Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Ομηρική Γεωγραφία. Η αρχαία Μίλητος

Αγαπητοί αναγνώστες
Όπως πολλές φορές έχω πει η αλήθεια για το τι είναι ή καλύτερα τι δεν είναι εκεί που το φαντάζονται όλοι είναι μπροστά μας και όχι απλά φωνάζει αλλά κραυγάζει. Το δυστύχημα είναι ότι κανείς δεν κοιτάζει μπροστά του. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μέσα στα δεκάδες είναι και η Μίλητος.
Η αρχαία Μίλητος είναι απέναντι σχεδόν από την Σάμο. Είναι πολύ γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων όμως δεν είναι η ομηρική Μίλητος είναι μια άλλη. Πιθανώς να είναι η αντανάκλασή της. Δηλαδή ο τόπος όπου μετανάστευσαν οι αληθινοί Μιλήσιοι όταν χρειάστηκε για κάποιον λόγο να φύγουν από τον τόπο τους.
Η απόδειξη αυτού που λέω δεν χρειάζεται περίεργες αναλύσεις ή τίποτε επικλήσεις κάποιων άγνωστων συγγραφέων και λοιπά κόλπα που κάνουν οι "ειδικοί". Εμείς σταθεροί στην πεποίθηση ότι για την ομηρική γεωγραφία μπορεί να μιλάει μόνο ο Όμηρος και ο "ομόχρονός" του Ορφέας τους αφήνω να περιγράψουν την Μίλητο.
Ιλιάδα 2 867-869
" Νάστης αὖ Καρῶν ἡγήσατο βαρβαροφώνων,
οἳ Μίλητον ἔχον Φθιρῶν τ᾽ ὄρος ἀκριτόφυλλον
Μαιάνδρου τε ῥοὰς Μυκάλης τ᾽ αἰπεινὰ κάρηνα"

Αργοναυτικά Ορφέα 153-154

ΕΚΠΡΟΛΙΠΩΝ ΚΑΙ  ΤΥΡΣΙΝ ΕΡΥΜΝΗΣ ΜΙΛΗΤΟΙΟ
ΕΝΘΑ ΡΟΑΙ ΚΛΥΖΟΥΣΙ ΠΟΛΥΠΛΑΝΕΩΣ ΜΑΙΑΝΔΡΟΥ

Όπως γίνεται φανερό αναφέρονται στην ίδια πόλη που έχει έναν σημαντικό ποταμό που εκβάλει δίπλα στην πόλη αυτή. Σωστά;  Σωστά. Έλα όμως που κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να κάνει αυτήν την απλή δουλειά και αντιπαραβάλει τα αρχαία κείμενα με την πραγματικότητα.
Η Μίλητος σήμερα είναι στην άκρη μιας πεδιάδας κοντά στην θάλασσα. Η πεδιάδα αυτή δημιουργήθηκε από προσχώσεις. Έκλεισε ο κόλπος που υπήρχε εκεί πριν. Αποτέλεσμα αυτού ο ποταμός που είχε τις εκβολές του στον κόλπο μετακινήθηκε για πολλά χιλιόμετρα. Το αξιοπερίεργο είναι ότι την αρχαία εποχή ο ποταμός αυτός, που κατοπινά ονομάστηκε Μαίανδρος δεν ήταν κοντά στην, υποτιθέμενη, Μίλητο αλλά στην απέναντι πλευρά του κόλπου.
Milet Oren Yeri είναι η Μίλητος. Ο ποταμός σήμερα φτάνει μέχρι εκεί αλλά δείτε τι συνέβαινε παλαιότερα!

  Ο ποταμός ήταν πολλά χιλόμετρα μακριά στην απέναντι ακτή. Άρα ή είναι τυφλοί ή ηλίθιοι. Δεν εξηγείται αλλιώς.

Από κάτω ακολουθεί ο σύνδεσμος απ' όπου και η φωτογραφία για να την δείτε καθαρότερα

http://el.science.wikia.com/wiki/%CE%9C%CE%AF%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%82_%5C%CE%99%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1?file=Maps-Ionia-03-goog.png

Δεν υπάρχουν σχόλια: