Αγαπητοί φίλοι
Όταν για πρώτη διάβασα την Θεογονία το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν μια εικόνα σύγχυσης. Δεν μπορούσα να καταλάβω τότε τι ήταν αυτό το κείμενο. Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι. Πέρασε καιρός για να καταλάβω ότι επειδή το κείμενο προήλθε από συγκόλληση κομματιών που βρίσκονταν σε διάφορα άλλα κείμενα απλά έκαναν λάθος τοποθέτηση. Αυτό σαν μια πρώτη αρχική πληροφορία, μια και βλέπω τους ανανίψαντες νεοχριστιανούς να επιτίθενται στους ευρισκόμενους στην έταιρη λανθάνουσα κατάσταση των νεοπαγανιστών μέσω του Ησιόδου και της Θεογονίας και της λανθασμένης τοποθέτησης και φυσικά την χιλιάδες φορές αναφερόμενη λανθασμένη μετάφραση-απόδοση. Επιτρέψτε μου εδώ ένα σχόλιο. Είναι γελοίο ρε παλληκάρια! Ξέρω ότι το να είσαι με το σύστημα έχει χρήμα αλλά .... όλα έχουν και όρια.
Είπα λοιπόν ότι η τοποθέτηση είναι λάθος αλλά εδώ δεν θα ασχοληθούμε με ολόκληρο το κείμενο αλλά μόνο μ' ένα μικρό σημείο του. Αυτό που αναφέρεται στον Ουρανό και μόνο.
Ελπίζω οι προηγούμενοι κύριοι να μάθουν κάτι από έναν μη ειδικό.
Η Θεογονία φίλοι μου δεν αναφέρεται ούτε σε ανθρώπους, ούτε σε υπερφυσικές οντότητες, ούτε σε λοιπές φαντασιώσεις των εκάστοτε ένθεν και ένθεν τρελαμένων. Αναφέρεται στην δημιουργία του γαλαξία μας και μόνο. Δεν ξέρω αν αυτός ήταν πρώτος στην μέση ή τελευταίος αλλά πάντως η Θεογονία τον περιγράφει με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Άρα το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ούτε ο Ουρανός ούτε ο Κρόνος ούτε βέβαια και ο Δίας είναι πρόσωπα. Εδώ να σημειώσω ότι η περιγραφή τους μπορεί να ταυτίστηκε και με άλλα .... αλλά η Θεογονία περιγράφει μόνο κομμάτια του γαλαξία.
Στο συγκεκριμένο θέμα που διάλεξα, τον Ουρανό, θα δούμε πως ο Ησίοδος τον περιγράφει και φυσικά μετά θα συγκρίνουμε με ότι ξέρουμε από τον γαλαξία μας.
Αν σήμερα ρωτήσω η λέξη ΟΥΡΑΝΟΣ τι σημαίνει τι θα μου λέγατε; Πάρτε τον χρόνο σας και σκεφτείτε πριν απαντήσετε γιατί δεν είναι τόσο απλό.
Ας δώσω λίγο χρόνο με φωτογραφίες:
Φαντάζομαι ότι η άποψή σας για το τι αντιπροσωπεύει έχει σχέση με τις δύο προηγούμενες. Ο Ουρανός είναι αυτό που βλέπουμε όταν σηκώσουμε το κεφάλι μας θα μπορούσε να πει κάποιος. Σωστά;
Δεν μπορεί να απαντήσει κανείς με ασφάλεια μια και από επάνω μας βρίσκεται η ατμόσφαιρα που περιβάλει την Γη με τα διάφορα στρώματά της και μετά αυτό που ονομάζουμε γενικά ως διάστημα. Τι από τα δύο είναι; γιατί δεν μπορεί να είναι και τα δύο.
Βλέπετε ότι τόσο απλά ερωτήματα δεν έχουν εύκολες απαντήσεις μια και το προφανές δεν είναι πια τόσο προφανές.
Ας δώσω τώρα μια μικρή βοήθεια για να καταλάβουμε το τι λέει ο Ησίοδος.
" Οὐρανοῦ ἀστερόεντος" μας λέει στον 106 στίχο και πιο κάτω "Γαῖα δέ τοι πρῶτον μὲν ἐγείνατο ἶσον ἑ᾽ αὐτῇ
Οὐρανὸν ἀστερόενθ᾽, ἵνα μιν περὶ πάντα καλύπτοι,".
Αυτοί οι χαρακτηρισμοί από μόνοι τους μας δίνουν να καταλάβουμε ότι ο Ουρανός του είναι αυτό που ονομάζουμε "διάστημα" μια και σε αυτό μέσα υπάρχουν τα αστέρια.
Τέλος πρώτου μέρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου