Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

ΕΤ3 ανιχνεύσεις-Να γελάσεις ή να κλάψεις άραγε;

Αγαπητοί φίλοι
Αφορμή για το κομμάτι αυτό ήταν η χθεσινή εκπομπή της ΕΤ3 ανιχνεύσεις με θέμα το συνέδριο που διοργανώνει το ΑΠΘ πάνω στο "Ομηρικό πρόβλημα".
Εννοείται ότι "τύποι" σαν και μένα δεν περνούν την πόρτα τέτοιων συνεδρίων γιατί για φανταστείτε όλοι αυτοί οι μεγαλόσχημοι να παραδέχονταν ότι πλανόνταν πλάνην οικτράν και ότι ο βασιλιάς ήταν γυμνός; ή θα έπρεπε με κάθε τρόπο να με φιμώσουν, έτσι όπως έχουν κάνει πολλές φορές με άλλους στην διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας για διάφορους λόγους και μετά βέβαια τιμούσαν την μνήμη τους μια και ήταν ήδη νεκροί, ή θα έπρεπε να κάνουν ομαδικό χαρακίρι για τα χρόνια που σπατάλησαν σε χίμαιρες. Τον τρίτο δρόμο της παραδοχής του λάθους δεν το συζητώ δεν θα τον ακολουθήσει ποτέ.
Ας επανέλθω όμως στους εν λόγω τύπους.
Οι ελλιπείς αυτοί τύποι, ο ένας τουλάχιστον από αυτούς μια και ο άλλος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει, δεν ξέραν απλά πράγματα όπως για το αν ας πούμε η ποντιακή διάλεκτος έχει και ομηρικές ρίζες. Δήλωσε λοιπόν ο φωστήρας ένα μεγαλοπρεπέστατο "ΟΧΙ" και μετά από λίγο έπαιξε ένα video που εμφάνιζε αρκετές ομοιότητες με την Ομηρική γλώσσα αφήνοντας τον κύριο καθηγητή να κοιτάζει και να σφυρίζει αδιάφορα.
Εκείνο που ήξερε καλά όμως ήταν να παπαγαλίζει σημειώσεις από βιβλία άλλων. Σε αυτό ήταν άσσος και τον παραδέχομαι.
Ένα άλλο "ωραίο" στιγμιότυπο ήταν όμως και η χρονολόγηση του Ομήρου. Το τι γέλιο πρόσφερε δεν λέγεται ο ίδιος κύριος. Είπε λοιπόν ότι ο Όμηρος έζησε λίγα χρόνια πριν τον Περικλή. Δεν το είπε ακριβώς έτσι αλλά ισχυρίστηκε ότι η σύγχρονη έρευνα κατέληξε στο ότι ο Όμηρος έζησε το 650 πχ δηλαδή λίγα χρόνια πριν την Περικλή ή για να ακριβολογώ συνομήλικος του Σόλωνα. Το ότι ο Σόλωνας δεν το ήξερε ούτε κανένας άλλος πριν ή μετά από αυτόν δεν ενοχλεί κανέναν από τους φωστήρες της γνώσεις.
Το δυστύχημα σε αυτήν την περίπτωση ο πάντα λαλίστατος παρουσιαστής ούτε απόρησε ούτε και κοίταξε, όπως συνηθίζει στα email να δει τις ερωτήσεις και τις ενστάσεις που του έστελνα.
Με αυτά και μ' αυτά πέρασε ένα βράδυ με πολύ γέλιο αλλά και κλάμα μια και αμέσως μετά συνειδητοποιείς ότι άσχετοι τύποι καμώνονται πως εκπαιδεύουν τα παιδιά μας και μετά αναρωτιόμαστε γιατί έχουμε τόσα χάλια στην παιδεία αφήστε δε που πάντα βάζουν τους πιο άσχετους για υπουργούς.
Θα ' θελα να είχα την δύναμη να τα πω όλα αυτά δημοσίως. Μήπως κάτι κάπως κάποτε αλλάξει στον έρμο αυτόν τόπο που τον έχουμε παρατήσει μια και έχουμε παραιτηθεί και οι ίδιοι από την πραγματική ζωή και καταγινόμαστε με χίμαιρες.

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Σου διεφυγε ισως και η πιθανοτητα που αφησε για το αν εζησε και περι τα 1000π.χ.
Σαν λεμε [700-1000] κατι μεταξυ 2000 και 2010........
Το βιογραφικο του παντως το μαθαμε.

Pausanias είπε...

Αγαπητέ φίλε
Όπως επανειλημμένα ανέφερε η κρατούσα άποψη είναι ότι έζησε γύρω στο 650.
Είπε ότι πιθανολογούν ότι έζησε πριν το 1000 αλλά δεν θυμάμαι να επέμεινε να το τόνισε ή οτιδήποτε αλλά το έζησε το 650 το επανέλαβε και το στήριξε ως η κρατούσα άποψη που υποστηρίζει μια και δεν εξέφρασε ούτε καν μια επιφύλαξη.
Άρα δεν προσπαθώ να τον κακολογήσω ή οτιδήποτε άλλο αλλά διαπιστώνω μια πραγματικότητα.

Unknown είπε...

Λυπαμαι αν ισως δεν καταφερα να γινω αντιληπτη, εγω ειμαι η 'κακολογουσα''

Pausanias είπε...

Αγαπητή φίλη
Όπως βλέπεις συνεχίζω να μην προσέχω και εγώ παρά το ότι εσύ ήσουν πολύ κατατοπιστική.
Έκανα λάθος και βεβαίως τώρα που το ξαναδιάβασα το είδα.
Έχεις δίκιο απόλυτο. Μάλιστα θα κάνω τώρα μια ανάρτηση για την χρονολόγηση των επών και τον προβληματισμό που έχει αναπτυχθεί.
Δυστυχώς δεν θα μπορέσω να παρουσιάσω την τελική ανάλυση της χρονολόγησης αλλά νομίζω ότι κάποιος που θέλει μπορεί "να βρει τον δρόμο του".