Απάντηση στον gpointofview


Αρχικά φίλε μου αναφέρθηκα στην αίσθηση του γκρίζου μια και το ίδιο δεν υπάρχει σαν χρώμα όπως ξέρεις και έχω πει. Για τον Μπαμπινιώτη δεν θέλω ούτε να μιλήσω. Δεν αξίζει τον κόπο. Όσον αφορά όμως το σίδερο που όντως αναφέρεται άσπρο θα σου πω πρώτα το εξής.
Έχεις συνηθίσει να θεωρείς δεδομένο ότι έχεις μάθει και κάνεις προβολές και στο παρελθόν βασιζόμενος στις σημερινές σου γνώσεις.Η προσωπική μου έρευνα και εμπειρία τώρα πια, και το έχω γράψει ευκρινώς στα προηγούμενα άρθρα είναι να μην θεωρώ τίποτε ως δεδομένο. Μου είπες για την λέξη πόλος και δίνεις την σημερινή ερμηνεία λες και θα πρέπει να ταυτίζονται. Αυτό που σήμερα έχουμε ονομάσει πόλος δεν έχει απαραίτητα σχέση απόλυτης ομοιότητας με αυτά που λέγανε τότε. Αν θέλεις λοιπόν να σου εξηγήσω το πως παρήχθηκε η έννοια του πόλου που τότε δεν υπήρχε μια και πολλές φορές τον πέρασαν αλλά πάντοτε με άλλα επίθετα τον χαρακτήριζαν πέρα από αυτό του πόλου.
Υπάρχει το γνωστό μας επίθετο ΠΟΛΥ-ΠΟΛΥΣ(ενικός αριθμός). Σωστά; Όμως ταυτόχρονα υπάρχει το ΠΟΛΛΟΙ ή ΠΟΛΛΕΣ  αλλά κανείς ποτέ δεν μας εξήγησε γιατί το ένα είναι με 1 (ένα) λ και το άλλο με 2(δύο). Γιατί ο πολλαπλασιασμός, για να μπω στα πεδία σου, χαρακτηρίζει ως λέξη την πολλαπλή παρουσία ίδιων αντικειμένων. Μένουμε στο ότι όλα είναι μια σύμβαση ανάμεσα σε ανοήτους που τα έκαναν έτσι όπως νόμιζαν χωρίς γιατί. Όμως δεν είναι έτσι.
Το ΠΟΛΥ στον ενικό αριθμό ευρισκόμενο δεν σημαίνει ποσότητα ακριβώς αλλά κάτι που μας φαίνεται ως αρκετό, σημαντικό από άποψη χώρου, αλλά είναι ενιαίο. Η σύγκριση δεν υπάρχει μια και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το ΠΙΟ. Από αυτό το ΠΟΛΥ προήρθε η έννοια της ΠΟΛΙΟΣ (η πόλη ,των Αθηνών για παράδειγμα) που είναι ένα, ορισμένου χώρου, "πολεοδομικό" συγκρότημα. Ουσιαστικά το ΠΟΛΥ ή η ΠΟΛΙΣ δίνουν αρμονικές της ίδιας έννοιας και μόνο. Αντίθετα το ΠΟΛΛΟΙ σημαίνει όπως είπα πολλά όμοια ακριβώς πράγματα στην σειρά ή μάλλον παράλληλα για να είμαι ακριβής. Νομίζω ότι μέχρι τώρα όλα είναι απλά και κατανοητά.
Όμως υπάρχει  αυτό το έξτρα -ΛΟΙ ή -ΛΟΝ(ΠΟΛΛΟΝ)(Ησίοδος,Εργα και ημέρες στίχος 118). Αυτό λοιπόν προήρθε από το ρήμα ΛΕΩ που σημαίνει όχι μιλώ φυσικά αλλά "βάζω στην σειρά". Έτσι προέκυψε η ΛΟ-ΓΙΚΗ ο ΛΟ-ΓΟΣ κλπ. Το ΠΟΛΛΟΙ λοιπόν σημαίνει όμοια "αντικείμενα στην σειρά ή και παράλληλα. Αυτό προσδιορίζει απόλυτα την έννοια του πολλαπλασιασμού.
Τώρα για το ΠΟΛΙΟΝ. Νομίζω ότι εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι ΠΟΛ-ΙΟΝ σημαίνει "σημείο" ή συγκέντρωση ΙΟΝΤΩΝ δηλαδή αυτό που προσδιορίζουμε ως ΠΟΛΩΣΗ του ΦΩΤΟΣ και που βέβαια η ΠΟΛΩΣΗ αυτή δίνει σαν αποτέλεσμα ένα άσπρο φωτεινό χρώμα (όπως οι φθορισμού λάμπες) που είναι ακριβώς το ίδιο με το άσπρο των πάγων και του χιονιού των πόλων αλλά και των μαλλιών των ανθρώπων.
Ελπίζω να σε κάλυψα