Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Πυροβόλα όπλα στον Τρωικό πόλεμο Β'.Παγκόσμια πρώτη

Αγαπητοί φίλοι

Σήμερα μια και οι ημέρες αυτές είναι ημέρες επανεκτίμησης θεώρησα καλό να επανέλθω σ’ ένα θέμα που έθιξα πριν λίγο καιρό και δεν ξέρω αν έγιναν αποδεκτά αυτά που είπα, μια και πολλές φορές, εν είδη μάντη, σας λέω ότι αυτό είναι έτσι, αφού για λόγους αυτοπροστασίας μου δεν μπορώ να γράψω όλα όσα γνωρίζω και να σας αποδείξω πέρα από κάθε αμφιβολία ότι όλα όσα λέω βασίζονται μόνο σε στοιχεία, ούτε σε διαισθήσεις ούτε σε υποθέσεις.

Η αλήθεια είναι ότι η θέση μου είναι λίγο άβολη αλλά ελπίζω γρήγορα αυτό να αλλάξει προς το καλύτερο και να μπορέσω να απελευθερωθώ και να μιλήσω για όλα. Μέχρι τότε όμως θέλω να επανέλθω στο θέμα των όπλων του Τρωικού πολέμου. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι έχω δίκιο όταν μιλώ για σύγχρονα όπλα μια και αυτό θα αποδείξει ότι δεν αερολογώ, όπως τόσοι άλλοι αλλά μιλώ σοβαρά και με στοιχεία.

Δείτε πρώτα ένα κομμάτι μικρό που διάλεξα από την Ιλιάδα, χωρίς επισημάνσεις, και αν δεν καταφέρετε να ξεχωρίσετε το σημαντικό του μικρού αυτού αποσπάσματος τότε συνεχίστε να διαβάζετε μια και παρακάτω θα το αναλύσω εκτενώς:

Ιλιάδα 20 421-23

οὐδ᾽ ἄρ᾽ ἔτ᾽ ἔτλη

δηρὸν ἑκὰς στρωφᾶσθ᾽, ἀλλ᾽ ἀντίος ἦλθ᾽ Ἀχιλῆϊ

ὀξὺ δόρυ κραδάων φλογὶ εἴκελος

Λοιπόν ας μπούμε για λίγο στα οπλικά συστήματα και συγκεκριμένα στην τεχνολογία της κάνης. Οι κάνες στα πυροβόλα όπλα είναι δύο ειδών:

Α) Αυτές που δεν είναι γραμμωτές εσωτερικά όπως τα δίκανα και τα άλλα απλά κυνηγετικά όπλα και

Β) Αυτές με εσωτερική γράμμωση όπως τα στρατιωτικά τυφέκια και άλλα παρόμοιου τύπου.

Στην δεύτερη αυτή κατηγορία οι γραμμώσεις χρησιμεύουν στο να προσδώσουν μια περιστροφική κίνηση στο βλήμα με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη ακτίνα δράσης και την ευθύβολη (γενικά) πορεία του .

Αυτός άλλωστε είναι και ο τρόπος που ξεχωρίζουν τα όπλα σε αυτά που προορίζονται για χόμπυ(όπως τα κυνηγετικά) και τα άλλα.

Αυτήν λοιπόν την μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια που ξεχωρίζει τις δύο κατηγορίες όπλων περιγράφει ο Όμηρος στο προηγούμενο απόσπασμα.

Θέλω να επισημάνω εδώ ξανά ότι η γλώσσα που χρησιμοποιεί και που αλλοιωμένη χρησιμοποιούμε και σήμερα, είναι γλώσσα προγραμματισμού όχι μόνο απλών υπολογιστών αλλά και ανδροειδών μηχανημάτων με δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας και ανθρώπινων αντιδράσεων. Έτσι αυτά που λέει δηλαδή πρέπει να είναι κατανοητά και από ένα μηχάνημα, για να το απλοποιήσω ακόμη περισσότερο.

Το μηχάνημα όμως, όπως ένα ΡΟΜΠΟΤ δεν μπορεί να ξεχωρίσει παρά μόνο έννοιες που είναι ξεχωριστές από κάποιες άλλες. Παράδειγμα γι’ αυτό που λέω για να προβληματιστείτε κιόλας είναι το εξής:

Πως θα δώσεις σ’ ένα μηχάνημα να καταλάβει την έννοια του "φεύγω"; Φανταστείτε τώρα να θέλετε να εισάγετε και πιο δύσκολες έννοιες.

Καταλαβαίνετε τώρα πόσο δύσκολο είναι και γιατί οι υπολογιστές σήμερα είναι δεμένοι, κυριολεκτικά, σε τόσο πρώιμο στάδιο και εκεί θα παραμείνουν χωρίς την ελληνική.

Συνεχίζω λοιπόν. Η διαφορά λοιπόν αυτή είναι ικανή να δώσει και σ’ ένα μηχάνημα να καταλάβει και γι’ αυτό την χρησιμοποιεί.

Ας δούμε τώρα την φράση μας ξανά, με την υπενθύμιση ότι σας μεταφράζω όσα νομίζω ότι μπορώ να πω χωρίς να αλλοιώσω το νόημα αλλά και να ξεπεράσω τα όρια:

οὐδ᾽ ἄρ᾽ ἔτ᾽ ἔτλη

δηρὸν ἑκὰς στρωφᾶσθ᾽, ἀλλ᾽ ἀντίος ἦλθ᾽ Ἀχιλῆϊ

ὀξὺ δόρυ κραδάων φλογὶ εἴκελος

Δείτε τώρα τις δύο λέξεις. Η πρώτη αναφέρεται στο βλήμα του όπλου και η δεύτερη σε αυτό που όλοι ξέρουμε ως δόρυ, η κάνη όπως ίσως θυμάστε λέγεται "δουρί" άλλωστε μπορείτε να κάνετε μια σύγκριση με το "σίδηρον" και να βγάλετε ασφαλή συμπεράσματα. Τα βλήμα λοιπόν αυτό μας περιγράφει ο Όμηρος εδώ που λόγω της γραμμωτής κάνης, που είπαμε πιο πάνω περιστρέφεται " στρωφᾶσθ᾽" αλλά και πηγαίνει "μακριά" με το " ἑκὰς ".

Το ότι αυτό στο οποίο αναφέρεται είναι κάτι που θα τον αναγκάσει να ρίξει από μακριά φαίνεται και από την συνέχεια που λέει ότι προτίμησε να έρθει απέναντι από τον Αχιλλέα και να τον κοιτάζει δηλαδή, από να τον χτυπήσει από μακριά με το μεταλλικό αυτό αντικείμενο που στριφογυρίζει και πηγαίνει πολύ μακριά.

Αυτά για σήμερα φίλοι μου.

Καλό απόγευμα και καλή χρονιά σε όλους.

1 σχόλιο:

ria είπε...

θεαματική η πρώτη ανάρτηση του 2011!

νομίζω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία έτσι όπως τα εξήγησες!

πάντα τέτοια!

καλή χρονιά και ευχές για σένα και την οικογένειά σου!
υγεία και ευημερία!