Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Τροία: γεωγραφικά ερωτήματα που φωνάζουν

Αγαπητοί φίλοι
Προσπαθώντας να βρω ένα πρωτότυπο θέμα για να ασχοληθώ άρχισα να διαβάζω εργασίες άλλων σχετικά με τον Όμηρο. Εκεί και ανακάλυψα μια μικρή λεπτομέρεια που όμως δημιουργεί μεγάλα ερωτήματα. Κυρίως για την ικανότητα των "ειδικών" να αντιληφθούν τι ακριβώς διαβάζουν και να κάνουν τις απαραίτητες διαπιστώσεις.
Για να μην σας βασανίζω πολύ με τα εσώψυχα μου αλλά και άχρηστες για σας λεπτομέρειες σας βάζω κατευθείαν στο θέμα. Στην ραψωδία Ω' ο Πρίαμος αποφασίζει να πάρει την πρωτοβουλία και να συναντήσει τον Αχιλλέα με σκοπό να του ζητήσει να πάρει το σώμα του Έκτορα για να το θάψει. Ο γέροντας παίρνει μία άμαξα που την σέρνουν μουλάρια και άλογα που στο ένα βρίσκεται αυτός έφιππος.
Φτάνουμε έτσι στους στίχους 349-351 όπου μαθαίνουμε τα εξής:

"οἳ δ᾽ ἐπεὶ οὖν μέγα σῆμα παρὲξ Ἴλοιο ἔλασσαν,
στῆσαν ἄρ᾽ ἡμιόνους τε καὶ ἵππους ὄφρα πίοιεν
ἐν ποταμῷ"

Για όσους δεν είδαν το σημαντικότατο στοιχείο ας κάτσουν αναπαυτικά και ας ξαναδιαβάσουν το προηγούμενο απόσπασμα. Το είδατε; Όχι; Θα σας πω λοιπόν. Τα μουλάρια σταμάτησαν για να πιουν νερό. Ξέρετε γιατί είναι σημαντικό αυτό; Γιατί ένα μουλάρι, ειδικά όταν δεν είναι παραφορτωμένο διανύει τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα για να χρειαστεί να πιει νερό. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι το σημείο που ήπιε είναι στο πεδίο όπου διεξάγονταν κυρίως οι μάχες. Οι μάχες δηλαδή γίνονταν τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα μακριά από την Τροία.
Μα! μα! μα! Η σημερινή Τροία από το υποτιθέμενο μέρος που σταμάτησαν οι Αχαιοί δεν απέχει ούτε τα μισά! θα έλεγαν οι ειδικοί. Αλλά δεν θα πουν γιατί είπαμε είναι πιο εύκολο να θάβεις την γνώση παρά να την αναδεικνύεις.
Το πράγμα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο αν σκεφτείς ότι το πεδίο αυτό της μάχης βρισκόταν στο μέσο περίπου της απόστασης μεταξύ των Τρώων και των Αχαιών. Απείχαν δηλαδή περί τα 60 χιλιόμετρα. Εντυπωσιακό; Μα τότε οι Αχαιοί αν ήταν εκεί η Τροία θα έπρεπε να είχαν σταματήσει είτε στην περιοχή της Μυσίας στο Παλαιόκαστρο ή κάπου στα παράλια του Ευξείνου πόντου. Όμως ούτε το ένα ούτε το άλλο έγινε όπως μας λέει ο Όμηρος. προφανώς, για να βοηθήσω τους ειδικούς, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η Μικρά Ασία μεγαλώνει και μικραίνει εν είδει ακορντεόν. Τότε μεγάλωνε τώρα μικραίνει. Συμβαίνουν αυτά και στις καλύτερες των οικογενειών στην Ασία δεν θα συνέβαινε και μάλιστα όταν ήταν μικρή; παιδί πράμα το γελάς και το φουσκώνεις και μετά ξεφουσκώνει.
Μέχρι να ξεμπερδέψουν τα ... πόδια τους οι ειδικοί θα σας δώσω ακόμη ένα στοιχείο έτσι ως τροφή για σκέψη. Στον στίχο 215 της ίδιας ραψωδίας, δηλαδή της Ω, έχουμε:

"αλλὰ πρὸ Τρώων καὶ Τρωϊάδων βαθυκόλπων"
Μπορείτε να μου πείτε ποιος είναι ο βαθύς κόλπος που έχουν οι Τρώες και δεν τον δείχνουν στον χάρτη; Τον έχουν κρυφό;
καληνύχτα.

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Εκατόμβη= Τα 100 βόδια και άλλες γελοιότητες

Αγαπητοί φίλοι
Επανέρχομαι σ' ένα θέμα που έχω θίξει και παλαιότερα με αφορμή κάποιες παρουσιάσεις "ειδικών" και "λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων" όπου συνεχίζεται η ανοησία περί 100 βοδιών και εκατόμβης.
Είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται η λέξη εκατόμβη για να στοιχειοθετήσει μια τελετή που γίνονταν στα χρόνια του Τρωικού πολέμου. Η τελετή αυτή έχει κάποια έννοια ευχαριστίας πιθανά αλλά μέχρι εκεί. Οι γνώσεις μας για το πως και το γιατί δεν επεκτείνονται περισσότερο μια και δεν ξέρουμε περισσότερα.
Την άγνοια μας λοιπόν αυτή ήρθε να καλύψει, όπως πάντοτε άλλωστε, η βοήθεια των "ειδικών"-όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω. Είδαν λοιπόν τον πολύ πιθανό αριθμό εκατό που παρουσιάζεται στην λέξη, αν και διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις αν πρόκειται για τον αριθμό αυτόν καθ' αυτόν, είδαν και το ΒΗ στο τέλος και είπαν: "δεν μπορεί περί βοδιών θα πρόκειται". Βέβαια ότι ακόμη και η μεταγενέστερη κλίση της λέξεως ΒΟΥΣ δεν έδινε ΒΗ αυτό δεν σταμάτησε κανέναν. Άλλωστε ποιος ασχολείται με τέτοιες λεπτομέρειες. Σας παραθέτω την κλίση του ΒΟΔΙΟΥ.
 
  ὁ    βοῦς         οἱ  βόες
τοῦ βοὸς       τῶν  βοῶν                           
 τῷ  βοΐ          τοῖς βουσὶ(ν)
τὸν βοῦν        τοὺς βοῦς
 ὦ   βοῦ             ὦ   βόες
Είδατε πουθενά το ΒΗ; Εγώ όχι. Διότι εδώ δεν μιλάμε για ρήμα που μπορούν να μας πουν ότι υπάρχει 23ος Αόριστος με θέμα ανάθεμα αλλά είπαμε αν η πραγματικότητα......
Συνεχίζω λοιπόν να ασχολούμαι με τα αξιαγάπητα βόδια και με τα βόδια και ας δούμε δύο συγκεκριμένα αποσπάσματα από την Οδύσσεια:

Οδύσσεια δ’ 351-352 
" ἔσχον, ἐπεὶ οὔ σφιν ἔρεξα τεληέσσας ἑκατόμβας.
οἱ δ᾽ αἰεὶ βούλοντο θεοὶ μεμνῆσθαι ἐφετμέων."
 
Οδύσσεια δ’581-582

“ἂψ δ᾽ εἰς Αἰγύπτοιο διιπετέος ποταμοῖο
στῆσα νέας, καὶ ἔρεξα τεληέσσας ἑκατόμβας.”

Το κομμάτι αναφέρεται στην επιστροφή του Μενέλαου από την Τροία. Όταν φτάνει στο νησί Φάρος κάνει μια εκατόμβη και μια όταν φεύγει. Δηλαδή σύμφωνα με τους ειδικούς 200 βόδια.
Για να κάνουμε λοιπόν μια ανακεφαλαίωση. Ο Μενέλαος είχε στο πλοίο του 200 τουλάχιστον βόδια ή και 300 για να μπορεί κάθε στιγμή να κάνει μια μικροθυσία βρε αδερφέ.
Ας το δούμε τώρα σε αριθμούς. Ένα βόδι είναι ένα ζώο ογκώδες. Το μέσο βάρος του είναι 750 kgr και διαστάσεις περίπου 160-180 cm μήκος και γύρω στα 70cm πλάτος. Άρα 200 ζώα χρειάζονται χώρο τουλάχιστον 240 με 250 τ.μ μόνο για αυτά. Βέβαια τα ζώα αυτά ζυγίζουν και 150 τόνους. Άρα ο κάθε λογικός άνθρωπος την εποχή εκείνη κουβαλούσε 2-3 επιπλέον πλοία για να μεταφέρει τα βόδια του για τις θυσίες του. Αν όλο αυτό σας φαντάζει λογικό...
Είναι αλήθεια ότι δεν μπορώ πειστικά να σας πω τι ακριβώς σημαίνει η εκατόμβη μια και έχω μείνει αρκετά πίσω στην προσπάθεια αποκρυπτογράφησης της γλώσσας που κάνω εδώ και καιρό αλλά το σίγουρο είναι ότι τα 100 βόδια υπάρχουν μόνο στην φαντασία κάποιων ευφάνταστων ειδικών.
καληνύχτα