Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

ΓΑΙΑ ή ΧΘΟΝΑ .Λέξεις και ιστορίες.Παγκόσμια πρώτη

Αγαπητοί φίλοι
Είναι καιρός τώρα που ασχολούμαστε με έννοιες που ενώ φαίνονται εκ πρώτης ως κοινές αλλά που στην πραγματικότητα είναι τόσο εντυπωσιακές που απορείς. Η υποτιθέμενη κοινότητά τους μαζί με την άγνοια ήταν που τις άφησαν στην αφάνια. Αν γνωρίζαμε για παράδειγμα το τι σημαίνει ΓΑΙΑ θα είχαμε γλυτώσει τουλάχιστον 1500 χαμένα χρόνια στο σκοτάδι.
Πάμε λοιπόν στην επεξήγηση.
Η λέξη ΓΑΙΑ αρχικά όπως ίσως γνωρίζετε είναι η δεύτερη αναφερόμενη έννοια μετά το ΧΑΟΣ στην Θεογονία του Ησιόδου. Είδαμε ότι το ΧΑΟΣ είναι η αιτία της αρχής αλλά η ΓΑΙΑ;
Προφανώς καταλαβαίνεται ότι η ΓΑΙΑ είναι έννοια και όχι μόνο ο πλανήτης μας.
Αυτό βέβαια που εύκολα καταλαβαίνετε επί τόσα χρόνια δεν έγινε αντιληπτό από τους "ειδήμονες" αλλά συνεχίζουν να είναι ειδήμονες.
Τι σημαίνει λοιπόν ΓΑΙΑ. Για να απαντηθεί θα πρέπει πρώτα να προσδιορίσουμε την συμπεριφορά της ενέργειας κάτω από ορισμένες συνθήκες. Πολλές φορές λοιπόν η ενέργεια αναγκάζεται να περιστραφεί γύρω από έναν άξονα δημιουργώντας φαινόμενα όπως οι σπειροειδείς Γαλαξίες σαν και τον δικό μας. Αν το ποσό της ενέργειας είναι μικρότερο τότε δημιουργεί ήλιους. Όταν όμως είναι αρκετά μικρό για να δημιουργήσει ένα από τα δύο προηγούμενα σχήματα τότε μέσα από μια διαδικασία ταχύτατης περιστροφής αρχίζουν οι αποστάσεις να μικραίνουν, οι δεσμοί να αλλάζουν και τελικά η ενέργεια να παίρνει την μορφή της ύλης που όλοι γνωρίζουμε και να παράγει πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους και όχι μόνο.
Αυτήν την γνωστή πια διαδικασία εξηγεί η λέξη ΓΑΙΑ. Άρα λοιπόν με την έννοια αυτή ως γαία ορίζουμε τα πυκνώματα, λόγω περιστροφής της ενέργειας και με πιο χαρακτηριστικό τους πλανήτες. Φυσικά και ο δικός μας πλανήτης είναι μια ΓΑΙΑ αλλά δεν είναι ο μόνος.
Ελπίζω να γίνονται εύκολα αντιληπτά όλα αυτά. Ας προχωρήσουμε λοιπόν στον έταιρο ορισμό αυτόν της ΧΘΟΝΑΣ.
Εδώ λοιπόν έχουμε έναν πιο εξειδικευμένο ορισμό του πλανήτη μας, φαινόμενο που δεν αποκλείεται να υπάρχει και σε πολλούς άλλους. Ποια είναι αυτή η εξειδίκευση και ας ετοιμαστούν οι φίλοι του ανεξήγητου και της κούφιας Γης να πάρουν λίγο από το αίμα τους πίσω. Η λέξη ΧΘΟΝΑ σημαίνει ότι το εξωτερικό κέλυφος του πλανήτη μας περιστρέφεται αυτόνομα και αντίθετα από το εσωτερικό του τμήμα. Ναι καλά καταλάβατε. Υπάρχει μια σφαίρα μέσα στην σφαίρα που εκτελεί και λογικά, αντίθετη ακριβώς κίνηση από την εξωτερική κίνηση του πλανήτη. Αυτή η διπλή ύπαρξη εξηγεί καλύτερα το γιατί ο πλανήτης μας έχει ισχυρότερο μαγνητικό πεδίο, σε σχέση με τους άλλους πλανήτες, που του επέτρεψε να συγκρατήσει στοιχεία και να δημιουργήσει την ατμόσφαιρα, απαραίτητο στοιχείο για την ζωή και ύπαρξή μας.
Μην με ρωτήσετε για το αν είμαι σίγουρος ή όχι γιατί απλά σας μεταφέρω αυτά που διαβάζω, αν και κλείνω να στο να τα αποδέχομαι όλα ως αληθή.Τουλάχιστον όταν αναφέρονται σε εξωτερικά χαρακτηριστικά, όπως πετρελαιοπηγές, ορυχεία χρυσού,χαλκού,ασημιού είναι πάντα απόλυτα αξιόπιστοι χωρίς ούτε το παραμικρό λάθος. Άρα γνωρίζουν. Το βάθος αυτό της γνώσης δεν το γνωρίζω αλλά νομίζω ότι ξεπερνά κατά πολύ το δικό μας.
Αυτό λοιπόν το χαρακτηριστικό του πλανήτη μας ήταν που έκανε τους τότε συγγραφείς να μιλούν περισσότερο για την ΧΘΟΝΑ όταν αναφέρονται στον πλανήτη μας παρά για την ΓΑΙΑ.

10 σχόλια:

ria είπε...

εεεεεεεεε;;;;;;;

Πλάτων Πισατίδης είπε...

Εριχθόνιος
υποχθόνιος
καταχθόνιος
χθόνιος
αλλά και...
άχθος
αχθοφόρος
...
περίεργον!!!

ria είπε...

ίσως τελικά να μην είπαν χαζομάρες οι ρώσοι που ισχυρίζονται ότι όταν έσκαψαν πολλά χιλιόμετρα άκουσαν φωνές πανικού...

λες πράγματι να υπάρχει κούφια γη;;; καλή η ανάρτηση, αλλά με προβληματίζει. είναι που μάθαμε και για το μάγμα που υπάρχει στα έγκατα του πλανήτη μας.

αλλά ίσως πάλι, οι αρχαιοι να ήξεραν κάτι περισσότερο από μας.

Pausanias είπε...

Αγαπητή φίλη
Θα σου υπενθυμίσω ότι το μόνο βιβλίο που δεν βγήκε αληθινό από τον τεράστιο Ιούλιο Βέρν ήταν το ταξίδι στο κέντρο της Γης. Πάντως θα κάνω αργότερα και μια ανάρτηση για τον Άδη και τα Τάρταρα και θα δεις ότι κάτι ήξεραν περισσότερο.
Αν διαβάσεις μάλιστα Ησίοδο οι απορίες σου θα γίνουν μεγαλύτερες μια και λέει ...πολύ πιο περίεργα.
Πάντως όπως και έγραψα ότι έχουν πει είναι αληθινό, ακόμη και το ποιο περίεργο.

Pausanias είπε...

Φίλε Πλάτωνα
Το -α- στην αρχή είναι πάντοτε στερητικό. Εξαιρούνται ελάχιστες περιπτώσεις λόγω δεύτερου γράμματος αλλά αυτό δεν είναι η περίπτωσή μας.Ακόμη και τα δύο δεν έχουν -ν-. Άλλωστε ο άχθος είναι το φορτίο στο κεφάλι όπως λέει και το όνομά του εξού και το αχθοφόρος αλλά και η μεταφορική έννοια του άχθους.
Με αυτά όλα θέλω να πω ότι τα πρώτα τέσσερα αναφέρονται στο ίδιο πράγμα τα άλλα δύο έχουν μικρότερη συγγένεια.
Ακόμη με την έννοια που έδωσα στην χθόνα έχει νόημα και το υποχθόνιος που αναφέρεις.

Unknown είπε...

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο αλλά "δημιουργία γαλαξιών και άστρων από ενέργεια";; Αν και δεν αποσαφηνίζεται, μοιάζει όπως το γράφεις να μην είναι ερμηνεία του Ησίοδου αλλά δική σου. Αν ναι,σε καμία περίπτωση δεν ισχύει.
Το πρωτογενές υλικό των γαλαξιών και άστρων δεν είναι η ενέργεια αλλά η συμπαντική σκόνη και τα νέφη, που συνήθως προέρχονται από εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων (supernova).Η δύναμη που συνενώνει τα μικροσωματίδια σε διαδοχικά όλο και μεγαλύτερα σώματα είναι ασφαλώς η βαρύτητα. Η ενέργεια και η μάζα είναι μεν κατά την ειδική σχετικότητα ένα και το αυτό αλλά τα παραπάνω σώματα δεν υλοποιούνται από ενέργεια,αλλά εκπέμπουν ενέργεια στην πορεία.

Pausanias είπε...

Αγαπητέ φίλε
Χαίρομαι για την παρατήρηση σου αλλά θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω αν και έχεις ένα δίκιο με το ότι δεν είναι αρκετά ξεκάθαρα όλα.
Ο Ησίοδος αναφέρει ότι πρώτα έγινε το ΧΑΟΣ μετά η ΓΑΙΑ και μετά ο ΕΡΟΣ(με Ο και όχι με Ω). Η απόδοση των ονομάτων αυτών σημαίνει με την σειρά α)Μια εξωτερική αντίδραση στον κλειστό σώμα που αποτελεί το σύμπαν μας(που προφανώς δεν είναι το μόνο)
β) Περιστροφή του και δημιουργία υλικών σωμάτων και
γ) Δημιουργία μαγνητικών φαινομένων.
Αυτήν την σειρά έχει ο Ησίοδος.
Όσο για τους γαλαξίες ξέρω ότι βιάστηκα λιγάκι. Απλά πίστεψα ότι ήταν ένα καλό οπτικό παράδειγμα αλλά ίσως να έκανα και λάθος. Θα περιμένω την άποψή σου.

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Αγαπητέ Παυσανία δεν αναφερόμουν στον Ησίοδο πριν. Νόμιζα όπως όσα έγραψες περί ενέργειας ήταν δικές σου απόψεις (για το σήμερα), και γι'αυτό τις επισήμανα ως λανθασμένες. Δυστυχώς έχω αγγίξει ελάχιστα τον Ησίοδο αλλά και πάλι δεν κατανοώ το γιατί θεωρείς ότι ο Ησίοδος εννοούσε ακριβώς αυτά για το Χάος, την Γαία και τον Έρος. Επίσης γιατί Έρος με "ο";

Pausanias είπε...

Αγαπητέ φίλε
Όπως έχω πει παλαιότερα η γλώσσα του Ησίοδου του Ορφέα και του Ομήρου είναι μια γλώσσα προγραμματισμού και άρα το κάθε γράμμα έχει την δική του αυτόνομη έννοια έτσι ώστε να μπορούν τα 24 γράμματα να αποδώσουν στην εντέλεια και οπτικά την κάθε έννοια. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των ερευνών μου και γι' αυτό τώρα με σχετική σιγουριά ερμηνεύω τα λεγόμενά τους έχοντας πάντα βέβαια στο μυαλό μου το ενδεχόμενο να παρερμηνεύω κάτι μια και για να ολοκληρώσω την εργασία μου χρειάζομαι λίγο καιρό ακόμη. Είναι σαν να γνωρίζεις το οξυγόνο και το υδρογόνο αλλά δεν ξέρεις πως θα αντιδράσουν αν ενωθούν κάτω από όλες τις συνθήκες.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσεται και το Ο που δεν είναι Ω όπως δόθηκε από τους νεώτερους ερμηνευτές.