Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Ο Όμηρος και το ποδόσφαιρο

Αγαπητοί φίλοι
Αρχικά εύχομαι όλοι σας να είχατε καλές γιορτές και ελπίζω να έχετε έναν καλύτερο χρόνο. Όλοι μας περνάμε δύσκολες στιγμές και ο υποφαινόμενος δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που είναι σε πολύ πιο δύσκολη κατάσταση και η σκέψη μου ειδικά αυτές τις ημέρες βρίσκεται κοντά τους.
α' μέρος: Εκτιμήσεις για το 2013
Για να ευλογήσω τα γένια μου να σας θυμίσω αναγνώστες μου ότι σας είχα από καιρό πει ότι μετά το καλοκαίρι τα πράγματα θα είναι λίγο καλύτερα οικονομικά και προβλέπω από τώρα μια ξαφνική θετική αλλαγή οικονομικής φύσεως προς τα τέλη του Μαΐου. Ζητήματα εργασιακά θα ξανανοίξουν την χρονιά αυτή όπως και μια μεγάλη συζήτηση για τα δίκτυα μια και αυτά και κύρια της ΔΕΗ και τους εργαζόμενους σε αυτήν θα μας απασχολεί για κανέναν χρόνο ακόμη. Ακόμη θα τεθούν ισχυρά θέματα παιδείας και κατεύθυνσης σε αυτήν με τελικά θετικά αποτελέσματα. Εδώ να επισημάνω στους νεώτερους σε ηλικία αναγνώστες ότι είναι προτιμότερο να διαβάζετε τα μαθήματά σας από το να αφιερώνεται τον χρόνο σας στο blog. Αυτό είναι για ένα μικρό μόνο μέρος του ελεύθερου σας χρόνου. Άλλωστε και εγώ προσπαθώ να ζω εκτός διαδικτύου γι' αυτό και γράφω λίγες αναρτήσεις και φυσικά δεν "μπήκα" στην ψευδαίσθηση να πιστεύω ότι θα βγάλω χρήματα από διαφημίσεις κλπ. Αυτοί που κέρδισαν είναι οι ίδιοι που κέρδιζαν και πριν. Εδώ λοιπόν είναι ένα hobby. Συνεχίζω λοιπόν τις εκτιμήσεις. Γενικότερα ο χρόνος αυτός θα είναι περισσότερο θετικός από τους προηγούμενους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα τα άσχημα έχουν τελειώσει. Πάντως ένα είναι σίγουρο δεν θα ...βαρεθούμε.
β' μέρος
Μπαίνουμε τώρα στον Όμηρο και το ποδόσφαιρο.
Είπα πολλές φορές ότι η απόδοση του Ομήρου γίνεται όχι με τα μάτια αλλά με την φαντασία. Δεν διαβάζουν τι λέει αλλά φαντάζονται. Ας δούμε μια πολύ χαρακτηριστική περίπτωση.
Οδύσσεια 8 370-380

ΑΛΚΙΝΟΟΣ Δ ΑΛΙΟΝ ΚΑΙ ΛΑΟΔΑΜΑΝΤΑ ΚΕΛΕΥΣΕΝ
ΜΟΥΝΑΞ ΟΡΧΗΣΑΣΘΑΙ ΕΠΕΙ ΣΦΙΣΙΝ ΟΥ ΤΙΣ ΕΡΙΖΕΝ
ΟΙ Δ ΕΠΕΙ ΟΥΝ ΣΦΑΙΡΑΝ ΚΑΛΗΝ ΜΕΤΑ ΧΕΡΣΙΝ ΕΛΟΝΤΟ
ΠΟΡΦΥΡΕΗΝ ΤΗΝ ΣΦΙΝ ΠΟΛΥΒΟΣ ΠΟΙΗΣΕ ΔΑΙΦΡΩΝ
ΤΗΝ ΕΤΕΡΟΣ ΡΙΠΤΑΣΚΕ ΠΟΤΙ ΝΕΦΕΑ ΣΚΙΟΕΝΤΑ
ΙΔΝΩΘΕΙΣ ΟΠΙΣΩ Ο Δ ΑΠΟ ΧΘΟΝΟΣ ΥΨΟΣ ΑΕΡΘΕΙΣ
ΡΗΙΔΙΩΣ ΜΕΘΕΛΕΣΚΕ ΠΑΡΟΣ ΠΟΣΙΝ ΟΥΔΑΣ ΙΚΕΣΘΑΙ
ΑΥΤΑΡ ΕΠΕΙ ΔΗ ΣΦΑΙΡΗ ΑΝ ΙΘΥΝ ΠΕΙΡΗΣΑΝΤΟ
ΩΡΧΕΙΣΘΗΝ ΔΗ ΕΠΕΙΤΑ ΠΟΤΙ ΧΘΟΝΙ ΠΟΥΛΥΒΟΤΕΊΡΗ
ΤΑΡΦΕ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΩ ΚΟΥΡΟΙ Δ ΕΠΕΛΗΚΕΟΝ ΑΛΛΟΙ
ΕΣΤΕΩΤΕΣ ΚΑΤ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΥΣ Δ ΥΠΟ ΚΟΜΠΟΣ ΟΡΩΡΕΙ.

Δείτε τώρα μια γνωστή απόδοση:

Κι ο Ἀλκίνος σήκωσε τοὺς δυό, Ἅλιο καὶ Λαοδάμα,
χορὸ νὰ στήσουν μόνοι τους, τὶ δὲν τοὺς ἔφτανε ἄλλος.
Κι ἐκεῖνοι, σφαῖρα παίρνοντας στὰ χέρια πορφυρένια
καὶ λαμπερή, ποὺ ὁ Πόλυβος τὴν ἔφτιαξε ὁ τεχνίτης,
ὁ ἕνας τὴν ἔρριχτε ἁψηλὰ πρὸς τὰ ἰσκιερὰ τὰ νέφια,

γέρνοντας πίσω· ἀπὸ τὴ γῆς πετιόταν τότε ὁ ἄλλος,
κι ἀνάερα τὴν ἅρπαζε τὸ χῶμα πρὶν ἀγγίξη.
Κι ἀφοῦ πηδώντας ἔπαιξαν ἐκεῖνοι μὲ τὴ σφαῖρα
χορὸ τότες ἀρχίσανε στὴ γὴ τὴν πολυθρόφα,
συχνὰ ξαλλάζοντας· πολλὰ τὰ χέρια κουρταλώντας,

ἀγόρια ἐκεῖ παράστεκαν, κι ἦταν ὁ ἀχὸς μεγάλος.

Αν τώρα το συγκρίνετε θα δείτε ότι είναι "γεια σου Γιάννη κουκιά σπέρνω". Πουθενά δεν μιλά για χορό αλλά τους καλεί να κάνουν μια επίδειξη με την μπάλα την οποία και κλωτσάνε(ΠΑΡΟΣ ΠΟΣΙΝ)    
ψηλά και όταν έπεφτε πηδούσαν στον αέρα και την ξανακλωτσούσαν. Όταν η μπάλα "κατέβηκε" τελικά στην Γη πλησίασαν και άλλοι νέοι με φωνές και συμμετείχαν στο παιχνίδι. Αυτό διαβάζω εγώ. Δεν μεταφράζω το σύνολο γιατί η επίσημη μετάφραση όπως ξέρετε και βλέπετε είναι λανθασμένη.
Άρα λοιπόν μια μορφή παιχνιδιού κάτι ανάμεσα στο ποδόσφαιρο και την ρυθμική γυμναστική με μπάλα υπάρχει από την εποχή του Ομήρου. Προφανώς οι φίλοι μας οι Άγγλοι μεταφέρουν μια αρχαία παράδοση και δεν εφευρίσκουν ένα νέο παιχνίδι.
Φιλικά Παυσανίας