Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Τι είναι οι ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ. Παγκόσμια πρώτη, όπως πάντα.

Αγαπητοί φίλοι
Σήμερα θα ήθελα να είστε λίγο προσεκτικοί με τα γραφόμενά μου μια και βαδίζω σε μονοπάτια που δεν μπορώ να πιστοποιήσω απόλυτα. Θα συνεχίσω όμως μια και το ιστολόγιο αυτό έχει αναγνώστες με κρίση και άρα μπορώ να έχω εμπιστοσύνη στο τι θα καταλάβετε μετά την ανάγνωση του.
Σήμερα το θέμα μας όπως θα είδατε είναι οι Κένταυροι. Θα ήθελα να έχω κάνει μια πιο εμπεριστατομένη μελέτη για αρκετούς από αυτούς αλλά οι σχετικές αναφορές γίνονται από νεότερους συγγραφείς και γι' αυτό και φοβάμαι αλλοιώσεις στα πραγματικά χαρακτηριστικά τους.
Μέχρι σήμερα όλοι(ελπίζω όχι οι αναγνώστες μου) έχουμε την εικόνα ενός πλάσματος μισού ανθρώπου μισού αλόγου από τις παρεξηγήσεις που είχαν γίνει στα αρχαία κείμενα και στο τι σημαίναν αυτά(ελπίζω να το διαβάζει η φίλη Ι.Γ). Πρώτος σας έδωσα την πραγματική, υποστηρίζω, έννοια και σας έδειξα ότι δεν είχαν οπλές και φυσικά δεν ήταν Άλογα. Μπορείτε ακόμη όσοι θέλετε να ανατρέξεται στην σπηλιά του χείρωνα που έχω και φωτογραφίες.
Σήμερα λοιπόν θα μάθουμε τι ήταν οι Κένταυροι ή μάλλον τι δεν ήταν αρχικά αλλά ας ξεκινήσουμε από μερικές παραδοχές.
α) Οι Κένταυροι υπάρχουν μόνο στα κείμενα των τριών και κανείς άλλος δεν τους έχει δει ή δεν ξέρει να τους περιγράψει παρά αναμασά τα ίδια.
β)Ο Χείρωνας έζησε ασυνηθιστα πολλά χρόνια αν σκεφτείται ότι σχετίζεται με παπούδες μπαμπάδες παιδιά και ίσως και εγγόνια ή και περισσότερο ενώ δεν έχουμε αναφορές για τον θάνατό του παρά μόνο γι' αυτούς που σκότωσε ο Ηρακλής.
γ) Διαπιστώνει κανείς από το γεγονός ότι χρησιμοποιούσαν τα δέντρα ως ακόντια ότι είχαν μια απίστευτη δύναμη.
δ) Η αναφορά σε αυτούς πάντα δείχνει μέρη απομονωμένα και όχι με κόσμο (δάση βουνά κλπ).
Ο ίδιος ο Χείρωνας ζει απομονωμένος στο πήλιο αν και είναι διάσημος.
Αυτά λοιπόν είναι κάποια από τα στοιχεία που τους συνοδεύουν πάντα και που ίσως ο συνδιασμός τους οδήγησε στο να τους χαρακτηρίσουν ως μισούς ανθρώπους μισά-άλογα που ίσως κατά μία έννοια να μην είναι μακριά από την αλήθεια αρκεί να μιλάμε την ίδια γλώσσα και να λέμε τα ίδια πράγματα με τις ίδιες λέξεις.
Θα ήταν πολύ χρήσιμο αν είχαμε το αυθεντικό κείμενο με την μάχη εναντίων των Κενταύρων γιατί θα μπορούσαμε να αντλήσουμε πολλές και ακριβείς πληροφορίες.
Αυτό λοιπόν που εγώ τώρα μπορώ να κάνω πέρα από την γενική ιδέα που σας είπα και το ότι δεν ήταν ΙΠΠΟΙ ούτε μισοί ούτε ολόκληροι είναι να βασιστώ στην γλώσσα και να σας πω τι μας λένε τα ονόματά τους.
Ας πάμε πρώτα στον ΧΕΙΡΩΝ. Το όνομα του σημαίνει ότι έχει τέσσερα(4)χέρια. Ναι καλά διαβάσατε έχει 4 χέρια και αυτό γιατί ο ΧΕΙΡΩΝ δεν είναι άνθρωπος αλλά είναι ίσως(δεν ξέρω την ακριβή φόρμα του σώματός του) ανθρωποειδές. Αν μάλιστα κρίνω σωστά από την παράδοση αυτή του μισού ανθρώπου -μισου αλόγου τότε πρέπει να είναι όντως ανθρωποειδές , σαν αυτά των ταινιών επιστημονικής φαντασίας, όπου ιστοί ανθρώπινοι ενώνονται με μηχανες(Α-λογα τα μόνα μια και τα ζώα είναι ελλογα) σ' ένα όπως είπα ανθρωποειδές. Γι' αυτό το Ανθρωποειδές μας λένε ότι φτιάχτηκε εδώ στην Γη, στην Πίνδο, όχι την σημερινή και επίσης μας λένε τόσο για το τι ήταν προγραμματισμένος να κάνει, διδασκαλία και Ιατρική αλλά και πως λειτουργούσε μια και αυτό το διαφύλαξε ο χρόνος μεσα στο ΟΝΟΜΑ τους.
Ονομάζονται ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ λοιπόν μια και το ζωτικό τους ενεργειακό σύστημα, η "μπαταρία" τους βρίσκεται στην περιοχή του κεφαλιού και είναι μάλιστα εμφανής και γι' αυτό λέγονται ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ μια και αυτό σημαίνει η λέξη.
Άλλωστε αν επρόκειτω για οποιοδήποτε άλλο οργανισμό πολύ δύσκολα θα τον εμπιστεύονταν και μάλιστα στέλνοντας τα παιδιά τους, την στιγμή που για άγνωστους, μέχρι στιγμής λόγους, κατέστρεψαν τους υπόλοιπους στην γνωστή μάχη του Ηρακλή με τους Λαπίθες.
Έτσι σωστά διασώθηκε ότι οι Κένταυροι ήταν μισοί άνθρωποι μισοί άλογα μόνο που όταν λέμε άλογα εννοούμε τις μηχανές.
Καλή σας ημέρα.

8 σχόλια:

ria είπε...

μάλιστα...

περιμένω περισσότερες λεπτομέρειες για το από πού αντλείς την πεποίθηση αυτή.

η απορία μου εχει να κάνει με τα γλυπτά του παρθενώνα που απεικονιζουν κένταυρους...μισούς ανθρώπους, μισούς άλογα.

Pausanias είπε...

Ήθελα από την αρχή να σε κράξω βρε gpointofview αλλά είπα ότι είμαι υπερβολικός. Άλλη δουλειά δεν έχεις από το να ξημεροβραδυάζεσαι στο μπλοκ μου άλλοτε σαν την Ντανα την ιντερνάσιοναλ και τώρα ελληνόπουλο και καλά. Άσε ρε γεροντόπουλο. Πόσες φορές πρέπει να σε διώξω για να καταλάβεις. Δεν σε θέλω για αναγνώστη. Πάρε τα κουβαδάκια σου και σε άλλη παραλία. ΕΝΤΑΞΕΙ!!!!

Pausanias είπε...

Αγαπητή φίλη Ρία
Η λεξη μεταφέρθηκε αλλά όχι η εικόνα. Έτσι αυτοί που έφτιαξαν τα γλυπτά και προηγουμένως τα αγγεία άκουσαν άλογο και έφτιαξαν "άλογο" ίππο δηλαδή αλλά ο ιππος δεν είναι άλογο μια και λόγο έχει και λογική. Το μόνο που είναι άλογο είναι μια μηχανή. Αυτό με τα τέσσερα χέρια έχει να κάνει με την μετάφραση του ονόματός του.

Ανώνυμος είπε...

@ Παυσανία

Δυο μονάχα απορίες :
1) Από που συμπεραίνεις ότι "Χείρων" σημαίνει αυτός που έχει 4 χέρια; Εντάξει η σχέση "χειρ" (χέρι) - "Χείρων" είναι προφανής (αν και δεν το έχω ψάξει. Ξέρεις, με τον δικό μου τρόπο). Αλλά το 4;

2) Αυτό με το ενεργειακό σύστημα (μπαταρία κτλ.) το συμπεραίνεις από τη λέξη; Πρέπει να το εξηγήσεις καλύτερα, πιστεύω.

Ι.Γ.

Pausanias είπε...

Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να κάνω τ΄ποτα για να γεμίσω μυαλά ανοήτων γέρων.
Ζητώ συγνώμη από τους αναγνώστες για τα σχόλιά του μόλις τα είδα τα έσβησα.

Pausanias είπε...

Εγώ μπορώ να είμαι ότι θέλεις εσύ όμως δεν θα είσαι τίποτα

Pausanias είπε...

Αγαπητοί φίλοι
Όπως έχετε δει όσοι παρακολουθείτε το μπλογκ αυτό πολλές φορές τα κείμενα δεν έχουν πολλά δικαιολογητικά στοιχεία. Αυτό ξέρω τα κάνει λιγότερο αξιόπιστα μια και κατα καιρούς πολύ έλεγαν ότι τους κατέβει στο κεφάλι.
Αν και η περίπτωσή μου δεν είναι αυτή εντούτοις δεν καλώ κανέναν να υιοθετήσει τα λεγόμενά μου γιατί τότε χωρίς αποδείξεις θα ήταν μια πίστη θρησκευτικού περιεχομένου πράγμα που δεν με εκφράζει και σαν άτομο και στάση ζωής. Από την άλλη όμως δεν θα είχε νόημα να γράφω πια στο μπλογκ αυτό αν δεν μπορούσα να μεταφέρω απλά τις τελικές πληροφορίες προς πληροφόρησή σας.
Σας ζητώ λοιπόν να ακούσετε απλά να ακούσετε το τι έχω να σας πω κρατώντας τα στο πίσω μέρος του μυαλού σας. Όταν τα γεγονότα ωριμάσουν τότε η αποκάλυψή τους θα δικαιολογήσει ή όχι όσα κατά καιρούς έχω πει.
Ελπίζω να γίνει αυτό γρήγορα αν και πιστέψτε με δεν είναι στο χέρι μου.

ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ είπε...

Αγαπητέ Παυσανία,
σήμερα ετυχε να μπω στον χώρο σου και διάβασα διάφορα, όπως για τους Κενταύρους.
Μη έχοντας απολύτως καμία πρόθεση να αμφισβητήσω ούτε γραμμή από τα γραφόμενά σου, έχω να αναφέρω, όμως πως η Μυθολογία μας, για να γίνει κατανοητή, πρέπει να περάσει στην σφαίρα της μεταφυσικής. Έχει κρυφά νοήματα, που μόνον με φιλσοφική ανάλυση μπορούμε να κατανοήσουμε την χαμένη μας ιστορία. Επειδή δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο, σαν ένα απλό παράδειγμα, αναφέρω το ζώο που κρύβει μέσα του ο κάθε άνθρωπος και η επιλογή που κάνει. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνούμε, πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται, ακόμα ούτε και εμείς οι ίδιοι.