Αγαπητοί φίλοι
Πολλές φορές αναρωτιέμαι αν γίνομαι πικρόχολος. Αν όλα αυτά που λέω για τους άλλους τα λέω για να καλύψω την δική μου ανικανότητα έναντι αυτών των ικανών, αν απλά είμαι ένας άλλος ανόητος που απλά πετάει πέτρες πάνω στην Μηλιά. Όμως απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, απαντήσεις για το πως είναι δομημένο αυτό το έκτρωμα που ονομάζουν επιστημονική κοινότητα και άλλα τέτοια χαρωπά, δίνουν οι ίδιοι. Έτσι ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι ο κάθε .... που έτυχε είτε γιατί ο μπαμπάς του είχε λεφτά και του τα 'τρωγε στις Ιταλίες και στις Βουλγαρίες είτε γιατί είχε μεγάλη γλώσσα και έγλυφε τις κομματικές και θρησκευτικές νομεκλατούρες είτε.....μπόρεσε και τρύπωσε σε αυτήν και την μετέτρεψαν σε ένα κλειστό club όπως κάτι γνωστά bar με ...συγκεκριμένα μόνο μέλη.
Θα περίμενε κανείς ότι μια επιστημονική κοινότητα θα είχε την γνώση και την αποκάλυψή της πρώτο στόχο, θα είχε έστω την ευθυξία και την ευσυνειδησία να ελέγχει τις πα...ρες που ξεστομίζει ο κάθε ένας και να τον βάζει στην θέση του κατά το ...που πας ρε Καραμήτρο! Αλλά του κάκου. Κανείς δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο να μην τους χαλάσει την ησυχία κάποιος μη συστημικός σαν και μένα. Οι εντός των τειχών μπορούν να λένε ότι θέλουν.
Θα μου πείτε καλά τι σε έπιασε και τα λες όλα αυτά. Τίποτα! Τυχαία! Δεν έχουν κάποιον στόχο!
Παρεμπιπτόντως και σας παρακαλώ μην συνδέσετε τα προηγούμενα με αυτό που θα πω τώρα, διάβασα σήμερα την δημοσίευση μιας ομάδας αστέρων του στερεώματος για το ταξίδι των Αργοναυτών. Την έγραψαν στα Αγγλικά και την δημοσίευσαν σε δυο τουλάχιστον επιστημονικά περιοδικά. Οι εντυπώσεις μου είναι οι εξής:
α) Νομίζω ότι μετά από αυτό εγώ μπορώ να πετάξω, να φάω σίδερα, να λιώσω πέτρες να κάνω τέλος πάντων τα πάντα μια και αυτοί έγραψαν μια επιστημονική εργασία.
β) Κάποτε οι συνταξιούχοι θα πρέπει να ξεκαβαλικέψουν από τα πανεπιστήμια και να παίζουν τάβλι ή μπιρίμπα αφού δεν μπορούν να επιτελέσουν τον ρόλο τους που είναι να υποστηρίζουν όλους όσους μπορούν αλλά δεν έχουν φωνή.
γ) Θα σας δώσω μια μικρή γεύση από το ευχάριστο αυτό ανάγνωσμα ενώ στο τέλος θα δώσω και ένα link για όσους αντέξουν να το διαβάσουν.
"2. FROM IOLCOS TO COLCHIS
The text of Argonautica Orphica describes the route
followed by the Argonauts from the day they
departed from Iolcos (v. 455-820). They left the
Pagasitic Gulf, passed the island of Skiathos, and then
went northeast towards Athos, “eureia Pallene” and
Samothrace, where they participated in mystical
rituals. Then, they arrived to Lemnos, an island where
they waited until the “right” western wind blew "
Έχετε ακούσει φαντάζομαι την παροιμία που λέει πίναμε και λέγαμε; Ε! Αν την έχετε ακούσει τότε μπορείτε να αντιληφθείτε τι θέλω να πω.
Ξεκινάει ο επιστήμων χωρίς βέβαια να χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει για κάθε στοιχείο που προσφέρει είτε γιατί δεν έχει τι να πει, είτε γιατί θεωρεί όλους εμάς ηλίθιους, οπότε ποιος ο λόγος να προσπαθήσει να μας μορφώσει είτε όλα είναι αυτονόητα οπότε ποιος ο λόγος να τα γράφει αφού ήδη τα γνωρίζουμε σε βάθος. Προφανώς η εύθυμη αυτή παρέα, που έχει και μια ιταλική essence είναι αλήθεια, δεν θεώρησε λογικές καμιά από τις παραπάνω μοναδικές κατευθύνσεις και άνοιξε καινούργιους δρόμους στην διανόηση κάνοντας κάτι άλλο. Θα μας μεταφέρει ότι θεωρεί αυτή στοιχεία και θα απαξιεί να μας πει το πως τα τεκμηριώνει. Είναι προφανές ότι έχουν πάρει προ πολλού τον ρόλο του παντογνώστη και δεν ασχολούνται με μικρότητες.
Αφού λοιπόν μας λέει σε άπταιστα Αγγλικά ότι το κείμενο του Ορφέα περιγράφει το ταξίδι των Αργοναυτών μας επισημαίνει ταυτόχρονα ότι οι Αργοναύτες ξεκίνησαν από την Ιωλκό και βγήκαν από τον Παγασητικό κόλπο.
Μπορεί να μου πει ένα καλόπαιδο από αυτά που βρίσκεται η Ιωλκός; (Οι αναγνώστες μπορούν να αναζητήσουν αντίστοιχα άρθρα) Γιατί αν Ιωλκό ονομάζει μια περιοχή επειδή κάποιος έβαλε μια πινακίδα στο καφενείο του με το όνομα αυτό τότε μάλλον, λέω μάλλον γιατί ποτέ δεν ξέρεις με την επιστημονική κοινότητα, αυτό δεν είναι απόδειξη. Στην γειτονιά μου ο κυρ-Γιώργος ονόμασε το κουρείο του το "μικρό Λονδίνο" αυτό σημαίνει ότι εγώ είμαι veritable Λονδρέζος και κοιτάζω μπροστά μου τον Τάμεσση;
Λέει ότι από την Ιωλκό βγήκαν από τον Παγασητικό κόλπο. Ο Ορφέας αναφέρεται σε Παγασηίδα ακτή "υπερ παγασηίδας ακτάς" στίχος 112 Αργοναυτικά Ορφέα. Που τον είδε τον Παγασητικό κόλπο. Δηλαδή στην Θεσ/νίκη υπάρχει η ακτή της Περαίας, των Ν.Επιβατών, της Μηχανιώνας, του Αγγελοχωρίου και πάει λέγοντας αλλά ο κόλπος λέγεται Θερμαϊκός. Πως καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα; Του σφύριξε κάποιος κάποιο άγνωστο μυστικό; Έχει έγγραφα που τα κρατά για τον εαυτό του; Έλα πάνσοφε και φώτισέ μας.
Παρ' όλα αυτά μας λέει ότι βγήκαν από τον Παγασητικό κόλπο και πήγαν στο νησί Σκιάθος. Ξεχνάει όμως να μας πει ο πανμέγιστος και η υπόλοιπη συγκέντρωση των σοφών του Βουνού ότι οι Αργοναύτες έκαναν ένα ταξίδι περίπου δώδεκα ωρών (υπάρχει αντίστοιχο άρθρο) για να φτάσουν στο Πήλιο. Που το τοποθετεί; Εντός του κόλπου, εκτός ή και επί τα αυτά; Τι έκαναν για δώδεκα ώρες; Κωπηλατούσαν; απλά χάζευαν; περπατούσαν, έπαιζαν μπιρίμπα;
Συνεχίζει όμως ακάθεκτο ο αρχηγός ακολουθούμενος από το υπόλοιπο συμβούλιο "πέρασε από το νησί της Σκιάθου".
Ξεχνάει πάλι να μας πει ο σοφολογιότατος γιατί κάνει την Σκιάθο νησί όταν ο Ορφέας ούτε δηλώνει, ούτε υπονοεί, ούτε καν αφήνει να γίνει έστω και κατά λίγο αντιληπτό ότι η Σκιάθος είναι νησί. Θα μου πει κάποιος ότι όλοι ξέρουμε ότι είναι νησί, θα απαντήσω ότι όλοι κάποτε ήξεραν ότι η Γη είναι επίπεδη και γύρω-γύρω τρέχει ένα ποτάμι αλλά δεν ήταν έτσι. Οι γνώσεις δεν χτίζονται με το όλοι ξέρουν. Αυτό που όλοι νομίζουν ότι ξέρουν δεν συνιστά αυτόματα και αλήθεια. Πρέπει να αποδειχτεί. Όπως στις περιπτώσεις όπου όλοι μα όλοι ξέρουν ποιος είναι ο δράστης ενός εγκλήματος αλλά αποδεικνύεται τελικά αθώος. Όλοι ξέρουμε ότι το Κορδελιό είναι στην Θεσ/νίκη, όπως και η Σμύρνη κλπ, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια!
Πέρα όμως από την μικρούλα αυτή αβλεψία ξέχασαν οι φίλοι μας να μας πουν που στην ευχή είναι το ακρωτήριο Τησαίο (Τησαίη άκρη) καθώς και η Σηπιάς ακτή (;) (στίχος 460) που συναντά πριν την Σκιάθο. Ούπς! το ξέχασε! Να τον συγχωρέσουμε μωρέ! Θα μας το χρωστάει. Όπως θα μας χρωστάει το ποια είναι η παραλιακή Ομόλη και ποιος ο μεγάλος και πολύβουος ποταμός Άμυρος, που το δέλτα του βρίσκεται σε αυτήν, που μάλιστα έχει και μεγάλο μήκος. Στίχοι 462-463 "αγχίαλος θ' Ομόλη, ρειθρον θ αλμυρές Αμύρου ος δια πολλήν γαίαν ιεί μεγαλόβρομον ύδωρ". Τσ, τσ! Λεπτομέρειες και ως γνωστόν ο καλός επιστήμονας δεν ασχολείται με λεπτομέρειες.
Αμέσως μετά όμως ο κουτσομπόλης αυτός Ορφέας μας λέει ότι περνάει από τις βαθιές χαράδρες του Ολύμπου. Στίχος 464 "Ουλύμπου δε βαθυσκοπέλου πρηώνας ερυμνούς". Καλά βρε μάστορα γιατί τα μαρτυράς όλα. Τι να πρωτοβρούν τα παιδιά; Κράτα και κάτι μυστικό. Πάντως τον Όλυμπο με τις βαθιές χαράδρες, που προφανώς ήταν παραθαλάσσιες δεν τον βρήκε το παιδί με την εκλεκτή παρέα του.
Στην συνέχεια όμως αποδεικνύεται καλύτερος και από τον Μαραντόνα και τον Μέσσι μαζί στην τρίπλα. Προσθέτουν χαριτωμένα ότι φύσηξε Νότιος άνεμος και φτάσαν στον Άθω αλλά Όυπς! Ο Ορφέας δεν αναφέρει ΠΟΥΘΕΝΑ αν φύσηξε άνεμος και από ποια κατέυθυνση, Αλλά σου λένε οι πονηρούληδες, ας πω εγώ Νότια, κανείς δεν θα το καταλάβει, όλοι ξέρουν την γεωγραφία της Ελλάδος θα το θεωρήσουν λογικό αλλά δεν είναι. Απλά η παρέα αυτή προσπαθεί να μας κοροϊδέψει φυτεύοντας ανύπαρκτα στοιχεία.
Μας αναφέρει ο πανμέγιστος όμως ότι μετά περνά από την ευρεία Πελλήνη αλλά πάλι το ξέχασε να μας πει πια είναι. Αχ εσείς οι επιστήμονες. Άμα στην ομάδα σου έχεις και συνταξιούχους σε κολλάνε και γεροντική άνοια και ξεχνάς.
Δεν μας λες βρε καλόπαιδο που ακριβώς είναι η μεγάλη, ευρεία γαρ, αυτή Πελλήνη; Ποια είναι; Η Παλλήνη στην Αττική, για να βοηθήσει λίγο και το όνομα να καλυφθούμε; Είναι μήπως η Χαλκιδική που ίσως κάποτε κάποιος είχε ανοίξει ένα beach bar με το όνομα η ευρεία Πελλήνη από την γυναίκα του την Πελλήνη που ήταν λίγο ευρεία, αλλά είχε χρήμα; (Δίνω ιδέες τώρα, όχι ψέμματα). Ίσως ως άλλη Ατλαντίδα κάποτε ήταν εκεί αλλά βυθίστηκε γιατί χαλούσε την Χαλκιδική και όπως όλοι ξέρουμε σαν την Χαλκιδική δεν έχει!
Τέλος πάντως έστω και με καθυστέρηση έφτασε στην Σαμοθράκη που βέβαια και εδώ δεν μας λέει ΠΩΣ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι το σημερινό νησί γιατί από τα προηγούμενα μόνο λογικό δεν είναι.
Μετά η .... των οχτώ μας έφτασε στην Λήμνο. Εκεί ο Ορφέας κάνει λόγο για την Σιντιακή οροσειρά (ΣΙΝΤΙΑΚΑΙΣ ΟΦΡΥΣΙΝ). μήπως μπορούν να μας την δείξουν γιατί απ' ότι ξέρω με τις ελάχιστες γνώσεις μου στην Ελλάδα έχει ΔΥΟ οροσειρές. Της Πίνδου και της Ροδόπης! Αυτή που βρίσκεται; Κρύβεται για να μην την δούμε; Τι κάνει στην Λήμνο; Περιμένει λέει δυτικό άνεμο. Γιατί; για να μπει στον Ελλήσποντο. Μπορούμε να αναρωτηθούμε καλόπιστα τι στο καλό θέλει στην Λήμνο. Γιατί αν υπάρχει κάποιο παλιρροϊκό φαινόμενο στον Ελλήσποντο και περίμενε να βρει την ευκαιρεία για να τρυπώσει θα πήγαινε είτε στην Ίμβρο είτε στην χερσόνησο της Καλλίπολης άντε στη Τένεδο. Στην Λήμνο όμως γιατί; Ήθελε φόρα για να πηδήξει άλμα τριπλούν; Ή περίμενε να μαζευτούν οι θεατές για να δίνουν με τα παλαμάκια ρυθμό. Και πως ήξερε τι συμβαίνει στον Ελλήσποντο όντας τόσο μακριά;
Φυσικά δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν μπορούσε να πάει μέχρι την απέναντι ακτή. 50 άνθρωποι με κουπιά σε πάνε μια χαρά και γρήγορα-γρήγορα.
Όπως βλέπετε λίγες μόνο γραμμές είναι αρκετές για να τους φτύσεις να μην τους ματιάξεις, μια και πιστεύομεν και στην βασκανίαν, να φτύσεις στον κόρφο σου και τέλος πάντων να κάνεις όλα αυτά τα τελετουργικά που αρμόζουν στην περίσταση.
Θα σταματήσω εδώ. Όποιος έχει κουράγιο ας διαβάσει το υπόλοιπο εδώ :
https://www.researchgate.net/publication/319179458_THE_ARGONAUTICA_ORPHICA_VERSION_FOR_THE_VOYAGE_OF_THE_ARGONAUTS_A_GEO-ANALYSIS
Καληνύχτα
Πολλές φορές αναρωτιέμαι αν γίνομαι πικρόχολος. Αν όλα αυτά που λέω για τους άλλους τα λέω για να καλύψω την δική μου ανικανότητα έναντι αυτών των ικανών, αν απλά είμαι ένας άλλος ανόητος που απλά πετάει πέτρες πάνω στην Μηλιά. Όμως απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, απαντήσεις για το πως είναι δομημένο αυτό το έκτρωμα που ονομάζουν επιστημονική κοινότητα και άλλα τέτοια χαρωπά, δίνουν οι ίδιοι. Έτσι ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι ο κάθε .... που έτυχε είτε γιατί ο μπαμπάς του είχε λεφτά και του τα 'τρωγε στις Ιταλίες και στις Βουλγαρίες είτε γιατί είχε μεγάλη γλώσσα και έγλυφε τις κομματικές και θρησκευτικές νομεκλατούρες είτε.....μπόρεσε και τρύπωσε σε αυτήν και την μετέτρεψαν σε ένα κλειστό club όπως κάτι γνωστά bar με ...συγκεκριμένα μόνο μέλη.
Θα περίμενε κανείς ότι μια επιστημονική κοινότητα θα είχε την γνώση και την αποκάλυψή της πρώτο στόχο, θα είχε έστω την ευθυξία και την ευσυνειδησία να ελέγχει τις πα...ρες που ξεστομίζει ο κάθε ένας και να τον βάζει στην θέση του κατά το ...που πας ρε Καραμήτρο! Αλλά του κάκου. Κανείς δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο να μην τους χαλάσει την ησυχία κάποιος μη συστημικός σαν και μένα. Οι εντός των τειχών μπορούν να λένε ότι θέλουν.
Θα μου πείτε καλά τι σε έπιασε και τα λες όλα αυτά. Τίποτα! Τυχαία! Δεν έχουν κάποιον στόχο!
Παρεμπιπτόντως και σας παρακαλώ μην συνδέσετε τα προηγούμενα με αυτό που θα πω τώρα, διάβασα σήμερα την δημοσίευση μιας ομάδας αστέρων του στερεώματος για το ταξίδι των Αργοναυτών. Την έγραψαν στα Αγγλικά και την δημοσίευσαν σε δυο τουλάχιστον επιστημονικά περιοδικά. Οι εντυπώσεις μου είναι οι εξής:
α) Νομίζω ότι μετά από αυτό εγώ μπορώ να πετάξω, να φάω σίδερα, να λιώσω πέτρες να κάνω τέλος πάντων τα πάντα μια και αυτοί έγραψαν μια επιστημονική εργασία.
β) Κάποτε οι συνταξιούχοι θα πρέπει να ξεκαβαλικέψουν από τα πανεπιστήμια και να παίζουν τάβλι ή μπιρίμπα αφού δεν μπορούν να επιτελέσουν τον ρόλο τους που είναι να υποστηρίζουν όλους όσους μπορούν αλλά δεν έχουν φωνή.
γ) Θα σας δώσω μια μικρή γεύση από το ευχάριστο αυτό ανάγνωσμα ενώ στο τέλος θα δώσω και ένα link για όσους αντέξουν να το διαβάσουν.
"2. FROM IOLCOS TO COLCHIS
The text of Argonautica Orphica describes the route
followed by the Argonauts from the day they
departed from Iolcos (v. 455-820). They left the
Pagasitic Gulf, passed the island of Skiathos, and then
went northeast towards Athos, “eureia Pallene” and
Samothrace, where they participated in mystical
rituals. Then, they arrived to Lemnos, an island where
they waited until the “right” western wind blew "
Έχετε ακούσει φαντάζομαι την παροιμία που λέει πίναμε και λέγαμε; Ε! Αν την έχετε ακούσει τότε μπορείτε να αντιληφθείτε τι θέλω να πω.
Ξεκινάει ο επιστήμων χωρίς βέβαια να χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει για κάθε στοιχείο που προσφέρει είτε γιατί δεν έχει τι να πει, είτε γιατί θεωρεί όλους εμάς ηλίθιους, οπότε ποιος ο λόγος να προσπαθήσει να μας μορφώσει είτε όλα είναι αυτονόητα οπότε ποιος ο λόγος να τα γράφει αφού ήδη τα γνωρίζουμε σε βάθος. Προφανώς η εύθυμη αυτή παρέα, που έχει και μια ιταλική essence είναι αλήθεια, δεν θεώρησε λογικές καμιά από τις παραπάνω μοναδικές κατευθύνσεις και άνοιξε καινούργιους δρόμους στην διανόηση κάνοντας κάτι άλλο. Θα μας μεταφέρει ότι θεωρεί αυτή στοιχεία και θα απαξιεί να μας πει το πως τα τεκμηριώνει. Είναι προφανές ότι έχουν πάρει προ πολλού τον ρόλο του παντογνώστη και δεν ασχολούνται με μικρότητες.
Αφού λοιπόν μας λέει σε άπταιστα Αγγλικά ότι το κείμενο του Ορφέα περιγράφει το ταξίδι των Αργοναυτών μας επισημαίνει ταυτόχρονα ότι οι Αργοναύτες ξεκίνησαν από την Ιωλκό και βγήκαν από τον Παγασητικό κόλπο.
Μπορεί να μου πει ένα καλόπαιδο από αυτά που βρίσκεται η Ιωλκός; (Οι αναγνώστες μπορούν να αναζητήσουν αντίστοιχα άρθρα) Γιατί αν Ιωλκό ονομάζει μια περιοχή επειδή κάποιος έβαλε μια πινακίδα στο καφενείο του με το όνομα αυτό τότε μάλλον, λέω μάλλον γιατί ποτέ δεν ξέρεις με την επιστημονική κοινότητα, αυτό δεν είναι απόδειξη. Στην γειτονιά μου ο κυρ-Γιώργος ονόμασε το κουρείο του το "μικρό Λονδίνο" αυτό σημαίνει ότι εγώ είμαι veritable Λονδρέζος και κοιτάζω μπροστά μου τον Τάμεσση;
Λέει ότι από την Ιωλκό βγήκαν από τον Παγασητικό κόλπο. Ο Ορφέας αναφέρεται σε Παγασηίδα ακτή "υπερ παγασηίδας ακτάς" στίχος 112 Αργοναυτικά Ορφέα. Που τον είδε τον Παγασητικό κόλπο. Δηλαδή στην Θεσ/νίκη υπάρχει η ακτή της Περαίας, των Ν.Επιβατών, της Μηχανιώνας, του Αγγελοχωρίου και πάει λέγοντας αλλά ο κόλπος λέγεται Θερμαϊκός. Πως καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα; Του σφύριξε κάποιος κάποιο άγνωστο μυστικό; Έχει έγγραφα που τα κρατά για τον εαυτό του; Έλα πάνσοφε και φώτισέ μας.
Παρ' όλα αυτά μας λέει ότι βγήκαν από τον Παγασητικό κόλπο και πήγαν στο νησί Σκιάθος. Ξεχνάει όμως να μας πει ο πανμέγιστος και η υπόλοιπη συγκέντρωση των σοφών του Βουνού ότι οι Αργοναύτες έκαναν ένα ταξίδι περίπου δώδεκα ωρών (υπάρχει αντίστοιχο άρθρο) για να φτάσουν στο Πήλιο. Που το τοποθετεί; Εντός του κόλπου, εκτός ή και επί τα αυτά; Τι έκαναν για δώδεκα ώρες; Κωπηλατούσαν; απλά χάζευαν; περπατούσαν, έπαιζαν μπιρίμπα;
Συνεχίζει όμως ακάθεκτο ο αρχηγός ακολουθούμενος από το υπόλοιπο συμβούλιο "πέρασε από το νησί της Σκιάθου".
Ξεχνάει πάλι να μας πει ο σοφολογιότατος γιατί κάνει την Σκιάθο νησί όταν ο Ορφέας ούτε δηλώνει, ούτε υπονοεί, ούτε καν αφήνει να γίνει έστω και κατά λίγο αντιληπτό ότι η Σκιάθος είναι νησί. Θα μου πει κάποιος ότι όλοι ξέρουμε ότι είναι νησί, θα απαντήσω ότι όλοι κάποτε ήξεραν ότι η Γη είναι επίπεδη και γύρω-γύρω τρέχει ένα ποτάμι αλλά δεν ήταν έτσι. Οι γνώσεις δεν χτίζονται με το όλοι ξέρουν. Αυτό που όλοι νομίζουν ότι ξέρουν δεν συνιστά αυτόματα και αλήθεια. Πρέπει να αποδειχτεί. Όπως στις περιπτώσεις όπου όλοι μα όλοι ξέρουν ποιος είναι ο δράστης ενός εγκλήματος αλλά αποδεικνύεται τελικά αθώος. Όλοι ξέρουμε ότι το Κορδελιό είναι στην Θεσ/νίκη, όπως και η Σμύρνη κλπ, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια!
Πέρα όμως από την μικρούλα αυτή αβλεψία ξέχασαν οι φίλοι μας να μας πουν που στην ευχή είναι το ακρωτήριο Τησαίο (Τησαίη άκρη) καθώς και η Σηπιάς ακτή (;) (στίχος 460) που συναντά πριν την Σκιάθο. Ούπς! το ξέχασε! Να τον συγχωρέσουμε μωρέ! Θα μας το χρωστάει. Όπως θα μας χρωστάει το ποια είναι η παραλιακή Ομόλη και ποιος ο μεγάλος και πολύβουος ποταμός Άμυρος, που το δέλτα του βρίσκεται σε αυτήν, που μάλιστα έχει και μεγάλο μήκος. Στίχοι 462-463 "αγχίαλος θ' Ομόλη, ρειθρον θ αλμυρές Αμύρου ος δια πολλήν γαίαν ιεί μεγαλόβρομον ύδωρ". Τσ, τσ! Λεπτομέρειες και ως γνωστόν ο καλός επιστήμονας δεν ασχολείται με λεπτομέρειες.
Αμέσως μετά όμως ο κουτσομπόλης αυτός Ορφέας μας λέει ότι περνάει από τις βαθιές χαράδρες του Ολύμπου. Στίχος 464 "Ουλύμπου δε βαθυσκοπέλου πρηώνας ερυμνούς". Καλά βρε μάστορα γιατί τα μαρτυράς όλα. Τι να πρωτοβρούν τα παιδιά; Κράτα και κάτι μυστικό. Πάντως τον Όλυμπο με τις βαθιές χαράδρες, που προφανώς ήταν παραθαλάσσιες δεν τον βρήκε το παιδί με την εκλεκτή παρέα του.
Στην συνέχεια όμως αποδεικνύεται καλύτερος και από τον Μαραντόνα και τον Μέσσι μαζί στην τρίπλα. Προσθέτουν χαριτωμένα ότι φύσηξε Νότιος άνεμος και φτάσαν στον Άθω αλλά Όυπς! Ο Ορφέας δεν αναφέρει ΠΟΥΘΕΝΑ αν φύσηξε άνεμος και από ποια κατέυθυνση, Αλλά σου λένε οι πονηρούληδες, ας πω εγώ Νότια, κανείς δεν θα το καταλάβει, όλοι ξέρουν την γεωγραφία της Ελλάδος θα το θεωρήσουν λογικό αλλά δεν είναι. Απλά η παρέα αυτή προσπαθεί να μας κοροϊδέψει φυτεύοντας ανύπαρκτα στοιχεία.
Μας αναφέρει ο πανμέγιστος όμως ότι μετά περνά από την ευρεία Πελλήνη αλλά πάλι το ξέχασε να μας πει πια είναι. Αχ εσείς οι επιστήμονες. Άμα στην ομάδα σου έχεις και συνταξιούχους σε κολλάνε και γεροντική άνοια και ξεχνάς.
Δεν μας λες βρε καλόπαιδο που ακριβώς είναι η μεγάλη, ευρεία γαρ, αυτή Πελλήνη; Ποια είναι; Η Παλλήνη στην Αττική, για να βοηθήσει λίγο και το όνομα να καλυφθούμε; Είναι μήπως η Χαλκιδική που ίσως κάποτε κάποιος είχε ανοίξει ένα beach bar με το όνομα η ευρεία Πελλήνη από την γυναίκα του την Πελλήνη που ήταν λίγο ευρεία, αλλά είχε χρήμα; (Δίνω ιδέες τώρα, όχι ψέμματα). Ίσως ως άλλη Ατλαντίδα κάποτε ήταν εκεί αλλά βυθίστηκε γιατί χαλούσε την Χαλκιδική και όπως όλοι ξέρουμε σαν την Χαλκιδική δεν έχει!
Τέλος πάντως έστω και με καθυστέρηση έφτασε στην Σαμοθράκη που βέβαια και εδώ δεν μας λέει ΠΩΣ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι το σημερινό νησί γιατί από τα προηγούμενα μόνο λογικό δεν είναι.
Μετά η .... των οχτώ μας έφτασε στην Λήμνο. Εκεί ο Ορφέας κάνει λόγο για την Σιντιακή οροσειρά (ΣΙΝΤΙΑΚΑΙΣ ΟΦΡΥΣΙΝ). μήπως μπορούν να μας την δείξουν γιατί απ' ότι ξέρω με τις ελάχιστες γνώσεις μου στην Ελλάδα έχει ΔΥΟ οροσειρές. Της Πίνδου και της Ροδόπης! Αυτή που βρίσκεται; Κρύβεται για να μην την δούμε; Τι κάνει στην Λήμνο; Περιμένει λέει δυτικό άνεμο. Γιατί; για να μπει στον Ελλήσποντο. Μπορούμε να αναρωτηθούμε καλόπιστα τι στο καλό θέλει στην Λήμνο. Γιατί αν υπάρχει κάποιο παλιρροϊκό φαινόμενο στον Ελλήσποντο και περίμενε να βρει την ευκαιρεία για να τρυπώσει θα πήγαινε είτε στην Ίμβρο είτε στην χερσόνησο της Καλλίπολης άντε στη Τένεδο. Στην Λήμνο όμως γιατί; Ήθελε φόρα για να πηδήξει άλμα τριπλούν; Ή περίμενε να μαζευτούν οι θεατές για να δίνουν με τα παλαμάκια ρυθμό. Και πως ήξερε τι συμβαίνει στον Ελλήσποντο όντας τόσο μακριά;
Φυσικά δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν μπορούσε να πάει μέχρι την απέναντι ακτή. 50 άνθρωποι με κουπιά σε πάνε μια χαρά και γρήγορα-γρήγορα.
Όπως βλέπετε λίγες μόνο γραμμές είναι αρκετές για να τους φτύσεις να μην τους ματιάξεις, μια και πιστεύομεν και στην βασκανίαν, να φτύσεις στον κόρφο σου και τέλος πάντων να κάνεις όλα αυτά τα τελετουργικά που αρμόζουν στην περίσταση.
Θα σταματήσω εδώ. Όποιος έχει κουράγιο ας διαβάσει το υπόλοιπο εδώ :
https://www.researchgate.net/publication/319179458_THE_ARGONAUTICA_ORPHICA_VERSION_FOR_THE_VOYAGE_OF_THE_ARGONAUTS_A_GEO-ANALYSIS
Καληνύχτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου