Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Ιστορικές ...λεπτομέρειες

Ανασκαλεύοντας τον Πλούταρχο έπεσα επάνω σε πολλές μικρές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.Οι δύο από αυτές που θεώρησα πολύ εντυπωσιακές είναι οι παρακάτω και τις παρουσιάζω:
α)Όλοι γνωρίζουμε για το γνωστό έθιμο που θέλει τον άντρα να σηκώνει στα χέρια την γυναίκα του για να μπουν για πρώτη φορά στο σπιτικό τους.Μάλιστα κάποιοι σπάζουν ρόδια,πιάτα κλπ.
Αν και πολύ γνωστό το έθιμο,ομολογώ ότι το έπραξα και ο ίδιος εντούτοις αγνοούσα το γιατί της πράξης μου. Να λοιπόν η αρχή του εθίμου:
Όταν πρωτοχτίστηκε η Ρώμη από τον Ρωμύλο(ουσιαστικά) υπήρχε το εξής πρόβλημα.Ενώ κατεύθασαν από όλη την περιοχή άτομα για να κατοικήσουν,κυρίως λόγω του ακαταδίωκτου που τους υποσχέθηκε, εντούτοις ελάχιστοι ήταν με τις συζύγους τους. Έτσι η ζωή στην πόλη είχε ημερομηνία λήξεως χωρίς να υπολογίζονται τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν από την ύπαρξη λίγων γυναικών και πολλών πολλών αντρών.Έτσι ο Ρωμύλος αφού δεν μπόρεσε με ειρηνικούς τρόπους να προσελκύσει νύφες αποφάσισε και έκλεψε τις κόρες των Σαββίνων,με αποτέλεσμα τον γνωστό πόλεμο.Αυτές λοιπόν τις κοπέλλες της έβαλαν στα νέα σπίτια τους οι απαγωγείς τους με βία κουβαλώντας τες στα χέρια.Έτσι λοιπόν έμεινε αυτό το έθιμο.
β)Το δεύτερο στοιχείο είναι από το ίδιο επεισόδιο και αφορά τις γνωστές μας χτένες.Όχι όμως τις αντρικές αλλά τις γυναικείες που στο πίσω μέρος τους έχουν μια προτεταμένη μυτερή άκρη.
Αυτό λοιπόν προήλθε από το ίδιο επισόδειο όπου οι νύφες στην συνέχεια χωρίζαν τα μαλλιά τους με αιχμή δοράτων για να θυμούνται ότι οι πρώτοι γάμοι έγιναν κατόπιν μάχης. Από το έθιμο αυτό κατέληξαν οι γυναικειες χτένες να έχουν μυτερή απόκλιση.

2 σχόλια:

ria είπε...

για κοίτα!
αν έχεις και άλλα τέτοια, γράψτα μας.
ανοιξέ μας τα ματια φίλε μου, γιατί από αρλούμπες, έχουμε ακούσει πολλές. τεκμηριωμένες απόψεις όμως, λίγες!

Pausanias είπε...

καλημέρα ria
Ελπίζω να μπορέσω να ανακαλύψω και άλλες τέτοιες ειδήσεις