Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Τα "παράξενα" του Ομήρου.Παγκόσμια πρώτη

Αγαπητοί φίλοι
Όπως πάντα εδώ προσπαθώ να σας δίνω πρωτότυπες και άγνωστες ειδήσεις, αν και πολύ "φοβάμαι" ότι σας έχω πει τόσα πολλά που δεν μπορώ πλέον να σας εντυπωσιάσω.
Παρ' όλα αυτά θα προσπαθήσω σήμερα να σας δώσω μια μικρή γεύση για το τι πραγματικά συνέβαινε εκείνη την μακρινή εποχή και το πόσο λανθασμένη εικόνα έχουμε για τα ομηρικά χρόνια.
Δείτε πρώτα το παρακάτω κομμάτι από την Α ραψωδία 255-261 και επανέρχομαι:

"εἰ γὰρ νῦν ἐλθὼν δόμου ἐν πρώτῃσι θύρῃσι
σταίη, ἔχων πήληκα καὶ ἀσπίδα καὶ δύο δοῦρε,
τοῖος ἐὼν οἷόν μιν ἐγὼ τὰ πρῶτ᾽ ἐνόησα
οἴκῳ ἐν ἡμετέρῳ πίνοντά τε τερπόμενόν τε,
ἐξ Ἐφύρης ἀνιόντα παρ᾽ Ἴλου Μερμερίδαο--
ᾤχετο γὰρ καὶ κεῖσε θοῆς ἐπὶ νηὸς Ὀδυσσεὺς
φάρμακον ἀνδροφόνον διζήμενος,"

Δες τε τώρα και την επίσημη μετάφρασή του:

"Νὰ ἐρχόταν τώρα νὰ σταθῆ στοῦ παλατιοῦ τὶς πόρτες,
μὲ ἀσπίδα, μὲ περίκρανο καὶ μὲ τὰ δυὸ κοντάρια,
τέτοιος στήν ὄψη σὰν ποὺ ἐγὼ τὸν εἶδα πρῶτα πρῶτα
σὰν ἔπινε καὶ γλέντιζε στὸ σπιτικὸ μας μέσα,
ἀπὸ τὸ γιὸ τοῦ Μέρμερου γυρίζοντας, τὸν Ἴλο,
τῆς Φύρας, πού μὲ πλοῖο γοργὸ ξεκίνησε, βοτάνι
ζητώντας του θανατερό,"

Αν δεν καταλάβατε τι συμβαίνει γυρίστε πίσω και ξαναδείτε το. Είναι εντυπωσιακό πως μια μεταφερόμενη και λανθασμένη εντύπωση επηρεάζει τόσο την σκέψη που σαν τυφλοί όλοι τους δίνουν ευφάνταστες και λανθασμένες αποδόσεις μόνο και μόνο για να μην χαλάσουν την ισορροπία του μυαλού τους. Το ότι αυτή η ισορροπία στηρίζεται σε λάθος δεδομένα δεν τους απασχολεί. Μια κατάσταση αρρωστημένη τόσο όσο οι καπνιστές με το τσιγάρο ή οι εθισμένοι με τα ναρκωτικά. Την ισορροπία να μην χαλάσουμε και όλα τα υπόλοιπα ασήμαντα.
Δείτε λοιπόν πάλι το κομμάτι μόνο που τώρα θα υπογραμμίσω τα σημαντικά τμήματα:

"εἰ γὰρ νῦν ἐλθὼν δόμου ἐν πρώτῃσι θύρῃσι
σταίη, ἔχων πήληκα καὶ ἀσπίδα καὶ δύο δοῦρε,
τοῖος ἐὼν οἷόν μιν ἐγὼ τὰ πρῶτ᾽ ἐνόησα
οἴκῳ ἐν ἡμετέρῳ πίνοντά τε τερπόμενόν τε,
ἐξ Ἐφύρης ἀνιόντα παρ᾽ Ἴλου Μερμερίδαο--
ᾤχετο γὰρ καὶ κεῖσε θοῆς ἐπὶ νηὸς Ὀδυσσεὺς
φάρμακον ἀνδροφόνον διζήμενος,"

Το ΑΝΙΟΝΤΑ το καταπίνουν εν είδη κρέμας καραμελέ και το κάνουν ξεκινώντας. Αυτή είναι η κλασσική απάτη των μεταφραστών. Σου λέει οι άλλοι που θα διαβάσουν είναι άσχετοι οπότε γράφω ότι θέλω. Όμως το ΑΝΙΟΝΤΑ προέρχεται από το τοπικό επίρρημα ΑΝΩ+ΙΗΜΗ που σημαίνει ουσιαστικά πετάω-κατευθύνομαι στον αέρα. Γι' αυτό και ΙΑ λέγονται τα βέλη. Άρα λοιπόν το ΑΝΙΟΝΤΑ λοιπόν σημαίνει πέταξε για να μην πω εκτοξεύτηκε και πέσουν όλοι κάτω από την έκπληξη.
Αν υπάρξει κάποιος που θα το αμφισβητήσει, επειδή το σκέφτηκε και αυτό ο Όμηρος συμπλήρωσε το προηγούμενο με το ΘΟΗΣ.
Το ΘΟΗΣ λοιπόν προέρχεται από το ΘΕΩ(θεατής-θέατρο-θεός) και σημαίνει βρίσκομαι ψηλά- κινούμαι ψηλά και κατ' επέκταση πάλι ΠΕΤΩ. Μάλιστα πριν έχει το ΚΕΙΣΕ που προέρχεται από το ΚΕΙΩ-ΚΕΙΜΑΙ που όμως δεν σημαίνει είμαι κάτω-ξαπλώνω αλλά ΒΡΙΣΚΩ-ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ και φυσικά το είμαι κάτω είναι μια μόνο αρμονική έννοια. Την όλη έννοια συμπληρώνει με την έμφαση του ΕΠΙ ΝΗΟΣ. Μάλιστα ο ακριβολόγος Όμηρος δεν χρησιμοποιεί κάποιο άλλο ρήμα για να μας δώσει την έννοια του ταξιδιού αλλά το ΩΧΕΤΟ που σημαίνει κυριολεκτικά ξεχύθηκε όπως το ίδιο κάνουν και τα ποτάμια που είναι το έταιρο ουσιαστικό που χρησιμοποιεί το αυτό ρήμα
Ας δούμε λοιπόν την επίμαχη πρόταση ξανά:

"ἐξ Ἐφύρης ἀνιόντα παρ᾽ Ἴλου Μερμερίδαο--
ᾤχετο γὰρ καὶ κεῖσε θοῆς ἐπὶ νηὸς Ὀδυσσεὺς"

που σημαίνει:

"Από την ΕΦΥΡΑ "απογειώθηκε" από τον Ίλο του Μέρμερου
όπου ξεχύθηκε και βρέθηκε πετώντας με το πλοίο του ο Οδυσσέας"
Το ΕΠΙ σημαίνει βέβαια πάνω αλλά εδώ δηλώνει ότι ήταν μαζί(πάνω στο..)με το πλοίο του.
Ίσως λοιπόν θα πρέπει να αλλάξουμε γνώμη για το τι πραγματικά γνωρίζουμε.
καλημέρα σας

11 σχόλια:

Ο νοών...νοείτω είπε...

Καλησπέρα φίλτατε.
Δεν γνωρίζω πόσοι σε διαβάζουν και πόσοι σε μελετούν, αλλά εάν ένα πολύ μικρό ποσοστό, ακολουθούσε την προσέγγιση της ερμηνείας των αρχαίων κειμένων που ακολουθείς εσύ, θα ήταν ευχής έργον.
Φοβάμαι όμως ότι η συντριπτική πλειοψηφία, προτιμά τις ήδη υπάρχουσες μεταφράσεις και αποδόσεις των λέξεων και των εννοιών από τα Αρχαία.
Εύχομαι λοιπόν, να είσαι καλά να τροφοδοτείς την ανάγκη για πραγματική μελέτη.

ria είπε...

εγώ θα προτείνω και εσύ, σκέψου το.

δε γράφεις την οδύσσεια και την ιλιάδα σε μετάφραση δική σου και με παραπομπές που να εξηγείς γιατί δίνεις τη μετάφραση που δίνεις;

πάταγο θα κάνει και θα μας δώσει καλύτερα να καταλάβουμε εκεινη την εποχή. χώρια που θα καταλάβουν όλοι τι καραγκιόζηδες έχουν τα πανεπιστήμια!

πάλι κατάφερες να μας ξεσηκώσεις.

καλό βράδυ θεόδωρε!

Pausanias είπε...

Αγαπητοί φίλοι
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Η αλήθεια είναι ότι όντως οι πολλοί δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία να σκεφτούν. Μάλιστα οι θεωρητικά "γνωρίζοντες" αρχαία είναι τόσο σίγουροι ότι τα ξέρουν όλα που απαξιούν να κοιτάξουν απλά προσεγγίσεις σαν την δική μου.Όσον αφορά Ρία αυτό που είπες ναι το δουλεύω ήδη αλλά όπως έχω πει για να μπορέσω να το εκδόσω πρέπει να το κάνω με δικά μου έξοδα και γι' αυτό άλλωστε καθυστερεί και τα πρώτα βιβλία. Λέω πρώτα γιατί έχω ήδη τελειώσει τα "Αργοναυτικά" και τα Ομηρικά κείμενα με έμφαση στην γεωγραφική τους απόδειξη με πολλές-πολλές φωτογραφίες έχω τελειώσει πάνω από το 50% των έργων του Ησιόδου με την πραγματική προσέγγισή του, που θα αφήσει όλους με το στόμα ανοικτό για το ποιοι ήταν οι Θεοί, πως δημιουργήθηκε ο κόσμος μας και πως ήρθαν για πρώτη φορά στην Γη και φυσικά ταυτόχρονα μαζεύω σημειώσεις για την πλήρη απόδοση της Ιλιάδας και της Οδύσσειας αλλά θέλει πολύ δουλειά ακόμη. Πάντως το προσπαθώ και κάποια στιγμή ίσως και μέσα στα Χριστούγεννα ή λίγο μετά να καταφέρω αν όλα ευοδωθούν να κάνω την πρώτη έκδοση του πρώτου τόμου.
Πάντως πάντοτε θα τα λέμε από εδώ.

Ο νοών...νοείτω είπε...

Μόνο και μόνο για την προσπάθεια που κάνεις, είσαι αξιέπαινος.
Μακάρι να ήμουν σε μία καλύτερη οικονομική κατάσταση (βλέπε έμπορος, άρα...), να βοηθήσω.
Σε κάθε περίπτωση, δηλώνω εθελοντής για οποιαδήποτε αγγαρεία χρειαστείς.
Να είσαι καλά.

ria είπε...

πότε θα έρθεις στην ελλάδα να πάμε στο φίλο μου τον εκδότη;;;

Pausanias είπε...

Δεν ξέρω ακόμη αλλά αν πραγματικά υπάρχει ενδιαφέρον μπορώ να το κανονίσω.

Κωνσταντάς Χατζηκωσταράτσος είπε...

Από όλο το διαδίκτυο, τα γραφόμενα σου ξεχωρίζουν. Πρόκειται, μάλλον, για την αυτοπεποίθηση και την απλότητα σου.
... ...
Άμα ήταν σκυταλοδρομία, θα κέρδιζαν άνετα κάθε αμάθεια και αερολογία. Ακόμα και σε δρόμο άνευ εμποδίων, αν μ' εννοείς.
-.

Pausanias είπε...

Κύριε Κωσταντά
Είναι προφανές ότι "όλες σου οι γνώσεις είναι οι φήμες και οι διαδόσεις που ακούς" και φυσικά είναι ακόμη προφανές ότι είστε κάποιος σταθερά προσανατολισμένος υπηρέτης του κατεστημένου.
Θα περίμενα από εσάς λοιπόν να μην μιλήσετε για τον απλοϊκό λόγο μου, που μου είναι αδιάφορο αν είναι τέτοιος, αλλά να αναπτύξετε ένα έστω σημείο στο οποίο μπορείτε να αντιπαρατεθείτε. ΕΝΑ. Τα δύο θα ήταν πολυτέλεια.
Είναι προφανές λοιπόν ότι έχετε άγνοια και αυτό συνεχίζοντας την σκέψη μου με κάνει να σκέφτομαι ότι μάλλον είστε βαλτός.
Θα περιμένω λοιπόν να μιλήσετε επί της ουσίας και όχι επί της ανοησίας αν μπορείτε. Αυτό μάλιστα θα ήταν μια άξια πρόκληση. Όλα τα υπόλοιπα με αφήνουν παγερά αδιάφορο όπως και τα παιχνίδια του γηραλαίου φίλου σας.
Υ.Γ Πριν αποφασίσετε να μιλήσετε ελληνικά θα πρέπει να κατανοήσετε, όσο και δύσκολο αυτό μπορεί να φαντάζει ότι τα γλωσσικά λάθη των προηγούμενων γενεών δεν είναι πολύτιμη περουσία μνήμης αλλά προς διόρθωση έτσι τα παιδιά δεν είναι κοπελούδκια ούτε βέβαια και η Λακκιά Λατσά. Κατά τ' άλλα περιμένω αγωνία να με διορθώσετε.

Porosvress είπε...

KAΛΗΣΠΕΡΑ,, ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΜΙΔΡΑ ΣΙΓΟΥΡΙΑ,, ΧΩΡΙς ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΘΙΞΩ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΜΑς ΠΑΥΣΑΝΙΑς,, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΕΠΑΙΝΟς ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΕΙ ΘΕΣΕΙ ΠΟΛΛΕς ΑΝΑΤΕΕΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙς!
ΕΓΩ ΓΡΑΦΩ ΟΜΗΡΙΚA ΣΕ ΕΤΙΚΕΤΑ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ ΠΟΡΟΣΒΡΕςς ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ,
http://porosvress.blogspot.gr/
ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΟΥ ΜΠΛΟΚ (ΠΟΡΟΣΝΙΟΥς) POROSNEWS.BLOGSPOT.GR
HΔΗ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΕΒΑΣΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥς ΠΑΥΣΑΝΙΑ,, ΚΑΙ
ΜΕ ΕΝΑΝ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΥΠΟΣΥΝΔΕΣΜΟ ΤΑ ΠΑΝΩ - ΚΑΤΩ,, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ
ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΘΑ ΑΝΑΛΥΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑς ΘΕΩΡΙΑ

Porosvress είπε...

ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΩ - ΚΑΤΩ ΜΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΩς ΤΑ ΕΒΛΕΠΑΝ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ,ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ , (ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΟΡΑς-ΝΟΤΟΣ,, ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΑΝΩ ΤΟ ΒΟΥΝΟ, ΟΙ ΘΕΟΙ, ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΩ ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ, Ο ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟς,, ΕΞΟΥ ΙΣΩς ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕς ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕς ΑΝΑΦΟΡΕς ΣΕ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙς. ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ,, ΦΥΣΙΚΑ ΟΠΩς ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΙΣΩς ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΟΜΗΡΟς, ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΙ Η ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΤΕ ΕΙΧΕ ΤΙς ΔΙΚΕς ΤΗς ΠΕΡΙΕΡΓΕς ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙς, ΜΕΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΑΤΑΜΕ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΣΤΑΘΕΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ, ΚΑΙ ΕΠΙΣΗς ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ,, ΕΞΟΥ ΚΑΙ ΔΙΝΩ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ,, ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΩ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ, ΣΤΟ ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΟ,, ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΚΑΤΙ ΗΤΑΝ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑς ,,ΗΤΑΝ Η ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

e-poros είπε...

http://porosnews.blogspot.com/2015/11/blog-post_459.html

ΕΠΙΣΗς ΚΑΙ ΣΕ ΑΓΓΛΙΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΕΔΟΝ Η ΟΜΗΡΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ,,ΓΙΑΤΙ Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ= ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ
http://homericithaca.blogspot.com