Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Φαιστός. Ένας ακόμη Ομηρικός γρίφος για τους ειδικούς

Αγαπητοί αναγνώστες
Δεν το συνηθίζω να γράφω αρθράκια τόσο κοντά το ένα στο άλλο αλλά μια και έχω αυτήν την ευχάριστη προδιάθεση είπα να μην αφήσω την ευκαιρία να πάει χαμένη και να σας γράψω για την Φαιστό.
Η Φαιστός είναι μια άκρως διδακτική ιστορία για το πως βλέπουν την ιστορία οι διάφοροι ειδικοί και μη και το πως θυσιάζονται τα στοιχεία στο βωμό της σκοπιμότητας και της άγνοιας πάντα, όχι των στοιχείων αλλά της απάντησης "Αν δεν είναι αυτή τότε ποια είναι η πραγματική;".
Ας δούμε όμως μαζί την Φαιστό ξεκινώντας από έναν χάρτη της περιοχής.
 Τώρα μία περιγραφή από το υπ. Πολιτισμού:
"Η Φαιστός είναι κτισμένη πάνω σε χαμηλό λόφο (υψόμετρο 100 μ. περίπου από την επιφάνεια της θάλασσας), στα νότια του ποταμού Γεροπόταμου, του αρχαίου Ληθαίου, και δεσπόζει στην εύφορη κοιλάδα της Κάτω Μεσαράς, που περιτριγυρίζεται από επιβλητικά βουνά (Ψηλορείτης, Αστερούσια, Λασιθιώτικα Βουνά). Στα νότια εκτείνεται το Λιβυκό πέλαγος. Ο Ληθαίος περιβάλλει το λόφο της Φαιστού από ανατολικά και βόρεια, αποτέλεσε την πηγή ύδρευσης της πόλης. Το ήπιο και ζεστό κλίμα της περιοχής έκανε άνετη και ευχάριστη τη ζωή των κατοίκων της."
Το συμπέρασμα που θα έβγαζε κάθε κανονικός άνθρωπος είναι ότι η Φαιστός ήταν μια πόλη πάνω σ' έναν λόφο. Η Θάλασσα βρίσκεται 5 χιλ. στα Δυτικά της ενώ από τα Νότια το παλάτι απέχει περίπου 15 χιλ., στην ευθεία πάντα, από την θάλασσα. Άρα βρίσκεται απόλυτα προστατευμένη από οποιαδήποτε θαλασσινή αναστάτωση όσο ισχυρή και αν είναι. Επίσης δίπλα στην πόλη υπάρχει ένα ποτάμι ο Ληθαίος. Κάνω τις επισημάνσεις γιατί μας χρειάζονται παρακάτω.
Ας δούμε τώρα ένα άλλο μέρος. Σε απόσταση 100 χιλιόμετρα σε ευθεία και σε κατεύθυνση Β.Δ από την Φαιστό βρίσκεται η πόλη του Πλατανιά Χανίων. Η περιοχή αυτή μας ενδιαφέρει γιατί εκεί βρίσκεται ένας ποταμός ο Ιαρδανός. Για του λόγου το αληθές ας δούμε τι λένε οι Κρητικοί για τον τόπο τους:
"Ο Πλατανιάς βρίσκεται χτισμένος στις εκβολές του ομώνυμου ποταμού, που λεγόταν Ιαρδανός κατά τους Ομηρικούς Χρόνους. Σήμερα ο ποταμός ονομάζεται Πλατανιάς ή Κερίτης. Στις όχθες του ποταμού υπήρχαν πολλά πλατάνια, η ύπαρξη των οποίων εξηγεί και το όνομα της περιοχής."
(πηγή:http://www.explorecrete.com/crete-west/GR-Platanias.html)
  Στο στιγμιότυπο από το google map, και αυτό, βλέπουμε το μικρό αυτό ρέμα που ονομάζουν Κερίτη και που υποστηρίζουν ότι είναι ο αρχαίο Ιαρδανός.
Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε την θέση του πλατανιά στον χάρτη.
 Εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς τα εξής:
Ο Πλατανιάς με την Φαιστό βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίθετα μέρη. Έτσι αν κάποιος θελήσει με πλοίο να επισκεφθεί τα δύο αυτά μέρη δεν μπορεί να το κάνει στα πλαίσια μιας διαδρομής γιατί η θαλάσσια απόστασή τους είναι πολύ μεγάλη και μεγαλώνει ακόμη περισσότερο αν σκεφτείς ότι θα πρέπει να παρακάμψεις και τις δύο χερσονήσους της Γραμβούσα και του Ροδοπού που βρίσκονται δυτικότερα του Πλατανιά. Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα αν έρχεσαι από Β-Β.Δ. Σε καμιά περίπτωση, ακόμη και αν το θελήσεις δεν θα μπορείς να συναντήσεις και τα δύο αυτά μέρη στην προσπάθειά σου να βρεθείς τελικά στην Φαιστό. Νομίζω ότι όλα αυτά γίνονται εύκολα κατανοητά. Άλλωστε ανοίγοντας έναν χάρτη τα βλέπετε και οι ίδιοι.
Θα μου πείτε τι νόημα έχουν όλα αυτά. Έχουν μόλις διαβάσεται το παρακάτω κείμενο. Οδύσσεια 3 292-296

ἧχι Κύδωνες ἔναιον Ἰαρδάνου ἀμφὶ ῥέεθρα.
ἔστι δέ τις λισσὴ αἰπεῖά τε εἰς ἅλα πέτρη
ἐσχατιῇ Γόρτυνος ἐν ἠεροειδέι πόντῳ:
ἔνθα Νότος μέγα κῦμα ποτὶ σκαιὸν ῥίον ὠθεῖ,
ἐς Φαιστόν, μικρὸς δὲ λίθος μέγα κῦμ᾽ ἀποέργει.

Όπου οι Κύδωνες έμεναν στα δύο ρεύματα του Ιαρδάνου
υπάρχει δε μια μαλακή λεία και πολύ ψηλή πέτρα στην Θάλασσα
στο τέλος της Γόρτυνος μέσα σε μια σκοτεινή θάλασσα
εκεί ο Νοτιάς μεγάλο κύμα προς τ’ αριστερό ρεύμα σπρώχνει
στην Φαιστό μικρός βράχος μεγάλο κύμα σταματά.

Παρατηρούμε με ευκολία στην περιγραφή αυτή ότι ο Ιαρδανός, η Γόρτυνα και η Φαιστός βρίσκονται κοντά και μάλιστα στα πλαίσια της διαδρομής που κάνει ο Μενέλαος από το Όρος των Μαλειάων, λένε οι υποστηρικτές της κρατούσας άποψης ότι είναι το ακρωτήριο Μαλέα, προς την Φαιστό κάτι που όπως είδαμε δεν συμβαίνει. 

Επίσης αναφέρεται σ' έναν ειδικής μορφολογίας βράχο που επίσης δεν υπάρχει. Μια ακόμη αδυναμία είναι ότι η Φαιστός δεν επηρεάζεται από την θάλασσα γενικότερα αλλά ειδικότερα από Νότο με τίποτα.
Πως λοιπόν αυτοί ισχυρίζονται ότι αυτός ο τόπος είναι ο περιγραφόμενος από τον Όμηρο;
Παυσανίας 


Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Το δεύτερο βιβλίο μου μόλις κυκλοφόρησε

Αγαπητοί φίλοι
Αφού σας προτρέψω να διαβάσετε την προηγούμενη ανάρτηση με την Μ.Άρκτο που είναι πολύ σημαντική θέλω να σας παρουσιάσω και το δεύτερο μου βιβλίο. Λέγεται "Το μυστικό του Ομήρου"
Εδώ θα βρείτε ολόκληρο το ταξίδι του οδυσσέα και πολλά-πολλά ακόμη. Φυσικά επειδή είναι συνέχεια του πρώτου για πλήρη γνώση χρειάζεστε και τα δύο.
Πληροφορίες στο omirouistoria@gmail.com

Η Μ.Άρκτος αγκάθι στο μάτι των ειδικών

Αγαπητοί φίλοι
Είναι ωραίο να επιβεβαιώνεσαι κάθε φορά σε κάθε βήμα, ερευνητικό, που κάνεις όπως και να βλέπεις τους διάφορους ειδικούς να μην μπορούν να αρθρώσουν ούτε ένα άρθρο παρά μόνο άναρθρες κραυγές.
Στο τελευταίο μου άρθρο σας μίλησα για τον ήλιο που βγαίνει από δεξιά, όπως ακριβώς συμβαίνει στο Νότιο ημισφαίριο αλλά και πάλι κανείς δεν μίλησε για την ταμπακιέρα. Όλοι άρχισαν να χλευάζουν τον Έκτωρα ότι δεν ήξερε τι έλεγε λες και δεν μπορούσε να κοιτάξει στον ουρανό να δει από που ξημερώνει ή λέτε να σκεφτόταν " θα πω μια ανοησία ώστε μερικές χιλιάδες χρόνια μετά να μην μπορούν να καταλάβουν σε ποιο ημισφαίριο είμαι." Είναι τόσο ακραία ... που σου  'ρχεται να βάλεις τις φωνές. Αλλά εγώ δεν έχω σκοπό να σταματήσω. Θα τους προκαλώ με στοιχεία πραγματικά και όχι φανταστικά όπως τα δικά τους. Ένα τέτοιο στοιχείο είναι και η Μ.Άρκτος.
Έχω ξαναγράψει και ,ευτυχώς, είναι αποδεκτό από όλους ότι η Μ. Άρκτο την εποχή του Τρωικού πολέμου βρίσκονταν κοντά στον Β.Πόλο έτσι ώστε να μην εμφανίζεται το οπτικό φαινόμενο της "βύθισης" του αστερισμού στην θάλασσα. Άν κάποιος επίσης προσπαθήσει να κάνει μια μικρή έρευνα στο διαδύκτιο θα διαπιστώσει ότι σε ολόκληρο τον κόσμο η Μ.Άρκτος ονομάζεται είτε ως Άρκτος είτε ως Άμαξα χαρακτηρισμούς που δίνει ο Όμηρος. Βέβαια με την γνωστή απάτη των δήθεν ειδικών που σώνει και καλά θέλουν να μεταθέσουν τον Τρωικό πόλεμο τον 12ο πχ αιώνα και τον Όμηρο τον 8ο αιώνα πχ την ονομασία Άμαξα την απέδωσαν στους Πέρσες, και εδώ φαίνονται καθαρά ότι όλα αυτά που σας λέω περί ηθελημένης τύφλωσης με σκοπό να αναδείξουν κάποιους άλλους ως παλαιούς και να ελέγχουν τον χρόνο των γεγονότων έχουν συγκεκριμένη στόχευση αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο σήμερα.
Η Μ.Άρκτος λοιπόν στον Τρωικό πόλεμο είχε έναν ακόμη προσδιορισμό. Δείτε το αρχαίο κείμενο:
Ιλιάδα 18  487
"Ἄρκτόν θ᾽, ἣν καὶ Ἄμαξαν ἐπίκλησιν καλέουσιν"

Μας λέει λοιπόν ότι την Μ.Άρκτο την λένε και Άμαξαν ΕΠΙΚΛΗΣΙΝ. Προσέξτε το ξαναλέω Άμαξαν ΕΠΙΚΛΗΣΙΝ. 
Αν μπείτε σε οποιοδήποτε λεξικό η λέξη ΕΠΙΚΛΗΣΙΝ θα βρείτε ότι σημαίνει ΛΕΩ και το ταυτίζουμε με το νεοελληνικό ΕΠΙΚΛΗΣΙΝ. Στο Liddel & Scott υπάρχει και μια δεύτερη ερμηνεία που είναι η ΣΤΡΟΦΗ (BEND). Πριν σας πω τι σημαίνει θα σας παραθέσω ένα ακόμη απόσπασμα από τον Όμηρο και μπορείτε να μπείτε στα κείμενα να βρείτε και πολλά άλλα.
Ιλιάδα 22 506-507

" Ἀστυάναξ, ὃν Τρῶες ἐπίκλησιν καλέουσιν:
οἶος γάρ σφιν ἔρυσο πύλας καὶ τείχεα μακρά.

Εδώ μας λέει ότι οι Τρώες φωνάζουν τον Αστυάναξ "ἐπίκλησιν " επειδή αρκούδιζε (ἔρυσο) σε όλη την πόλη (πύλας καὶ τείχεα μακρά).
Φαντάζομαι ότι κανείς δεν θα φανταζόταν ότι τον Αστυάναξ, που αρκούδιζε σε όλη την πόλη, θα τον φώναζαν με κάποιο άλλο παρατσούκλια πέρα από τα αντίστοιχα που θα δίναμε και σήμερα; Ένα τέτοιο παιδάκι τι χαρακτηρισμό θα του δίνατε; Θα τον λέγατε ΣΒΟΥΡΑ ή κάτι ανάλογο. Σωστά; Πως όμως θα δώσεις έναν τέτοιο χαρακτηρισμό στην Μ.Άρκτο; Αυτό γιατί όλοι οι αστερισμοί φαινομενικά περιστρέφονται γύρω από την Γη. Άρα όλοι είναι σβούρες; Όχι. Αυτόν τον χαρακτηρισμό μπορείς να τον δώσεις μόνο στον Αστερισμό που είναι κοντά στον εκάστοτε μαγνητικό Βορρά ώστε να δίνει την αντίστοιχη εικόνα όπως αυτήν που έδινε η Μ.Άρκτος την εποχή εκείνη:
foto:astronomos.blogspot
    Όπως βλέπετε η Μ.Άρκτος την εποχή εκείνη είχε αυτήν την εικόνα. Έκανε δηλαδή μια φαινομενική περιστροφή γύρω από τον Πόλο.
Για όσους δεν έχουν αντιληφθεί την αξία της αποκάλυψης αυτής θα τους πω ότι για να έχεις την εικόνα αυτή θα πρέπει να έχεις την δυνατότητα να επισκεφθείς τον πόλο. Άρα οι γνώσεις του Ομήρου και των Τρώων γύρω από το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν αντίστοιχες με το σήμερα και μάλιστα θα επισημάνω εδώ ότι το φαινόμενο αυτό οπτικά γινόταν αντιληπτό γύρω στο 14450 πχ και αργότερα γύρω στο 1800 πχ (λόγω ανατροπής των πόλων). Άρα για να αναφέρεις κάτι αντίστοιχο πρέπει να είσαι στις δύο ημερομηνίες. Μα σε όποια και να είσαι δεν είσαι στο 1200 πχ που υποτίθεται ότι έγινε ο Τρωικός πόλεμος γιατί τότε δεν βρίσκονταν η Μ.Άρκτος σε αυτήν την θέση.
Τι έχουν να πουν άραγε οι ειδικοί;
Φιλικά Παυσανίας 
    

     

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Ομηρική γεωγραφία: Η Τροία στο Νότιο ημισφαίριο!!!

Αγαπητοί φίλοι
Να λοιπόν μια ωραία ημέρα! Μια ημέρα όπου όλοι θα έρθουν ενώπιος-ενωπίω με την αλήθεια και θα πρέπει να την αντιμετωπίσουν. Αν και νιώθω πολύ ενθουσιασμένος δεν μπορώ παρά να μοιραστώ την χαρά μου μαζί σας. Θα ήθελα βέβαια και τα σχόλιά σας αλλά και πάλι δεν πειράζει.
Μπαίνω λοιπόν στο θέμα με την σκέψη πάντα ότι πρέπει να είμαι αναλυτικός πολύ ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.
Η Γη όπως όλοι γνωρίζεται χωρίζεται σε ημισφαίρια. Έτσι έχουμε το Ανατολικό και Δυτικό ημισφαίριο αλλά και το Βόρειο και Νότιο. Ο χωρισμός σε Βόρειο και Νότιο έχει να κάνει με την διαχρονική θέση του ήλιου ή αλλιώς τις εποχές. Έτσι ένας παρατηρητής στον Βορρά έχει την ακριβώς αντίθετη εποχή σε σχέση με τον παρατηρητή στον Νότο. Χειμώνας-καλοκαίρι και Άνοιξη-Φθινόπωρο είναι οι δυνατές καταστάσεις για τους δύο παρατηρητές.
Ο δε χωρισμός σε Ανατολικό και Δυτικό έχει σχέση με την ημερήσια κίνηση της Γης γύρω από τον ήλιο. Ανατολικό είναι το ημισφαίριο που Ανατέλει-εμφανίζεται ο ήλιος και Δυτικό το ημισφαίριο που δύει-χάνεται ο ήλιος. Να μια χαρακτηριστική φωτογραφία.


Στα δύο αυτά ημισφαίρια ο ήλιος ανατέλει από το ίδιο σημείο με μια μικρή διαφορά. Άν είσαι στο βόρειο ημισφαίριο για να δείς τον ήλιο πρέπει να κοιτάζεις προς τον Νότο ενώ αν είσαι στο Νότιο πρέπει να βλέπεις αντίθετα προς τον Βορρά. Έτσι στον Βορρά ο ήλιος ανατέλει από αριστερά και δύει δεξιά ενώ στο Νότιο ημισφαίριο ο ήλιος ανατέλει από δεξιά και δύει στα αριστερά. Νομίζω ότι είναι κατανοητό όλο αυτό το σχήμα σε όλους.
Ας δούμε τώρα τι λένε οι Τρώες για τον τόπο τους:


Ιλιάδα 12 239-243
εἴτ᾽ ἐπὶ δεξί᾽ ἴωσι πρὸς ἠῶ τ᾽ ἠέλιόν τε,
εἴτ᾽ ἐπ᾽ ἀριστερὰ τοί γε ποτὶ ζόφον ἠερόεντα.

ἡμεῖς δὲ μεγάλοιο Διὸς πειθώμεθα βουλῇ,
ὃς πᾶσι θνητοῖσι καὶ ἀθανάτοισιν ἀνάσσει.
εἷς οἰωνὸς ἄριστος ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης.

Όπως λοιπόν γίνεται κατανοητό οι Τρώες οι ίδιοι λένε ότι βρίσκονται στο Νότιο ημισφαίριο. 
Φαντάζομαι ότι κανείς ειδικός δεν θα τολμήσει να πει ότι δεν ξέρουν από που ξημερώνει και που δύει ή διάφορα άλλα γνωστά που αναμασάνε. Θα ήθελα πραγματικά να μου γράψετε την γνώμη σας ή και αν κάποιος γνωρίζει κάποιον ειδικό ας μας εξηγήσει το πως είναι δυνατόν αυτό.
Μέχρι να μας εξηγήσουν εγώ μπορώ να θυμίσω ότι ολόκληρη η Ιλιάδα και η Οδύσσεια φωνάζει ότι η Γη ανατράπηκε σε διάστημα ανάμεσα στο τότε και το σήμερα και άρα ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ αυτό να συνέβη μετά το 1200 πχ όπως τόσο καιρό μας ζαλίζουν οι διάφοροι.
Καλές σκέψεις
Παυσανίας.