Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Μεταφραστές και λάθη.Παγκόσμια πρώτη

Αν και μετά από κάθε ανάρτηση νιώθω ότι δεν έχω τίποτα άλλο να γράψω εν τούτοις προσπαθώ να βρω θέμα για μια ακόμη πρωτότυπη ανάρτηση. Έχω καλομάθει να γράφω παγκοσμίως πρώτες αναρτήσεις και θα προσπαθήσω να κάνω το ίδιο και σήμερα. Βέβαια όλα δεν μπορούν να είναι εντυπωσιακά με την ευρεία έννοια αλλά με την στενή, ναι είναι.
Σήμερα λοιπόν θα δούμε μόνο ένα μικρό κομματάκι που μπορεί να ανατρέψει το κόσμο που γνωρίζουμε, αυτό βέβαια δεν αφορά τους αναγνώστες μου. Θέλω να σημειώσω ότι τέτοια υπάρχουν χιλιάδες αλλά κανείς δεν τα δίνει σημασία.Να λοιπόν ένα πεδίο δόξης λαμπρό για όλους.Συνεχίζω λοιπόν.
Στην σημερινή ανάρτηση θα ξεκινήσουμε ανάποδα. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι βλέπετε ένα ...ιπτάμενο αντικείμενο που δεν γνωρίζεται το όνομά του.Ένα Α.Τ.Ι.Α.Πάτε λοιπόν στην αστυνομία ή σε κάποιους φίλους για να μην σας περάσουν για τρελούς και προσπαθείτε να το περιγράψετε. Αυτό που τελικά θα περιγράψετε θα είναι:
α) Το σχήμα αν είναι ευκρινές
β) Τον τρόπο πτήσης αν πρόκειται για σχηματισμό αλλά κυρίως
γ) Τον θόρυβο που έκανε, συνδυασμένο ίσως με την εξαγωγή αερίων και φυσικά την αίσθηση της ταχύτητάς του.
Αυτό το τελευταίο είναι αυτό που θα σας διασφαλίσει, σήμερα ότι δεν είναι αεροπλάνο.
Αν είστε τυχεροί και το δείτε από κοντά θα παρατηρήσετε και άλλα εξωτερικά χαρακτηριστηκά, όπως το σύστημα στήριξης, τα πόδια του δηλαδή.
Αν πάλι στην εποχή σας δεν υπάρχουν πτητικά πια μέσα θα πείτε απλά ότι πετούσε.
 Βλέπετε εδώ και μια ωραία απογείωση ενός πυραύλου. Όπως βλέπετε ο άσπρος καπνός που εξάγεται και γεμίζει σχεδόν την εικόνα είναι σίγουρα μέσα σε αυτά που θα περιγράψετε πρώτα αν κληθείτε να αφηγηθείτε στους άλλους το γεγονός αυτό.
Αν αναρωτιέσται τι σχέσουν έχουν όλα αυτά με τα θέματα που ασχολούμαι τότε μάλον δεν είστε φανατικός αναγνώστης μου και παρακαλώ να το αλλάξετε αυτό.Συνεχίζω:
Όλα αυτά που πολύ λογικά πιστεύω έχουμε καταδείξει τα έχει περιγράψει με την ίδια ακριβώς λογική και το πρώτο ίσως κείμενο που περιγράφει μια επαφή τρίτου ή τέταρτου τύπου που δεν είναι άλλο από τα κείμενα του Ησιόδου.
Ο Ησίοδος δεν γράφει όσα γράφει τυχαία αλλά μετά από την επαφή με τις Μούσες, που έχουμε πει τι ήταν να μην επανέλθω.
Αυτήν την πρώτη του επαφή την περιγράφη αρκετά παραστατικά αλλά και με σεβασμό προς αυτές. Άλλωστε αυτές αντιπροσωπεύουν την δύναμη και θέληση, αν και δεν επενέβαιναν, των "θεών" επί της Γης.
Πριν μπούμε στο κείμενο ας δούμε μερικές παρεξηγήσεις που έγιναν κατά την διάρκεια των αιώνων.
α) Η λέξη "Θεός" προέρχεται από το ρήμα "θέω" που σημαίνει τρέχω με μεγάλη ταχύτητα αλλά κυριολεκτικά σήμαινε τρέχω στον ουρανό με μεγάλη ταχύτητα. Εξού και οι λέξεις θέα, θέατρο, αμφιθεατρικό, θεάζω κλπ.Όλες μιλούν για κάτι που είναι ψηλά.
β) Οι διάφοροι μεταφραστές μετέφεραν την δική τους πραγματικότητα και έτσι ΠΟΤΕ τα αρχαία κείμενα δεν αποδίδονται επί λέξη αλλά κατά το δοκούν ή όπως λένε "ότι του φανεί του λολο-Στεφανή".
γ) Η λέξη "αοιδή" και "αοιδός" δεν σημαίνει τραγουδιστής.Προέρχεται από το "α" το στερητικό και το ρήμα "Οίδα" που σημαίνει γνωρίζω και άρα αοιδή είναι η αναφορά των μη γνωστών δηλαδή των αγνώστων και άρα οι αοιδοί είναι αυτοί που λένε είτε τα μελλούμενα 
Αφού το διευκρινήσαμε ας δούμε και τα επίμαχα κομμάτια από την Θεογονία:
α)Στίχοι 5-10
"ακροτάτω Ελικώνι χορούς ενεποιήσαντο καλούς, ιμερόεντας, επερρώσαντο δε ποσσίν.Ένθεν απορνύμεναι, κεκαλυμμέναι ηέρι πολλή εννύχιαι στείχον περικαλλέα όσσαν ιείσαι"
Δες τε το για λίγο πριν μπείτε στην απόδοση γιατί έχει άλλη αξία.
"Στην κορυφή του Ελικώνα "χορούς"(μια και δεν γνωρίζουμε την ακριβή σημασία) προετοίμασαν "καλούς" μεγάλης διάρκειας, ανυψώνοντας κάθετα (σαν έμβολο μια και έρραος=έμβολο) τα πόδια.Από κει ξεκινώντας καλυμμένες σε νέφος μεγάλο, μέσα στην νύχτα, στοιχισμένες άριστα, σαν βέλη (έφυγαν).
και
β)στίχοι 41-42
"εριγδούποιο θεάν οπί λειριοέσση σκιδνάμενη, ηχεί δε κάρη νιφόεντος Ολύμπου"
Δηλαδή
"Με μεγάλο θόρυβο πετά από την εξαγωγή άσπρη ορμητική(ουσία) διακοπτόμενη,που ηχεί στις κορυφές του χιονισμένου Ολύμπου"
Αν δείτε λοιπόν την εικόνα που παρουσιάζει ο Ησίοδος μόνο κοπέλλες που χορεύουν δεν περιγράφει.
Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι εκτός από εμένα και εσάς τώρα θα ενδιαφερθεί και κάποιος άλλος γιατί δεν είναι και το πιο εύκολο να πείσεις αδρανείς ανθρώπους να κινηθούν.
Κάποια στιγμή ίσως θα μπορούσα να σας μιλήσω για τις αντιδράσεις τους απέναντί μου.

1 σχόλιο:

ria είπε...

θα μας τρελλάνεις ρε παυσανία!
μας έχεις στην τσίτα μέχρι να βγει αυτό το βιβλίο!!!

εκπληκτική η ανάλυσή σου, όπως πάντα άλλωστε...