Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Μήπως κάτι συμβαίνει 2

Δείτε την φωτογραφία και πείτε μου γιατί ο Άρης δεν είναι κόκκινος αλλά καφετής; γιατί μέχρι τώρα δεν είχα δει ούτε μια φωτογραφία που να μην ήταν κόκκινη, πράσινη ή μπλε, ναι έχει και τέτοιες. Τι συμβαίνει και παρουσιάζουν κανονικές φωτογραφίες; Συμβαίνει κάτι;
πιο κάτω θα διαβάσετε άλλο ένα άρθρο από το in.gr,και η φωτογραφία είναι από το ίδιο άρθρο που εκτός από τα γενικά μας λέει στην τελευταία παράγραφο ότι το '70 είχαν προσεδαφιστεί με μηχανήματα και είχαν συλλέξει δείγματα που τα είχαν επεξεργαστεί. Μπορεί να μου πει κάποιος αν έχουμε τρελαθεί όλοι μαζί ή εγώ είμαι τόσο καχύποπτος; 
Έπειτα από ημέρες ανεπιτυχών προσπαθειών, το ρομπότ Phoenix της NASA κατάφερε να ρίξει το πρώτο δείγμα αρειανού εδάφους μέσα στον θερμαινόμενο θάλαμο όπου θα αναλυθεί.

Η ομάδα της αποστολής πανηγύρισε όταν επιβεβαίωσε την ξαφνική επιτυχία τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας). «Ο φούρνος είναι γεμάτος» ανακοίνωσε ο Ουίλιαμ Μπόιντον του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στο Τούσον, όπου σχεδιάστηκαν τα πειράματα.

Το δείγμα ήταν υπερβολικά συμπαγές και σβωλιασμένο για να χωρέσει μέσα από τη «σχάρα» του οργάνου TEGA και το Phonix προσπαθούσε από την Παρασκευή να ταρακουνήσει το χώμα με μια συσκευή δόνησης.

«Δεν κατανοούμε πλήρως γιατί το έδαφος είναι τόσο συνεκτικό και έχει την τάση να κολλάει» σχολίασε ο Μπόιντον. Το δείγμα τελικά έσπασε πιθανώς επειδή ξεράθηκε πάνω στη σχάρα, εξήγησε.

Τους τρεις μήνες που προγραμματίζεται να διαρκέσει η αποστολή το στατικό ρομπότ της NASA θα χρησιμοποιεί έναν βραχίονα 2,4 μέτρων για να μεταφέρει δείγματα εδάφους σε μια σειρά από θαλάμους. Κάτω από την επιφανειακή σκόνη οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρίσκεται ένα στρώμα πάγου.

Οι ατμοί που αναδύονται από το χώμα με σταδιακή θέρμανση μέχρι τους 1.000 βαθμούς Κελσίου εδάφους θα αναλυθούν για να διαπιστωθεί μεταξύ άλλων αν ο Αρης διαθέτει τα οργανικά συστατικά που θα απαιτούνταν για την εμφάνιση μικροβιακής ζωής.

Τεστ αυτού του είδους στο αρειανό έδαφος δεν έχουν πραγματοποιηθεί από την εποχή των αποστολών Viking τη δεκαετία του 1970.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press


Δεν υπάρχουν σχόλια: