Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016

Εκατόμβη= Τα 100 βόδια και άλλες γελοιότητες

Αγαπητοί φίλοι
Επανέρχομαι σ' ένα θέμα που έχω θίξει και παλαιότερα με αφορμή κάποιες παρουσιάσεις "ειδικών" και "λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων" όπου συνεχίζεται η ανοησία περί 100 βοδιών και εκατόμβης.
Είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται η λέξη εκατόμβη για να στοιχειοθετήσει μια τελετή που γίνονταν στα χρόνια του Τρωικού πολέμου. Η τελετή αυτή έχει κάποια έννοια ευχαριστίας πιθανά αλλά μέχρι εκεί. Οι γνώσεις μας για το πως και το γιατί δεν επεκτείνονται περισσότερο μια και δεν ξέρουμε περισσότερα.
Την άγνοια μας λοιπόν αυτή ήρθε να καλύψει, όπως πάντοτε άλλωστε, η βοήθεια των "ειδικών"-όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω. Είδαν λοιπόν τον πολύ πιθανό αριθμό εκατό που παρουσιάζεται στην λέξη, αν και διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις αν πρόκειται για τον αριθμό αυτόν καθ' αυτόν, είδαν και το ΒΗ στο τέλος και είπαν: "δεν μπορεί περί βοδιών θα πρόκειται". Βέβαια ότι ακόμη και η μεταγενέστερη κλίση της λέξεως ΒΟΥΣ δεν έδινε ΒΗ αυτό δεν σταμάτησε κανέναν. Άλλωστε ποιος ασχολείται με τέτοιες λεπτομέρειες. Σας παραθέτω την κλίση του ΒΟΔΙΟΥ.
 
  ὁ    βοῦς         οἱ  βόες
τοῦ βοὸς       τῶν  βοῶν                           
 τῷ  βοΐ          τοῖς βουσὶ(ν)
τὸν βοῦν        τοὺς βοῦς
 ὦ   βοῦ             ὦ   βόες
Είδατε πουθενά το ΒΗ; Εγώ όχι. Διότι εδώ δεν μιλάμε για ρήμα που μπορούν να μας πουν ότι υπάρχει 23ος Αόριστος με θέμα ανάθεμα αλλά είπαμε αν η πραγματικότητα......
Συνεχίζω λοιπόν να ασχολούμαι με τα αξιαγάπητα βόδια και με τα βόδια και ας δούμε δύο συγκεκριμένα αποσπάσματα από την Οδύσσεια:

Οδύσσεια δ’ 351-352 
" ἔσχον, ἐπεὶ οὔ σφιν ἔρεξα τεληέσσας ἑκατόμβας.
οἱ δ᾽ αἰεὶ βούλοντο θεοὶ μεμνῆσθαι ἐφετμέων."
 
Οδύσσεια δ’581-582

“ἂψ δ᾽ εἰς Αἰγύπτοιο διιπετέος ποταμοῖο
στῆσα νέας, καὶ ἔρεξα τεληέσσας ἑκατόμβας.”

Το κομμάτι αναφέρεται στην επιστροφή του Μενέλαου από την Τροία. Όταν φτάνει στο νησί Φάρος κάνει μια εκατόμβη και μια όταν φεύγει. Δηλαδή σύμφωνα με τους ειδικούς 200 βόδια.
Για να κάνουμε λοιπόν μια ανακεφαλαίωση. Ο Μενέλαος είχε στο πλοίο του 200 τουλάχιστον βόδια ή και 300 για να μπορεί κάθε στιγμή να κάνει μια μικροθυσία βρε αδερφέ.
Ας το δούμε τώρα σε αριθμούς. Ένα βόδι είναι ένα ζώο ογκώδες. Το μέσο βάρος του είναι 750 kgr και διαστάσεις περίπου 160-180 cm μήκος και γύρω στα 70cm πλάτος. Άρα 200 ζώα χρειάζονται χώρο τουλάχιστον 240 με 250 τ.μ μόνο για αυτά. Βέβαια τα ζώα αυτά ζυγίζουν και 150 τόνους. Άρα ο κάθε λογικός άνθρωπος την εποχή εκείνη κουβαλούσε 2-3 επιπλέον πλοία για να μεταφέρει τα βόδια του για τις θυσίες του. Αν όλο αυτό σας φαντάζει λογικό...
Είναι αλήθεια ότι δεν μπορώ πειστικά να σας πω τι ακριβώς σημαίνει η εκατόμβη μια και έχω μείνει αρκετά πίσω στην προσπάθεια αποκρυπτογράφησης της γλώσσας που κάνω εδώ και καιρό αλλά το σίγουρο είναι ότι τα 100 βόδια υπάρχουν μόνο στην φαντασία κάποιων ευφάνταστων ειδικών.
καληνύχτα    
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: