Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Το χρυσόμαλλο δέρας και οι θεωρίες

Αγαπητοί φίλοι
Υποσχέθηκα ότι θα στοιχειοθετήσω την πολεμική μου απέναντι στις διάφορες αστήριχτες θεωρίες που κυκλοφορούν για τους Αργοναύτες και το Χρυσόμαλλο δέρας και αυτό θα κάνω.
Ας ξεκινήσουμε από την αιτία.
Αναφέρθηκε στο F/B  από την σελίδα Albedo η ανακοίνωση γεωλόγου που συνδέει τις ακτές στην περιοχή της σημερινής Κολχίδας με το ταξίδι των Αργοναυτών επειδή λέει στην περιοχή οι κάτοικοι βουτούσαν τις προβιές των προβάτων στα ποτάμια και με τον τρόπο αυτόν μάζευαν το χρυσάφι από τα ποτάμια.
Εγώ θα το πάω ένα βήμα παραπάνω και θα αναφερθώ σε δημοσιεύματα ότι βρέθηκαν τεχνουργήματα στην περιοχή του Βόλου που ο χρυσός τους φαινόταν συγγενές μετάλλευμα με αυτόν στην περιοχή αυτή της Ρωσίας που υποστηρίζουν ότι είναι η Κολχίδα.
Τώρα! Πάνω σε αυτά στήνεται ένα ωραίο παιχνίδι εντυπώσεων γιατί ο κάθε ένας δεν γνωρίζει και άρα εντυπωσιάζεται από την μια κατευθύνεται από την άλλη και ώπ! Νάτο το αποτέλεσμα. Ξεκίνησαν λοιπόν οι Αργοναύτες για να πάρουν μια προβιά αρνιού γεμάτη χρυσάφι, κατά τους αναφορείς. Αλλά για μια στιγμή. Το να θέλουν να πάρουν χρυσάφι το καταλαβαίνω αλλά την προβιά γιατί; Τελειώσαν τα πρόβατα στον Βόλο; Γιατί σύμφωνα με τα παραπάνω άλλη χρησιμότητα δεν είχε. Άρα τι το καταπληκτικό είχε ώστε να πάνε τόσοι άνθρωποι και να κινδυνεύσουν να σκοτωθούν;
Βλέπετε ότι και μόνο με λογική επεξεργασία δεν μπορεί να σταθεί που να εισφέρεις και στοιχεία.
Θα ήταν άδικο όμως από μέρους μου να μείνω μόνο στις εντυπώσεις. Ας δούμε τώρα και μερικά στοιχεία ή μάλλον μη στοιχεία ή αλλιώς μυθεύματα τόσο αυτών όσο και όλων όσων υποστηρίζουν την κρατούσα, πράγματι άποψη.
Επειδή είμαστε Έλληνες θα μείνω στο ελληνικό κομμάτι στην Ιωλκό.
Αυτή μας λένε βρίσκεται στον Βόλο. Πως το ξέρουμε; Μα αφού την ονομάσανε έτσι είναι η απάντηση. Το όνομα είναι το μόνο στοιχείο που έχουν να εισφέρουν. Τίποτε άλλο. Κανένα στοιχείο που να την ταυτίζει με το Ορφικό κείμενο. Μην γελιέστε με το κείμενο του φαντασιόπληκτου Απολλώνιου. Αυτός είναι πρόσφατος, ήξερε την σημερινή Κολχίδα και σε εκείνη αναφέρεται. Βέβαια από εκεί και πέρα το χάος. Πέφτει από το ένα ατόπημα στο άλλο. Γι αυτό αγανάκτησαν οι τότε και τον κυνήγησαν μέχρι που έφυγε στην Ρόδο όπου δεν ξαναγύρισε γιατί τα περί βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας είναι ακόμη ένα ατεκμηρίωτο παραμύθι.
Γυρίζουμε λοιπόν στην Ιωλκό. Αυτή πρέπει να έχει ένα ποτάμι. Τον Άναυρο. Σε αυτήν στον Βόλο υπάρχει ένα παλιό αρδευτικό κανάλι που το ονόμασαν Άναυρο ποταμό. Ξέχασαν όμως ότι σε αυτόν τον ποταμό μέσα, με την παχιά άμμο γύρω του, έχτισαν οι Αργοναύτες το πλοίο τους στο αρδευτικό κανάλι άντε να χτίσεις κανέναν κουβά και αυτόν σε μικρό μέγεθος.
Ποτάμι στην περιοχή ούτε υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ. Έγιναν γεωλογικές έρευνες για να τις τρίψουν στα μούτρα των διαφωνούντων αλλά ποτάμι δεν βρέθηκε.
Στην γύρω περιοχή πρέπει να υπάρχουν δύο μεγάλες λιμνοθάλασσες. Τις έχει δει κανένας; Όχι βέβαια. Μάλιστα κάποιος ευφάνταστος κύριος ονόμασε ένα ορεινό χωριό κοντά σε μια ακτή με το όνομα της μιας λιμνοθάλασσας και ισχυρίστηκε ότι η Μελίβοια, αυτό το όνομά της, δεν ήταν αυτό που ήταν και ήταν κάτι άλλο και όταν ο Ορφέας λέει ευπέλαγη δηλαδή με μεγάλη επιφάνεια νερού εννοεί ότι βλέπει μακριά στην θάλασσα. Όμως αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό τόπου γιατί όλοι οι παραθαλάσσιοι τόποι βλέπουν θάλασσα. Ακόμη στο κείμενο αναφέρεται ότι την νέμονται διάφοροι λαοί που κατοικούν περιμετρικά. Τι σχέση έχει αυτό με ένα χωριό; τι νέμονται; τα ντουβάρια;
Όμως ο όλεθρος δεν είναι τα προηγούμενα αλλά ότι σε μία από τις δύο λιμνοθάλασσες χύνονται δύο ποτάμια ο Πηνειός και ο Τιταρησσός που "ταξιδεύουν" για πολλά χιλιόμετρα το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς να ενώνονται.
Έχετε δει κάτι αντίστοιχο στην γύρω από τον Βόλο περιοχή ή και σε ολόκληρη την Ελλάδα; Όχι. Όμως είναι σίγουροι ότι οι αργοναύτες ξεκίνησαν από τον Βόλο. Τρομάρα τους.
Ήδη από νωρίς ο Παυσανίας ενημερώνει ότι οι πόλεις παίρνουν ομηρικά ονόματα στα πλαίσια κάποιας ομηρολατρείας που δημιουργήθηκε πριν από αρκετά χρόνια. Αλλά εκεί οι ειδικοί. Η Ιωλκός είναι εκεί γιατί έτσι την λένε.
Βέβαια το φαινόμενο δεν είναι μοναδικό στον ελλαδικό χώρο. Μετά από τόσα χρόνια Παπαδοκρατίας είτε ως Βυζάντιο είτε ως Οθωμανική κανείς δεν ήξερε τι ήταν. Έπρεπε να βρεθεί κάτι. Τι να τους νοιάζει που όλα ήταν λάθος. Την εποχή εκείνη βόλεψε τον εθνικό μύθο και έμεινε. Κανείς σήμερα δεν έχει την δυνατότητα να ταυτίσει έναν τόπο, ομηρικό ή ορφικό ή του Ησιόδου, με ένα οποιοδήποτε τόπο στην Ελλάδα. Το μόνο στοιχείο το όνομα. Δεν πάνε να περιγράφουν βουνά, ποτάμια, λαγκάδια κανείς δεν πτοείται. Διάβασα μάλιστα κάποτε το εξής ωραίο"Κάποτε εδώ υπήρχε ένα βουνό" έλεγε ο ερευνητής. Λες και τα βουνά παίρνουν ένα πρωί τα μάτια τους και φεύγουν.
Αν αναρωτιέστε τι πραγματικά συμβαίνει σκεφτείτε το εξής αντίστοιχο:
Το Κορδελιό στην Θεσ/νίκη, ήδη το προσωνύμιο "Νέο" εξαφανίστηκε, χτίστηκε και ονοματίστηκε από ανθρώπους ξεριζωμένους από τον τόπο εκείνο. Το να ψάχνεις όμως στο Κορδελιό της Θεσ/νίκης τους τόπους και την γεωγραφία του πρώτου Κορδελιού στην Μ.Ασία για να το ταυτίσεις με τις αναφορές είναι πέρα από αστείο και αδύνατο. Έτσι καταλήγεις σε τερατουργίες όπως με την προβιά των προβάτων.
Υ.Γ Η αναφορά στους πραγματικούς τόπους και η απόδειξή του χρειάστηκε δύο βιβλία από εμένα για να την στοιχειοθετήσω. Άρα εδώ ήταν αδύνατον.  
Υ.Γ2 Πριν από αρκετά χρόνια αντιδήμαρχος στην Ελευθερούπολη Καβάλας και λάτρης της ιστορίας βλέποντας το τουρλουμπούκι αυτό έπεισε τις αρχές και ονόμασαν μια περιοχή ως Πιέρια, υπάρχει αναφορά στον Ορφέα, και την ομάδα της περιοχής Ορφέα και την Καβάλα Αργοναύτες. Σε μερικά χρόνια που όλα θα έχουν ξεχαστεί ίσως εκεί να ανατείλει και μια νέα Ιωλκός. 

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Ο Οδυσσέας ιπτάμενος;

Αγαπητοί φίλοι
Ο τίτλος είναι προκλητικός αλλά πιθανότατα πέρα για πέρα αληθινός. Αυτό δεν είναι μια εικασία που σκοπό έχει να εντυπωσιάσει αλλά μάλλον, και λέω μάλλον γιατί η γραμματολογική ανάλυση δυστυχώς είναι ακόμη στα σπάργανα, έφτιαξε ένα είδος ανεμόπτερου προσπαθώντας να ξεφύγει όπως μας λέει ο ίδιος από την φουρτούνα που τσάκισε το καράβι του και σκότωσε τους υπόλοιπους συντρόφους του. Ας τον παρακολουθήσουμε να τα περιγράφει στον βασιλιά Αλκίνοο Οδύσσεια 12 στίχοι   415-444

Ζεὺς δ᾽ ἄμυδις βρόντησε καὶ ἔμβαλε νηὶ κεραυνόν: 415
ἡ δ᾽ ἐλελίχθη πᾶσα Διὸς πληγεῖσα κεραυνῷ,
ἐν δὲ θεείου πλῆτο, πέσον δ᾽ ἐκ νηὸς ἑταῖροι.
οἱ δὲ κορώνῃσιν ἴκελοι περὶ νῆα μέλαιναν
κύμασιν ἐμφορέοντο, θεὸς δ᾽ ἀποαίνυτο νόστον.
αὐτὰρ ἐγὼ διὰ νηὸς ἐφοίτων, ὄφρ᾽ ἀπὸ τοίχους 420
λῦσε κλύδων τρόπιος, τὴν δὲ ψιλὴν φέρε κῦμα,
ἐκ δέ οἱ ἱστὸν ἄραξε ποτὶ τρόπιν. αὐτὰρ ἐπ᾽ αὐτῷ
ἐπίτονος βέβλητο, βοὸς ῥινοῖο τετευχώς:
τῷ ῥ᾽ ἄμφω συνέεργον, ὁμοῦ τρόπιν ἠδὲ καὶ ἱστόν,
ἑζόμενος δ᾽ ἐπὶ τοῖς φερόμην ὀλοοῖς ἀνέμοισιν. 425

"ἔνθ᾽ ἦ τοι Ζέφυρος μὲν ἐπαύσατο λαίλαπι θύων,
ἦλθε δ᾽ ἐπὶ Νότος ὦκα, φέρων ἐμῷ ἄλγεα θυμῷ,
ὄφρ᾽ ἔτι τὴν ὀλοὴν ἀναμετρήσαιμι Χάρυβδιν.
παννύχιος φερόμην, ἅμα δ᾽ ἠελίῳ ἀνιόντι
ἦλθον ἐπὶ Σκύλλης σκόπελον δεινήν τε Χάρυβδιν. 430
ἡ μὲν ἀνερροίβδησε θαλάσσης ἁλμυρὸν ὕδωρ·
αὐτὰρ ἐγὼ ποτὶ μακρὸν ἐρινεὸν ὑψόσ᾽ ἀερθείς,
τῷ προσφὺς ἐχόμην ὡς νυκτερίς. οὐδέ πῃ εἶχον
οὔτε στηρίξαι ποσὶν ἔμπεδον οὔτ᾽ ἐπιβῆναι·
ῥίζαι γὰρ ἑκὰς εἶχον, ἀπήωροι δ᾽ ἔσαν ὄζοι, 435
μακροί τε μεγάλοι τε, κατεσκίαον δὲ Χάρυβδιν.
νωλεμέως δ᾽ ἐχόμην, ὄφρ᾽ ἐξεμέσειεν ὀπίσσω
ἱστὸν καὶ τρόπιν αὖτις· ἐελδομένῳ δέ μοι ἦλθον
ὄψ᾽· ἦμος δ᾽ ἐπὶ δόρπον ἀνὴρ ἀγορῆθεν ἀνέστη
κρίνων νείκεα πολλὰ δικαζομένων αἰζηῶν, 440
τῆμος δὴ τά γε δοῦρα Χαρύβδιος ἐξεφαάνθη.
ἧκα δ᾽ ἐγὼ καθύπερθε πόδας καὶ χεῖρε φέρεσθαι,
μέσσῳ δ᾽ ἐνδούπησα παρὲξ περιμήκεα δοῦρα,
ἑζόμενος δ᾽ ἐπὶ τοῖσι διήρεσα χερσὶν ἐμῇσι.


Εύκολα μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι δεν τον πήρε η θάλασσα αλλά ο άνεμος. Ότι πήρε δυο μεγάλα πανιά, τα ένωσε μεταξύ τους χρησιμοποιώντας δέρμα από βόδι, το οποίο έχει κόψει, και κάθισε επάνω τους. Δεν μας λέει δηλαδή ότι πήρε ξύλα τα ένωσε κλπ και έβαλε και πανί αλλά μόνο πανί (420-425).
Μετά μας λέει ότι τον σήκωσε ψηλά στον αέρα (432) και στους επόμενους στίχους χαρακτηρίζει το όλο εγχείρημα σαν να ήταν νυχτερίδα η οποία όσο ξέρω μόνο πετάει και δεν κολυμπάει.
Στους επόμενους στίχους πάλι μας μιλάει για πανιά ενώ στο τελευταίο κομμάτι μας λέει ότι προσγειώθηκε με τα πόδια αφού πρώτα είχε πάρει την αντίστοιχη θέση.
Ο Οδυσσέας λοιπόν δεν ήταν άδικα πολυμήχανος αλλά πιθανά και ο πρώτος ιπτάμενος που έχει καταγραφή η δραστηριότητά του σε κείμενο.
καλημέρα σας.



Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Η άγνωστη γεωγραφία της Ιθάκης

Αγαπητοί φίλοι
Να λοιπόν που γράφω ξανά για τα αρχαία κείμενα, αν και πιστεύω ότι όλα είναι συνδεδεμένα, ακόμη και αυτά που φαίνονται εν πρώτοις άσχετα.
Θα προσπαθήσω να είμαι λακωνικός και να πω ότι όταν ελέγχουμε ένα κείμενο για στοιχεία εκείνο που σίγουρα δεν κάνουμε, ειδικά όταν είναι τόσο παλιό, είναι να πιστεύουμε ότι ο όποιος συγγραφέας, πολύ περισσότερο ο Όμηρος θα μας έλεγε ψέμματα με σκοπό να μας παρασύρει σε λάθος μονοπάτια. Έτσι με γνώμονα αυτό και την κοινή λογική υποστηρίζω ότι όλοι οι νοήμονες άνθρωποι και του Ομήρου συμπεριλαμβανομένου ξέρουν που πέφτει η ανατολή και που η δύση όπως φαντάζομαι και εμείς σήμερα. Υπάρχουν λοιπόν και άλλα σημεία πλην της περίφημης φράσης του Έκτωρα για ανατολή στα δεξιά και δύση στα αριστερά όπως αυτό που θα παραθέσω που βάζουν τα πράγματα στην θέση τους. Το κομμάτι είναι η ομιλία του Αλκίνοου προς τους ηγήτορες και μέδοντες των Φαιάκων.
Οδύσσεια 3 στίχοι 26-30
"κέκλυτε, Φαιήκων ἡγήτορες ἠδὲ μέδοντες,
ὄφρ᾽ εἴπω τά με θυμὸς ἐνὶ στήθεσσι κελεύει.
ξεῖνος ὅδ᾽, οὐκ οἶδ᾽ ὅς τις, ἀλώμενος ἵκετ᾽ ἐμὸν δῶ,
ἠὲ πρὸς ἠοίωνἑσπερίων ἀνθρώπων:
πομπὴν δ᾽ ὀτρύνει, καὶ λίσσεται ἔμπεδον εἶναι."

Στο εν λόγω απόσπασμα έχω υπογραμμίσει δύο λέξεις. Η πρώτη, ἠοίων, αναφέρεται στους ανθρώπους που ζουν Ανατολικά του και η δεύτερη , ἑσπερίων, σε αυτούς που ζουν Δυτικά του. Λέει λοιπόν ότι σε μία από τις δυο κατευθύνσεις, γιατί για την δήλωση των κατευθύνσεων κάνει χρήση αυτής της φρασεολογίας, του ζητάει ο Οδυσσέας να τον στείλει.
Εδώ παραθέτω μια φωτογραφία από το Ιόνιο από το wikipedia.
 Στην συγκεκριμένη φωτογραφία υπάρχει και η κατεύθυνση του Βορρά. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Ιθάκη ή ακόμη και τα άλλα νησιά διεκδικητές είναι Νότια της Κέρκυρας και όχι ανατολικά ή δυτικά.
Από την μικρή και μόνο αυτή φράση καταλαβαίνουμε ότι η κατεστημένη γεωγραφία δεν ταιριάζει ούτε και με τις μικρές φράσεις του κειμένου πόσο δε με το σύνολο.
Αν λοιπόν ο Οδυσσέας του ζητάει να τον στείλει είτε ανατολικά είτε δυτικά τότε στην περίπτωση της Κέρκυρας τόσο ο Οδυσσέας που το ζητά όσο και ο Αλκίνοος που το αποδέχεται ως λογικό είναι απλά ηλίθιοι γιατί δεν γνωρίζουν ούτε τα στοιχειώδη.
Επειδή λοιπόν δεν μπορούμε να το δεχτούμε το παραπάνω συμπέρασμα σημαίνει ότι απλά όλοι αυτοί οι ειδικοί κάνουν λάθος.
Ίσως κάποιος να μας πει ότι ξέρουμε ότι η Κέρκυρα δεν είναι η χώρα των Φαιάκων. Ωραία! και πού είναι; Γιατί σύμφωνα και με αυτό το απόσπασμα θα πρέπει να είναι περίπου σε παράλληλο γεωγραφικό μήκος. Άρα είναι ποια; Υπάρχει κάτι λογικό που μπορεί κάποιος να ισχυρισθεί; Όχι. Γιατί όλο αυτό το κατασκεύασμα είναι λάθος και όσα τέρατα και αν κατασκευάσουν δεν φτάνουν για να καλύψουν την ένδειά τους.
Παυσανίας

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Ένα βιβλίο για την Τροία

Αγαπητοί φίλοι
Για σήμερα σκέφτηκα να σας χαρίσω ένα μικρό βιβλίο. Είναι ένα κείμενο λίγων σελίδων χωρίς πολλά και δυσδιάκριτα στοιχεία αλλά αρκετά και προφανή για να μπορέσετε να κρίνετε και μόνοι σας το αδύνατον οι διάφορες πόλεις που ονομάζονται Ομηρικές να είναι οι ίδιες με αυτές που αναφέρει ο Όμηρος.
Όπως πάντα σας άφησα το περιθώριο, όσοι θελήσετε να το ψάξετε και να προσθέσετε δικά σας ευρήματα και στοιχεία. Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό.
https://drive.google.com/open?id=0B_1hGSGic4rpcGUxZi1wSlpuVFE

Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Νέα εποχή με νέα ανάρτηση

Αγαπητοί φίλοι
Μετά από καιρό επιτέλους ξαναγύρισα.
Μου έλειψε όλο αυτό αν και δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορώ συχνά να αναρτώ εντούτοις τώρα έχω τις προϋποθέσεις.
Ας κάνουμε ένα γρήγορο πέρασμα αυτού του διαστήματος και αφού είπα διάστημα ας αρχίσω από εκεί.
Όπως όλοι ξέρετε η θέση μου τον τελευταίο χρόνο είναι ότι όλο αυτό περί αποστολών στο διάστημα κλπ είναι ένα μεγάλο και καλοστημένο παραμύθι. Ήδη σας έχω δώσει ορισμένα παραδείγματα και φυσικά όποιος αποφασίσει να ασχοληθεί θα βρει δεκάδες, τόσα που θα αναρωτηθεί αν ήταν ηλίθιος ή αν απλά τον γελούν τα μάτια του. Γιατί στα πλαίσια της οργανωμένης ψευδαίσθησης γεμίζουν το διαδίκτυο με πληροφορίες που όλες κατατείνουν σε ένα και μόνο γεγονός, στο να σας πείσουν ότι όλα είναι αληθινά. Κλασικό παράδειγμα στην υποτιθέμενη παρουσίαση του Διαστημικού σταθμού πάνω από το κεφάλι της παρουσιάστριας ηθοποιού υπάρχει μια πινακίδα, ακριβώς πάνω από την πόρτα που γράφει με μεγάλα γράμματα, αριθμούς για την ακρίβεια, την υποτιθέμενη ταχύτητα του σταθμού. Βέβαια για κάποιον που θα θελήσει να εστιάσει στο video αυτό ή σε οποιοδήποτε άλλο θα παρατηρήσει λάθη στην κίνηση των σωμάτων και των μαλλιών, υγρά να αφήνονται να τριγυρίζουν σε ένα μέρος γεμάτο ηλεκτρονικά και συνδέσεις που μια μικρή και μόνο ποσότητα υγρασίας θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά, υπολογιστές και άλλα στιβαγμένα γύρω από την-τον παρουσιάστρια-τη απλά και μόνο για εφέ (F/x) για να δημιουργούν περιβάλλον κλπ. Γιατί απλά δεν πήγε σε κάποιο παράθυρο να μας δείξει την ζωντανή εικόνα της Γης όπου τα σύννεφα μετατοπίζονται και δεν στέκονται ακίνητα όπως στις ζωγραφιές;
Δεν θα προχωρήσω παρακάτω με ανάλογες αναρτήσεις γιατί δεν μπορείς να προσπαθείς να ανατινάξεις ένα σχέδιο που αποφέρει δισεκατομμύρια σε κάποιους κάθε χρόνο και να μπορείς να γλυτώσεις. Ο καθένας είναι πια υπεύθυνος των πράξεών του και έχει μυαλό να σκεφτεί.
Θα συνδυάσω το προηγούμενο θέμα με το επόμενο. Όλα όσα καταμαρτυρώ δεν είναι τίποτε άλλο παρά η προσπάθεια κάποιων να κερδοσκοπήσουν με κάθε τρόπο. Οι μεγάλοι πόλεμοι προφανώς δεν συμφέρουν, ακόμη ίσως και επιδίδονται σε διάφορα όπως αυτό με το διάστημα αλλά όχι μόνο Η κάθε ευκαιρία που δημιουργείται ή δημιουργούν αποδίδει τρελά λεφτά. Όπως με την απάτη για τον κορονοϊό.
Δεν ξέρω αν όντως υπάρχει κάποιο μικρόβιο ή είναι εικονικό και δημιουργείται από καλοπληρωμένους ηθοποιούς-επιστήμονες ώστε όπως και στην περίπτωση του τσίρκου των ψύλλων να πιστέψουμε ότι τον βλέπουμε.
Ήδη τα διάφορα τσιράκια αρχίζουν να ψελλίζουν ότι ονομάτιζαν ως θύματά του κάθε έναν που πέθαινε πιθανά για να γλυτώσουν τον κ@λο τους ή γιατί και αυτό είναι μέρος της απόσβεσης του αντίκτυπου που θα έχει η αποκάλυψη της αλήθειας.
Ένα είναι σίγουρο ότι για πολύ καιρό κάποιοι θα ανασυντάσσουν την παγκόσμια οικονομία κερδίζοντας φιλέτα τζάμπα και αυξάνοντας τα μελλοντικά τους κέρδη.
Καλές σκέψεις σε όλους και θα τα ξαναπούμε σύντομα με την παλιά θεματολογία.
Παυσανίας