Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Ο χρόνος: μια λογική προσέγγιση

Αγαπητοί φίλοι
Στην πραγματικότητα οι ιστορίες μου αυτές έχουν και άλλες λεπτομέρειες, ποιο ανησυχητικές αλλά υπάρχουν και πιο χαρακτηριστικές της βλακείας ουσιαστικά που δέρνει κάποιους ανθρώπους και του πως δαπανούνται τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου ακόμη και σήμερα. Η πιο χαρακτηριστική από αυτές που δεν σας είπα είναι η ευθεία παρέμβαση σε γνωστό μου να με αποφεύγει γιατί είμαι λέει της ομάδας Ε. Εγώ με δύο ομάδες ταυτίζομαι: με την ομάδα αίματός μου και φυσικά την πετριά με τον ΠΑΟΚ. Αυτοί που το σκέφτηκαν πρέπει να είχαν IQ κατώτερο του ραδικιού. Πάντως είχα και καινούργιο κρούσμα εχθές από έναν έτερο καθηγητή που με προκαλούσε ότι θα το διαβάσει και θα μου υποδείξει χωρίς συναισθηματισμούς όλα τα λάθη μου. Δυό μήνες μετά ο εν λόγω γνωστότατος κύριος μου έστειλε μήνυμα μέσω της γραμματέως του ότι για τα επόμενα χρόνια θα ασχολείται με άλλα θέματα και μετά θα δούμε. Τελικά όλα αυτά έχουν την πλάκα τους.
Ας δούμε όμως τώρα τα του χρόνου.
Έχει παρατηρηθεί μέσα από διάφορα φαινόμενα ή συστήματα η περιστασιακή έστω προσέγγιση του μέλλοντος. Δεν μιλάω βέβαια για γραμμικά μαθηματικά αλλά για όνειρα, διαίσθηση ότι κάτι κακό ή καλό θα μας συμβεί, την αστρολογία που ακόμη και αν κάποιος την απορρίπτει, συνήθως μη γνωρίζοντας και για λόγους φόβου, δεν μπορεί να μην αποδεχτεί ότι ένας σοβαρός γνώστης της μπορεί να περιγράψει μερικώς τουλάχιστον ένα κοντινό ή μακρινό μέλλον. Από όλα αυτά ακόμη και  αν πάρουμε ψίγματα ή ψίγμα αμέσως γεννιέται το ερώτημα αν το ολόκληρο το μέλλον ή μέρος του είναι ήδη προσχηματισμένο. Αν θεωρήσουμε ότι τα ψίγματα αυτά υπάρχουν τότε η απάντηση είναι ναι! το μέλλον, μέρος του τουλάχιστον είναι προδιαγεγραμμένο.
Η λογική μας αυτή προσέγγιση μας βάζει άμεσα σε άλλες ατραπούς. Ένα χρονικό σημείο για να υπάρχει θα πρέπει να υπάρχει και αντίστοιχο χωρικό σύμφωνα με την άποψη περί χωροχρόνου. Για να προυπάρχει όμως σημαίνει ότι η πορεία της κίνησης της γης(μιλώντας για εμάς) και του σύμπαντος βέβαια, μέσα στον χρόνο και τον χώρο είναι προδιαγεγραμμένη και όχι τυχαία. Αυτό σημαίνει ότι το σύμπαν κινείται μέσα σ' ένα συγκεκριμένο χώρο κυκλικά. φανταστείτε λοιπόν ότι είμαστε επάνω σ' ένα carouzel και γυρίζουμε γύρω από ένα κέντρο όπου βέβαια η γήινη οπτική μας το κάνει να φαίνεται ευθεία αλλά δεν είναι.
Αν για λίγο υποθέσουμε ότι η κίνηση δεν είναι κυκλική αλλά γραμμική θα πρέπει να δεχθούμε ότι συνεχώς και αδιαλείπτως το σύμπαν δημιουργεί καινούργιο χώρο δηλαδή από το τίποτα κάτι και μάλιστα χωρίς big bang και τέτοια είναι αδύνατον. Ακόμη και αν δεχτούμε ότι εμείς είμαστε μέσα σε μια φυσαλίδα του υπάρχοντος χώρου δεν θα μπορούμε να μετακινηθούμε μια και έναν αδρανή χώρο, όπως ο εκτός φυσαλίδος δεν μπορείς να του μεταβάλεις την κίνηση χωρίς μια σημαντική αιτία.
Επανερχόμαστε λοιπόν στην κυκλική κίνηση και στο carouzel.
Βρήκαμε ότι η κίνηση του χώρου είναι κυκλική και φυσικά και ο χρόνος συμμετέχει σε αυτό. Σε ποια μορφή όμως;
Στο ερώτημα αυτό μια απάντηση μόνο μπορεί να σταθεί. Ο χρόνος σε αντίθεση με τον χώρο δεν κινείται αλλά αναπτύσετε στο σύνολό του χώρου σταθερά.
Σκεφτείτε την εξής εικόνα: Ανεβαίνεται στην κούνια και περιστρέφεστε κυκλικά αλλά ταυτόχρονα περνάτε μέσα από μια σειρά συνεχόμενες κουρτίνες που καταλαμβάνουν το σύνολο της περιφέρειας κίνησης. Αυτές οι κουρτίνες είναι ο χρόνος. Σταθερός ως προς τον συγκεκριμένο χώρο και αναπτυσσόμενος σε όλο του υπάρχοντος.
Προεκτείνοντας τα παραπάνω μπορούμε να ισχυρισθούμε βάσιμα ότι στην κούνια αυτή δεν είμαστε μόνοι μας αλλά συνυπάρχουν ταυτόχρονα το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον μας απλά δεν είμαστε σε θέση να τα δούμε.
Από αυτό μπορούμε να πούμε ότι αφού συνυπάρχουμε ταυτόχρονα τότε στην πραγματικότητα δεν μετακινούμαστε στον χωροχρόνο αλλά μόνο η αίσθηση του τι είναι σήμερα. Δηλαδή είμαστε αδρανείς εικόνες τις οποίες κάποιος βλέπει συνεχόμενα, σαν φιλμ και φαίνεται η κίνηση.
Χιλιάδες ακόμη σκέψεις ξεπηδούν αλλά καλύτερα να σταματήσω εδώ.
Καλημέρα σας.        

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Δέκα μικροί ....περίεργοι και άλλες ιστορίες

Αγαπητοί φίλοι
Σήμερα δεν έχω να σας πω κάτι σχετικά με τα γνωστά θέματα του μπλογκ αλλά με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω από αυτό.
Όπως έχω ξαναπεί και ζητώ συγνώμη που επαναλαμβάνομαι, αυτά που σας γράφω είναι τα περισσότερα τμήματα από τα βιβλία που έχω ετοιμάσει αλλά ακόμη δεν έχω εκδόσει. Θα περίμενε λοιπόν κανείς από εμένα να κάνει το εξής απλό βήμα. Να πάει σ' ένα Πανεπιστήμιο και σε συνεργασία με κάποιον ειδικό, θεωρητικά, να κάνει την πιστοποίηση ή μη της αλήθειας και μετά την έκδοση. Φυσικά όπως ξέρετε, μια και επαναλαμβάνομαι πολλάκις, ούτε ένας δεν ήθελε καν να μάθει τον λόγο της επίσκεψής μου.
Αν όμως αυτά τα περιμένατε, αν κρίνουμε και από την εικόνα του ΑΠΘ αυτές τις ημέρες, ακούστε μερικές ωραίες ιστορίες που ξεχώρισαν για την περιέργειά τους και που εξέπληξαν ακόμη και μένα που περίμενα τα πάντα.
Ιστορία 1. Πολύ γνωστός έλληνας καθηγητής πανεπιστημίου του εξωτερικού. Στην αρχή ήταν όπως τα περίμενα. Κέντρισα το ενδιαφέρον του και άρχισε να συζητά μαζί μου. Του είπα μάλιστα θέλοντας να τονίσω τον εγωισμό του ότι δεν διεκδικώ τα πρωτεία έναντί του και άλλα τέτοια που ξέρω ότι χρειάζονται όλοι οι μεγαλόσχημοι. Ξαφνικά χάθηκε. Ένα μήνα μετά μου είπε ότι δεν μπορούσε ν' ανοίξει τα αρχεία και λίγες μερες μετά μου είπε ότι αυτός είναι καθηγητής πανεπιστημίου γνωστός διεθνώς ενώ εγώ ένας άγνωστος και αν θέλω ας βγω να τον αντιμετωπίσω και άλλα τέτοια που δεν κατάλαβα για ποιο λόγο τ' ανέφερε.
Σκέφτηκα για λίγες ώρες και αποφάσισα να στείλω ένα σημείωμα στο πανεπιστήμιο του επικαλούμενος τους φόβους μου ότι ίσως η στάση του αυτή κρύβει την προσπάθειά του να μου κλέψει τμήματα της εργασίας μου που του είχα αποκαλύψει. Η απάντησή του στην έρευνα που έγινε ήταν ότι περίμενε να του στείλω το σύνολο της εργασίας μου όταν εγώ του ζητούσα να μου δείξει τρόπους να το κάνω που θα διασφάλιζαν όμως τα δικαιώματά μου. Έτσι εγκατέλειψα την επικοινωνία μαζί του.
Ιστορία 2. Καθηγήτρια σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Υποστήριξε μια μελέτη με ανάλογο θέμα και γι' αυτό της ζήτησα να συναντηθούμε χωρίς πολλά-πολλά να της εξηγώ μια και είχα μάθει, νόμιζα το μάθημά μου. Πράγματι δέχτηκε και μου έκλεισε ραντεβού για την επόμενη βδομάδα με την προυπόθεση μια μέρα πριν να το επιβεβαιώσουμε. Μπαίνω στο e-mail μου και βλέπω ένα μύνημά της που μου έλεγε ότι δεν είχε τα αντίστοιχα διδακτορικά για να ελέγξει την εργασία μου όταν εγώ δεν τις είπα σχεδόν τίποτα. Γνώριζε δηλαδή πράγματα γύρω από 'μένα που δεν τις είχα πει. Φυσικά ακύρωσε το ραντεβού. Παρ' όλο που προσπάθησα να την πιέσω, μάλιστα κανονικά έπρεπε να προσβληθεί, αλλά τίποτα. Ήταν σαν να έσκυβε το κεφάλι και να μουρμουρούσε δικαιολογίες.
Ιστορία 3. Ένας γνωστός στην περιοχή του δικηγόρος, παράδειγμα θα έλεγα για πολλούς, με αγάπη για την ιστορία και συνδεδεμένος και φιλικά με έλληνες καθηγητές ξένων πανεπιστημίων. Κάποιος κοινός γνωστός μας του μίλησε για μένα και συναντηθήκαμε. Δικαιολόγησε στην συνάντησή μας αυτή την τους ενδιασμούς μου για την επάρκεια του καθηγητικού κατεστημένου στην Ελλάδα και μου πρότεινε να με φέρει σε επαφή με φίλους του καθηγητές, αυτούς του εξωτερικού που θα τον επισκέπτονταν σε λίγους μήνες.
Παράλληλα επειδή ποτέ δεν ξέρεις του ζήτησα να αναλάβει ένα προσωπικό μου θέμα για να έχω μια καλή δικαιολογία να τον επισκεφτώ.
Μου είπε ότι θα μου τηλεφωνήσει σε δυο τρεις ημέρες για την προσωπική υπόθεσή μου και χωρίσαμε.
Οι μήνες πέρασαν και ο εν λόγω κύριος ήταν άφαντος. Κάποια στιγμή ο κοινός μας φίλος τον συναντά μια και δεν μπορούσε να εξηγήσει την συμπεριφορά του αυτή να παραμένει μακρυά. Όταν τον συνάντησε η εκπληξη του ήταν μεγάλη. Ο ήρεμος και λόγω ηλικίας αυτός άνθρωπος ήταν σαν να είδε κάποιον εχθρό του. Ύψωσε τον τόνο της φωνής του, χάνοντας ταυτόχρονα το χρώμα και τον έλεγχο της συμπεριφοράς του και άρχισε να λέει να μην τον ενοχλούμαι και ότι δεν μπορεί να ασχολείται μαζί μου και πολλά άλλα ακαταλαβίστικα και βέβαια χωρίς να έχουν σχέση με πραγματικά περιστατικά. Ο φίλος μου αυτός χωρίς να θέλει να το πει υπονόησαι ότι κάποιος τον είχε φοβίσει.
Και η ζωή συνεχίζεται     

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

ΔΙΑΣ και ΖΕΥΣ:Λίγο φως στο μυστήριο

Αγαπητοί φίλοι
Επανέρχομαι μετά από ημέρες γιατί δεν είχα τον χρόνο να μελετήσω και να βρω κάτι καινούργιο να σας πω. Έτσι μόλις βρήκα κάτι πρωτότυπο να πω και το επέτρεψαν οι συνθήκες (αχ αυτή η σύνδεση) μπήκα στην διαδικασία να σας μεταφέρω τον προβληματισμό μου και ίσως σας παρακινήσω να το ψάξετε και εσείς. Οδηγός μας σήμερα θα είναι ο Ορφέας, ο τεράστιος αυτός φάρος της γνώσης που μας μετέφερε ως τις 'μέρες μας γνώσεις που ακόμη τώρα ψηλαφίζουμε.
"Όλοι γνωρίζουμε" ότι ο ΖΕΥΣ είναι ο Δίας. Πόσοι όμως γνωρίζουμε ότι αυτό είναι λάθος ή εν μέρη αλήθεια για να είμαι ακριβής ! Ο ΔΙΑΣ δεν είναι ο μόνος ΖΕΥΣ αλλά ένας μόνο από αυτούς.
Ας το κάνουμε πιο κατανοητό για να καταλάβουμε.
Σας έχω πει ότι τα υποτιθέμενα ονόματα δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από χαρακτηρισμοί. Έτσι κάποιος μπορεί να είναι ΚΑΛΟΣ για παράδειγμα αλλά δεν είναι ο μοναδικός καλός στον κόσμο αυτό. Πρέπει όμως αυτά που λέει καποιος να τα αποδεικνύει. Έτσι ας δούμε τα κείμενα:
ΟΡΦΙΚΟΙ ΥΜΝΟΙ
Νο 15 (ΔΙΟΣ) στίχος 1
ΖΕΥ ΠΟΛΥΤΙΜΗΤΕ ΖΕΥ ΑΦΘΙΤΕ ΤΗΝΔΕ ΤΟΙ ΗΜΕΙΣ
στιχος 9
ΑΣΤΡΑΠΑΙΕ ΒΡΙΝΤΑΙΕ ΚΕΡΑΥΝΙΕ ΦΥΤΑΛΙΕ ΖΕΥ
Νο 19 (ΚΕΡΑΥΝΙΟΥ ΔΙΟΣ) στίχος 1
ΖΕΥ ΠΑΤΕΡ ΥΨΙΔΡΟΜΟΝ ΠΥΡΑΥΓΕΑ ΚΟΣΜΟΝ ΕΛΑΥΝΩΝ
Αυτά λοιπόν θα μου πείτε ότι είναι αναμενόμενα να βρεθούν αλλά δείτε και ποιοι άλλοι έχουν τον ίδιο χαρακτηρισμό:
Νο 18 (ΕΙΣ ΠΛΟΥΤΩΝΑ) στίχος 3
ΖΕΥ ΧΘΟΝΙΕ ΣΚΗΠΤΟΥΧΕ ΤΑΔ ΙΕΡΑ ΔΕΞΟ ΠΡΟΘΥΜΩΣ
αλλά και
Νο 8 (ΕΙΣ ΗΛΙΟΝ) στιχος 13
ΑΙΘΑΛΗΣ ΑΜΙΑΝΤΕ ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΤΕΡ ΑΘΑΝΑΤΕ ΖΕΥ
Άρα ΖΕΥ είναι ο ΔΙΑΣ, ο ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ και ο ΗΛΙΟΣ και αν δεν ξέρουμε τι και όχι ποιος είναι ο ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ και ο ΔΙΑΣ ξέρουμε ή νομίζουμε ότι ξέρουμε τι είναι ο ΗΛΙΟΣ. Ο ΗΛΙΟΣ φίλοι μου, μας λένε οι γνωρίζοντες είναι μια "μηχανή" παραγωγής ενέργειας μέσα από το φαινόμενο της σύντηξης, το μέλλον δηλαδή για την παραγωγή μεγάλης ποσότητας ενέργειας από μέρους μας. Αυτός ο ΗΛΙΟΣ λοιπόν είναι ΖΕΥ και μάλιστα ΑΘΑΝΑΤΟΣ.
Από τους υπόλοιπους δύο (2) ο ΠΛΟΥΤΩΝ βρίσκεται εντός της Γης και ο ΔΙΑΣ εκτός.
Μέχρι εδώ θα μπορούσε να φτάσει ο καθένας ίσως αλλά υπάρχει και η συνέχεια.
Με βάση τον τρόπο που εγώ βλέπω την γλώσσα πάντα υπάρχει διέξοδος σε τέτοια προβλήματα. Ψάχνοντας λοιπόν στα λεξικά βρίσκουμε το εξής:
Ιλιάδα 21 στίχος 362
ΩΣ ΔΕ ΛΕΒΗΣ ΖΕΙ ΕΝΔΟΝ ΕΠΕΙΓΟΜΕΝΟΣ ΠΥΡΙ ΠΟΛΛΩ
στίχος 365
ΖΕΕ Δ ΥΔΩΡ
Βλέπουμε λοιπόν τα πολύ κοντινά γραμματικά σύνολα,ως προς το ΖΕΥ, ΖΕΙ αλλά και ΖΕΕ έχουν άμεση σχέση με τον βρασμό ή κατ' επέκταση με την αύξηση της θερμοκρασίας και αμέσως ο νούς μας γυρίζει στον ΗΛΙΟ και το γιατί είναι ΖΕΥΣ αλλά ίσως και ο ΠΛΟΥΤΩΝ να είναι το μάγμα που υπάρχει εσωτερικά και άρα δικαίως είναι ΖΕΥΣ. Οπότε ποιος είναι ο ΔΙΑΣ;
Το κειμενάκι αυτό είναι λιγότερο αποκαλυπτικό αλλά αν το ψάξετε να ξέρετε ότι έχω αφήσει πολλά φανάρια για να βρείτε τον σωστό δρόμο.
Φιλικά Παυσανίας  
   


Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Ησίοδος-Επιστήμη για προχωρημένους

Αγαπητοί φίλοι
Μελετώντας τα αρχαία κείμενα το μόνο που μπορείς να αποκομίσεις είναι κέρδος σε επίπεδο γνώσεων. Είναι μια αστήρευτη πηγή γνώσεων που η κατανόησή τους γίνεται με αργό βέβαια ρυθμό μια και η σημερινή επιστήμη δεν έχει καταφέρει να αγγίξει καν ούτε τις παρυφές της τότε γνώσης.
Η εξιστόρηση των παραδειγμάτων που κατάφερα με τις μικρές μου γνώσεις να αποκρυπτογραφήσω και μόνο θα χρειάζονταν εκατοντάδες σελίδες. Εδώ θα αναφερθώ μόνο σε ένα σημείο προσπαθώντας να σας παρακινήσω να το... ψάξετε.
Πριν απ' όλα θα πρέπει να θυμάστε ένα πολύ συγκεκριμένο γεγονός. Ένας πολιτισμός, έστω και γήινος που έχει χάσει κάθε επαφή και άρα συνέχεια με το σήμερα είναι λογικό και αναμενόμενο να έχει διαφορετικές αναφορές για τα ίδια θέματα. Για παράδειγμα, δεν φαντάζομαι να πιστεύετε ότι αν θα ήθελαν να αναφερθούν στο γήινο μαγνητικό πεδίο, στο διάστημα, στην βαρύτητα, στην διάθλαση του φωτός κλπ. Αν περιμέναμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο θα έπρεπε να ονομάζουν τις ζώνες van allen με το ίδιο όνομα αλλά αυτό είναι αδύνατον. Έτσι μην εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε πως ονόμαζαν τα αντίστοιχα φαινόμενα.
Αφήνουμε λοιπόν το σημαντικό αυτό σημείο με την πεποίθηση ότι έγινα κατανοητός και ας μπούμε στο κεντρικό κομμάτι.
Τα τελευταία χρόνια οι αποκαλύψεις για την Γη, τον πλανήτη που μας φιλοξενεί, είναι ραγδαίες. Μετά τις ζώνες van allen ανακαλύψαμε τις γραμμές ley και τελευταία βέβαια την ύπαρξη ενός ενεργειακού πλέγματος γύρω από τον πλανήτη μας.
Αυτή είναι μια απεικόνιση των γραμμών Ley.
Αυτή είναι μια απεικόνιση του ενεργειακού πλέγματος.
Αν και φαίνονται ίδια στην πραγματικότητα πρόκειται για διαφορετικά πεδία μια και οι γραμμές Ley έχουν αναφορά στο έδαφος. Πολλά έχουν γραφεί για τον ρόλο τους σε θέματα υγείας, καλιέργειας φυτών,ύπαρξης παρασιτικών φυτών και ζώων κλπ. Ο καθένας σας μπορεί να κάνει την δική του έρευνα και να τα βρει με ευκολία όλα αυτά.
Από την άλλη το ενεργειακό πλέγμα, που πρόσφατα ανακαλύφθηκε, έχει σαν σημείο εκίνησης το περις της γης πεδίο.
Αυτές οι παιδικές, είναι αλήθεια, αποσαφηνίσεις γίνονται για να μπορέσουμε να καταλάβουμε την αντιστοίχιση.
Ας δούμε τώρα το κείμενο. Ησίοδος(!) "Έργα και Ημέρες" στίχοι 11-19
"
-->Oὐκ ἄρα μοῦνον ἔην Ἐρίδων γένος, ἀλλ' ἐπὶ γαῖαν
εἰσὶ δύω· τὴν μέν κεν ἐπαινέσσειε νοήσας,
ἣ δ' ἐπιμωμητή· διὰ δ' ἄνδιχα θυμὸν ἔχουσιν.
ἣ μὲν γὰρ πόλεμόν τε κακὸν καὶ δῆριν ὀφέλλει,
σχετλίη· οὔτις τήν γε φιλεῖ βροτός, ἀλλ' ὑπ' ἀνάγκης
ἀθανάτων βουλῇσιν Ἔριν τιμῶσι βαρεῖαν.
τὴν δ' ἑτέρην προτέρην μὲν ἐγείνατο Νὺξ ἐρεϐεννή,
θῆκε δέ μιν Κρονίδης ὑψίζυγος, αἰθέρι ναίων,
   γαίης [τ᾿] ἐν ῥίζῃσι, καὶ ἀνδράσι πολλὸν ἀμείνω· "
Τι μας λέει εδώ ο Ησίοδος; Ότι Έριδες υπάρχουν δύο. Μια θετική και μια αρνητική. Ένα θε λέγαμε δίπολο ή δυο αντίθετα φορτισμένα πεδία. Η μία  δεν βρίσκεται  επάνω στην Γη, προφανώς γύρω από αυτήν και αυτή είναι και η άμεση σχέση της με τους αθανάτους σε αντίθεση με την άλλη που βρίσκεται στην Γη και μάλιστα ξεκινά από τον πυρήνα της( γαίης [τ᾿] ἐν ῥίζῃσι) και είναι πιο ισχυρή στα σπήλαια-άνδρα(καὶ ἀνδράσι πολλὸν ἀμείνω) και όχι βέβαια στους άνδρες όπως βλακωδώς μεταφράζουν. Η γνώση αυτή ήταν που οδήγησε τελικά στο να μετατραπούν τα διάφορα άνδρα σε τόποι λατρείας έστω και λανθασμένα.
Θα ήθελα να πω περισσότερα αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Ελπίζω όμως ότι κάποιοι θα ενεργοποιηθούν για να συνδράμουν στην παραπέρα έρευνα. Καλημέρα σας.

  
 

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Ελληνική γλώσσα-Κωδικοποιημένη ή τυχαία.Το 3ο μέρος του γράμματος

Αγαπητοί φίλοι
Δημοσιεύω το τρίτο μέρος της επιστολής. Ορισμένα μέρη δεν έχουν μπει είτε γιατί ήδη απαντήθηκαν από μεταξύ μας συνομιλίες ή και επειδή μου ζήτησε να μην ανακοινώσω. Αυτό το μικρό κομματάκι το βάζω για έναν και μόνο λόγο τον οποίο και θα εξηγήσω μετά. Μου γράφει λοιπόν.

  
3) Απ'ότι διάβασα στο blog δεν δείχνεις να συμμερίζεσαι πολύ την άποψη για την κρυμμένη προσευχή του ελληνικού αλφαβήτου



Γιατί λοιπόν έβαλα αυτό το μικρό κομμάτι. Αυτό φίλοι μου το λεγόμενο κρυμμένη προσευχή του ελληνικού αλφαβήτου είναι ένα από τα πολλά κείμενα που έκαναν κακό στην υπόθεση έρευνα χώρις φυσικά να το θέλουν. Δώσαν το πάτημα σε όλους αυτούς που αντιδρούν είτε λόγω βλακείας είτε λόγω συμφέροντος στην έρευνα μια και οι παραδοχές που κάνει το εν λόγω κείμενο είναι τέτοιες που εύκολα καταρρίπτονται ή τουλάχιστον αμφισβητούνται.
Στο http://www.hellinon.net/NeesSelides/Prosefhi.htm θα βρουν την προσπάθεια αυτή.
Που είναι το πρόβλημα θα ρωτήσει κανείς και με το δίκιο του. Το πρόβλημα φίλοι μου είναι ότι παλεύουμε με ένα συγκροτημένο σύστημα και κάθε προσπάθεια πρέπει να είναι εντός του και όχι εκτός. Δηλαδή αν πάτε σ' έναν οποιονδήποτε καθηγητή Πανεπιστημίου, ακόμη και τον πιο ανοιχτό και προσπαθήσετε να του μιλήσετε για οτιδήποτε μοιάζει με κάτι απ' όλα αυτά θα σας κλείσει την πόρτα κατάμουτρα. Ακόμη και άτομα του χώρου να πλησιάσετε που διαθέτουν μια κάποια σοβαρότητα θα σας ξεψαχνίσει για το αν είστε σοβαροί ή όχι.
Αυτά δημιούργησαν οι πολλές και αυθαίρετες θέσεις και έτσι ακόμη και φιλότιμες προσπάθειες,όπως αυτή της προσευχής, ακόμη και αν είναι λανθασμένες μπήκαν στην ίδια κατηγορία με πολλές γελοιότητες που κυκλοφορούν. Σ' εναν άλλο κόσμο όλα αυτά θα ήταν πολύτιμες απαρχές για έρευνα αλλά σήμερα είναι αφορμή για περισσότερο σκοτάδι. Θέλω να ξέρετε ότι δεν εξαιρώ τον εαυτό μου από την κριτική.
Ας εξετάσουμε όμως τώρα στην ουσία του το ζήτημα του Ελληνικού Αλφαβήτου.
Για να πλησιάσουμε προς την απάντηση του αν το ελληνικό αλφάβητο έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία ή είναι μια τυχαία αναφορά θα πρέπει να φτάσουμε στο αν υπάρχει σχέση μεταξύ σημαίνοντος και σημαινόμενου. Αν δηλαδή τα γραμματικά σύνολα-λέξεις έχουν μια ευθεία αναφορά στο συγκεκριμένο συμβολιζόμενο αντικείμενο-έννοια ή όχι. Κοντολογίς αν π.χ η λέξη ΟΥΡΑΝΟΣ, που είναι Ομηρική είναι μια τυχαία επιλογή από τους ανθρώπους (μηδενική σχέση σημαίνοντος-σημαινόμενου) ή είναι το συμπέρασμα από το άθροισμα των επιμέρους εννοιών των γραμμάτων(ευθεία σχέση σημαίνοντος-σημαινόμενου). Εδώ ισχύει ή ότι συμβαίνει το ένα ή το άλλο. Ενδιάμεσες καταστάσεις δεν υπάρχουν. Ας δούμε λοιπόν το ζήτημα έχοντας στο βάθος του μυαλού μας ότι ο Αριστοτέλης ήταν οπαδός της σχέσεως αυτών των δύο όπως και άλλοι όπως και ο Αντισθένης που είπε το "Αρχή Σοφίας ονομάτων επίσκεψις".
Παρ' όλα αυτά ας το ερευνήσουμε. Η καλύτερη μέθοδος είναι η δια της άτοπου μέθοδος.
Ας υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι αποφάσισαν να φτιάξουν λέξεις χωρίς να έχουν κάποια έννοια να δώσουν ξεχωριστές σημασίες σε κάθε γράμμα. Έτσι κάθισαν κάτω και έδωσαν τυχαίες λέξεις για κάθε τι που έβλεπαν.
Αυτό όμως τους δημιούργησε ένα πρόβλημα. Οι λέξεις που έπρεπε να δημιουργήσουν ήταν τεράστιες σε αριθμό από την μια αλλά και δύσκολα να τις θυμηθούν μια και η έλλειψη σχέσεων λόγω τυχαιότητας δεν τους έδινε την δυνατότητα να τις θυμούνται εύκολα.
Ακόμη πολύ λογικά έπρεπε να βρούν πολλές λέξεις για το ίδιο αντικείμενο σε διαφορετικές καταστάσεις πχ ολόκληρο καρπούζι και κομμένο καρπούζι ή την ίδια λέξη αλλά δεν μπορούσαν να διαχωρίσουν τις καταστάσεις. Παράδειγμα η φωτιά είτε σβησμένη είτε αναμμένη θα αναφέρονταν με τον ίδιο τρόπο. Πώς λοιπόν θα το ξεχώριζαν. Θα έπρεπε λοιπόν να δημιουργήσουν για κάθε κατάσταση τουλάχιστον μια συμπληρωματική λέξη που να προσκολάτε ως επίθετο ή προσδιορισμός. Φανταστείτε τώρα γι' αυτό που ονομάζουμαι ρήματα τι έπρεπε να κάνουν. Πώς να ορίσουν το παρελθόν ή το μέλλον; Τα διαφορετικά πρόσωπα; Τον αριθμό των προσώπων; Για να μην μιλήσουμε για πιο σύνθετες καταστάσεις. Αν αυτά σας φαίνονται απλά είναι γιατί ήδη μιλάτε μια άλλου είδους γλώσσα. Αν δεν μιλούσατε; Βάλτε τώρα να τον εαυτό σας να πρέπει να βρει τους ήχους αλλά και τα διαφορετικά σύνολα ήχων για να εκφράσει όλα αυτά με σαφήνεια. Εύκολα προκύπτει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε ο αριθμός των "γραμμάτων" να είναι άπειρος και βέβαια στην καλύτερη περίπτωση τα "γράμματα" αυτά να είναι κάτι σαν συλλαβές για να μην πω λέξεις ολόκληρες. Η αποτύπωσή τους τώρα στο χαρτί είναι μια άλλη δύσκολη υπόθεση. Φανταστείτε όλο αυτό το ηχητικό χάος να θέλετε να το αποτυπώσετε κιόλας γραπτά. Στην περίπτωση αυτή η Κινεζική θα μοιάζει παιχνιδάκι.
Μπορείτε αν θέλετε να μπείτε στην διαδικασία να φτιάξετε μια καινούργια γλώσσα χωρίς τους γνωστούς κανόνες ή ακόμα και μ' αυτούς και θα δείτε πόσο σχεδόν αδύνατο είναι.
Η χρήση λοιπόν της μεθόδου έρευνας δια της ατόπου απαγωγής μας λέει ότι το να είναι οι λέξεις πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμένοι είναι αδύνατον και άρα το μόνο που μένει είναι οι λέξεις να ταυτίζουν το σημαίνον με το σημαινόμενο.
Αν αυτό δεν υπάρχει στο 100% τότε αυτό συμβαίνει όχι γιατί μερικώς μπορεί να επιτευχθεί αλλά γιατί έχουμε μία πραγματικότητα, του 100%, από την οποία εκπέφτουμε σε άλλα μικρότερα ποσοστά λόγω άγνοιας. Στην περίπτωσή μας αυτό συνέβει και γι' αυτό η Ομηρική γλώσσα διαφέρει τόσο από την σημερινή ενώ στα Ορφικά στα Ομηρικά και σε αυτά του Ησιόδου, που έχουν τεράστια χρονική διαφορά μεταξύ τους, δεν υπάρχουν αλλαγές. Η έκπτωση άλλωστε λόγω άγνοιας φαίνεται και από το γεγονός ότι άλλη μιλούσαν την κλασσική εποχή άλλη την μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα και άλλη σήμερα και βέβαια η γλώσσα φθήνει συνεχώς. Γι' αυτό και η έννοια της ετυμολογίας χάνει το νόημά της συνεχώς.
Τώρα αν όλα αυτά έτσι είναι τότε οι έννοιες όπως ονόματα, ρήματα, αντωνυμίες, επίθετα κλπ δεν υπάρχουν μια και όλα είναι τελικά νοηματικά σύνολα με αυτοπροσδιοριζόμενη έννοια και δεν έχουν την ανάγκη της ένταξης σε άλλες κατηγορίες. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τις εντολές προγραμματισμού. Αν θεωρήσουμε την κάθε εντολή σαν γράμμα τότε για κάθε συγκεκριμένη έννοια-πράξη του υπολογιστή χρειάζεται ένα συγκεκριμένο σύνολο εντολών-γραμμάτων. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι στις εντολές προγραμματισμού υπάρχουν ρήματα; ή επίθετα; όχι βέβαια!
Είναι λοιπόν η Ομηρική γλώσσα μια γλώσσα προγραμματισμού; Είναι και πιο εξελιγμένη από τις όποιες υπάρχουσες και όποιες θα υπάρξουν στο εγγύς μέλλον.
Θα μπορούσε να είναι το αλφάβητο μια προσευχή; Είναι προφανές ότι όχι.
Υπάρχει περίπτωση να αποκωδικοποιήσουμε την γλώσσα αυτή; Όχι γιατί είναι ένα διεπιστημονικό δύσκολο έργο που δεν θα το αναλάβει ποτέ κανείς μια και μόνο η αναφορά του θα προκαλέσει την χλεύει των υπολοίπων.
Τι κάνουμε τότε, σταματάμε;
Όχι, αλλά προσπαθούμε να είναι όσο το δυνατόν πιο ορθολογικά αυτά που ανακοινώνουμε ώστε να μπορούν να στέκουν σε μια "σοβαρή" συζήτηση περισσότερο από 2 λεπτά χωρίς να χάνουμε τους συνομιλητές μας.
Καλημέρα σας    
 
 


Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Το γράμμα 2-Όμηρος μεταφραστικά λάθη και άλλα

Αγαπητοί φίλοι
Παρουσιάζω το δεύτερο κομμάτι του γράμματος του αναγνώστη Greco . Σε επικοινωνία που είχε μαζί μου, μέσω email, μου επισήμανε ότι το ενδιαφέρον του δεν έχει τίποτα το χλευαστικό και φυσικά οφείλω να το αποδεχτώ και αποσύρω την προηγούμενη υπόνοιά μου. Συνεχίζω λοιπόν με την ανάγνωση του γράμματος:
  
2) Με (λάθος) δεδομένο ότι ο Όμηρος περιγράφει την δεκάχρονη πολιορκία της Τροίας κατά τον 13 αιώνα π.Χ, που σίγουρα δεν σε
ενδιαφέρει, εντούτοις θα σου συνιστούσα να το διαβάσεις, υπάρχει ένα άρθρο το οποίο περιγράφει την εισβολή των Αχαιών και
των συμμάχων τους στην Τροία και στους συμμάχους της Τροίας μέχρι την Αίγυπτο, το οποίο εξηγεί και πολλά σοβαρά (και το
τονίζω αυτό) αρχαιολογικά ευρήματα στην Αίγυπτο και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή όπως οι "ειδικοί" ορίζουν, δηλαδή την
Ελλάδα, Μικρά Ασία, Λιβύη, Αίγυπτο, Συροπαλαιστίνη κλπ. Αυτό το άρθρο όντας τεκμηριωμένο εάν όντως η Τροία είναι στην θέση
που προσδιόρισε ο Σλήμαν μπορεί να περιέχει πολλά αγάθια για την θεωρία της κατάληψης της Τροίας γύρω στο 15000 π.Χ.
Συμφωνώ με την δική σου άποψη όμως πιστεύω ότι καλό θα ήταν να λαμβανες υπόψη σου το εξής link:
http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=185072 και να μου εξηγήσεις που είναι το λάθος στο σκεπτικό


Όπως προείπα μ' ενδιαφέρουν όλα και διαβάζω τα πάντα αρκεί να μπορέσω να τα βρω. Τώρα η αναφορά που γίνεται στο link είναι η γνωστή ύπαρξη ενός κειμένου που μιλάει, σύμφωνα με τους μεταφραστές του και ειλικρινά δεν έχω καμιά γνώση για να κρίνω το σωστό ή το λάθος της μετάφρασης, για έναν πόλεμο των Χετταίων με κάποια πόλη(την Φαλούσα) κλπ και εκεί αναφέρονται κάποια ονόματα. Το πρόβλημα του συγκεκριμένου κειμένου πέρα από την ορθότητα ή όχι της μετάφρασης είναι ότι μιλάμε για μια γραφή που είναι χωρίς φωνήεντα και που η ακριβή απόδοση του λόγου είναι περισσότερο θέμα τύχης παρά γνώσεις. Έτσι οι ΔΑΝΑΟΙ (ή DENYEN)θα μπορούσαν να είναι από ΔΟΝΑΝΟΙ ή ότι άλλοι μπορείτε να φανταστείτε(πάντα αν μεταφράζουμε σωστά την συγκεκριμένη γλώσσα). Άρα θα μπορούσε να πει κανείς ότι "έτσι είναι αν έτσι νομίζετε" ή ένα τέλειο κυκλικό επιχείρημα. Υποθέτουμε ότι ο Τρωικός πόλεμος έγινε το γύρω στο 1150 πχ και βέβαια υποθέτουμε ότι ένα κείμενο, για το οποίο δεν είμαστε σίγουροι τι ακριβώς γράφει, αναφέρεται σε αυτό ταχτοποιώντας νοητικά "λέξεις" ώστε να ταιριάζουν.
Ακόμη θέλω να υπενθυμίσω ότι δεν γνωρίζουν που ήταν αυτή η Φαλούσα ή Βαλούσα. Υποθέτουν ότι ήταν στο σημείο που υπέδειξε ο Σλήμαν και που βέβαια δεν ανακάλυψε μια και τα ερείπια ήταν πάντοτε εκεί και τα ξέραν όλοι πλην Εσπερίας.
Αυτό για μένα λυπάμαι αλλά δεν αποτελεί ούτε καν ένδειξη μια και το εν λόγω κείμενο θα μπορούσε να μιλάει για οποιονδήποτε πόλεμο. 
Για να τελειώσουμε μια και καλή με το θέμα της Τροίας και του πολέμου θα πρέπει να αποδεχτούμε ένα δεδομένο. Ο Όμηρος γνωρίζει τι γράφει. Αν δεν γνωρίζει και όλα είναι φαντασιώσεις τότε δεν μπορούμε να στηριχτούμε πουθενά. Ή όλα θα τα δεχτούμε ή τίποτα. Έρευνα με κατ' επιλογή στοιχεία δεν γίνεται γιατί τότε θα ταυτιστεί η Τροία με κάθε σημείο του πλανήτη ειδικά αν αρχίσουμε τα γνωστά "εδώ είχε ένα βουνό αλλά μετακόμισε σε πιο ζεστά μέρη" ή "είχε ένα ποτάμι αλλά ξεράθηκε" ή "Ο Όμηρος ήταν τυφλός και δεν είδε σωστά τα γεωγραφικά στοιχεία" κλπ.
Άν λοιπόν δεχτούμε τον Όμηρο αυτός λέει:
Ο Μενέλαος βρίσκεται απέναντι από την Αίγυπτο στο νησί Φάρος και Φάρος δεν υπάρχει(χτίστηκε το 2200 πχ). Τι έχουμε να πούμε γι' αυτό;
Ο Μενέλαος πηγαινοέρχεται στην Αίγυπτο και δεν έχει δει τις πυραμίδες. Λένε σε κανέναν κάτι όλα αυτά; Έτσι για να ξέρουμε τι λέμε. Ακόμη και για να κλείσω και με τα Αιγυπτιακά αρχεία να θυμίσω ότι ο ιερέας που αναφέρει ο Σόλων(Τίμαιος-Πλάτωνα) και που του μιλάει για αρχεία 9000 και 10000 ετών αγνοεί τον Τρωικό πόλεμο που τον θεωρεί παραμύθι. Άρα σύμφωνα με τους Αιγυπτίους ο Τρωικός πόλεμος δεν έγινε οπότε είναι αδύνατον να γράψανε για Χετταίους και Τρώες κλπ. Προφανώς κάτι άλλο αναφέρουν.  

Ας πάμε τώρα σε κάτι προφανές που όπως και στο προηγούμενο άρθρο αρνούνται να μεταφράσουν σωστά λες και πρόκειται για τίποτα το δύσκολο για να το σκεφτούν. Για να  γίνω κατανοητός μιλώ για τους χαρακτηρισμούς που βρίσκουμε σε ολόκληρο το κείμενο και που αναφέρονται στα ....αλλά καλύτερα να τα δείτε και μόνοι σας. Πριν όμως ας δούμε κάτι που ενώ με την κρατούσα άποψη είναι παράλογο το ότι συμβαίνει μας βάζει σε σκέψεις για το που είναι τι .Ιλιάδα Β 143-145
ΑΜΑ ΤΗ ΓΕ ΚΑΙ ΑΜΦΙΠΟΛΟΙ ΔΥ ΕΠΟΝΤΟ
ΑΙΘΡΗ ΠΙΤΘΥΟΣ ΘΥΓΑΤΗΡ,ΚΛΥΜΕΝΗ ΤΕ ΒΟΩΠΙΣ
ΑΙΨΑ Δ ΕΠΕΙΘ" ΙΚΑΝΟΝ ΟΘΙ ΣΚΑΙΑΙ ΠΥΛΑΙ ΗΣΑΝ
Τι μου κάνει εντύπωση;
Μα το ότι η Ελένη έχει για ακόλουθο την μητέρα του Θησέα.Ναι του γνωστού Θησέα που όταν η Ελένη ήταν ακόμη μικρή στο σπίτι του πατέρα της την έκλεψε ο Θησέας(πλούταρχος Βίοι παράλληλοι). Μπορεί να μου πει κάποιος πότε οι Τρώες έκαναν επιδρομή στην Αθήνα; μήπως η Αθήνα και οι Τροία δεν ήταν τόσο μακρυνές πόλεις.Θυμηθείτε ότι ο Θηβαίος βασιλιάς Οιδήποδας,Θηβαίοι έχτισαν την Τροία για όσους δεν θυμούνται, πήγε στην Αθήνα ικέτης και όχι κάπου αλλού.
Κλείνω αυτήν την παρένθεση για να επανέλθω στο αρχικό ερώτημα. Η ΚΛΥΜΕΝΗ είναι ΒΟΩΠΙΣ ενώ πιο κάτω η Ελένη λέει(Β 180):
ΔΑΗΡ ΑΥΤ' ΕΜΟΣ ΕΣΚΕ ΚΥΝΩΠΙΔΟΣ ΕΙ ΠΟΤ ΕΗΝ ΓΕ
Η μετάφραση βέβαια σε όλα αυτά είναι ΒΟΪΔΟΜΑΤΑ για την πρώτη ΣΚΥΛΑ ή ΣΚΥΛΟΜΟΥΡΑ ανάλογα με τα κέφια της στιγμής.
Ας δούμε όμως τέσσερεις φωτογραφίες(για να δουν κάποιοι πως γίνεται και κάνω πάντα κάνω παγκόσμια πρώτη):
Δείτε το χαριτωμένο αυτό σκυλάκι. Εστιάστε στο σχήμα των ματιών του και τώρα...ένας κύριος από την μεγάλη αυτή χώρα:

Δείτε τώρα και ένα βόδι(δεν βρήκα πιο κοντινή:
και τον Ισπανό ππρωθυπουργό για παράδειγμα(εστιάστε στα μάτια πάντα)
ΟΥΑΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Καταλάβατε τώρα γιατί η μία είναι Βοώπις και η άλλη Κυνώπιδα;
Καλές σκέψεις.





Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Επανακάπτοντας στο διαδίκτυο-Ένα γράμμα αναγνώστη 1-Όμηρος:μεταφραστικά λάθη

Αγαπητοί φίλοι
Όπως ξέρετε τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζα κάποια προβλήματα με το διαδίκτυο κυρίως λόγω μιας μετακόμισης που με κράτησε καιρό απασχολημένο. Θα θελα λοιπόν αφού σας χαιρετήσω όλους, ευχόμενος να σας έχω βρει δυνατούς και όρθιους για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της ζωής να μπω στο γράμμα ενός αναγνώστη που υπογράφει ως  Greco και που τον ευχαριστώ που μπήκε στον κόπο να μου γράψει αυτήν την μακροσκελή επιστολή. Στην επιστολή του αυτή παραθέτει μια μεγάλη σειρά από ερωτήματα που κάποια έχουν απαντηθεί αλλά δεν θα ήθελα να πιστέψει ότι είτε τον αγνοώ είτε ότι φοβάμαι να απαντήσω. Οφείλω επίσης να πω ότι σε ορισμένα σημεία έχει μια συγκεκαλημένη ευγένεια προσπαθώντας να με περιγελάσει ή και να με χλευάσει αλλά τα αντιπαρέρχομαι αυτά και θα μείνω στην ουσία.
Επειδή το γράμματου είναι μεγάλο θα το δημοσιεύω κομμάτι κομμάτι για να έχει και νόημα η απάντηση και να μην χάνεται λόγω του όγκου.
Θα υπάρχει και ένα δεύτερο κομμάτι μετά με κάποια μικρά μεταφραστικά μαργαριτάρια.
------------------------------------------------------------------------------------

Αγαπητέ Φίλε Παυσανία,

Αρχικά με συγχωρείς αν γίνω φορτικός αλλά έχω πολλές απορίες. Επίσης θα ήθελα να κρατήσω την ανωνυμία μου και να δηλώσω πως
δεν έχω ουδεμία σχέση με τον gpointofview καθώς και συγνώμη αν κάπου δεν έχω το σωστό ύφος. Γράφω εντελώς καλοπροαίρετα και
φιλικά. Τέλος ζητώ την επιοίκεια αν κάνω μερικά λάθη στην ορθογραφία καθώς ούτε γρηγορα γράφω.

Συγχαρητήρια για το πετυχημένο blog σου: ο περίπλους και σου εύχομαι να έχεις πολλές επιτυχίες στην ζωή σου. Το blog το
ανακάλυψα μόλις χθες και διαβάζοντας λίγες μόνο δημοσιεύσεις μου γεννήθηκαν πολλά ερωτήματα. Βέβαια, αφού διάβασα όλα τα
άρθρα σου (και ομολογώ ότι τέτοιο διάβασμα δεν έριξα ούτε στις σχολικές εξετάσεις) αποφάσισα να σου στείλω ένα e-mail για
να σε ρωτήσω μερικά πράγματα. Στο σχολείο δεν μου άρεσαν καθόλου ο όμηρος (αν και διάβαζα τα έπη από μικρός και μου άρεσαν
πολύ στο σχολείο παραλίγο να τα μισήσω, αντίθετα με τα αρχαία που τώρα τελευταία όλη η γραμματική και το συντακτικό με
ζάλισε). Όμολογώ πάντως ότι όλα όσα έγραψες μου άρεσαν πάρα πολύ και ενθουσιάσθηκα.
Το blog το επισκεύθηκα τυχαία όταν έψαχνα για το φοινικικό αλφάβητο γιατί δεν μπορούσα να πιστέψω ότι από αυτό προήλθαν τα
ελληνικά γράμματα που είναι ή μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν οι υπολογιστές, λόγω της πρωτογενούς σχέσης ανάμεσα στο
σημαίνον και στο σημαινόμενο.
1) Μέχρι λοιπόν να διαβάσω το blog σου πίστευα ότι οι Φοίνικες (σύμφωνα με την Αγία Γραφή Κρήτες που μεταφράζεται ως Pls
(Πιλεσέτ) στα αιγυπτιακά και στα εβραϊκά Παλαιστίνιοι γι΄αυτό και Πιλιστίν - Παλαιστίνη) και δεν μπορούσα να δεχθώ ότι ενώ
οι Ρωμαίοι-Λατίνοι-Ετρούτσκοι, Φοίνικες και Μινωίτες-Μυκηναίοι-Αχαιοί-

Αθηναίοι-Σπαρτιάτες -Μακεδόνες κλπ. διοικούνταν από
πόλεις-κράτη με βασιλείς αριστοκρατία και δημοκρατία (π.χ αθηναϊκή - ρωμαϊκή) πίστευαν στους ίδιους θεούς και είχαν ελαφρώς
διαφοροποιημένο αλφάβητο, ήταν διαφορετικοί λαοί και μάλιστα εχθρικοί. Η επίσκεψη στο site με δικαίωσε. Για παράδειγμα
εφόσον οι Μακεδόνες είναι Έλληνες τότε δεν υπάρχουν Σκόπια. (η απόδειξη της ελληνικότητας όλων αυτών των λαών με δεδομένο
μόνο ότι αναγνωρίζουν οι "ειδικοί" ως ιστορία βρίσκεται στο εξής ενδιαφέρον link και χωρίς αυθαίρετα συμπεράσματα:
http://www.scribd.com/doc/36694709/%CE%97-%CE%A0%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%A7%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%9E%CE%97-%CE%A4%CE%97%CE%A3-%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%9F%CE%A1%CE%99%CE%91%CE%A3)
.
Βέβαια ξέρω ότι με την δική σου έρευνα αυτά είναι περιττά αλλά ίσως στηρίξεις έτσι τον λόγο σου στο βιβλίο που ετοιμάζεις
-----------------------------------------------------------------------------------------------
 Αρχικά να πω, αρχίζοντας από το τέλος, ότι ποτέ δεν δήλωσα ότι τα ξέρω όλα και ότι δεν δέχομαι να ακούσω αλλά και να πιστώ αν αυτό μπορεί να γίνει με στοιχεία και μόνο. Όχι με δοξασίες όχι με πιστεύω όχι με υποθέσεις.
Το link που μου δίνεις βρίθει αυθαιρεσιών κατά την γνώμη μου μια και ο σκοπός του δεν είναι να υπηρετήσει την ιστορική αλήθεια αλλά την επιβολή μιας δήθεν θρησκευτική αλήθειας. Τι να πρωτοαναφέρω τα περί "ιθαγενών και λαών υπανάπτυκτων,"
 ή τα 
"Εμείς οι νεοέλληνες, έχουμε πέσει θύματα προπαγάνδας ξένων συμφερόντων,ιστορικών και διπλωματών που ήθελαν να σφετεριστούν τον πολιτισμό και τηνλαμπρότητα της ελληνικής Ρώμης. Έχουμε παραδοθεί άνευ όρων, στα συμφέροντατους. Δυστυχώς, ορισμένες ομάδες «Αρχαιολατρών» και «Ελλαδέμπορων» , σήμερα,ακολουθούν τα χνάρια τους. Οι ομάδες αυτές , έχουν γνωρίσει ιδιαίτερη ανάπτυξη τατελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την αναβίωση των νεοπαγανιστικών κινημάτων μετην λατρεία του 12θεου."
Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα αλλά ελπίζω ότι έγινα κατανοητός. Άλλωστε όποιος θέλει μπορεί να το διαβάσει. 
Λυπάμαι που το λέω αλλά με εξαιρέσεις και τσιτάτα δεν κάνεις ιστορία. 
Ακόμη θέλω να τονίσω ότι κανείς δεν είναι αλάθητος(με πρώτο εμένα). Έτσι όταν επικαλούμαστε τον λόγω κάποιου αυτό δεν σημαίνει ιστορική αλήθεια όσο σημαντικός και να είναι. Αυτό που αποτελεί ιστορική αλήθεια είναι η αρχαιολογία με συγκεκριμένες όμως αποδείξεις, όπως εύρεση πινακίδων με ονόματα πόλεων ή πολύ συγκεκριμένα ευρήματα που ταυτίζονται απόλυτα με κάτι πολύ συγκεκριμένο. Ακόμη ιστορική αλήθεια αποτελεί η ταύτιση της γεωγραφίας κειμένων με την πραγματικότητα. Αντίστοιχα απόλυτη χρονογράφιση αποτελεί η θέση των άστρων και άλλα αστρονομικά φαινόμενα. Όλα τα υπόλοιπα τα "κάποιος ήρθε κάτι του 'πε κάτι μου 'πε να σου πω" αποτελούν εικασίες κατά την γνώμη μου πάντα.
Μεταφραστικά λοιπόν λάθη και θα προσπαθήσω να βάλω μικρά μόνο κομματάκια γιατί το γράμμα είναι αρκετά μεγάλο:
Πάμε λοιπόν στην Ιλιάδα Α στίχοι 4-5
"ΑΥΤΟΥΣ ΔΕ ΕΛΩΡΙΑ ΤΕΥΧΕ ΚΥΝΕΣΣΙΝ
 ΟΙΩΝΟΙΣΙ ΤΕ ΠΑΣΙ"
Ας δούμε πρώτα πως το δίνουν οι μεταφραστές:
"σε σκύλους τα κορμιά τους σ' όρνια έριξε" ή και " κι' έθρεψε με τα κορμιά τους σκύλους κι όλα τα όρνια" ή και ακόμη "στους σκύλους ρίχνοντας να φάνε και στα όρνια ολούθε" .
Από αυτές τις μεταφράσεις κάποιες είναι από μεγαλόσχημους.
Ας πάρουμε ένα λεπτό να δούμε ξανά το κείμενο.
"ΑΥΤΟΥΣ ΔΕ ΕΛΩΡΙΑ ΤΕΥΧΕ ΚΥΝΕΣΣΙΝ
 ΟΙΩΝΟΙΣΙ ΤΕ ΠΑΣΙ"
Βλέπετε την τεράστια διαφορά ανάμεσα σε αυτά που γράφει ο Όμηρος και αυτά που λένε οι "ειδικοί". Είναι περίπου "γειά σου Γιάννη-κουκιά σπέρνω".
Τι λέει ο καημένος ο Όμηρος;
ΑΥΤΟΥΣ ΔΕ(τους Αχαιούς)
ΕΛΩΡΙΑ ΤΕΥΧΕ (σε κομμάτια έκοψαν)
ΚΥΝΕΣΣΙΝ ΟΙΩΝΙΣΙ.Αυτό όπως βλέπετε είναι ένα όνομα. Δεν είναι ΚΥΝΕΣΣΙΝ ΤΕ ΟΙΩΝΙΣΙ για να πούμε σκυλιά και όρνια αλλά είναι μαζί. Το ΤΕ που ακολουθεί συνοδεύει το ΠΑΣΙ για να δώσει το μέγεθος δηλαδή για να πει ότι ήταν πολλά. Τι είναι όμως το  ΚΥΝΕΣΣΙΝ ΟΙΩΝΙΣΙ; Τα μόνα πουλιά που θα μπορούσαν να πάρουν αυτό το όνομα είναι οι Γύπες. Οι Γύπες τρώνε πτώματα. Κόβουν τα πτώματα με το ράμφος τους σε λωρίδες και τα τρώνε. Σκυλιά όπως βλέπετε δεν υπάρχουν στο συγκεκριμένο σημείο παρά μόνο....
Ανακεφαλαιώνοντας:
"Αυτούς σε κομματάκια τους έκοψαν μεγάλο πλήθος από Γύπες".
Καλή σας ημέρα 

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Ομήρου Ιλιάδα: Παγκόσμια πρώτη. Ποιος προκάλεσε την νόσο των Αχαιών;

Αγαπητοί φίλοι
Θα ξεκινήσω από το ότι από τα τέλη του Σεπτέμβρη και μετά θα μπορώ να είμαι συχνότερα μαζί σας. Μπαίνω τώρα στο σημερινό μου θέμα.
Οι παλαιότεροι θυμάστε ότι πρώτος εγώ παγκοσμίως, το λέω για να σκάσουν ορισμένοι, χα χα χα, σας είχα παρουσιάσει ότι η ασθένεια των Αχαιών δεν είναι τίποτε άλλο από μια ουσία που ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται σε ΡΒΧΠ. Είχε μείνει μια όμως εκρεμότητα μια και δεν αναφερθήκαμε στο ποιος την έριξε.
Μέχρι τώρα ο υπέυθυνος αυτού θεωρούνταν ο Απόλλωνας που εισάκουσε τις παρακλήσεις του Χρύση και τιμώρησε τους Αχαιούς αλλά είναι έτσι;
Πριν προχωρήσουμε σε κρίσεις ας δούμε το αρχαίο κείμενο σκεφτόμενοι πάντα ότι ήταν γραμμένα με κεφαλαία και ότι τα πνεύματα και τα σημεία στίξης μπήκαν από τους Αλεξανδρινούς.
Λέει λοιπόν στον Απόλλωνα στην Ιλιάδα Α στίχοι 37-45
ΚΛΥΘΙ ΜΕΥ ΑΡΓΥΡΟΤΟΞ ΟΣ ΧΡΥΣΗΝ ΑΜΦΙΒΕΒΗΚΑΣ
ΚΙΛΛΑΝ ΤΕ ΖΑΘΕΗΝ ΤΕΝΕΔΟΙΟ ΤΕ ΙΦΙ ΑΝΑΣΣΕΙΣ
ΣΜΙΝΘΕΥ ΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟΙ ΧΑΡΙΕΝΤ ΕΠΙ ΝΗΟΝ ΕΡΕΨΑ
Η ΕΙ ΔΗ ΠΟΤΕ ΤΟΙ ΚΑΤΑ ΠΙΟΝΑ ΜΗΡΙ ΕΚΗΑ
ΤΑΥΡΩΝ ΗΔ ΑΙΓΩΝ ΤΟ ΔΕ ΜΟΙ ΚΡΗΗΝΟΝ ΕΕΛΔΩΡ
ΤΙΣΕΙΑΝ ΔΑΝΑΟΙ ΕΜΑ ΔΑΚΡΥΑ ΣΟΙΣΙ ΒΕΛΕΣΣΙΝ
Στο πρώτο αυτό κομμάτι ο Χρύσης φαίνεται να "συνομιλεί" με τον Απόλλωνα κάνοντας μια παράκληση. Όπως είπα όμως φαίνεται μια και πουθενά δεν φαίνεται η ανταπόκριση σε διάλογο από την μεριά του Απόλλωνα.
Οι όποιες διαφορετικές γνώμες καταρρίπτονται από ένα και μόνο γεγονός τόσο εκνευριστικό και τόσο προφανές που αναρωτιέσαι για όλους τους ειδικούς.
όλοι μεταφράζουν το
"ΟΣ ΧΡΥΣΗΝ ΑΜΦΙΒΕΒΗΚΑΣ
ΚΙΛΛΑΝ ΤΕ ΖΑΘΕΗΝ ΤΕΝΕΔΟΙΟ ΤΕ ΙΦΙ ΑΝΑΣΣΕΙΣ"
Ως:
ότι ο Απόλλωνας κυβερνά τρία νησιά την ΧΡΥΣΑ, την ΚΙΛΛΑ και την ΤΕΝΕΔΟ.
Κούνια που τους κούναγε τους ειδικούς. Ενώ δεν έχουν ιδέα το τι γράφει ο Όμηρος δεν βλέπουν και τα αυτονόητα.
Το ΟΣ ΧΡΥΣΗΝ αναφέρεται στον εαυτό του. Τυχαίνει να τον λένε ΧΡΥΣΗ ξέρετε. Αυτός πηγαίνει στα δύο κοντινά αυτά νησιά. Στον Απόλλωνα αναφέρεται το ΑΝΑΣΣΕΙΣ χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό.
Συνεχίζω λοιπόν.
ΩΣ ΕΦΑΤ ΕΥΧΟΜΕΝΟΣ  ΤΟΥ Δ ΕΚΛΥΕ ΦΟΙΒΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ
ΒΗ ΔΕ ΚΑΤ ΟΥΛΥΜΠΟΙΟ ΚΑΡΗΝΩΝ ΧΩΟΜΕΝΟΣ ΚΗΡ
ΤΟΞ ΩΜΟΙΣΙΝ ΕΧΩΝ ΑΜΦΗΡΕΦΕΑ ΤΕ ΦΑΡΕΤΡΗΝ
Εδώ το μυστικό είναι στο ΕΥΧΟΜΕΝΟΣ. Αυτό σημαίνει πιστεύω-υποστηρίζω  και όχι εύχομαι με την σημερινή έννοια.
Αν είχαμε αποκωδικοποιήσει την ομηρική θα μπορούσαμε να δούμε και το τι ακριβώς σημαίνει αυτό το ΤΟΥ Δ ΕΚΛΥΕ ΦΟΙΒΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ μια και ο ΑΠΟΛΛΩΝ, για το ΦΟΙΒΟΣ δεν γνωρίζω τι ακριβώς σημαίνει, όπως και κανένας άλλος, είναι ένα υπαρκτό μόνιμο φαινόμενο, όπως άλλωστε και η "μητέρα του, στην γήινη ατμόσφαιρα, δίδυμο μάλιστα εξού και η Άρτεμις αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να σας διαφωτίσω περισσότερο. Το σίγουρο είναι ότι το φαινόμενο αυτό επηρεάζει το μαγνητικό πεδίο και αυτό με την σειρά του τον ανθρώπινο εγκέφαλο κυρίως στο θέμα της ικανότητας κίνησης. Μπορούμε άραγε να υποθέσουμε ότι όλο αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια πιο λογοτεχνική προσέγγιση της πιθανής εσωτερικής συζήτησης του ΧΡΥΣΗ ότι χρειάζεται να έχει δύναμη στα χέρια και τα πόδια για να εκτελέσει το σύνολο των πράξεων που θεωρησε απαραίτητες. Ίσως και να είναι αλλά μέχρι την πλήρη κατανόηση αυτό θα είναι άλλη μια θεωρία.
Ας επιστρέψουμε όμως στην κατάρριψη της επίσημης θεωρίας-παραμυθολογίας για το τι είπε ο ΧΡΥΣΗΣ
Το νόημα λοιπόν που προκύπτει είναι:
Όταν τα είπε ο Χρύσης πιστεύοντας ότι τον "άκουσε" ο Απόλλωνας
πήγε προς τις κορυφές του ΟΥΛΥΜΠΟΥ κλπ.
Ο Χρύσης πήγε λοιπόν προς τις κορυφές του ΟΥΛΥΜΠΟΥ και όχι βέβαια του ΟΛΥΜΠΟΥ. Ο Όμηρος γνώριζε πολύ καλά τον Όλυμπο για να αγνοεί το όνομά του κάποιες φορές και να το γράφει λάθος. Άλλωστε εκεί χρειάζονταν να πάει μια και οι Αχαιοί ιδρεύονται από ποτάμι και αυτό πηγάζει από βουνό. Έτσι και δεν θα διακινδύνευε μια παρουσία του κοντά στο στρατόπεδο μετά την προειδοποίηση του Αγαμέμνονα και κανείς δεν θα μπορούσε να τον κατηγορήσει.
Την ίδια άλλωστε τεχνική, της "θεουργίας" με τα νερά, χρησιμοποίησαν κατα κόρον και κάποιοι άλλοι "απεσταλμένοι του Θεού" χαρίζοντας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο την 'ευλογία" του.
Αυτά λοιπόν είναι τα πραγματικά γεγονότα και βέβαια ο καθένας σας μπορεί να τα συγκρίνει και να τα μελετήσει μια και σήμερα υπάρχουν στο διαδίκτυο τα κατάλληλα εργαλεία.
Καλή συνέχεια στις διακοπές σας.
Φιλικά Παυσανίας
 


Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

ΑΟΙΔΟΣ ή ΑΕΙΔΟΣ και λίγες σκέψεις πριν επανέλθω

Αγαπητοί φίλοι
Τον τελευταίο καιρό πολλά γεγονότα, από απλά μέχρι σύνθετα, με κρατούν μακρυά από το blog αλλά αυτό είναι κάτι το προσωρινό. Θέλω να πω ότι δεν σταμάτησα να γράφω αλλά έχω πολλά να διευθετήσω και όπως καταλαβαίνεται καθαρό μυαλό δεν υπάρχει. Πέραν τούτου προσπαθώ να μετακομίσω πάλι και αυτό μεγαλώνει την αναστάτωση.
Εντούτοις δεν θα ήθελα να σας αφήσω χωρίς ούτε ένα μικρό έστω σχόλιο περισσότερο παρά άρθρο και μια υπενθύμιση. Ξεκινώ πρώτα από την υπενθύμιση.
Πριν από έναν ολόκληρο χρόνο σας είχα πει ότι το πρόβλημα με την Ελλάδα δεν θα διαρκέσει πολύ αλλά θα σωθεί. Μάλιστα σας είχα δώσει και ημερομηνίες και όποιες θέλει μπορεί να τις ελέγξει να δει τι είχε γίνει τις ημέρες αυτές. Ακόμη σας είχα πει ότι η Ιταλία και η Ισπανία είναι αυτές που θα έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα από εμάς όπως και γίνεται βέβαια.
Συνεχίζοντας λοιπόν να σας πω ότι τόσο η χώρα μας από τον Σεπτέμβριο όσο και η Ιταλία θα περάσουν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση αλλά όχι η Ισπανία. Ακόμη και η Πορτογαλία θα ησυχάσει αλλά όχι η Ισπανία. Θα υπάρξουν αλλαγές, πολιτικής φύσεως πάντα και διευθετηση σε θέματα γης, ίσως και αυτονομίσεις περιοχών. Ακόμη και ο πλούσιος ευρωπαϊκός βορράς θα πληρώσει μια και η σειρά του έρχεται τρέχοντας.
Τώρα όσον αφορά τα της Αρχαίας ελληνικής γραμματείας, και αυτό είναι το σχόλιό μου, θα ήθελα να σας θέσω έναν προβληματισμό για όσους δεν έχουν πειστεί ότι δεν υπάρχει γραμματική. Η Ιλιάδα αρχίζει με το ΜΗΝΙΝ ΑΕΙΔΕ ΘΕΑ.
Όλοι λοιπόν μεταφράζουν: "Τον θυμό τραγούδησε θεά" κλπ.
Αυτό βέβαια δεν είναι παρά μια υπόθεση και αυτή λανθασμένη ή μάλλον περιστασιακή μια και πιο κάτω αλλά και αλλού ο "τραγουδιστής" είναι ΑΟΙΔΟΣ. Άρα ή έπρεπε να γράφει, με βάση την γραμματική ΜΗΝΙΝ ΑΟΙΔΕ ΘΕΑ ή έπρεπε να λέγετε ΑΕΙΔΟΣ. Όμως δεν συμβαίνει τίποτα από τα δύο. Πως λοιπόν αυτά τα δύο σχετίζονται αλλά και πως ερμηνεύονται όταν οι κανόνες που έχουμε βάλει δεν ανταποκρίνονται;
Μάλιστα αν θέλουμε να συνεχίσουμε την αναζήτηση ο ΑΟΙΔΟΣ είναι αυτός που δεν γνωρίζει, σύμφωνα με την γραμματική λόγω του Α του στερητικού, δηλαδή ο πρακτικά ηλίθιος. Αν βέβαια ήταν ΑΕΙΔΟΣ τότε θα ήταν τυφλός.
Τώρα που είπα περί πρακτικά ηλίθιου θυμήθηκα κάποιον κύριο που συνομιλούσα. Όσο μιλούσαμε γενικά συζητούσε μαζί μου. Όταν όμως με φωτογραφίες του υπέδειξα τα μέρη που αντιστοιχούν κάποιες αναφορές στην Οδύσσεια τότε μη μπορώντας να ξεπεράσει το σοκ της αποκάλυψης αντί να αμφισβητήσει τις φωτογραφίες μια και δεν μπορούσε να το κάνει, αμφισβήτησε εμένα μια και αυτός όντας καθηγητής πανεπιστημίου και μάλιστα σε πολύ σημαντική θέση θεώρησε ότι η αλήθεια ταυτίζεται με το status της θέσης. Άρα πιο υψηλή θέση εγώ, σκέφτηκε, και άρα αυτός θα γίνει πιστευτός. Αυτό όμως τι σχέση έχει με την αλήθεια.
Αυτά για τώρα φίλοι μου.Δεν ξέρω αν θα μπορώ να ανταποκριθώ σε σχόλια πριν τις 15  αυγούστου. Στείλτε τα όμως και φυσικά θα τα απαντήσω.
Φιλικά Παυσανίας  
 

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Η άγνωστη προϊστορία: Χρονική εξέλιξη των γεγονότων

Αγαπητοί φίλοι
Από την συζήτηση που εξελίχθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες με τον ΑΘΗΝΑΙΟ προέκυψε η ανάγκη να αναφερθώ ξανά στην χρονική εξέλιξη των γεγονότων. Ουσιαστικά θα αναφερθώ σε ορισμένους σταθμούς αυτής της πορείας μέσα στον χρόνο που ξεκινά πολλά εκατομμύρια χρόνια πριν.
Είναι αδιευκρίνιστο το πότε ξεκίνησε η εποχή του Ουρανού και μετά του Κρόνου μια και οι γνώσεις μου είναι ελλιπείς αλλά και τα δεδομένα που έχουμε φαίνονται ως τώρα λίγα. Λέω φαίνονται μια και υπάρχουν μια σειρά από "κωδικοποιημένα" μυστικά που δεν γνωρίζουμε. Με την λέξη κωδικοποιημένα αναφέρομαι στην άγνοια της έννοιας των λέξεων.
Επειδή θα βρεθούν κάποιοι που θα προσπαθήσουν να με συνδέσουν με άλλους φαντασιόπληκτους θα δώσω ένα παράδειγμα για να γίνω κατανοητός.
Τα τελευταία 120 χρόνια ανακαλύψαμε ότι νέφη υδρατμών(πολικά μεσοσφαιρικά σύννεφα) βρίσκονται κοντά στα όρια του διαστήματος. Πολλά δηλαδή χιλιόμετρα πάνω από την ατμοσφαιρική ζώνη που θα τα περιμέναμε. Αν τώρα αυτή η αναφορά υπήρχε(που υπάρχει) μέσα στα αρχαία κείμενα θα το καταλάβαινε κανείς; Όχι βέβαια μια και θα συνδέαμε τις όποιες αναφορές με διάφορα άλλα και φυσικά η παρανόηση είναι σίγουρη(όπως και έγινε).
Αφού λοιπόν κάναμε την πρώτη προσέγγιση ας δούμε που μπορούμε να βρούμε πληροφορίες για όλα αυτά.
Τα κείμενα που έχουν πληροφορίες είναι τα εξής γνωστά:
Τα Ομηρικά κείμενα, τα Αργοναυτικά του Ορφέα και φυσικά τα κείμενα των Ησιόδων τόσο η Θεογονία του Ησιόδου του Α' όσο και τα Έργα και ημέρες του Β' (άν λέγεται Ησίοδος).
Εκεί λοιπόν βλέπουμε τον χωρισμό των περιόδων της μέχρι τότε ιστορίας σε πέντε κύριες που βέβαια αν και δίνονται σχηματικά εντούτοις είναι απόλυτα ακριβείς.
Είναι φυσικά δύσκολο σ' ένα μικρό κείμενο να μιλήσεις για όλα. Έτσι θα περιοριστώ σε ελάχιστα.
Αρχικά όπως βλέπουμε από την Θεογονία η εποχή του Δία αρχίζει με την γνωστή διαμάχη με τον Κρόνο μα και με ένα σημαντικό γεγονός. Την πέτρα που ο Κρόνος κατάπιε στην θέση του Δία αυτός την εγκατέστησε στον Παρνασσό.
Αυτή η λεπτομέρεια μετρήθηκε μια και βρέθηκε, χωρίς να γνωρίζουν γιατί πρόκειται, και υπολόγισαν τον χρόνο στα 250.000.000 χρόνα. Φυσικά επειδή οι μετρήσεις δεν είναι ποτέ απόλυτα ακριβείς ας το δεχθούμε με μια επιφύλαξη.
Οι δύο τελευταίες περίοδοι είναι αυτή των ηρώων και ημιθέων και του σιδηρού γένους. Τα δύο αυτά γένη δεν ταυτίζονται όπως σαφώς ορίζουν όλοι. Ας δούμε τώρα ορισμένες πρώτες λεπτομέρειες γύρω από το θέμα.
Ο Ορφέας δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα για το σιδηρούν γένος και άρα υπάρχει νωρίτερα. Ο Όμηρος δεν αναφέρεται επίσης σε αυτούς αλλά ο λόγος που γράφει τα έργα του είναι η παρουσία τους όπως φαίνεται και άρα ζει στην εποχή τους. Ο Ησίοδος Α' δεν τους γνωρίζει αλλά ο Β' ανήκει σε αυτούς.
Τελευταία λεπτομέρεια ότι κανείς δεν γνωρίζει τα περί ανατροπής των πόλων και της περιόδου των παγετόνων που ακολούθησε άρα είναι προγενέστεροι.
Τα όρια των δύο αυτών χρονικών περιόδων δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρα αλλά μπορώ να σας πω ότι με βάση τα αστρολογικά δεδομένα η περίοδο των ηρώων και ημιθέων αρχίζει περί του 17100πχ. 
Αυτό το νούμερο βγαίνει από τρία διαφορετικά αστρονομικά γεγονότα που συμβαίνουν τότε και δίνουν την ακρίβεια αυτή.
Όπως ίσως γνωρίζεται η ημερομηνία αυτή είναι και αυτή που δίνεται για την πρώτη εμφάνιση του ανθρώπου.
Το τι ακριβώς υπήρχε πριν στην γη και που ήταν οι άνθρωποι, αν υπήρχαν σε αυτήν την μορφή ή που, είναι κάτι το μη διαπιστωμένο ως τώρα τουλάχιστον.
Αυτήν λοιπόν την εποχή έχουμε τους ήρωες και τους ημίθεους. Την ίδια εποχή όπως έχουμε δει υπάρχουν και τα τελευταία ανθρωποειδή. Λίγο μετά, περί του 17000,  έχουμε τον Τρωικό πόλεμο και λίγο πριν την Αργοναυτική εκστρατεία. Αυτή την εποχή ζούσαν οι Έλληνες, οι Τρώες, οι Μυκηναίοι, οι Δάρδανοι οι Γραικοί και οι λοιποί που υποστηρίζουμε και έτσι είναι σε μεγάλο ποσοστό, ότι είναι πρόγονοί μας. Το ποσοστό αναφέρεται στο DNA.
Μετά όμως από αυτούς και την εποχή που οι πρόγονοί μας έχουν μειωθεί πληθυσμιακά έρχεται το σιδηρούν γένος. Και αυτούς τους φέρνει ο Δίας όπως λένε και αυτό κάνει το μυστήριο ακόμη μεγαλύτερο.
Το γένος αυτό αρχικά καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του πλανήτη αλλά περιορίζεται τελικά σε ορισμένα, μεγάλα, τμήματα.
Η εποχή αυτή εξελίσσεται γύρω στο 13500 πχ(πάλι από αστρονομικά δεδομένα). Πόλεμος και κατοχή μεγάλων τμημάτων των προηγούμενων κατοίκων. Άλλωστε έχω ξαναγράψει γι' αυτά.
Λίγο μετά το 12000 έχουμε την ανατροπή των πόλων και φυσικά την σχεδόν παντελή καταστροφή του πληθυσμού. Τότε αρχίζει και η περίοδο των παγετόνων που αφορά κυρίως το νέο Βόρειο ημισφαίρειο όπως μπορεί εύκολα κάποιος να διαπιστώσει. Τότε τα νερά από τον, σημερινό, Βόρειο πόλο περνάνε στη ξηρά και παγώνουν τα πάντα.
Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Θύλακες ζωής κράτησαν τμήματα του πληθυσμού ζωντανό αλλά φυσικά αυτό δεν περιελάμβανε και την γνώση μια και ο προηγούμενος πολιτισμός καταστράφηκε και μαζί πολύτιμα στοιχεία. Έτσι με την προφορική παράδοση κύρια και κάποια ίσως λίγα πολιτισμικά στοιχεία η ζωή ξαναπήρε τον δρόμο της.
Αν δεν ήταν κατασκευές όπως ο υπολογιστής των Αντικυθήρων θα σταματούσα εδώ αλλά η ύπαρξή του με υποχρεώνει να υποθέσω ότι υπήρξαν και θύλακες γνώσεις που ίσως ακόμη υπάρχουν κάπου εκεί έξω.
     

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Ομηρική γεωγραφία:Η ανατροπή των πόλων

Αγαπητοί φίλοι
Μια ακόμη πολύ σημαντική στιγμή στο blog με την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Αθηναίο τόσο για τις απόψεις όσο και για τον τρόπο που αυτές διατυπώθηκαν.
Δεν θα μπω τώρα σε μια απάντηση προς τον Αθηναίο όσον αφορά την τελευταία τοποθέτησή του, αυτό θα το κάνω σε ξεχωριστώ άρθρο όπου και θα  προσπαθήσω να βάλω τα ιστορικά γεγονότα σε μια σειρά(έτσι τουλάχιστον όπως εγώ τα γνωρίζω).
Σήμερα θα σας δώσω ένα σημαντικό στοιχείο για την ανατροπή των φυσικών πόλων που συνέβη γύρω στο 12000 πχ. Το στοιχείο αυτό δεν είναι άγνωστο, όπως όλα τα υπόλοιπα που έχω αναφέρει, απλά κανείς δεν θέλησε να το δει και να το εκτιμήσει ανάλογα όπως και δεκάδες άλλα.
Πάμε λοιπόν στον Ορφέα για να δούμε την αναφορά του στην ανατροπή των πόλων. Όχι ο Ορφέας δεν την έχει βιώσει μια και έζησε 5000 χρόνια νωρίτερα αλλά περιγράφει την καθημερινότητά του. Έκεί λοιπόν μας αναφέρει μια πολύ σημαντική πραγματικότητα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν σε αυτήν την ψηλάφιση με μια πρώτη παρατήρηση:
Ερωτήσεις
Θέλετε να δείτε τον ήλιο. Προς ποιο σημείο του ορίζοντα κοιτάτε;
Μην βιαστείτε να απαντήσετε. Πάρτε τον χρόνο σας ώστε να μπορέσετε να απαντήσετε εύκολα στο γιατί κοιτάτε προς τα εκεί;
Υπάρχει και μια τρίτη ερώτηση αν όλος ο κόσμος κοιτάζει προς το ίδιο σημείο αν θέλει να δει τον ήλιο;
Απαντήσεις
Η σωστή απάντηση είναι ότι κοιτάζουμε Ν/Α και αυτό γιατί ο ήλιος "κινείται" πάνω στον άξονα του Ισημερινού και άρα όταν θέλω να δω τον ήλιο κοιτάζω από τα Ν/Α(ανατολή) ως τα Ν/Δ(δύση).
Όχι όλος ο κόσμος δεν κοιτάζει προς το ίδιο σημείο αλλά σχεδόν όλος μια και τα κατοικημένα μέρη του (σημερινού) Νότιου ημισφαιρίου είναι πολύ λίγα. Άρα,σχεδόν, όλος ο κόσμος βλέπει τον ήλιο κοιτάζοντας προς την ίδια κατεύθυνση:Ν/Α-Ν/Δ.

Συμπέρασμα
Αν θέλουμε λοιπόν να παρακολουθήσουμε την φαινόμενη πορεία του ήλιου δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε από τα αριστερά προς τα δεξιά. Σωστά; Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε καλύτερα αν το παρατηρήσουμε με την βοήθεια ενός χάρτη.
Ελπίζω ότι σε αυτό δεν θα υπάρχουν αντιρήσεις.
Ας δούμε τώρα τι λέει ο Ορφέας για την δική του πραγματικότητα:
(ύμνος στον ήλιο στίχος 4)
"ΔΕΞΙΕ ΜΕΝ ΓΕΝΕΤΩΡ ΗΟΥΣ ΕΥΩΝΥΜΕ ΝΥΚΤΟΣ"
Για τον Ορφέα λοιπόν ο ήλιος ανατέλει από την δεξιά πλευρά και δύει αριστερά. Αν δεν ισχυριστεί λοιπόν κάποιος ότι ο Ορφέας ζούσε είτε στην Αυστραλία είτε στην Γη του Πυρός τότε ο κόσμος του ήταν αναποδογυρισμένος και ολόκληρο το Βόρειο ημισφαίριο ήταν Νότιο και άρα σωστά έβλεπε τον ήλιο να ανατέλει από Δεξιά.
Καλημέρα σας
   Στο πρόχειρο αυτό σχηματάκι φαίνεται η θέση της ανατολής που για τους Βόρειους λαούς είναι αριστερά και μόνο για τους Νότιους δεξιά.

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Το νησί της νύφης Καλυψώ και ...λίγη γκρίνια

Αγαπητοί φίλοι
Αν αναρωτιέστε αν έχω εγκαταλείψει το blog η απάντηση είναι όχι. Απλά η συγκυρία δεν σου αφήνει χρόνο να σκεφτείς. Από την άλλη δεν σας κρύβω ότι προσπαθώ να βρω τρόπους να επικοινωνήσω το βιβλίο μου αλλά μέχρι τώρα οι όποιες προσπάθειες απέβησαν άκαρπες. Έχω στείλει πολλά email σε διάφορους "ειδικούς" ανά τον κόσμο, αλλά κανείς ή σχεδόν κανείς δεν απάντησε.
Λέω σχεδόν κανείς μια και είχα δύο απαντήσεις.
Στην πρώτη περίπτωση κανονίσαμε ένα ραντεβού για μια πρώτη επικοινωνία αλλά δυο ημέρες πριν την ημέρα του ραντεβού μου ζήτησε να μην πάω γιατί ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι δεν είναι λέει τόσο ειδική όσο νόμιζε. Το απίθανο σε αυτήν την ιστορία είναι εγώ δεν της είπα τίποτα περί εργασίας μου κλπ αλλά φαντάζομαι ότι είχε το κληρονομικό χάρισμα.
Στην άλλη περίπτωση, που δεν ξέρω αν τελείωσε ακόμη ο κύριος καθηγητής, με τον οποίο μίλησα, μέσω email πάντα, ενώ στην αρχή φάνηκε ανοιχτός να συζητήσει, βρήκε τις φωτογραφίες που του έστειλα άκρως ενδιαφέρουσες, φάνηκε ότι ήταν έτοιμος να αποδεχτεί ότι ίσως στην δική του θεώρηση έχει λάθη και μιλάμε για πολύ-πολύ σημαντικό επιστήμονα αναγνωρισμένο παγκοσίως ξαφνικά έπαψε να επικοινωνεί μαζί μου.
Προφανώς όπως στην προηγούμενη κυρία που όντας κοντά μου γρήγορα απέκτησε το κληρονομικό χάρισμα, αυτός, αρκετά μακρύτερα, χρειάστηκε λίγο παραπάνω χρόνο για να "αποκτήσει" το εν λόγω χάρισμα.
Η Ιδέες μου για το τι πρέπει να κάνω στερεύουν. Ίσως αν κάποιος από εσάς έχει κάποια καλή θα ήθελα να την ακούσω.
Δεν θα έκανα όμως ανάρτηση αν δεν είχα και κάτι καινούργιο να σας πω όπως πάντα. Γνωρίζετε ήδη ότι δεν αναμασώ κείμενα άλλων αλλά όλα είναι δικά μου, μαζί με τα λάθη μου.
Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για το νησί της Καλυψώς και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει και φυσικά αποκαλύψεις.
Εκείνο που γνωρίζουμε από την Οδύσσεια (ραψωδία ε, στίχος 34 ) είναι ότι ο Οδυσσέας θα χρειαστεί με την σχεδία του 20 ημέρες να πάει στην Σχερία, την γη και όχι νησί των Φαιάκων. Αυτό σημαίνει ότι το νησάκι αυτό βρίσκεται σε όχι πολύ μεγάλη απόσταση από την ακτή (η πραγματικη απόσταση είναι 600 ΚΜ άρα 30 ΚΜ την μέρα, καλύπτει δηλαδή 1,25 ΚΜ/ ώρα κατά μέσο όρο κάτι δηλαδή φυσιολογικό). Υπάρχει θαλάσσιο ρεύμα που μπορεί να τον πάει εκεί. Ακόμη το νησί αυτό δεν είναι μεγάλο.
Όμως έχουμε και άλλες περιγραφές για το νησί.
Μας λέει ότι έχει μια μεγάλη σπηλιά που ζη εκεί η νύμφη Καλυψώ. Ακόμη έχει ενδημικά είδη. Ας δούμε το αντίστοιχο τμήμα:

ΟΦΡΑ ΜΕΓΑ ΣΠΕΟΣ ΙΚΕΤΟ ΤΩ ΕΝΙ ΝΥΜΦΗ
ΝΑΙΕΝ ΕΥΠΛΟΚΑΜΟΣ ΤΗΝ Δ ΕΝΔΟΘΙ ΤΕΤΜΕΝ ΕΟΥΣΑΝ

ΥΛΗ ΔΕ ΣΠΕΟΣ ΑΜΦΙ ΠΕΦΥΚΕΙ ΤΗΛΕΘΟΩΣΑ

ΕΝΘΑ ΔΕ Τ ΟΡΝΙΘΕΣ ΤΑΝΥΣΙΠΤΕΡΟΙ ΕΥΝΑΖΟΝΤΟ
ΣΚΩΠΕΣ Τ ΙΡΗΚΕΣ ΤΕ ΤΑΝΥΓΛΩΣΣΟΙ ΤΕ ΚΟΡΩΝΑΙ
ΕΙΝΑΛΙΑΙ ΤΗΣΙΝ ΤΕ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΡΓΑ ΜΕΜΗΛΕΝ
Η Δ ΑΥΤΟΥ ΤΕΤΑΝΥΣΤΟ ΠΕΡΙ ΣΠΕΙΟΥΣ ΓΛΑΦΥΡΟΙΟ
ΗΜΕΡΙΣ ΗΒΩΩΣΑ ΤΕΘΗΛΕΙ ΔΕ ΣΤΑΦΥΛΗΣΙ
ΚΡΗΝΑΙ Δ ΕΞΕΙΗΣ ΠΙΣΥΡΕΣ ΡΕΟΝ ΥΔΑΤΙ ΛΕΥΚΩ
ΠΛΗΣΙΑΙ ΑΛΛΗΛΩΝ ΤΕΤΡΑΜΜΈΝΑΙ ΑΛΛΥΔΙΣ ΑΛΛΗ

Βλέπουμε λοιπόν την εικόνα μιας σπηλιάς με χόρτα στις πλευρές και πηγές γλυκού νερού κοντά η μία στην άλλη. Επίσης ότι στο νησί υπάρχουν γεράκια(ΙΡΗΚΕΣ) και πουλιά που τα ονομάζει ΚΟΡΩΝΑΙ και κάποια άλλα πουλιά όπως ΟΡΝΙΘΕΣ ΤΑΝΥΣΙΠΤΕΡΟΙ, ΣΚΩΠΕΣ και ΤΑΝΥΓΛΩΣΣΟΙ. 
Στο σωστό λοιπόν νησί, όλα αυτά τα είδη υπάρχουν ακόμη. 
Τα γεράκια στο νησί της Καλυψώς είναι αυτά:

 Επειδή προφανώς μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι τέτοια υπάρχουν παντού ας πάμε και στις ΚΟΡΩΝΑΙ. Αυτές όντως έχουν κορώνα 
Ακόμη έχουμε την αναφορά περί της τροφής τους:
ΕΙΝΑΛΙΑΙ ΤΗΣΙΝ ΤΕ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΡΓΑ ΜΕΜΗΛΕΝ
 Ας δούμε τι λένε σήμερα για τα πουλιά αυτά:
Αυτά τα πουλιά καταδιώκουν το θήραμά τους ή το περιμένουν σε ενέδρα στην άκρη του νερού, κυρίως τη νύχτα. Τρώνε κυρίως τα καρκινοειδή, τα μαλάκια, βάτραχοι, υδρόβια έντομα και μικρά ψάρια.

Όπως βλέπετε όταν κάποιος ισχυρίζεται κάτι πρέπει όλες οι λεπτομέρειες να ταιριάζουν. Ακόμη και οι μικρότερες. Αυτό όμως μόνο στην δική μου άποψη περί Ομηρικής γεωγραφίας συμβαίνει. Σε όλες τις άλλες προσπαθούν να δημιουργήσουν υποθέσεις επί υποθέσεων για να στηρίξουν απόψεις που δεν βασίζονται πουθενά. Πάντως μέχρι τώρα ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ-ΑΛΗΘΕΙΑ 1-0. Ο αγώνας όμως συνεχίζεται έστω και μετ' εμποδίων.



   

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

ΚΟΥΡΗΤΕΣ: Μια πρώτη προσέγγιση

Αγαπητοί φίλοι
Προσπαθώ να αποστασιοποιηθώ από την κατάσταση αυτή που βιώνουμε γύρω μας και να γράψω για κάτι άλλο. Ξέρω ότι κανένας μας και εννοώ και εμένα, δεν είναι σε θέση να σκεφτεί άλλα πέρα από τα δεκάδες πλέον καθημερινά προβλήματα αλλά θα κάνω αυτήν την προσπάθεια μήπως και καταφέρω να σας χαρίσω λίγα λεπτά ηρεμίας.
Το σημερινό σημείωμα αναφέρεται στους ΚΟΥΡΗΤΕΣ.
Οι ΚΟΥΡΗΤΕΣ είναι μια σκοτεινή παρουσία στην αρχαία μας ιστορία που ποτέ δεν καταφέραμε να αποκαλύψουμε το πραγματικό τους πρόσωπο.
Ήταν άνθρωποι ή όχι;
Ήταν θεοί ή όχι;
Τι επιτέλους ήταν;
Για τους Κουρήτες λοιπόν θα προσπαθήσω να μιλήσω σήμερα και να τους προσεγγίσω μέσα από τα κείμενα και όπως αυτοί παρουσιάζονται.
Το κείμενο που μας δίνει περισσότερες περιγραφικές λεπτομέρειες είναι από τους λεγόμενους ΟΡΦΙΚΟΥΣ ΥΜΝΟΥΣ
ΧΑΛΚΟΚΡΟΤΟΙ ΚΟΥΡΗΤΕΣ ΑΡΗΙΑ ΤΕΥΧΕ ΕΧΟΝΤΕΣ
ΟΥΡΑΝΙΟΙ ΧΘΟΝΙΟΙ ΤΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΛΙΟΙ ΠΟΛΥΟΛΒΟΙ
ΖΩΙΟΓΟΝΟΙ ΠΝΟΙΑΙ ΚΟΣΜΟΥ ΣΩΤΗΡΕΣ ΑΓΑΥΟΙ
ΟΙΤΕ ΣΑΜΟΘΡΑΙΚΗΝ ΙΕΡΗΝ ΧΘΟΝΑ ΝΑΙΕΤΑΟΝΤΕΣ
ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΘΝΗΤΩΝ ΑΠΕΡΥΚΕΤΕ ΠΟΝΤΟΠΛΑΝΗΤΩΝ
ΥΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΤΗΝ ΠΡΩΤΟΙ ΜΕΡΟΠΕΣΣΙΝ ΕΘΕΣΘΕ
ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΚΟΥΡΗΤΕΣ ΑΡΗΙΑ ΤΕΥΧΕ ΕΧΟΝΤΕΣ
ΝΩΜΑΤ ΩΚΕΑΝΟΝ ΝΩΜΑΘ ΑΛΑ ΔΕΝΔΡΕΑ Θ ΑΥΤΩΣ
ΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΓΑΙΑΝ ΚΟΝΑΒΙΖΕΤΕ ΠΟΣΣΙΝ ΕΛΑΦΡΟΙΣ 


ΜΑΡΜΑΙΡΟΝΤΕΣ ΟΠΛΟΙΣ ΠΤΗΣΣΟΥΣΙ ΔΕ ΘΗΡΕΣ ΑΠΑΝΤΕΣ
ΟΡΜΩΝΤΩΝ ΘΟΡΥΒΟΣ ΔΕ ΒΟΗ Τ ΕΙΣ ΟΥΡΑΝΟΝ ΙΚΕΙ
ΕΙΛΙΓΜΟΙΣ ΤΕ ΠΟΔΩΝ ΚΟΝΙΗ ΝΕΦΕΛΑΣ ΑΦΙΚΑΝΕΙ
ΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΤΟΤΕ ΔΗ ΡΑ ΚΑΙ ΑΝΘΕΑ ΠΑΝΤΑ ΤΕΘΗΛΕ
ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΤΡΟΦΕΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤ ΟΛΕΤΗΡΕΣ
ΗΝΙΚ ΑΝ ΟΡΜΑΙΝΗΤΕ ΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣΙΝ
ΟΛΛΥΝΤΕΣ ΒΙΟΤΟΝ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΑ ΗΔΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ 
+ΠΙΜΠΛΑΝΤΕΣ+ ΣΤΟΝΑΧΕΙ ΔΕ ΜΕΓΑΣ ΠΟΝΤΟΣ ΒΑΘΥΔΙΝΗΣ
 ΔΕΝΔΡΗ Δ ΥΨΙΚΑΡΗΝ ΕΚ ΡΙΖΩΝ ΕΣ ΧΘΟΝΑ ΠΙΠΤΕΙ
 ΗΧΩ Δ ΟΥΡΑΝΙΑ ΚΕΛΑΔΕΙ ΡΟΙΖΗΜΑΣΙ ΦΥΛΛΩΝ

ΚΟΥΡΗΤΕΣ ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ ΑΝΑΚΤΟΡΕΣ  ΕΥΔΥΝΑΤΟΙ ΤΕ
ΕΝ ΣΑΜΟΘΡΑΙΚΗΙ ΑΝΑΚΤΕΣ ΟΜΟΥ <ΔΕ>ΔΙΟΣΚΟΡΟΙ ΑΥΤΟΙ
ΠΝΟΙΑΙ ΑΕΝΑΟΙ ΨΥΧΟΤΡΟΦΟΙ ΑΕΡΟΕΙΔΕΙΣ
ΟΙΤΕ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΙΟΙ ΔΙΔΥΜΟΙ ΚΛΗΙΖΕΣΘ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩΙ
ΕΥΠΝΟΟΙ ΕΥΔΙΟΙ ΣΩΤΗΡΙΟΙ ΗΔΕ ΠΡΟΣΗΝΕΙΣ
ΩΡΟΤΡΟΦΟΙ ΦΕΡΕΚΑΡΠΟΙ ΕΠΙΠΝΕΙΟΙΤΕ ΑΝΑΚΤΕΣ 
 

Πριν μπούμε στην ανάλυση αυτού του πρώτου κειμένου θέλω να επισημάνω δύο γνωστά στους τακτικούς αναγνώστες ζητήματα:
1) Αυτή η ιστορία με την "γνωστή" γραμματική γελοιποποιείται σε κάθε κείμενο που μπορεί κάποιος να διαβάσει. Παράδειγμα: γιατί ΝΩΜΑΤ ΩΚΕΑΝΟΝ αλλά ΝΩΜΑΘ ΑΛΑ ΔΕΝΔΡΕΑ;
2) Από τότε που πρώτος παγκοσμίως διατύπωσα την θέση ότι τα ίδια συμπλέγματα γραμμάτων, μικρά ή μεγάλα, σε οποιαδήποτε λέξη αντιπροσωπεύουν την ίδια ακριβώς έννοια, θέση που βέβαια γέννησε πολλές αντιδράσεις, άρχισαν πολλές "λέξεις" να παίρνουν νόημα. 
Θέλω επίσης να σας πω ότι όταν διαβάζω ένα κείμενο, παρ' όλο που δέχομαι εν μέρη την νοηματική απόδοση του, εν τούτοις η ακριβής διατύπωση είναι κάτι άλλο. Έτσι μόνο από συγκριτική έρευνα όλων των ιδίων λέξεων καταλήγει κανείς στην ακριβής σημασία.
Στην περίπτωσή μας την ακριβής σημασία της "λέξεως" ΚΟΥΡΗΤΕΣ δεν την γνωρίζουμε αλλά προσέξατε ότι υπάρχουν γνωστά κομμάτια της;
Για να μην πλατιάζω, θα σας παραθέσω ένα στιχο από την Ιλιάδα(Α,50) για ν' αρχίσουμε να μπαίνουμε στα βαθιά.
ΟΥΡΗΑΣ ΜΕΝ ΠΡΩΤΟΝ ΕΠΩΧΕΤΟ ΚΑΙ ΚΥΝΑΣ ΑΡΓΟΥΣ
Αν έχω δίκιο τότε κοιτάξτε την σύμπτωση του τμήματος ΟΥΡΗ
  Κ ΟΥΡΗ ΤΕΣ
     ΟΥΡΗ ΑΣ 
Βέβαια επειδή σίγουρα θα θελήσουν πολλοί να αντιδράσουν δεν λέω ότι οι ΚΟΥΡΗΤΕΣ είναι μουλάρια ή κάτι τέτοιο αλλά είναι προφανές ότι η έννοια που ώθησε του Αρχαίους αυτούς προγόνους μας να ονομάσουν το συγκεκριμένο είδος ΟΥΡΗ-ΑΣ ενυπάρχει και στους Κουρήτες.
Ο "ΟΥΡΗΑΣ" είναι διαφορετικός από τον ΗΜΙΟΝΟΝ μια και προέρχονται από διαφορετική μητέρα(Φοράδα και Γαϊδούρα αντίστοιχα). Ο λόγος της ξεχωριστής αυτής ονομασίας, κάτι που συμβαίνει και σήμερα, άγνωστος. 
Η αναφορά του Ομήρου στους Κουρήτες(Ιλιάδα 19, 248)
ΑΜΑ Δ ΑΛΛΟΙ ΔΩΡΑ ΦΕΡΟΝ ΚΟΥΡΗΤΕΣ ΑΧΑΙΩΝ
δίνει μια έννοια του βοηθού, του κουβαλητή. 
Μια άλλη παράδοση, που συνάδει με το ΧΑΛΚΟΚΡΟΤΟΙ λέει ότι όταν ΠΕΜΨΑΝ Δ ΕΣ ΛΥΚΤΟΝ ΚΡΗΤΗΣ ΕΣ ΠΙΟΝΑ ΔΗΜΟΝ
ΟΠΠΟΤ ΑΡ ΟΠΛΟΤΑΤΟΝ ΠΑΙΔΩΝ ΤΕΞΕΣΘΑΙ ΕΜΕΛΛΕ
(Ησίοδος, Θεογονία, 477-478).Εκεί μαθαίνουμε από την παράδοση ότι κάναν θόρυβο για να καλύψουν τα κλάματα του Δία κάτι που τους συνδέει με τον κρότο όχι βέβαια με κλάματα παιδιού.
Μας λέει εδώ ο Ορφέας ότι: ΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΓΑΙΑΝ  
Οι Κουρήτες λοιπόν έρχονται στην Γη. Από που; Δεν λέει. Πάντως δεν είναι γήινοι. Αυτό το λέει με σιγουριά.
Πηγαινοέρχονται; Η απάντηση είναι όχι. Η εικόνα που δίνει είναι εικόνα της πτώσης ενός αντικειμένου με μεγάλη ταχύτητα στην Γη. Από τις πολλές εικόνες που δίνει διαλέγω την πιο χαρακτηριστική. Αυτή της μαζικής κοπής δέ ντρων ΔΕΝΔΡΗ Δ ΥΨΙΚΑΡΗΝ ΕΚ ΡΙΖΩΝ ΕΣ ΧΘΟΝΑ ΠΙΠΤΕΙ .
Το πλέον πιθανό είναι ότι δεν καταστράφηκαν. Αυτό το συμπεραίνουμε από το ότι συνεχίζουν να "λειτουργούν" και ότι μια και χαρακτηρίζονται ΟΥΡΑΝΙΟΙ ΧΘΟΝΙΟΙ ΤΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΛΙΟΙ ειναι προφανές ότι κινούνται σε ξηρά θάλασσα και αέρα.
Απ' ότι φαίνεται η Γη την εποχή αυτή κατοικείται ήδη και οι ΚΟΥΡΗΤΕΣ συμπράττουν ως βοηθοί των γήινων.
Στον Όμηρο υπάρχει μια αναφορά της συμμετοχής των κουρητων στην πυρπόληση της Καλυδωνίας αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι αυτοί ή απλά βοηθητικό προσωπικό.

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Που είναι η Ιθάκη; Νο 3. Ακόμη περιμένω τους ειδικούς

Αγαπητοί αναγνώστες
Αποφάσισα να σας κάνω μια μικρή περιήγηση στην σημερινή Ιθάκη που έχει σήμερα μετακινηθεί λίγο από την αρχαία της θέση. Στην παλιά της θέση έχουν μείνει το λιμάνι και λίγα σπίτια. Όπως θα δείτε παραμένει και σήμερα ορεινή, με δυο λιμάνια και πολύ γοητευτική πραγματικά.
Ας ξεκινήσουμε με ένα γνωστό μας τόπο. Τον λόφο του Ερμή και το πρώτο λιμάνι:















Γυρίζοντας την κάμερα βλέπουμε τον δρόμο που οδηγεί κοντά στο παλάτι του Οδυσσέα. Ίσως κάτω από τα δέντρα που κοιτάτε αυτήν την στιγμή να βρίσκεται το παλάτι:















Γυρίζοντας λίγο ακόμη την κάμερα βλέπουμε το άλλο λιμάνι:















Το ίδιο λιμάνι, που είναι και πιο βαθύ, αν πάμε από μια άλλη γωνία και το δούμε φαίνεται έτσι:
Αυτή λοιπόν είναι η συνέχεια. Εδώ κάπου στο βάθος δεξιά είναι θαμένο το περίφημο παλάτι του Οδυσσέα. Από εδώ ο Τηλέμαχος φορτώνοντας το πλοίο του νύχτα ξεκίνησε για να μάθει νέα του πατέρα του.
Τώρα λοιπόν έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της σημερινής Ιθάκης. Ίσως τώρα, βλέποντας την ομορφιά του τόπου να δικαιολογήσετε τον πόθο του πολυμήχανου αυτού ανθρώπου για επιστροφή.
Καλή ονειροπόληση

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Ομηρος-Που είναι η Ιθάκη2. Μια προσφορά στους... ειδικούς

Αγαπητοί φίλοι
Σε πείσμα των ηλιθίων που προσπαθούν να φιμώσουν το Blog θα κάνω το επόμενο βήμα. Στην μνήμη λοιπόν του κάθε ηλιθίου θα σας παρουσιάσω ένα κοντινό στιγμιότυπο από το λιμάνι της Ιθάκης.
Στο ένα λιμάνι της Ιθάκης, μπροστά, όπως περιγράφει ο Όμηρος υπάρχει ένα ύψωμα απότομο και χαρακτηριστικό. Ο λόφος του Ερμή. Ο Όμηρος τον περιγράφει στην Οδύσσεια Π ραψωδία στίχοι 471-472:
ἤδη ὑπὲρ πόλιος, ὅθι θ᾽ Ἕρμαιος λόφος ἐστίν,
ἦα κιών, ὅτε νῆα θοὴν ἰδόμην κατιοῦσαν

Τώρα λοιπόν δεθείτε κανονικά στο κάθισμα σας και δείτε τον λόφο που στέκετε επιβλητικός πάνω από το λιμάνι της Ιθάκης.

Αυτός είναι ο λόφος και όπως βλέπετε από το πλοιάριο κάτω δεξιά είναι μπροστά σε λιμάνι.
Για να δούμε τι άλλο θα σκεφτούν τώρα για να σταματήσουν το blog.













Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Ομήρου Οδύσσεια: Η σπηλιά του Οδυσσέα

H ΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΌ ΑΝΟΗΤΟΥΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΟΥ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΕΤΣΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ.
ΘΑ ΤΑΧΤΟΠΟΙΗΣΩ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Αγαπητοί φίλοι
Με αφορμή το σχόλιο του SALAM και την ενημέρωση για την ενδιαφέρουσα αυτή έκδοση σκέφτηκα ότι αφού δεν μπορώ να σας προσφέρω ειδήσεις για το συγκεκριμένο θέμα να σας δώσω την χαρά να δείτε εσείς πρώτοι την σπηλιά του Οδυσσέα.
Ο Οδυσσέας, για να συνδέσουμε λίγο την ιστορία, φτάνοντας στην Ιθάκη, αφήνεται από τους Φαίακες στην παραλία κοιμισμένος και δίπλα του αφήνουν τα δώρα του. Όταν ξυπνά συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να τα κουβαλήσει μαζί του πριν τελειώσει την εκκαθάριση των μνηστήρων οπότε και χρειάζεται ένα μέρος για να τα κρύψει. Βρίσκει λοιπόν μια σπηλιά που είναι "αόρατη"  και άρα μη προσπελάσιμη από επάνω αλλά και από κάτω από την μεριά της θάλασσας.
Για να μας προσδιορίσει ακριβώς το μέρος ο Όμηρος αφού μας περιγράφει με εκπληκτική ακρίβεια το λιμάνι στην συνέχεια μας λέει ότι εκεί υπάρχουν "κρητήρες" και "αμφιφορήες"  που μένουν μέσα μέλισσες και ιστοί πέτρινοι που υφαίνουν οι νύμφες.
Δείτε και το αυθεντικό κομμάτι:

αὐτὰρ ἐπὶ κρατὸς λιμένος τανύφυλλος ἐλαίη,
ἀγχόθι δ᾽ αὐτῆς ἄντρον ἐπήρατον ἠεροειδές,
ἱρὸν νυμφάων αἱ νηϊάδες καλέονται.
ἐν δὲ κρητῆρές τε καὶ ἀμφιφορῆες ἔασιν
λάϊνοι· ἔνθα δ᾽ ἔπειτα τιθαιβώσσουσι μέλισσαι.
ἐν δ᾽ ἱστοὶ λίθεοι περιμήκεες, ἔνθα τε νύμφαι
φάρε᾽ ὑφαίνουσιν ἁλιπόρφυρα, θαῦμα ἰδέσθαι·
ἐν δ᾽ ὕδατ᾽ ἀενάοντα. δύω δέ τέ οἱ θύραι εἰσίν,
αἱ μὲν πρὸς Βορέαο καταιβαταὶ ἀνθρώποισιν,
αἱ δ᾽ αὖ πρὸς Νότου εἰσὶ θεώτεραι· οὐδέ τι κείνῃ
ἄνδρες ἐσέρχονται, ἀλλ᾽ ἀθανάτων ὁδός ἐστιν.

Χωρίς πολλές κουβέντες 
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΧΑΚΑΡΕΙ ΤΟ BLOG



 

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΗΡΑΚΛΗΣ- Μια πρώτη προσέγγιση

Αγαπητοί φίλοι
Θα προσπαθήσω σήμερα να προσεγγίσω μερικώς το σημαντικό αυτό και άγνωστο κεφάλαιο της παγκόσμιας ιστορίας που λέγεται Ηρακλής.
Ο Ηρακλής, ο ένας και μοναδικός αυτός ήρωας γεννήθηκε στη Θήβα από την Αλκμήνη και τον Αφιτρύωνα. Όλοι βέβαια οι αρχαίοι συγγραφείς τον συνδέουν ευθέως με τον Δία μια και απ' ότι φαίνεται κάτι το σημαντικό και μοναδικό συνέβη την στιγμή της σύλληψής του.
Δεν είναι κατανοητό ακόμη το τι έγινε την ημέρα εκείνη μόνο το ότι την ίδια ημέρα η Αλκμήνη συνέλαβε τον χωρίς παρέμβαση του Δία άλλο της γιό τον Ιφίκληα( Ησίοδος-Ασπίδα) ή Ίφικλο ο οποίος βέβαια δεν είχε καμία σχέση ως προς την δύναμη με τον Ηρακλή.
Για τα παιδικά του χρόνια λίγα είναι γνωστά και αυτό γιατί σημαντικά έργα χάθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Γνώσεις χιλιάδων χρόνων καταστράφηκαν από την ανοησία μερικών ανθρώπων, μαυροφορεμένων και μη.
Ως ενήλικος βέβαια ο Ηρακλής ανέλαβε να φέρει σε πέρας ένα πολύ σημαντικό έργο που ήταν η ισορροπία του πλανήτη και η απάλειψη των αδικιών.
Απ' ότι φαίνεται το "ταξίδι" του αυτό, με σύντροφο σε μέρος αυτού τον Ιόλαο τον γιο του Ιφικλου άρχισε αρκετά νωρίς.
Κάποια στιγμή τον βρίσκουμε με τους Αργοναύτες(Ορφέας) κάτι που σημαίνει ότι το ταξίδι τους ήταν αρκετά σοβαρό ως προς τον σκοπό. Εκεί βλέπουμε ότι όλοι του αναγνωρίζουν την υπεροχή του, μόνος του άλλωστε καταφέρνει και σκοτώνει όλους όσους  τους επιτέθηκαν όταν τους φιλοξενούσε ο Κύζικος. Ακόμη και όταν οι Αργοναύτες φτάσαν στον Αιήτη πίστευαν ότι αν ο Ηρακλής ερχόταν μαζί τους οι απειλές του Αιήτη περί χρησιμοποίησης του στρατού του θα έπεφταν στο κενό.
Ο Ορφέας στους ύμνους του, που είχε γνωρίσει τον Ηρακλή, επιβεβαιώνει την πραγματοποίηση των 12 άθλων και μάλιστα σε όλον τον πλανήτη λέγοντας:
" ΔΩΔΕΚ ΑΠ ΑΝΤΟΛΙΩΝ ΑΧΡΙ ΔΥΣΜΩΝ ΑΘΛΑ ΔΙΕΡΠΩΝ"
Μάλιστα ως σημαντικότερο όλων φαίνεται ότι προκρίνει αυτόν των Στυμφαλίδων ορνίθων και μάλλον έχει δίκιο μια και απέτρεψε μια παγκόσμια επιδημία με αυτό.
Ο Ηρακλής στην προσπάθειά του να επιβάλει μια παγκόσμια τάξη και δικαιοσύνη αναμείχθηκε σε πολλές μάχες και πάντα βέβαια έβγαινε νικητής. Γνωστή μας είναι από τον Ησίοδο η επέμβασή του στην Πύλο(Ησίοδος) όπου και σκότωσε τα αδέρφια του Νέστορα. Ακόμη μαθαίνουμε για την κατάκτηση και μερική καταστροφή της Τροίας όταν έστεψε βασιλιά της τον Πρίαμο(βιβλιοθήκη Απολλόδωρου).
Ένα άλλο σημείο της σημαντικής συνδρομής του Ηρακλή ήταν και η εκκαθάριση των προς κατοίκηση περιοχών από τα ανθρωποειδή τύπου Νεάτερνταλ(Ορφέας).

ΟΣ ΘΝΗΤΟΙΣ ΚΑΤΕΠΑΥΣΑΣ ΑΝΗΜΕΡΑ ΦΥΛΑ ΔΙΩΞΑΣ
ΕΙΡΗΝΗΝ ΠΟΘΕΩΝ ΚΟΥΡΟΤΡΟΦΟΝ

Ο Ηρακλής όπως φαίνεται άφησε αρκετούς απογόνους, καρποί σχέσεών του με τις κόρες των τοπικών αρχόντων. Άλλωστε την εποχή εκείνη με διαφορετικά ήθη, και με την ανάγκη να αυξηθούν πληθυσμιακά φέρνοντας στον κόσμο τους καλύτερους δυνατόν απογόνους ο Ηρακλής ήταν ένας περιζήτητος υποψήφιος πατέρας.
Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι έζησε για πολλά χρόνια έχοντας πάντοτε αυτήν την τεράστια δύναμη. Υπάρχει μνεία σε κείμενο ότι αυτό οφείλονταν στην μη μίκρυνση της αλυσίδος του DNA, κάτι φυσιολογικό σε όλους τους ανθρώπους αλλά αυτό ακόμη δεν μπορώ να το υποστηρίξω με 100% σιγουριά οπότε το λέω με επιφύλαξη.
Τέλος θα ήθελα να πω για κάτι που δεν ήξερα και διαβάζοντάς το μου προξένησε τεράστια εντύπωση. Ο Ηρακλής είχε συναντήσει τον Οδυσσέα.
Αυτό ομολογουμένος δεν το ήξερα. Στην Οδύσσεια λοιπόν(ραψωδία 21) μας λέει ότι συνάντησε τον Ηρακλή στην Μεσσήνη όταν πήγε να πάρει πίσω τα ζώα του μαζί με τους βοσκούς που του είχαν κλέψει Μεσσήνιοι. Τότε λοιπόν και πάνω στο τραπέζι ήρθε ο Ηρακλής και σκότωσε του Μεσσήνιους.

αἳ δή οἱ καὶ ἔπειτα φόνος καὶ μοῖρα γένοντο,
ἐπεὶ δὴ Διὸς υἱὸν ἀφίκετο καρτερόθυμον,
φῶθ᾽ Ἡρακλῆα, μεγάλων ἐπιίστορα ἔργων,
ὅς μιν ξεῖνον ἐόντα κατέκτανεν ᾧ ἐνὶ οἴκῳ,
σχέτλιος, οὐδὲ θεῶν ὄπιν ᾐδέσατ᾽ οὐδὲ τράπεζαν,
τὴν ἥν οἱ παρέθηκεν· ἔπειτα δὲ πέφνε καὶ αὐτόν,
ἵππους δ᾽ αὐτὸς ἔχε κρατερώνυχας ἐν μεγάροισι.
τὰς ἐρέων Ὀδυσῆϊ συνήντετο, δῶκε δὲ τόξον,

Την εποχή λοιπόν αυτή ο Ηρακλής θα πρέπει να είναι τουλάχιστον πάνω από 40 ετών ίσως και πολύ περισσότερο και αυτό γιατί την εποχή του Τρωικού πολέμου ο Αχχιλέας που στην αρχή της Αργοναυτικής εκστρατείας είναι παιδάκι όμως στο τέλος του πολέμου ο γιός του Νεοπτόλεμος πάιρνει μέρος στις μάχες μετά τον θάνατο του πατέρα του. Άρα ο Αχιλλέας στην αρχή του Τρωικού πολέμου πρέπει να ήταν ίσως και γύρω στα 30 αλλά μάλλον πάνω από 25 ή καλύτερα 28 χρόνια. Άρα με την Αργοναυτική εκστρατεία ο Τρωικός πόλεμος έχει τουλάχιστον 25 χρόνια διαφορά με το σκεπτικό ότι ο μικρός Αχιλλέας όταν ο Πηλέας έφευγε με τον Ιάσονα έπρεπε να είναι γύρω στα 4-5 χρόνων. Θυμηθείτε ότι ο Ηρακλής την εποχή της Αργοναυτικής εκστρατείας ήδη είναι ένας ήρωας όπου μάλλον έχει κάνει τα γνωστά σε όλους κατορθώματά του. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό ο Ηρακλής να είναι τότε γύρω στα 30 αν όχι και λίγο μεγαλύτερος.
Λογικά λοιπόν ο Ηρακλής κατά την συνάντηση του με τον Οδυσσέα πρέπει να ήταν γύρω στα 40 με 45 και ακόμη, όπως φάνηκε, ήταν πολύ δυνατός.


  

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ερμηνεία της λέξης(β)-Παγκόσμια πρώτη

Αγαπητοί φίλοι
Η προηγούμενη ανάρτηση που απέσυρα και θα βρείτε στις σελίδες για όσους θέλουν να το δουν είχε ένα μεγάλο λάθος.
Έγραψα παραπλανημένος ότι δεν υπάρχει μέσα στα κείμενα το ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Αυτό το έγραψα γιατί στην έρευνα μου μέσα από το πρόγραμμα PERSEUS και το LIDDELL & SCOTT που χρησιμοποιώ ως ερευνητικό και μόνο εργαλείο δεν το βρήκα. Δεν ξέρω αν έφταιγα εγώ ή η αρχειοθέτηση αλλά στο ΑΝΘΡΩΠΟΣ δεν υπάρχει. Ατίθετα υπήρχαν το ΑΝΘΡΩΠΩΝ, το ΑΘΡΩΠΟΙΣΙΝ, το ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ και φυσικά το ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Έτσι ελαφρά την καρδία έγραψα και αναρωτήθηκα γιατί δεν υπάρχει και σημείωσα με στόμφο ότι δεν σημαίνει τίποτα.
Βέβαια όπως με πληροφόρησε ο φίλος ΕΛΛΗΝ έγκυρα αυτό ήταν λάθος. Τουλάχιστον δύο από τα αποσπάσματα που σημείωσε τα γνώριζα καλά αλλά εμπιστεύτηκα το ότι έβλεπα.
Ετσι επαναφέρω εδώ μόνο το υπόλοιπο κομμάτι μια και δεν αλλάζει στο τελικό συμπέρασμα ελπίζοντας το επόμενό μου λάθος να είναι λιγότερο τραγικό αλλά και να θυμάμαι πάντα ότι όλοι κάνουμε λάθη που όμως είναι μια καλή ευκαιρία για να μάθουμε κάτι.
Ξεκινώ από το τι είναι οι ΛΕΞΕΙΣ. Είναι σύνολα που αποτελούνται από αυτόνομα νοηματικά τμήματα, τα ΓΡΑΜΜΑΤΑ, και που συνδιαζόμενα μεταξύ τους δίνουν το σύνολο των εννοιών. Είναι σαν να ζωγραφίζεις έναν πίνακα. Τι νόημα θα είχε να προσπαθείς να ισχυρισθείς ότι το άλογο που βλέπεις ζωγραφισμένο είναι ζωγραφισμένο στην ΑΙΤΙΑΤΙΚΗ και μετά βέβαια το Δαφνί είναι δίπλα.
Αν αυτό δεν φαίνεται πολύ ισχυρό μπορείτε να αναρωτηθείτε τι αλήθεια έννοούσε ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ όταν έλεγε ότι το σημαίνων έχει απόλυτη σχέση με το σημαινόμενο ή το γνωστό ρητό(Αντισθένης) "αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις"
Πιστεύοντας ότι έγινα κατανοητός περνάω στην ερμηνεία.
Όπως είπα είναι ένας απλός χαρακτηρισμός με σκοπό να μας διαχωρίσει από τα ανθρωποειδή. Το αντίθετο δηλαδή από αυτό που προσπαθούν σήμερα.
Ποιο νομίζετε ότι είναι το στοιχείο που μας ξεχωρίζει από τα πιθηκοειδή αλλά και τα ....μελλοντικά πολύ δε περισσότερο τα σημερινά ρομπότ; Μα ο τρόπος που κινούμαστε. Ο "ΑΝΘΡΩΠΟΣ" κινεί αντίρροπα τα άκρα του, χέρια και πόδια όταν περπατάει. Αυτό σημαίνει και το ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Ότι "κινεί χέρια και πόδια αντίρροπα σύμφωνα με την κατεύθυνση που βλέπουν τα μάτια του". Τώρα η ύπαρξη πέντε διαφορετικών ορισμών ως προς το τέλος οφείλεται στην δυνατότητα να το περιγράψεις με περισσότερες ή λιγότερες λεπτομέρειες αλλά και στην θέληση του συγγραφέα να μην επαναλαμβάνεται αν τυχόν χρειαστεί, όπως και χρειάστηκε, να το επαναλάβει σύντομα.
Ούτε βλέπω τον θεό ούτε βλέπω τον διάβολο και άλλες τέτοιες αστήρικτες αστειότητες που όμως γίνονται αποδεκτά αμέσως από τους υπνωτισμένους υποστηρικτές.
Αν και δεν σας έδωσα αποδείξεις ενδείξεις υπάρχουν για όποιον θέλει να ψάξει. Καλές σκέψεις.
Υ.Γ Ευχαριστώ και πάλι τον ΕΛΛΗΝ για το σχόλιό του.
  

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Εκστράτευσαν οι Κόλχες στην Τροία;

Αγαπητοί φίλοι
Όλοι έχουμε την εντύπωση ότι τα ομηρικά έργα είναι ολόκληρα και με βάση αυτήν την υπόθεση πορευόμαστε χιλιάδες χρόνια τώρα όμως αυτό είναι αναληθές. Η Ιλιάδα για παράδειγμα έχει ελλείψεις και μάλιστα σημαντικές. Οι ελλείψεις αυτές υπάρχουν στην Β' Ραψωδία στο τέλος της που λείπουν πολλοί σύμμαχοι των Τρώων όπως για παράδειγμα οι Αμαζόνες που συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο αλλά δεν αναφέρονται πουθενά αλλά μόνο σαν μύθος.
Μία ακόμη μεγάλη έλλειψη είναι οι Κόλχες. Οι Κόλχες ένας μεγάλος αριθμητικά λαός ίσως αντίστοιχα μεγάλος αριθμητικά όπως και οι Τρώες. Συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο αλλά δεν αναφερονται και αυτοί στην Β' Ραψωδία. Αλήθεια πόσοι άλλοι δεν αναφέρονται;
Φυσικά φίλοι μου όλα αυτά πρέπει να αποδεικνύονται και αυτό φυσικά σκοπεύω να κάνω.
Απόδειξη Νο 1.
Ο Όμηρος όταν αναφέρεται σε κάποιον λαό αναφέρει δεκάδες λεπτομέρειες με τα ονόματα των κυριοτέρων πόλεων αλλά και σημαντικά θέματα γύρω από τους αρχηγούς. Δείτε ένα παράδειγμα:

ΝΑΣΤΗΣ ΑΥ ΚΑΡΩΝ ΗΓΗΣΑΤΟ ΒΑΡΒΑΡΟΦΩΝΩΝ
ΟΙ ΜΙΛΗΤΟΝ ΕΧΟΝ ΦΘΙΡΩΝ Τ ΟΡΟΣ ΑΚΡΙΤΟΦΥΛΛΟΝ
ΜΑΙΑΝΔΡΟΥ ΤΕ ΡΟΑΣ ΜΥΚΑΛΗΣ Τ ΑΠΕΙΝΑ ΚΑΡΗΝΑ
ΤΩΝ ΜΕΝ ΑΡ ΑΜΦΙΜΑΟΣ ΚΑΙ ΝΑΣΤΗΣ ΗΓΗΣΑΣΘΗΝ
ΝΑΣΤΗΣ ΑΜΦΙΜΑΧΟΣ ΤΕ ΝΟΜΙΟΝΟΣ ΑΓΛΑΑ ΤΕΚΝΑ
ΟΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΝ ΕΧΩΝ ΠΟΛΕΜΟΝ Δ ΙΕΝ ΗΥΤΕ ΚΟΥΡΗ
ΝΗΠΙΟΣΟΥΔΕ ΤΙ ΟΙ ΤΟ Γ ΕΠΗΡΚΕΣΕ ΛΥΓΡΟΝ ΟΛΕΘΡΟΝ
ΑΛΛ ΕΔΑΜΗ ΥΠΟ ΧΕΡΣΙ ΠΟΔΩΚΕΟΣ ΑΙΑΚΙΔΑΟ
ΕΝ ΠΟΤΑΜΩ ΧΡΥΣΟΝ Δ ΑΧΙΛΕΥΣ ΕΚΟΜΙΣΣΕ ΔΑΙΦΡΩΝ

Αυτός είναι ο τυπικός τρόπος παρουσίασης από τον Όμηρο, όλοι παρουσιαζόνται με τον ίδιο τρόπο. Όλοι; ΟΧΙ.
Ο θεωρητικά τελευταίος ΣΑΡΠΗΔΩΝ όμως δεν τυγχάνει τέτοιας τιμής. Προσέξτε τι λέει:

ΣΑΡΠΗΔΩΝ Δ ΗΡΧΕΝ ΛΥΚΙΩΝ ΚΑΙ ΓΛΑΥΚΟΣ ΑΜΥΜΩΝ
ΤΗΛΟΘΕΝ ΕΚ ΛΥΚΙΗΣ ΞΑΝΘΟΥ ΑΠΟ ΔΙΝΗΕΝΤΟΣ
Ούτε πόλεις ούτε άλλες λεπτομέρειες φαίνεται να μας δίνει. Είναι δυνατόν;

Απόδειξη Νο 2

Αν λοιπόν αυτά δεν ήταν να σας πείσουν, αγαπητοί κύριοι ειδικοί, μήπως θα μπορούσε να σας πείσει το επόμενο;

Ο Οδυσσέας όταν συναντά το φάντασμα του Αχχιλέα του λέει για τα κατορθώματα τυ γιού του. Εκεί λοιπόν(Οδ. 11 520-521) λέει:

ΗΡΩ ΕΥΡΥΠΥΛΟΝ ΠΟΛΛΟΙ Δ ΑΜΦ ΑΥΤΟΝ ΕΤΑΙΡΟΙ
ΚΗΤΕΙΟΙ ΚΤΕΙΝΟΝΤΟ ΓΥΝΑΙΩΝ ΕΙΝΕΚΑ ΔΩΡΩΝ

Για όσους στοιχειωδώς γνωρίζουν τα αρχαία κείμενα ξέρουν ότι η Κητηίδα είναι η πρωτεύουσα των Κόλχων και άρα Κήτειοι είναι οι Κόλχες αλλά προφανώς δεν αγγίζουν κανέναν όλα αυτά.