Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Πυροβόλα όπλα στον Τρωικό πόλεμο.Παγκόσμια πρώτη

"στῆ δ' εὐρὰξ σὺν δουρὶ λαθὼν Ἀγαμέμνονα δῖον,
νύξε δέ μιν κατὰ χεῖρα μέσην ἀγκῶνος ἔνερθε,
ἀντικρὺ δὲ διέσχε φαεινοῦ δουρὸς ἀκωκή."
Αυτό το μικρό κομματάκι στην ραψωδία 11 της Ιλιάδας στίχοι 251-3 με είχε στοιχειώσει όταν το είδα και προσπαθούσα να καταλάβω αν όλοι κάνουν λάθος ή εγώ δεν βλέπω καλά. Όμως όπως αποδεικνύεται από τα πράγματα εγώ έβλεπα καλά. Μιλάει για άλλα όπλα πέρα από αυτά που εμείς φανταζόμαστε μια και πολλά τα φανταζόμαστε αφού δεν υπάρχουν και κάποια είναι διαφορετικά. Πάντως είναι αλήθεια στον Τρωικό πόλεμο χρησιμοποιήθηκαν και μηχανικά όπλα το γιατί βέβαια είναι άγνωστο αλλά όχι μόνο.
Η γενικότερη εικόνα μιλάει για πράγματα που οι συγγραφείς και οι σκηνοθέτες των ταινιών "επιστημονικής φαντασίας είχαν σωστά αποδώσει. Χρησιμοποιούνται πτητικές μηχανές ατομικές αλλά και πυροβόλα όπλα όπως αυτό που παρουσιάζεται πιο πάνω μόνο που είναι ίσως διαφορετικό από τα σύγχρονα αν και προσομοιάζει με τα όπλα των ειδικών δυνάμεων που έχουν πρόσθετη κάνη.
Στο όπλο λοιπόν που περιγράφεται πιο πάνω υπάρχουν δύο τμήματα που συνδέονται μεταξύ τους. Το πρώτο είναι το σημείο ανάφλεξης(ευραξ) και το δεύτερο η κάνη(δουρί). Έχουμε και εδώ ανάφλεξη(φαεινού δουρός) και βλήμα(ακωκή). Το δουρί εδώ δεν έχει σχέση με το γνωστό δόρυ αν και φαινομενικά μοιάζουν.
Το ερώτημα που γεννιέται είναι γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε ευρέως ή γιατί δεν περιγράφεται ευρέως από τον Όμηρο. Αυτό θα μπορούσε να απαντηθεί αν είχαμε την πλήρη εικόνα και βλέπαμε αν ο πόλεμος εκείνος επέτρεπε ή όχι την μαζική χρήση του ή απλά δεν περιγράφηκε μια και αναφέρονται μόνο μερικές μονομαχίες κυρίως.
Δείτε τώρα ακόμη μια χαρακτηριστική αναφορά στην ραψωδία 15 στίχοι 541-3
"στῆ δ' εὐρὰξ σὺν δουρὶ λαθών, βάλε δ' ὦμον ὄπισθεν·
αἰχμὴ δὲ στέρνοιο διέσσυτο μαιμώωσα
πρόσσω ἱεμένη·"
Όπως βλέπετε στηρίζεται στον ώμο όπως τα σύγχρονα τυφέκια και αυτό κάνει την απορία μου για το αν όλοι(οι σύγχρονοι) ήταν τυφλοί ακόμη μεγαλύτερη.
Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω μια διόρθωση σε προηγούμενο κείμενό μου μια και το να κάνεις λάθη είναι καμιά φορά το απαραίτητο στοιχείο που σε προσγειώνει.
Ο ΑΙΘΕΡΑΣ που βιαστικά σας είπα ότι ήταν το οξυγόνο ήταν το έταιρο στοιχείο της καύσης το ΥΔΡΟΓΟΝΟ. Αυτό αποτελεί το 75% των άστρων όπως λέει και ο Ορφέας και βρίσκεται και στο σύμπαν σαν νέφος.
Θα ήθελα να σας πω πολλά αλλά αυτήν την στιγμή θα πρέπει να κρατήσω την φυσική μου τάση στο να μην κρατάω μυστικά σε κατάσταση ύπνωσης και να κλείσω το κείμενο εδώ. Για επιδόρπιο όμως να σας πω τι σημαίνει η λέξη ΕΓΩ. Το ΕΓΩ σημαίνει ότι αυτός που το λέει είναι το δημιούργημα δύο διαφορετικών ανθρώπων.
Καληνύχτα σας

3 σχόλια:

ria είπε...

ουάου!
μια μικρή λεξούλα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, τι σημασία έχει...
από όλο το άρθρο, το εγώ με συγκλόνισε. σόρρυ παυσανία, αλλά αυτο πραγματικά με ταρακούνησε.

καλό μήνα.

explore.bees είπε...

Καλή σου ημέρα Παυσανία .

Μένω συνεχώς έκπληκτος διαβάζοντας τα όσα γράφεις .
Είναι φοβερά τα όσα γράφεις καθώς ανατρέπουν τα πάντα .
Αν μπορείς να με παραπέμψεις στον Ορφέα και στο κείμενο που αναφέρει για την ποσόστωση του υδρογόνου στο σύμπαν θα το εκτιμούσα δεόντως καθώς και μόνο αυτό προσδίδει ανώτερη τεχνολογία στην εποχή του ή πρίν από αυτόν .

Σε ευχαριστώ .
Να είσαι καλά

Χρήστος Μαραγκός

Pausanias είπε...

Αγαπητή φίλη Ρία.
Είναι εντυπωσιακή η λέξη και για μένα, άλλωστε φαίνεται, γιατί η ελληνική γλώσσα πηγαίνει στην ουσία των πραγμάτων, ουσία που έχουμε ξεχάσει.
Αγαπητέ φίλε Χρήστο
Εκτός από το να σου υπενθυμίσω ότι δεν ξέχασα αλλά περιμένω κάτι για να συμπληρώσω το παζλ με την Αργώ να σου πω ότι το 75% δεν αναφέρετε στον Ορφέα αλλά στις σύγχρονες απόψεις που όμως τον δικαιώνουν μια και στον ύμνο του ΑΙΘΕΡΑ αναφέρει ότι αυτός αποτελεί τμήμα,σοβαρό προφανώς, των άστρων, του ήλιου, της Σελήνης, όπως ασθμαίνως τελευταία παραδέχτηκε και η ΝΑΣΑ. "ΑΣΤΡΩΝ ΗΕΛΙΟΥ ΤΕ ΣΕΛΗΝΗΣ ΤΕ ΜΕΡΙΣΜΑ"