Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΗΡΑΚΛΗΣ- Μια πρώτη προσέγγιση

Αγαπητοί φίλοι
Θα προσπαθήσω σήμερα να προσεγγίσω μερικώς το σημαντικό αυτό και άγνωστο κεφάλαιο της παγκόσμιας ιστορίας που λέγεται Ηρακλής.
Ο Ηρακλής, ο ένας και μοναδικός αυτός ήρωας γεννήθηκε στη Θήβα από την Αλκμήνη και τον Αφιτρύωνα. Όλοι βέβαια οι αρχαίοι συγγραφείς τον συνδέουν ευθέως με τον Δία μια και απ' ότι φαίνεται κάτι το σημαντικό και μοναδικό συνέβη την στιγμή της σύλληψής του.
Δεν είναι κατανοητό ακόμη το τι έγινε την ημέρα εκείνη μόνο το ότι την ίδια ημέρα η Αλκμήνη συνέλαβε τον χωρίς παρέμβαση του Δία άλλο της γιό τον Ιφίκληα( Ησίοδος-Ασπίδα) ή Ίφικλο ο οποίος βέβαια δεν είχε καμία σχέση ως προς την δύναμη με τον Ηρακλή.
Για τα παιδικά του χρόνια λίγα είναι γνωστά και αυτό γιατί σημαντικά έργα χάθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Γνώσεις χιλιάδων χρόνων καταστράφηκαν από την ανοησία μερικών ανθρώπων, μαυροφορεμένων και μη.
Ως ενήλικος βέβαια ο Ηρακλής ανέλαβε να φέρει σε πέρας ένα πολύ σημαντικό έργο που ήταν η ισορροπία του πλανήτη και η απάλειψη των αδικιών.
Απ' ότι φαίνεται το "ταξίδι" του αυτό, με σύντροφο σε μέρος αυτού τον Ιόλαο τον γιο του Ιφικλου άρχισε αρκετά νωρίς.
Κάποια στιγμή τον βρίσκουμε με τους Αργοναύτες(Ορφέας) κάτι που σημαίνει ότι το ταξίδι τους ήταν αρκετά σοβαρό ως προς τον σκοπό. Εκεί βλέπουμε ότι όλοι του αναγνωρίζουν την υπεροχή του, μόνος του άλλωστε καταφέρνει και σκοτώνει όλους όσους  τους επιτέθηκαν όταν τους φιλοξενούσε ο Κύζικος. Ακόμη και όταν οι Αργοναύτες φτάσαν στον Αιήτη πίστευαν ότι αν ο Ηρακλής ερχόταν μαζί τους οι απειλές του Αιήτη περί χρησιμοποίησης του στρατού του θα έπεφταν στο κενό.
Ο Ορφέας στους ύμνους του, που είχε γνωρίσει τον Ηρακλή, επιβεβαιώνει την πραγματοποίηση των 12 άθλων και μάλιστα σε όλον τον πλανήτη λέγοντας:
" ΔΩΔΕΚ ΑΠ ΑΝΤΟΛΙΩΝ ΑΧΡΙ ΔΥΣΜΩΝ ΑΘΛΑ ΔΙΕΡΠΩΝ"
Μάλιστα ως σημαντικότερο όλων φαίνεται ότι προκρίνει αυτόν των Στυμφαλίδων ορνίθων και μάλλον έχει δίκιο μια και απέτρεψε μια παγκόσμια επιδημία με αυτό.
Ο Ηρακλής στην προσπάθειά του να επιβάλει μια παγκόσμια τάξη και δικαιοσύνη αναμείχθηκε σε πολλές μάχες και πάντα βέβαια έβγαινε νικητής. Γνωστή μας είναι από τον Ησίοδο η επέμβασή του στην Πύλο(Ησίοδος) όπου και σκότωσε τα αδέρφια του Νέστορα. Ακόμη μαθαίνουμε για την κατάκτηση και μερική καταστροφή της Τροίας όταν έστεψε βασιλιά της τον Πρίαμο(βιβλιοθήκη Απολλόδωρου).
Ένα άλλο σημείο της σημαντικής συνδρομής του Ηρακλή ήταν και η εκκαθάριση των προς κατοίκηση περιοχών από τα ανθρωποειδή τύπου Νεάτερνταλ(Ορφέας).

ΟΣ ΘΝΗΤΟΙΣ ΚΑΤΕΠΑΥΣΑΣ ΑΝΗΜΕΡΑ ΦΥΛΑ ΔΙΩΞΑΣ
ΕΙΡΗΝΗΝ ΠΟΘΕΩΝ ΚΟΥΡΟΤΡΟΦΟΝ

Ο Ηρακλής όπως φαίνεται άφησε αρκετούς απογόνους, καρποί σχέσεών του με τις κόρες των τοπικών αρχόντων. Άλλωστε την εποχή εκείνη με διαφορετικά ήθη, και με την ανάγκη να αυξηθούν πληθυσμιακά φέρνοντας στον κόσμο τους καλύτερους δυνατόν απογόνους ο Ηρακλής ήταν ένας περιζήτητος υποψήφιος πατέρας.
Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι έζησε για πολλά χρόνια έχοντας πάντοτε αυτήν την τεράστια δύναμη. Υπάρχει μνεία σε κείμενο ότι αυτό οφείλονταν στην μη μίκρυνση της αλυσίδος του DNA, κάτι φυσιολογικό σε όλους τους ανθρώπους αλλά αυτό ακόμη δεν μπορώ να το υποστηρίξω με 100% σιγουριά οπότε το λέω με επιφύλαξη.
Τέλος θα ήθελα να πω για κάτι που δεν ήξερα και διαβάζοντάς το μου προξένησε τεράστια εντύπωση. Ο Ηρακλής είχε συναντήσει τον Οδυσσέα.
Αυτό ομολογουμένος δεν το ήξερα. Στην Οδύσσεια λοιπόν(ραψωδία 21) μας λέει ότι συνάντησε τον Ηρακλή στην Μεσσήνη όταν πήγε να πάρει πίσω τα ζώα του μαζί με τους βοσκούς που του είχαν κλέψει Μεσσήνιοι. Τότε λοιπόν και πάνω στο τραπέζι ήρθε ο Ηρακλής και σκότωσε του Μεσσήνιους.

αἳ δή οἱ καὶ ἔπειτα φόνος καὶ μοῖρα γένοντο,
ἐπεὶ δὴ Διὸς υἱὸν ἀφίκετο καρτερόθυμον,
φῶθ᾽ Ἡρακλῆα, μεγάλων ἐπιίστορα ἔργων,
ὅς μιν ξεῖνον ἐόντα κατέκτανεν ᾧ ἐνὶ οἴκῳ,
σχέτλιος, οὐδὲ θεῶν ὄπιν ᾐδέσατ᾽ οὐδὲ τράπεζαν,
τὴν ἥν οἱ παρέθηκεν· ἔπειτα δὲ πέφνε καὶ αὐτόν,
ἵππους δ᾽ αὐτὸς ἔχε κρατερώνυχας ἐν μεγάροισι.
τὰς ἐρέων Ὀδυσῆϊ συνήντετο, δῶκε δὲ τόξον,

Την εποχή λοιπόν αυτή ο Ηρακλής θα πρέπει να είναι τουλάχιστον πάνω από 40 ετών ίσως και πολύ περισσότερο και αυτό γιατί την εποχή του Τρωικού πολέμου ο Αχχιλέας που στην αρχή της Αργοναυτικής εκστρατείας είναι παιδάκι όμως στο τέλος του πολέμου ο γιός του Νεοπτόλεμος πάιρνει μέρος στις μάχες μετά τον θάνατο του πατέρα του. Άρα ο Αχιλλέας στην αρχή του Τρωικού πολέμου πρέπει να ήταν ίσως και γύρω στα 30 αλλά μάλλον πάνω από 25 ή καλύτερα 28 χρόνια. Άρα με την Αργοναυτική εκστρατεία ο Τρωικός πόλεμος έχει τουλάχιστον 25 χρόνια διαφορά με το σκεπτικό ότι ο μικρός Αχιλλέας όταν ο Πηλέας έφευγε με τον Ιάσονα έπρεπε να είναι γύρω στα 4-5 χρόνων. Θυμηθείτε ότι ο Ηρακλής την εποχή της Αργοναυτικής εκστρατείας ήδη είναι ένας ήρωας όπου μάλλον έχει κάνει τα γνωστά σε όλους κατορθώματά του. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό ο Ηρακλής να είναι τότε γύρω στα 30 αν όχι και λίγο μεγαλύτερος.
Λογικά λοιπόν ο Ηρακλής κατά την συνάντηση του με τον Οδυσσέα πρέπει να ήταν γύρω στα 40 με 45 και ακόμη, όπως φάνηκε, ήταν πολύ δυνατός.