Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Παγκόσμια πρώτη. Αποκλειστικό.Είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε και μιλάτε Ελληνικά;

Αγαπητοί φίλοι
Η σημερινή δημοσιοποίηση μέρους από τις εργασίες μου έχει να κάνει με την γλώσσα μας και την εκφορά της μια και σοβαρές ενδείξεις, γιατί για αποδείξεις θα μπορούσα να μιλήσω αν άκουγα τους τότε να μιλάνε, δείχνουν ότι πολλά από αυτά που θεωρούμε αυτονόητα και μάλιστα διδάσκονται με τ' επιτάσεως στα σχολεία είναι λάθος, τουλάχιστον ως προς ένα μέρος τους αν όχι το σύνολο τους.
Αναφέρομαι συγκεκριμένα στα λεγόμενα σήμερα δίψηφα φωνήεντα: ΟΙ , ΑΙ , ΕΙ και ίσως ΟΥ. Όχι όμως στο παλαιό ΥΙ μια και αυτό ποτέ δεν το θεωρήσαμε και δεν το προφέραμε ως ένα ήχο.
Αν μάλιστα διατρέξετε στις άλλες αρμονικές εκφάνσεις της αρχαίας "ελληνικής" όπως οι λεγόμενες λατινογενείς γλώσσες, κάτι που βέβαια, το λατινογενές εννοώ, είναι ανιστόρητο, θα δείτε ότι τα δίψηφα αυτά ή δίφθογγοι όπως τα λέγαμε παλαιά δεν υπάρχουν αν και υπάρχουν επιμέρους άλλα.
Είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα έρευνα αλλά εδώ θα ήθελα να σας αναφέρω τα πρώτα συμπεράσματά μου δίνοντας σας υλικό για σκέψη και έρευνα ατομική.
Αρχικά να θυμίσω ότι όπως προκύπτει από την ιστορική αναδρομή που έχουμε κατά καιρούς κάνει υπάρχει μια μεγάλη περίοδος όπου ο πολιτισμός βρίσκεται σε ύφεση, αν όχι σε χειμερία νάρκη, λόγω των συνθηκών που δημιουργήθηκαν μετά την ανατροπή των πόλων.
Αυτήν την περίοδο λοιπόν η γραφή δεν είναι ισχυρός τρόπος επικοινωνίας και όλα στηρίζονται στον προφορικό λόγο. Είναι η περίοδος που άρχισε η μεγάλη γλωσσική διαφοροποίηση μεταξύ των απομονωμένων πια ομάδων.
Στο τέλος της μακρόχρονης αυτής περιόδου, που δεν ήταν ίδια για όλους μια και για παράδειγμα οι ζώνες του ισημερινού απηλλάγησαν γρηγορότερα και είχαμε έτσι την γνωστή ανάπτυξη, οι κάτοικοι της σημερινής Ελλάδος κλήθηκαν να ανασυντάξουν ένα παρελθόν μια και αποτελούσαν τους παγκόσμιους αρχειοθέτες αυτού.
Είναι λογικό λοιπόν να έγιναν λάθη, όπως και έγιναν, τόσο νοηματικά, όπως τόσες φορές έχω αποδείξει σε προηγούμενες αναρτήσεις όσο και εκφώνησης μια και βρέθηκαν μπροστά σε φαινόμενα γραμματικά που είχαν όμως αλλοιωθεί στον προφορικό λόγο.
Τότε δημιουργήθηκαν τα δίψηφα φωνήεντα για να καλύψουν το κενό της άγνοιας.
Θα σας δώσω ένα-δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα και ελπίζω ότι θα διασκεδάσετε ψάχνοντας πολλά-πολλά παρόμοια.
Παράδειγμα Πρώτο
Όλοι γνωρίζουμε την λέξη "οίκος" το σπίτι αλλά είναι λάθος. Το σωστό είναι ό-ικος που σημαίνει το σημείο που ερχόμαστε, την βάση μας δηλαδή.
Παράδειγμα δεύτερο
Προηγουμένως χρησιμοποίησα την λέξη "παρόμοια". Αν πιστεύετε ότι αποτελείται από τις λέξεις ΠΑΡΑ + ΟΜΟΙΑ κάνετε λάθος μια και αποτελείται από τις λέξεις ΠΑΡΑ+ΟΜΟΥ+ΙΑ που σημαίνει τα Βέλη(ΙΑ) που είναι μαζί(ΟΜΟΥ) πιο πίσω(ΠΑΡΑ) προφανώς στην φαρέτρα. Επειδή λοιπόν όλα τα βέλη ενός πολεμιστή ήταν ίδια δημιουργήθηκε η έννοια του, σημερινού, "παρόμοιος-παρόμοια-παρόμοιο" ενώ το σωστό είναι το "παρ-ομό-ιο".
Αυτά για σήμερα και καλή έρευνα.

1 σχόλιο:

ria είπε...

πως τα καταφέρνεις και με αφήνεις άυπνη να ψάχνω στο ίντερνετ;

να δω πάλι πως θα ξυπνήσω το πρωί για τη δουλειά!