Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Μια λέξη μια ιστορία-Περί ΗΡΩΩΝ νέα στοιχεία

Αγαπητοί φίλοι
Όπως έχω επανειλημένα πει ότι δεν είμαι αλάνθαστος και γι' αυτό έχω την άνεση να διορθώνω τα λάθη μου όταν τα αναγνωρίζω. Αυτό οι παλαιοί αναγνώστες το ξέρετε και οι νέοι θέλω να το μάθετε μια και πρέπει, είναι απόλυτα αναγκαίο, να απομυθοποιώ τον εαυτό μου μια και ο κίνδυνος να το καβαλήσω το καλάμι είναι πάντα εδώ υπαρκτός.
Στο προκείμενο τώρα.
Όπως έχω πει, ελπίζω αρκετά καθαρά για όλους, πολλές από τις "γνωστές" έννοιες είναι στην πραγματικότητα άγνωστες μια και άλλα λέγανε αυτοί και άλλα καταλαβαίνουμε εμείς, κάτι σαν το "αλλα ακούν τ' αυτιά μου και άλλα λέει η θεια μου", μια και τα συμφραζόμενα δεν βοηθούν. Αλλά ακόμη και όπου βοηθούν το ακριβές νόημα είναι άλλο που όμως δίνει τελικά μια κοντινή έννοια.
Παράδειγμα το ΝΟΣΦΙ. Εμείς πιστεύουμε σήμερα, μία από τις ερμηνείες μια και οι "ειδικοί" σε κάθε φράση δίνουν και άλλη έννοια, τόσο καλά, ότι σημαίνει κάτι σαν "χώρια" μάλλον δίνοντας την έννοια του κοντά.
Η πραγματικότητα βέβαια απέχει αλλά πριν σας πω το τι σημαίνει θέλω να σας θυμίσω το πως λένε στην αργκό το κοντά "ένα τσιγάρο δρόμος". Ε! εδώ το ΝΟΣΦΙ σημαίνει την απόσταση που μπορεί να διασχίσει κανείς με ένα είδος οχήματος που μάλλον παραπέμπει σε αυτά τα καινούργια "ηλεκτρικά" ποδήλατα πόλεως που χρησιμοποιούν εσχάτως και στα διάφορα meeting στίβου. Άρα δεν πάει πολύ μακριά και άρα κοντά. Βλέπετε πως η τεχνολογία κύκλους κάνει!!
Ας πάμε όμως στους ήρωες. Το βρίσκουμε ως ΗΡΩΑ-ΗΡΩΩΝ -ΗΡΩ-ΗΡΩΕΣ και ΗΡΩΟΣ.
Η "λέξη" αυτή με βασάνισε αρκετά μια και για να είμαι βέβαιως για το τι λέω θα πρέπει όλα να ταιριάζουν απόλυτα χωρίς "μπορεί", "ίσως" και "πιθανών".
Αφού το παίδεψα για πολύ καιρό και αφού βέβαια ξεκαθάρισα κάποιες δύσκολες έννοιες, ξαφνικά ξεκαθάρισε μέσα μου το νόημά του μια και η ακριβής ένταξή του χρειάζεται γνώσεις λεπτομερειών πάνω από το μέτριο επίπεδο που είναι οι δικές μου.
Όπως πάντα οδηγός μου η εξωφρενικά καλή μου "τύχη", που ευτυχώς επέστρεψε μετά από καιρό σιωπής, όπως έχω πει και παλαιότερα, ελπίζοντας να μείνει πάλι για καιρό μαζί μου.
Ψάχνοντας λοιπόν για κάτι άλλο έπεσα πάνω σε μια λεπτομέρεια, που αν και γνώριζα είναι η αλήθεια δεν την είχα τοποθετήσει, στο αρχείο του μυαλού μου, στο σωστό "συρτάρι". Έτσι με έκπληξη διαπίστωσα ότι το ΗΡΩΑ δεν αφορά καμιά μα καμιά "ηρωική" πράξη όπως εμείς νομίζαμε αλλά ούτε και έχει σχέση με το ΑΡΩ όπως ισχυριζόμουν παλαιότερα, πριν βέβαια βρω τον μηχανισμό των γραμμάτων.
Το ΗΡΩΑ αναφέρεται στον άνθρωπο που μπορεί και αναπνέει με τους πνεύμονες!!!
Είναι προφανές ή ευλόγως υποτιθέμενο ότι ίσως να μην είναι όλοι ΗΡΩΕΣ! Αυτό βέβαια δεν μου προκύπτει από κάπου αλλά λογικά συμπεραίνω ότι αν χρησιμοποιείς ένα χαρακτηρισμό για κάποιον το κάνεις για να τον ξεχωρίσεις από κάποιον άλλο που δεν έχει το ίδιο χαρακτηριστικό.
Ελπίζω ότι η καλή μου τύχη θα το ξεκαθαρίσει και αυτό γρήγορα.
Καλημέρα σας

2 σχόλια:

ria είπε...

συγκλονιστική η ερμηνεία του ηρωα!

Pausanias είπε...

Αγαπητή φίλη
Ευχαριστώ πολύ.