Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Μια λέξη μια ιστορία-Παγκόσμια πρώτη

Αγαπητοί φίλοι
Έχοντας κάνει κάποιες σημαντικές επαφές που περιμένω να δω πως θα εξελιχθούν, είναι λογικό να βρίσκομαι σε μια κατάσταση τόσο αγωνίας αλλά και ενός είδους απολογισμού, βοηθούντως βεβαίως και των ημερών. Έτσι αποφάσισα να γράψω ένα ακόμη άρθρο ελπίζοντας μάλιστα ότι ίσως έτσι κάποιοι από εσάς που θα το διαβάσετε μπείτε στην διαδικασία να το "ψάξετε" μέσα σας και αυτό καμιά φορά είναι καλύτερη απασχόληση από τις ατέλειωτες ώρες της τηλεόρασης ή του τίποτα που γεμίζει δυστυχώς συχνά τις υποτιθέμενες ευτυχισμένες αυτές ημέρες.
Ας αφήσω όμως αυτά για εσάς που τα διαπραγματεύεστε καλύτερα εμού και ας μπούμε στο σημερινό κομμάτι αρχίζοντας πρώτα από τις συνηθισμένες και ευχάριστες, δεν το κρύβω, κακίες μου.
Θα ήθελα πάρα πολύ να δω τις φάτσες όλων αυτών τύπου Μπα..ρμπαγιώργη γλωσσολόγων όταν θα ανακοινώνω όλα αυτά και δεν θα έχουν τίποτα να πουν εναντίον ή των ιστορικών με τις αναμασήσεις περί εποχής λίθου ή χαλκού. Νομίζω ότι μια φωτογραφία την στιγμή αυτή θα αξίζει χρυσάφι. Ας έρθω όμως στο προκείμενο.
Σας είπα πολλές φορές ότι η λεγόμενη ομηρική γλώσσα και κατ' επέκταση οι σημερινές είναι μια τεχνητή γλώσσα, τεχνητή αλλά τέλεια. Μια γλώσσα προγραμματισμού σε μια προηγμένη κοινωνία που ήταν κτήμα όλων και γι' αυτό αντικατέστησε πιθανόν την όποια ατελή ομιλούσα. Αυτό βέβαια από μόνο του αποτελεί έναν δείκτη για το πόσο παλιά είναι η γλώσσα αλλά και το πόσο προηγμένη ήταν ή είναι ακόμη, το πιο πιθανό, η κοινωνία αυτή.
Αν αναρωτιέστε σε τι αποσκοπεί αυτός ο μακρύς πρόλογος, η απάντηση είναι για να δικαιώσει την θέση μου ότι η τελειότητα της γλώσσας είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να αποδώσει με μια "λέξη" ή δυο το πολύ περίπλοκες καταστάσεις που θα χρειάζονταν αρκετές λέξεις σήμερα για να εκφραστούν γιατί η λιτότητα είναι πάντα δείγμα υπεροχής.
Σήμερα θα εξετάσουμε κάποιες λέξεις χαρακτηριστικές που θα δώσουν και μια απάντηση στους γνωστούς αιγυπτιολόγους, που θα έπρεπε να ονομάζονται τουλάχιστον ανοητολόγοι μια και δεν μπόρεσαν να μας εξηγήσουν παρ' όλες τις διαφορετικές φωνητικές προσεγγίσεις πως οι Αιγύπτιοι αυτοί μιλούσαν ελληνικά μια και οι όποιες επιγραφές όσο διαβάστηκαν είχαν ελληνικές λέξεις και μόνο. Το καταπίνουν αμάσητο το γεγονός τόσα χρόνια χιλιάδες υποτιθέμενοι ειδικοί.Η πρώτη μας λέξη λοιπόν είναι το γνωστό "όνομα" ΘΗΒΑΣ. Όπως βλέπεται δεν λέω θήβα ή θήβαις ή κάτι άλλο γιατί οι λέξεις δεν κλίνονται αλλά αποτελούν αυτούσια και μοναδική γραφή χωρίς κλίσεις, έτσι για να δικαιωθούμε οι ταλαιπωρημένοι μαθητές.
Τι σημαίνει λοιπόν το όνομα ΘΗΒΑΣ.
Θυμάστε την παλιά ωραία ελληνική ταινία "αγάπη μου ΟΥΑ ΟΥΑ" που μεταφράζονταν "το μεγάλο τραίνο που περνάει από το βουνό και κατεβαίνει στην κοιλάδα......"κλπ κλπ; Κάτι αντίστοιχο σημαίνει και το ΘΗΒΑΣ. Δηλαδή σημαίνει
Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΥΚΛΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ.
Αν αυτό δεν σας θυμίζει κάτι στην γνωστή Αίγυπτο, που παρεμπιπτόντως Αίγυπτος ήταν ο ποταμός ενώ η σημερινή πήρε το όνομα της από ομώνυμο απόγονο του Ηρακλή μετά την κάθοδο των Ηρακλειδών, έχετε δίκιο γιατί ούτε εκεί ούτε βέβαια και στην Ελλάδα του σήμερα ήταν η ΘΗΒΑΣ. Μάλιστα τα ηφαίστεια αυτά σχηματίζουν έναν κύκλο που ονομάστηκε περιδέραιο το γνωστό "περιδέραιο της Αρμονίας" που "χάρισε" ο Ήφαιστος στην γυναίκα του Κάδμου.
Όπως βλέπετε η μυθοπλασία και η πραγματικότητα πάνε χέρι-χέρι μόνο που κανείς δεν θέλει ν' ακούσει και να βγει από την νιρβάνα του.
Αυτή λοιπόν ήταν η πρώτη μας λέξη για σήμερα και ελπίζω να σας άρεσε γιατί για δεύτερη έχω διαλέξει μια δύσκολη και άγνωστη "λέξη" αλλά πολύ σημαντική.
Η λέξη μας είναι από το δυστυχώς μερικά μόνο σωσμένο πολύ σημαντικό κατάλογο του Ησιόδου του πρώτου ή ΟΙΗΑ. Στο έργο αυτό, για να σας δώσω εν συντομία την αξία αυτού του συγγράμματος γίνονταν μια εκτενή λεπτομερειακή αναφορά σε όλες τις οικογένειες της εποχής εκείνης και τα τεκταινόμενα γύρω από αυτές. Δυστυχώς σώθηκαν μόνο η Ασπίδα και λίγα σπαράγματα.
Αναφέρομαι στο απόσπασμα που λέει:
"έζεσκεν δε θάλασσα, τρόμεσκε δε πάντ' από τοιο,ΤΡΥΧΕΣΚΕΝ δε μένος βροτέον".
Αυτό το ΤΡΥΧΕΣΚΕΝ είναι ίσως από τις λίγες εναπομείναντες αποδείξεις ενός πυρηνικού πολέμου που συνέβηκε πριν το 13000 πχ με αποτέλεσμα το επόμενο κύμα των αποικιστών να βρει την εδώ κοινωνία εξουθενωμένη και να κατακτήσει με ευκολία το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη έστω και για σχετικά μικρό διάστημα να δημιουργήσει την Ελλάδα που σήμερα κατοικούμε ως μια καψούλα πολιτισμού αλλά και επιβίωσης του είδους. Τα υπολείμματα του νέου είδους που βρέθηκαν πρόσφατα στην Ρωσία είναι υπόλειμμα αυτών των εισβολέων.
Λυπάμαι για την μεγάλη αυτή εισαγωγή αλλά θέλω να καταλάβετε ότι αυτά που σας μεταφέρω τόσον καιρό δεν είναι φαντασιώσεις αλλά πραγματικότητα και μόνο.
Τι σημαίνει τώρα το "ΤΡΥΧΕΣΚΕΝ ....ΔΕ ΜΕΝΟΣ ΒΡΟΤΕΟΝ". Το ΤΡΥΧΕΣΚΕΝ είναι η απόλυτη περιγραφή του ραδιενεργού μανηταριού που δημιουργείται από μια πυρηνική έκρηξη που βέβαια συνεχίζεται από μια από το εσωτερικά εξαπλωμένη εξωτερικά τεράστια δύναμη το "ΜΕΝΟΣ ΒΡΟΤΕΟΝ".
Για επίλογο θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι υπολείμματα πυρηνικών εκρήξεων βρέθηκαν στην περιοχή του πολύ σημαντικού αρχαιολογικά ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, και χρονολογήθηκαν στο 15000 πχ και ίσως αυτός και να είναι ο πραγματικός λόγος πίσω από τις προσπάθειες Ταλιμπανοποίησης και αποταλιμπανοποίησης της περιοχής.
Καλή χρονιά σε όλους.

8 σχόλια:

explore.bees είπε...

Αγαπητέ Παυσανία .

Είμαι αναγνώστης σου λίγο περισσότερο από τους δύο τελευταίους μήνες του 2010 .
Είναι όμως τόσο ενδιαφέρουσες οι αναρτήσεις σου , αλλά και τα σχόλια των φίλων αναγνωστών σου , που << κολλώ >> κάθε φορά που τα διαβάζω .
Παρόλο που δεν θέλω να φανώ γραφικός τα πραγματικά ερεθίσματα που πήρα από εσένα , Δεν περιγράφονται .
Σου εύχομαι λοιπόν , να συνεχίσεις τις καλές και τόσο ενδιαφέρουσες αναρτήσεις και είθε το 2011 να είσαι γερός και ευτυχής εσύ και η οικογένεια σου .
Να είσαι καλά
Χρήστος Μαραγκός

Υ.Γ κανένα πλάνο για την έκδοση του Βιβλίου ;

ria είπε...

μην τα μαρτυρας ολα. τι θα διαβάσουν για να μείνουν έκπληκτοι στο βιβλίο;;;

πάντα τέτοιες εκρηκτικές αναρτήσεις σου εύχομαι παυσανία!

να είσαι καλά και να μας ξεστραβώνεις!

υγεία και ευτυχία στην οικογένειά σου.

Pausanias είπε...

Αγαπητοί φίλοι ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.Πάντως συνεχίζω και βλέπω τον εαυτό μου περισσότερο σαν ενδιάμεσο παρά ως αυθεντικό ερευνητή. Η πεποίθησή μου αυτή εδραιώνεται με τον καιρό μια και οι εξελίξεις τόσο από πλευράς έρευνας όσο και από τρόπου παρουσίασης ακολουθούν μια περίεργη πορεία με προφανώς τελικό αποτέλεσμα που δεν γνωρίζω ούτε και μπορώ ίσως να προσδιορίσω.Εκεί που λέω τα βρήκα όλα εκεί και ανοίγει ένας νέος κόσμος.Όσον αφορά την παρουσίαση τους αυτό παραμένει σκοτεινό μια και η λογική για κάποιο λόγο λείπει από τους εκάστοτε συνομιλητές μου.Έτσι παρακολουθώ και εγώ με αγωνία το που "πάει".

ria είπε...

Καλή χρονιά με υγεία και ευημερία.
Με αγάπη και κατανόηση.
Με υπομονή και επιμονή.
Μα πάνω απ’ όλα με ανθρωπιά.

Χαρούμενο το 2011!!!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!
ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!
ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΓΙΟ!!

Pausanias είπε...

καλή χρονιά φίλοι μου και εύχομαι οι προσδοκίες σας να γίνουν φέτος πραγματικότητα

Ο νοών...νοείτω είπε...

Θερμές ευχές για μία αντάξια σε όλους μας χρονιά.
Σου εύχομαι να έχεις πάντα πρωτιές.

Ανώνυμος είπε...

Καλή χρονιά Παυσανία..με δύναμη και φώς,υγεία και αγάπη..