Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Ομηρική γεωγραφία: Οι Λίμνες και τα ποτάμια που...μεταναστεύουν

Αγαπητοί αναγνώστες
Αποφάσισα να συνεχίσω με τις χονδροειδέστατες αντιθέσεις ανάμεσα στον Όμηρο και την υποτιθέμενη σημερινή αντανάκλασή του στον αιγαιακό χώρο.
Μετά την Μίλητο είπα να ασχοληθώ με τις μεταναστευτικές λίμνες και ποτάμια.
Όταν λέω μεταναστευτικές λίμνες και ποτάμια αναφέρομαι στην άποψη που υποστηρίζουν όλοι σχεδόν, βλακωδώς, μια και αντιγράφουν απλά ο ένας τον άλλο, ότι οι λίμνες και τα ποτάμια μπορούν να μετακομίζουν με άνεση από έναν χώρο προς άγνωστες πολιτείες χωρίς να αφήνουν πίσω ίχνη.
Αυτήν την γεωλογική μπούρδα υποστηρίζουν όλοι οι σοβαροί ειδήμονες περί τον Όμηρο χωρίς να τους κάνει καμία εντύπωση.
Ας αφήσουμε όμως τα λόγια και ας μπούμε στις αποδείξεις.
Στην περιοχή του ομηρικού Πηνειού ποταμού, στην εκβολή του, υπάρχουν δύο λίμνες η Βοιβηίδα λίμνη και η Μελίβοια η οποία είναι και πολύ μεγάλου μεγέθους. Δείτε τι λέει ο Ορφέας (Αργοναυτικά 164-167)

ΑΣΤΕΡΙΩΝ ΔΕ ΕΠΕΡΗΣΕ ΠΑΙΣ ΚΛΕΙΝΟΙΟ ΚΟΜΗΤΟΥ
ΠΕΙΡΕΣΙΗΝ ΟΣ ΕΝΑΙΕΝ ΕΠ ΑΠΙΔΑΝΟΙΟ ΡΕΕΘΡΟΙΣ
ΠΗΝΕΙΟΣ ΜΙΣΓΩΝ ΞΥΝΟΝ ΡΟΟΝ ΕΙΣ ΑΛΑ ΠΕΜΠΕΙ
ΕΥΡΥΔΑΜΑΣ Δ ΕΠΟΡΕΥΣΕ ΛΙΠΩΝ ΒΟΙΒΗΙΔΑ ΛΙΜΝΗΝ
ΑΓΧΟΘΙ ΠΗΝΕΙΟΙΟ ΚΑΙ ΕΥΠΕΛΑΓΕΟΣ ΜΕΛΙΒΟΙΗΣ

Είναι ευκρινέστατο ότι υπάρχουν δύο λίμνες στην εκβολή του. Αυτό πιθανών σημαίνει ότι εκβάλει στην μία από αυτές. Συνεχίζω.
Όμηρος (Ιλιάδα Β' 711-712)

ΟΙ ΔΕ ΦΕΡΑΣ ΕΝΕΜΟΝΤΟ ΠΑΡΑΙ ΒΙΒΗΙΔΑ ΛΙΜΝΗ
ΒΟΙΒΗΝ  ΚΑΙ ΓΛΑΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΕΥΚΤΙΜΕΝΗΝ ΙΑΩΛΚΟΝ

Όμηρος (Ιλιάδα 716-717)

ΟΙ ΔΕ ΑΡΑ ΜΕΘΩΝΗΝ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΚΙΗΝ ΕΝΕΜΟΝΤΟ
ΚΑΙ ΜΕΛΙΒΟΙΑΝ ΕΧΟΝ ΚΑΙ ΟΛΙΖΩΝΑ ΤΡΗΧΕΙΑΝ

Όμηρος (Ιλιάδα750-754)
ΟΙ ΠΕΡΙ ΔΩΔΩΝΗΝ ΔΥΣΧΕΙΜΕΡΟΝ ΟΙΚΙ ΕΘΕΝΤΟ
ΟΙ Τ ΑΜΦΙ ΙΜΕΡΤΟΝ ΤΙΤΑΡΗΣΣΟΝ ΕΡΓΑ ΝΕΜΟΝΤΟ
ΟΣ Ρ ΕΣ ΠΗΝΕΙΟΝ ΠΡΟΙΕΙ ΚΑΛΛΙΡΡΟΟΝ ΥΔΩΡ
ΟΥΔ Ο ΓΕ ΠΗΝΕΙΩ ΣΥΜΜΙΣΓΕΤΑΙ ΑΡΓΥΡΟΔΙΝΗ
ΑΛΛΑ ΤΕ ΜΙΝ ΚΑΘΥΠΕΡΘΕΝ ΕΠΙΡΡΕΕΙ ΗΥΤΕ ΕΛΑΙΟΝ

Το κείμενο του Ορφέα αναφέρεται φυσικά στους Αργοναύτες που μαζεύτηκαν στον Άναυρο ποταμό, κοντά στην Ιωλκό για την κατασκευή της Αργούς και στην συνέχεια το ταξίδι που ονομάστηκε Αργοναυτική εκστρατεία.
Τα σημεία ΜΕΛΙΒΗΙΝ, ΒΟΙΒΗΙΔΑ,ΠΗΝΕΙΟΣ, ΦΕΡΑΣ, ΙΩΛΚΟΣ ΤΙΤΑΡΗΣΣΟΣ είναι κοντά το ένα στο άλλο όπως φαίνεται και από το ΕΠΟΡΕΥΣΕ. Θα μπορούσα να τα περιγράψω ως εξής:
ΦΕΡΑΣ & ΙΩΛΚΟΣ πόλεις
ΜΕΛΙΒΗΙΝ,ΒΟΙΒΗΙΔΑ λίμνες
ΠΗΝΕΙΟΣ , ΤΙΤΑΡΗΣΣΟΣ δυο ποταμοί που κινούνται παράλληλα.
Ας δούμε τώρα τον σχετικό χάρτη.
 Εδώ λοιπόν από την πολύ καλή δουλειά του συλλόγου "φίλοι του Πηνειού" βλέπουμε τον πλήρη χάρτη του ποταμού. Όπως εύκολα παρατηρείτε δεν υπάρχουν οι δύο λίμνες αλλά και το δεύτερο ποτάμι που κινείται παράλληλα με αυτόν χωρίς να ενώνεται μαζί του. Δεν συζητώ για την Ιωλκό και όλες τις ανύπαρκτες λεπτομέρειες μια και το έχουμε ήδη καταγράψει σε προηγούμενη ανάρτηση.
Μετά από αυτόν τον κατατοπιστικότατο χάρτη υπάρχει έστω και ένας που να πιστεύει ότι αυτός είναι ο ομηρικός ποταμός Πηνειός;
Παυσανίας

http://www.pineios-ngo.org/wp-content/uploads/2010/10/HARTIS-PINIOU.jpg



2 σχόλια:

Αθηναίος είπε...

Καλησπέρα φίλε Παυσανία.

Θα θυμάσαι φυσικά ότι παρακολουθώ από πολύ παλιά την έρευνά σου, τα άρθρα σου και τις αναλύσεις σου. Συνέχισε γιατί υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον σε όσα μας λες.

Σε αυτά που λές σήμερα έχω να πω ότι οι ποταμοί Πηνειός και Τιταρησσός υπάρχουν και σήμερα και αφού ενώνονται χύνονται στη θάλασσα. Ο Ορφέας γράφει και για έναν ακόμα ποταμό τον Απιδανό που ενώνεται με τον Πηνειό και χύνονται στην Θάλασσα αλλά δεν αναφέρει τον Τιταρησσό. Μήπως μιλάμε για το ίδιο το ποτάμι;; Μήπως ο Απιδανός (που δεν υπάρχει σήμερα) και ο Τιταρησσός που αναφέρει ο Όμηρος (που υπάρχει σήμερα)είναι το ίδιο ποτάμι;

Pausanias είπε...

Αγαπητέ φίλε Αθηναίε.
Φυσικά και δεν σε ξέχασα. Ο ποταμός που ονομάστηκε Τιταρήσσιος δεν ρέει παράλληλα με τον Πηνειό μέχρι την θάλασσα αλλά είναι ένας απλός παραπόταμος που προηγείται του Πηνειού. Θα μπορούσε να είναι απλά ένα τμήμα του αν τα ονόματα δίνονταν αλλιώς. Σε καμιά περόιπτωση δεν περιγράφει αυτά που ο Ορφέας αναφέρει. Όσο για τον Απιδανό, δεν αναφέρθηκα σε αυτόν γιατί είναι παραπόταμος του αληθινού Πηνειού και ως τέτοιον θα μπορούσε να ταυτιστεί με έναν οποιοδήποτε κοινό παραπόταμο του σημερινού Πηνειού.