι βαθύτερο και αυτό στο εσωτερικό, τον μυχό του κόλπου πιο ρηχό. Αυτό συμβαίνει γιατί οι επιχωματώσεις επηρεάζουν πρωτίστως τον μυχό ενός κόλπου και λιγότερο το εσωτερικό. Άρα κάθε καράβι που θα μπαίνει στον κόλπο θα σταματά στο πρώτο λιμάνι, το βαθύ. Μάλιστα αν είναι μεγάλο θα μένει υποχρεωτικά στο πρώτο, το βαθύ για να μην κολλήσει στην άμμο.
Το τρίτο λιμάνι βρίσκεται στο θαλάσσιο ρεύμα επάνω. Όπως πιστεύω ότι γνωρίζεται όλοι τα νησιά περιτριγυρίζονται από θαλάσσια ρεύματα. Άρα θα έπρεπε και τα τρία λιμάνια να βρίσκονταν μέσα σε θαλάσσια ρεύματα και άρα δεν δικαιολογείται να χρησιμοποιηθεί ως χαρακτηριστικό του ενός εκτός αν τα άλλα δύο είναι μέσα σε κόλπο. Για του λόγου το αληθές μια σχηματική απόδοση ρευμάτων από την NASA.
   Επαναφέρω λοιπόν την εικόνα της πραγματικής Ιθάκης και πείτε μου εσείς αν η οποιαδήποτε άλλη φιλόδοξη "Ιθάκη" διαθέτει αυτά τα στοιχεία:
Όλα στην θέση τους. Αλήθεια θα το δούνε ποτέ οι ειδικοί;


Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Η ανατροπή των πόλων-Μια νέα συγκλονιστική (και παγκόσμια πρώτη) ανακάλυψη

Αγαπητοί φίλοι
Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ να μοιραστώ μαζί σας κάθε νέο εύρημά μου γιατί δυστυχώς η επίσημη επιστημονική κοινότητα .....
Εδώ και 9 χρόνια προσπαθώ να πείσω κάποιους να ακούσουν και παρά τα συνταρακτικά στοιχεία δεν θέλουν να ακούσουν. Ίσως γιατί φοβούνται να αποδεχτούν ότι τόσο αυτοί όσο και οι προηγούμενοι κάναν μόνο λάθη στην περίπτωση των ομηρικών κειμένων.
Εγώ λοιπόν σε πείσμα όλων αυτών που δεν τιμούν κανέναν από τους ηθικούς κανόνες που πρέπει να διέπει έναν επιστήμονα συνεχίζω και παρουσιάζω μόνο στοιχεία και όχι αναμασήματα ή φληναφήματα. Έχω λοιπόν την χαρά να σας παρουσιάσω το0 σημαντικότερο εύρημα μου. Ένα εύρημα μνημείο για τους τυφλούς επιστήμονες κάτι αντίστοιχο με τον χρησμό που έδωσε η Πυθία στον Βύζαντα όταν ξεκίνησε να χτίσει το αρχαίο Βυζάντιο.
Δεν θέλω να σας κουράσω και γι' αυτό περνάω στα στοιχεία.
Οδύσσεια Ε στίχοι 272-275
Πληιάδας τ᾽ ἐσορῶντι καὶ ὀψὲ δύοντα Βοώτην
Ἄρκτον θ᾽, ἣν καὶ ἄμαξαν ἐπίκλησιν καλέουσιν,
ἥ τ᾽ αὐτοῦ στρέφεται καί τ᾽ Ὠρίωνα δοκεύει,
οἴη δ᾽ ἄμμορός ἐστι λοετρῶν Ὠκεανοῖο:

Είναι οι γνωστοί στίχοι όπου όλοι μα όλοι μένουν στο ότι η Μ.Άρκτος, όπως φαίνεται καθαρά στον τελευταίο στίχο του αποσπάσματος, δεν δύει ποτέ, δηλαδή είναι αειφανής, δηλαδή βρίσκεται στο Ζενίθ ή αλλιώς πάνω από τον Βόρειο πόλο και μέχρι 15 μοίρες το πολύ απόκλιση.
Εδώ αρχίζουν και τελειώνουν όλοι οι τεράστιοι. Όμως εγώ από εδώ άρχισα γιατί το απόσπασμα αυτό περιέχει πολλές ακόμη συγκλονιστικές πληροφορίες που κανείς δεν κατάφερε, μέσα στην ζάλη του όλα είναι γνωστά, να δει.
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ 1  
Αυτό που έχω ξαναγράψει ότι για να παίξουν κρυφτό (ΔΟΚΕΥΕΙ) ο Ωρίωνας με την Μ.Άρκτο αυτήν την χρονική στιγμή θα πρέπει να είμαστε στο Νότιο ημισφαίριο και σε πλάτη γύρω στις 40 μοίρες Νότια.
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ 2
Ο Βοώτης, ένας αστερισμός τόσο κοντά στην Μ.Άρκτο δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να δύει, στο Βόρειο ημισφαίριο, όταν η Μ. Άρκτος είναι αειφανής. Είναι και αυτός αειφανής. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στο Νότιο ημισφαίριο.
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΤΕΡΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ 3
Λόγω της κίνησης της Γης σε κανένα πλάτος ο Βοώτης δεν δύει όταν ανατέλλουν οι ΠΛΕΙΑΔΕΣ. Αντίθετα οι Πλειάδες δύουν όταν ανατέλλει ο Βοώτης.
Για να συμβούν όλα όσα οι τέσσερις στίχοι αποκαλύπτουν θα πρέπει:
1. Να βρισκόμαστε σε Νότια πλάτη γύρω στις 19-20 μοίρες.
2. Η Γη να περιστρέφεται με φορά αντίθετη από την σημερινή.
Τα παραπάνω σημαίνουν ότι η αναφορά γίνεται για Νότια πλάτη και... ότι η Γη πριν μερικές χιλιάδες χρόνια και πάντως μετά τους ομηρικούς χρόνους έχει ανατραπεί. Ο Βόρειος πόλος έγινε Νότιος και τανάπαλιν και εξαιτίας αυτού του γεγονότος άλλαξε η φορά περιστροφής της.
Απολαύστε λοιπόν φίλοι μου αυτήν την φανταστική ημέρα. Από σήμερα επίσημα γνωρίζουμε ότι η Γη ανατράπηκε και ότι τα γεγονότα της Τροίας και των Αργοναυτικών έγιναν πριν από χιλιάδες χρόνια.
ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ

Σάββατο 7 Μαΐου 2016

ΤΙΤΑΝΕΣ-Η αρχή της αποκάλυψης μιας κρυμμένης αλήθειας

Αγαπητοί φίλοι
Επανέρχομαι με ένα θέμα που θέλω να πιστεύω ότι θα βάλει μια ακόμη βόμβα στα θεμέλια της επίσημης εκδοχής της ιστορίας και αυτή δεν είναι άλλη από το θέμα των ΤΙΤΑΝΩΝ.
Η "λέξη" ΤΙΤΑΝΕΣ δεν είναι τίποτε άλλο από μια αυθαίρετη μεταγραφή της πραγματικής "λέξης" ΤΙΤΗΝΕΣ. Αυτό έγινε από την λανθασμένη απόδοση των φιλολόγων της κλασικής (πιθανώς) εποχής ή και παλαιότερα την οποία βέβαια οι κατοπινοί υιοθέτησαν χωρίς να μπουν στον κόπο έστω και στοιχειωδώς να την ελέγξουν. Δεν μπορεί να μην σου κινεί την περιέργεια ότι η "λέξη" χρησιμοποιείται στο ομηρικό κείμενο και να κάνεις την ελάχιστη κίνηση να δεις τι σημαίνει άραγε εκεί;
Βέβαια οφείλω να πω εδώ ότι ήδη είχε φτιαχτεί μια τεράστια παραμυθολογία από διάφορους ευφάνταστους συγγραφείς που ταίριαζε με την επικρατούσα άποψη ότι όσο πιο ακραία ήταν αυτά που λέγονταν τόσο καλύτερα μια και έτσι θα καταρρίπτονταν από τους υποτίθεται ορθολογιστές χριστιανούς θεολόγους ως ανόητα.
Υιοθετήθηκε έτσι η έννοια των "γιγάντων" , ότι και αν αυτό πραγματικά σημαίνει, των τεράστιων δηλαδή ανθρωπόμορφων πλασμάτων με την καταστροφική διάθεση και τα λοιπά χαρωπά που όλοι γνωρίζεται. Είναι όμως έτσι;
Για να απαντήσουμε στο θέμα με αξιοπιστία θα πρέπει να προστρέξουμε στην κατάλληλη αρχαία ελληνική γραμματεία και αυτή δεν είναι άλλη από τον Όμηρο και τον Ησιοδο της Θεογονίας.
Αρχίζοντας από τον δεύτερο θέλω να επισημάνω για μια ακόμη φορά ορισμένα πράγματα. Ο Ησίοδος κάνει μια προσπάθεια να κωδικοποιήσει ορισμένες παλαιότερες γνώσεις σε ένα σύγγραμμα όπου πιθανολογώ ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει ή χρησιμοποίησε ως διδακτικό εργαλείο. Δεν ήταν η προσπάθεια ενός ιστορικού ερευνητή αλλά ενός απλού καταγραφέα, που είχε βέβαια την τύχη να σωθεί το έργο του ενώ χιλιάδες άλλων χάθηκε οριστικά. Επίσης η επανασύνθεση των έργων του δημιούργησε στην πραγματικότητα ένα παζλ ανολοκλήρωτο μια και πολύ πιθανά είτε έχουμε χαμένα μέρη από την θεογονία που έδιναν ένα άλλο ίσως νόημα είτε διαφορετικών (ίσως και συγγραφέων) έργων τμήματα συνδέθηκαν σε κάτι που πρέπει να επιστρατεύσεις μεγάλη επιείκεια για να το πεις ενιαίο έργο. Εκεί εμφανίζονται οι ΤΙΤΗΝΕΣ ως "οντότητες" ότι και αν αυτό σήμαινε για τον συγγραφέα.
Μέσα σε αυτό το μπέρδεμα ήταν εύκολο να προσωποποιηθούν και να δοθεί η εικόνα που προαναφέραμε. Ήταν όμως έτσι;
Η πραγματικότητα είναι τόσο διαφορετική όσο και αποκαλυπτική για το τι ακριβώς σημαίνει το ΤΙΤΗΝΕΣ. Ας κάνουμε λοιπόν την αποκάλυψη. ΤΙΤΗΝΕΣ είναι οι "μεταφορείς". Αυτοί ή αυτά που κουβαλούν πράγματα πιθανότατα τραβώντας. Έχει δηλαδή διπλή ερμηνεία. Αυτή του μεταφέρω αλλά και αυτού του τραβάω για να μεταφέρω. Την έννοια αυτή μπορούμε εύκολα να την βρούμε στο ομηρικό κείμενο. Ας δούμε ένα παράδειγμα:
Οδύσσεια 10 στίχος 354
"ἡ δ᾽ ἑτέρη προπάροιθε θρόνων ἐτίταινε τραπέζας
ἀργυρέας," 
 ή 
Ιλιάδα 13 στίχοι 531-535
"Μηριόνης δ᾽ ἐξ αὖτις ἐπάλμενος αἰγυπιὸς ὣς
ἐξέρυσε πρυμνοῖο βραχίονος ὄβριμον ἔγχος,
ἂψ δ᾽ ἑτάρων εἰς ἔθνος ἐχάζετο. τὸν δὲ Πολίτης
αὐτοκασίγνητος περὶ μέσσῳ χεῖρε τιτήνας
ἐξῆγεν πολέμοιο δυσηχέος"
Στην πρώτη περίπτωση μεταφέρουν τραπέζια και στην δεύτερη μεταφέρει με τα χέρια του τον χτυπημένο αδερφό του.
Μπορείτε να βρείτε και άλλα αποσπάσματα από τον Όμηρο. Και αυτά δίνουν ακριβώς την ίδια εννοιολογική σημασία.
Σκεφτείτε λοιπόν τι θα έπρεπε να είναι οι ΤΙΤΗΝΕΣ ή (κατά το νεοελληνικόν) ΤΙΤΑΝΕΣ όταν η ιδιότητάς τους είναι να μεταφέρουν και να τραβάνε.
Καλές σκέψεις λοιπόν.
Παυσανίας

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Ανατροπή των Πόλων-Η επιβεβαίωση

Αγαπητοί φίλοι
Έχω αναφερθεί πολλές φορές στην ανατροπή των πόλων που συνέβη πριν από χιλιάδες χρόνια και ήταν η αιτία να γεννηθεί η τελευταία περίοδος των παγετώνων. Μέχρι τώρα όμως τα στοιχεία ήταν δυσνόητα για τους πολλούς, και για μένα στην αρχή, πιστέψτε με, και αυτό δημιουργούσε μια αμφιβολία μέσα σας. Ήρθε όμως η ώρα να σας δώσω το απόλυτο στοιχείο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν και να γίνει κατανοητό από όλους. Νομίζω ότι είναι η στιγμή που πρέπει να την ζήσετε μια και είναι μοναδική.
Ιλιάδα 18 484-487
Πληϊάδας θ᾽ Ὑάδας τε τό τε σθένος Ὠρίωνος
Ἄρκτόν θ᾽, ἣν καὶ Ἄμαξαν ἐπίκλησιν καλέουσιν,
ἥ τ᾽ αὐτοῦ στρέφεται καί τ᾽ Ὠρίωνα δοκεύει,
οἴη δ᾽ ἄμμορός ἐστι λοετρῶν Ὠκεανοῖο.
(οι επισημάνσεις δικές μου)
"
Στις 4 αυτές γραμμούλες έχουμε μια βόμβα μεγατόνων ή μάλλον την επιβεβαίωσή της. Αρχίζω ένα-ένα τα στοιχεία.
1) Η Μ. Άρκτος είναι αειφανής. Δηλαδή είναι κοντά στον Β. Πόλο και φαίνεται από παντού καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας στο Β. ημισφαίριο(οἴη δ᾽ ἄμμορός ἐστι λοετρῶν Ὠκεανοῖο)
2) Η Μ. Άρκτος στρέφεται και δοκεύει τον Ωρίωνα. Το δοκεύει σημαίνει κάτι σαν παραμονεύει ή πιο απλά κρύβεται όταν αυτός εμφανίζεται και περιμένει να φύγει για να εμφανιστεί.
Αυτή η πανέμορφη εικόνα δίνει ακριβώς το τι συμβαίνει στον ουρανό του Ν.Πόλου κάποια εποχή του χρόνου. Φέτος για παράδειγμα στις 2 Μαΐου γύρω στις 17:00 αρχίζει ένα παιχνίδι στον ορίζοντα. Η Μ.Άρκτος αρχίζει δειλά-δειλά να κάνει την εμφάνισή της. Στις 19:55 και οι δύο αστερισμοί φαίνονται στο ορίζοντα όμως με αντίστροφη πορεία. Ο Ωρίωνας πηγαίνει να κρυφτεί και η Μ.Άρκτος εμφανίζεται πλήρης. Το κρυφτό αυτό συνεχίζεται μέχρι τις 21:15 όπου και κρύβεται εντελώς ο Ωρίωνας αφήνοντας μόνη την Μ.Άρκτο.
Αυτό το μοναδικό "κρυφτό" συμβαίνει μόνο στο Ν.ημισφαίριο μια και στο Βόρειο η Μ.Άρκτος είναι αειφανής.
Το συμπέρασμα βγαίνει μόνο του. Ο Όμηρος δεν μπορεί να ζει στο Βόρειο ημισφαίριο και να περιγράφει τον ουρανό του Νοτίου ημισφαιρίου. Επειδή λοιπόν αποδεικνύω με στοιχεία ότι έζησε σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε Βόρειο ημισφαίριο αυτό σημαίνει ότι τότε το σημερινό Βόρειο ημισφαίριο ήταν Νότιον και η ανατροπή των πόλων είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο.
Σας παραθέτω και δύο εικόνες για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε αστρονομικά προγράμματα:


Παυσανίας
   Συμπλήρωση
Σε ακόμη νοτιότερα πλάτη και γυρνώντας στο 1540 πχ που αντιπροσωπεύει τον ουρανό του 14420, με την προϋπόθεση πάντα της ανατροπής των πόλων, έχουμε ευκρινέστερη εικόνα του κρυφτού ανάμεσα στην Μ.Άρκτο και τον Ωρίωνα. Δείτε λοιπόν μια εικόνα από το ίδιο πρόγραμμα (Kstar)
 Όπως βλέπετε ο Rigel στα αριστερά μόλις δύει ενώ η Μ.Άρκτος,δεξιά, μόλις έχει ανατείλει στον ορίζοντα. Η προσομοίωση αφορά την πόλη του Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Η Χρονολόγηση του Τρωικού πολέμου-Το λάθος της ομάδας Παπαμαρινόπουλου.

Αγαπητοί αναγνώστες
φαντάζομαι ότι όλοι σας έχετε ήδη διαβάσει για την χρονολόγηση της του Τρωικού πολέμου από την ομάδα του καθηγητή κ. Παπαμαρινόπουλου και φυσικά την προβολή που είχε από το σύνολο των εντύπων και όχι μόνο. Φαντάζομαι επίσης ότι καταλαβαίνεται πως προβλήθηκε όχι τόσο η έρευνα αλλά κάτι που ταιριάζει σε όσα το σύστημα προβάλει ως αληθινά. Άλλωστε αν απλώς κάποιος κοιτάξει την σύσταση της ομάδος θα δει ενδιαφέροντα πράγματα. Όμως αυτό δεν με ενδιαφέρει την στιγμή αυτή. Εκείνο που μ' ενδιαφέρει είναι η αλήθεια που επιμελώς ή από άγνοια κρύβεται πίσω από την υποτιθέμενη επιστημονική έρευνα.
Μην νομίζετε ότι μεμψιμοιρώ επειδή αυτοί έχουν την προβολή και εγώ όχι. Δεν είναι εκεί το σημείο σύγκρουσης. Είναι στο ότι παραποιούν την αλήθεια μέσα από βολικά στοιχεία με σκοπό να πετύχουν προσωπικούς στόχους παρασύροντας ίσως και κάποιους που έχουν αγαθούς σκοπούς. Επειδή τα λόγια είναι εύκολα και η απόδειξη μετράει θα περάσω αμέσως σε αυτήν.
Ισχυρίστηκαν λοιπόν ότι με βάση τα αστρονομικά στοιχεία που παρουσιάζονται στα έργα του Ομήρου βρήκαν τις ημερομηνίες. Θέλω λοιπόν να ρωτήσω "τα αστρονομικά στοιχεία που χρησιμοποιεί κάποιος είναι μόνο όσα τον βολεύουν ή χρησιμοποιεί το σύνολο των στοιχείων για να προκύψει ένα συμπέρασμα;" Θα περίμενα λοιπόν από επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν το σύνολο των στοιχείων. Αυτό θα ήταν τουλάχιστον επιστημονικά ορθό. Μπορεί η προσέγγιση τους να είχε διαφορές με την δική μου αλλά τότε δεν θα μπορούσα να τους προσάψω και πολλά. Τι μπορείς να πεις για κάποιον που κάνει σωστά την δουλειά του και καταλήγει απλά σε λάθος συμπεράσματα; ΤΙΠΟΤΑ. Όμως εδώ δεν έγινε αυτό.
Επειδή οφείλω να είμαι απόλυτα καθαρός θα μπω σε λεπτομέρειες. Η χρονολόγηση του τρωικού πολέμου από μέρους τους βασίστηκε κυρίως σε μια αδιόρατη αναφορά που πιθανών υπέκρυπτε την ύπαρξη μιας έκλειψης ηλίου την ώρα της μνηστηροφονίας. Αν και αυτό αποτελεί μια υπόθεση μια και δεν αποτελεί ξεκάθαρη δήλωση ας υποθέσουμε για λίγο ότι αυτό πράγματι συμβαίνει. Είναι το μόνο αστρονομικό στοιχείο στα ομηρικά έπη; ΟΧΙ. Υπάρχει μια διπλή αναφορά στην Οδύσσεια όπου η Καλυψώ αναφέρει στον Οδυσσέα ότι η Μ.Άρκτος είναι αειφανής και για να φτάσει στο νησί του πρέπει να την έχει πάντοτε στα αριστερά. Οι αναφορές αυτές της Καλυψώ δεν υποτίθενται ούτε αμφισβητούνται από κανέναν. Είναι εκεί φανερές και συγκεκριμένες. Αυτές λοιπόν τις αναφορές δεν τις έλαβαν υπ' όψιν τους καθόλου. Ούτε τους ένοιαξε αν ικανοποιούνται οι παραπάνω δύο συνθήκες την χρονολογία που υποτίθεται ανακάλυψαν. Ας δούμε λοιπόν αν πραγματικά συμβαίνει αυτό.
 Αυτή η εικόνα είναι ένας συνδυασμός ανάμεσα στην θέση των αστερισμών και την πορεία που διαγράφει ο βόρειος πόλος της Γης κατά το φαινόμενο της μετάπτωσης των ισημεριών. Όπως μπορείτε να δείτε την εποχή γύρω στο 1200 πχ η Μ. Άρκτος βρίσκονταν πάνω από τον Βόρειο πόλο και δεξιά του. Λέω δεξιά του μια και η κίνηση της Γης προς τα ανατολικά εμφανίζει την Μ. Άρκτο, εκείνη την εποχή να βρίσκεται στα δεξιά κάθε ακίνητου κατοίκου της Γης.  Το ίδιο θα συνέβαινε αν προσπαθούσες να κινηθείς προς Βορρά ή Βορειοδυτικά. Αν πάλι πήγαινες Βόρειο ανατολικά θα την είχες μπροστά σου και λίγο αριστερά. Σε περίπτωση που η πορεία σου ήταν παράλληλη με τον ισημερινό και με κατεύθυνση από Δύση προς ανατολή τότε και μόνο τότε θα την είχε στο αριστερό σου χέρι. Ας δούμε ένα μικρό επεξηγηματικό σχεδιάγραμμα.








Με αυτή την θέση της Μ.Άρκτου στον ουρανό του 1200 πχ ο Οδυσσέας για να την έχει πάντα αριστερά έπρεπε να ταξιδεύει από Δυτικά προς ανατολικά.

Με αυτήν την φορά στην σχεδία του ο Οδυσσέας θέλω κάποιος να μου πει πως βρέθηκε στο Ιόνιο πέλαγος; που είναι στην πραγματικότητα ένας μεγάλος κόλπος μια και περιορίζεται από το τις Ιταλικές και ελληνικές ακτές.
 Θα αρχίσουν να ισχυρίζονται οι διάφοροι ειδικοί τι; Ότι πέταξε με την σχεδία του πάνω από την Ιταλία; Ότι ήταν κάπου κοντά στον κόλπου του Τάραντα; Γιατί δεν πήγαινε στην Ιταλική χερσόνησο τότε που ήταν μπροστά του. Με 17 ημέρες που ταξίδεψε με την σχεδία με ευνοϊκό άνεμο θα πρέπει να κοιμόταν τουλάχιστον καμιά δεκαριά για να μην φτάσει στα ελληνικά παράλια. Που είναι αλήθεια το νησί της Καλυψώ; Είναι σαν όλα τα υπόλοιπα μόνο στην φαντασία του Ομήρου; Πώς όμως τότε στηρίζονται σε μια υποτιθέμενη αναφορά όταν αδιάσειστα στοιχεία από το νησί της Καλυψώς ξεκινώντας ως τις αστρονομικές αναφορές χαρακτηρίζονται ως μυθοπλασίες;
Μην αφήνετε να σας περνούν για εύκολα θύματα που μπορούν να σας σερβίρουν το οποιοδήποτε παραμύθι. Αντισταθείτε στα ψέμματά τους και αντιμετωπίστε τους με την αλήθεια. Ίσως έτσι κάποτε θελήσουν να την δουν.
Παυσανίας

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Αργοναυτικά-η επεξήγηση

Αγαπητοί αναγνώστες
ως επεξήγηση των προηγούμενων αναρτήσεων, το γιατί δηλαδή τις έκανα, είναι το σημείωμα αυτό που διαβάζετε.
Όπως είδατε στον χάρτη που προηγήθηκε το ταξίδι των Αργοναυτών είναι όχι μόνο επικό αλλά ταυτόχρονα δείκτης για το είδος του πολιτισμού που χάθηκε από την ανατροπή των πόλων αλλά και την εισβολή στον πλανήτη(θα την παρουσιάσω σε επόμενο άρθρο όπως και άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα).
Όσοι μπήκατε στην διαδικασία να μεγεθύνετε τον χάρτη θα είδατε ότι οι Αργοναύτες ξεκίνησαν από την Πολωνία, διέσχισαν πότε μέσα από ποτάμια και πότε πέφτοντας στην θάλασσα, ακολουθώντας παράλια ρεύματα,ολόκληρη την Αμερικανική ήπειρο, από τον Βορρά ως τον Νότο (που τότε ήταν ανάποδα) και περνώντας πάνω από την Ανταρκτική, μετατρέποντας την Αργώ σε ένα είδος ελκήθρου, πέρασαν στην Ν.Ζηλανδία, το Μεξικό και από τον Βερίγγειο πορθμό πέρασαν τελικά στις ακτές του Καναδά.
Αυτό το τεράστιο σε μέγεθος ταξίδι είναι και σήμερα αδιανόητο ως αδύνατο να γίνει και μάλιστα στους χρόνους που αναφέρονται. Παράλληλα η δυνατότητα ενός πλοίου να ταξιδεύει σε ποτάμια και θάλασσες με την ίδια ευκολία προβληματίζει. Το πλοίο αυτό δεν θα μπορούσε να είναι με καρίνα γιατί τότε θα είχε θέμα στα ποτάμια. Ταυτόχρονα οι 50 Αργοναύτες δηλώνουν ότι δεν επρόκειτο για βαρκάκι αλλά για μεγάλο πλοίο. Ποιες άραγε ήταν οι γνώσεις του στην ναυπηγική ώστε να καταφέρνουν αυτό το θαύμα;
Είναι πολλά αυτά που πρέπει να μελετηθούν και να βρεθούν όταν οι "ειδικοί" ξεπεράσουν τα κόμπλεξ τους. Εκείνο όμως που είναι σίγουρο είναι ότι πρέπει να φύγει από την ζώνη του λυκόφωτος και να κατακτήσει περίοπτη θέση στην παγκόσμια ιστορία.
Παυσανίας     

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Ο χάρτης των Αργοναυτικών

Χωρίς λόγια (πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεγαλώσει)

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Το πραγματικό ταξίδη των Αργοναυτών-Φωτογραφίες της Ιωλκού Μέρος Β'.

Αγαπητοί φίλοι
Παλεύω μ' έναν χάρτη για να τον κάνω λειτουργικό ώστε εύκολα να παρακολουθήσετε το ταξίδι των Αργοναυτών. Ελπίζω να τα καταφέρω αν και τα μηχανήματά μου έχουν αρχίσει και εγκαταλείπουν τα εγκόσμια. Πάντως θα σας παρουσιάσω μια σειρά από φωτογραφίες και έναν χάρτη που αφορούν την περιοχή της Ιωλκού για να έχετε και άλλες ισχυρές ενδείξεις.
Ο ΧΑΡΤΗΣ
Το Gdansk είναι η Ιωλκός και ο ποταμός Βιστούλας ή Βίσλα είναι ο Άναυρος ποταμός. Η Βοιβηίδα λίμνη είναι η λιμνοθάλασσα(Lagoon) Vistula και η Curonian lagoon η Ευπέλαγη Μελίβοια.
Τώρα αν θα πάτε στη παραλία του Βιστούλα/Άναυρου θα δείτε:
μια τεράστια παραλία με φύκια όπως την περιγράφει ο Ορφέας. Επίσης
πιο πίσω υπάρχουν δέντρα, βελανιδιές γιατί λέει: ΤΑ Τ ΕΚ ΔΡΥΟΣ ΕΣΤΙ ΦΕΡΕΣΒΙΟΥ και βέβαια συνεχίζουν οι βελανιδιές και πιο πίσω
μια και τα μέρη αυτά είναι αρκετά κρύα ώστε οι βελανιδιές ή Δρύες να φυτρώνουν δίπλα στην θάλασσα και όχι στα ψηλά βουνά όπως συμβαίνει με την σημερινή Ελλάδα.
Παυσανίας

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Το πραγματικό ταξίδη των Αργοναυτών και η σημασία του. Μέρος Α'


Αγαπητοί φίλοι
Ξεκινώ αυτόν τον κύκλο δημοσιευμάτων ελπίζοντας ότι θα μπορέσω να να σας μεταφέρω πειστικά όλα όσα έχω κατά νου όπως αυτά προέκυψαν από την έρευνά μου, εννιά χρόνια τώρα, πάνω στα αρχαία “ελληνικά” κείμενα. Θα προσπαθήσω να μην απεραντολογήσω και οι νοητικές παρενθέσεις να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες.
Σε παλαιότερα κείμενα μου (http://operiplous.blogspot.gr/2015/02/3.html) αλλά και σε άρθρο μου σε εφημερίδα που αναπαράχθηκε στο διαδίκτυο έχετε πληροφορηθεί ότι τα γεγονότα τόσο της Αργοναυτικής εκστρατείας όσο και του Τρωικού πολέμου αλλά και αυτής της Οδύσσειας αναφέρονται σε μια εποχή που απέχει 16500 χρόνια από σήμερα. Κοντά, σχετικά βέβαια, σε εκείνη την εποχή έζησε τόσο ο Όμηρος όσο και οι δύο Ησιοδοι και φυσικά ο πρότερος όλων Ορφέας. Αυτά μπορείτε να τα βρείτε πολύ εύκολα με μια μικρή αναζήτηση. Εδώ θέλω να επισημάνω ότι δεν είναι αξιόπιστη-ες οι έρευνες χρονολογησης που εσχάτως βλέπουν το φως της δημοσιότητας για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι δεν μπορείς να χρονολογήσεις μια εποχή με φαινόμενα μικρής περιόδου επαναληψης , όπως είναι οι εκλείψεις στηριζόμενος, απλά σε πεποιθήσεις ανθρώπων που έζησαν πολλά χρόνια μετά από την εποχή αυτή. Αυτό το λέω γιατί οι “αποκαλύψεις” αυτές στηρίζονται μονομερώς στις υποθέσεις κάποιων αρχαίων συγγραφέων που υποστήριζαν ότι ο Τρωικός πόλεμος έγινε γύρω στο 1200 πχ όταν αυτό δεν ήταν η κοινή πεποίθηση από την μια και φυσικά δεν προσεφέρονταν στοιχεία για να τις στηρίξουν. Η δήλωση δηλαδή “νομίζω ότι έγινε πριν από 800 χρόνια” δεν αποτελεί απόδειξη. Ούτε καν ένδειξη! Ας μην ξεχνάμε ότι ταυτόχρονα υπήρχαν και άλλες πεποιθήσεις. Μάλιστα σήμερα οι δύο παράλληλες εργασίες που δημοσιεύτηκαν έχουν διαφορά στον ερευνητικό ορίζοντα 200+ χρόνια ( http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=2398 & https://www.youtube.com/watch?v=VH5z_wMC3SM ενδεικτικα link) και φυσικά διαφορετικά συμπεράσματα. Αν αυτό δεν είναι αυθαιρεσία τότε τι είναι!
Δεύτερον οι ίδιοι αυτοί αρχαίοι συγγραφείς, αλλά και οι σημερινοί, δυσκολεύονται να ταυτίσουν έναν οποιονδήποτε τόπο που αναφέρεται στα κείμενα αυτά με την σημερινή γεωγραφία. Παράδειγμα μπορεί να αποτελεί η γελοιότητα με την ομηρική Ιθάκη που πάει παντού , η αδυναμία να βρεθούν νησιά όπως η ΑΣΤΕΡΙΣ ή η ΛΕΥΚΗ ή η ΩΓΥΓΙΑ χώρες ολόκληρες όπως αυτή των Λαιστρυγόνων ή των Κυκλώπων κ.α. Περιττό να πω ότι οι όποιες προσπάθειες να εξηγήσω ή να συζητήσω μαζί τους βρήκε τελικά τείχος.
Ας αφήσουμε όμως τα άσχημα της ελληνικής διανόησης και ας μπούμε στο θέμα μας. Οι Αργοναύτες, που προηγούνται χρονικά του Τρωικού πολεμου κατά μία γενιά ξεκινούν το ταξίδι τους μέσα σε μια συγκεκριμένη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα. Υπάρχει ένας παγκόσμιος πολιτισμός που όμως δεν είναι πολυάριθμος. Θέλω να πω ότι η γη την εποχή αυτή δεν κατοικείται ασφηκτικά. Εντούτοις υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση ότι οι άνθρωποι αυτοί αν και κατοικούν στις τέσσερεις άκρες της Γης έχουν κάποιες μακρινές ή κοντινές συγγένειες. Κάτι αντίστοιχο φαίνεται και στην Ιλιάδα πχ σε μια μονομαχία του Διομήδη με τον Γλαύκο (Ιλιάδα Ζ 119-236). Αυτές οι σχέσεις δεν μπορεί να προέρχονται παρά μόνο από κάποια όχι πολύ μακρυνή συνύπαρξη σε κοινό τόπο όλων αυτών. Αυτό σημαίνει από την μια κοινό σημείο αρχής αλλά από την άλλη γεννά ερωτήματα για το κατά πόσο αυτή η κοινή συνύπαρξη μπορεί να δικαιολογηθεί με μια μαζική μετανάστευση στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα χωρίς προηγούμενη γνώση του ανάγλυφου της Γης και βέβαια δυνατότητα μεταφοράς.
Ας αφήσουμε όμως τα ερωτήματα αυτά και ας γυρίσουμε στους Αργοναύτες. Δεν θα μπω στο τι πιστεύουν οι άλλοι αλλά θα σας πω το τι βρήκα εγώ. Στοιχεία για όλα αυτά υπάρχουν στα βιβλία μου. Οι Αργοναύτες ξεκινούν την περιπέτειά τους από την περιοχή που σήμερα βρίσκεται η πόλη Γκντανσκ της Πολωνίας. Εκεί χτίζουν την Αργώ (τυχαία λέτε ότι εκεί υπάρχουν τα μεγαλύτερα ναυπηγεία στην Ευρώπη;). Αυτό το παράδοξο για κάποιους γεγονός αποδεικνύεται γιατί ταυτίζεται απόλυτα με την περιγραφή που δίνεται για την Ιωλκό τόσο από τον Ορφέα όσο και από τον Όμηρο (http://operiplous.blogspot.gr/2015/06/blog-post_14.html & http://operiplous.blogspot.gr/2014/12/blog-post_3.html ). Σημασία όπως μπορείτε να δείτε έχει η γεωγραφική ταυτοποίηση και όχι αν σήμερα έναν τόπο τον ονομάζουν Ιωλκό, Κώστα, Πέτρο ή οτιδήποτε άλλο. Επίσης για όσους δεν θυμούνται να θυμίσω ότι ο Ύλας, ο νεαρότερος των Αργοναυτών και προστατευόμενος του Ηρακλή, ενώ ήταν ακόμη άτριχος στο πρόσωπο, λόγω της νεαρής του ηλικίας, θα έβγαζε, όπως περίμεναν όλοι κόκκινα γένια και αυτό όχι γιατί ήταν κοκκινομάλλης αλλά γιατί είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των Βόρειων, σήμερα λαών, να έχουν τα πρώιμα γένια τουθς κοκκινωπά και όχι μαύρα.
Ελπίζω να σας ικανοποιήσουν όλα αυτά ως αρχή. Τα επόμενα σε λιγες ημέρες.

Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Κλειστόν λόγω ασθενείας

Υπομονή φίλοι μου! Που θα πάει! Θα περάσει.

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Ένας πρώτος απολογισμός-Ένας νέος κύκλος δημοσιεύσεων

Αγαπητοί αναγνώστες
Γράφω σε αυτό το ιστολόγιο εδώ και πολλά χρόνια προσπαθώντας να σας ενημερώνω για οτιδήποτε  πέφτει στην αντίληψή μου και δεν έχει ειπωθεί από άλλους.  Έχω πει και έχω γράψει πολλά. Κάποια από αυτά στην αρχή ήταν λάθος, μια και είχα και μερική άγνοια των πραγματικών γεγονότων αλλά και ταυτιζόμουν με κοινές πεποιθήσεις που αποδείχθηκαν "αδειανά πουκάμισα".
Συνέχισα όμως με πραγματικές αποκαλύψεις. Παρ' όλα αυτά ποτέ δεν μου δόθηκε η εντύπωση ότι εγώ και εσείς είχαμε μια 100% επικοινωνία. Έμενε μετά από κάθε άρθρο μια πικρή γεύση ότι ή δεν έγινα κατανοητός ή ότι τα γεγονότα που για μένα θεωρούνταν γνωστά ήταν άγνωστα, στο μεγαλύτερο μέρος τους στο ευρύ κοινό.
Αποφάσισα λοιπόν να μπω στην διαδικασία για μια σειρά από άρθρα σε συνέχειες να παρουσιάσω τόσο την Αργοναυτική εκστρατεία όσο και τον Τρωικό πόλεμο, ελπίζοντας ότι θα βοηθήσω να κατανοήσουμε την σημασία των δύο αυτών κειμένων τόσο όσο ιστορική παρακαταθήκη όσο και ως πυξίδα για το σήμερα. 
Από αύριο λοιπόν θα ξεκινήσω με τα Αργοναυτικά ελπίζοντας ότι στο τέλος αυτής της διαδρομής θα σας έχω κάνει κατά τι σοφότερους.
Εις αύριον λοιπόν τα σπουδαία.
Φιλικά Παυσανίας