Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Ομηρικές ...λεπτομέρειες 2: Οι Γερανοί λένε την αλήθεια.

Αγαπητοί φίλοι
Αν και έχουν περάσει εννιά χρόνια από την πρώτη μου απόπειρα στο διαδίκτυο εντούτοις συνεχίζω προσπαθώντας πάντοτε να παρουσιάζω πρωτότυπα άρθρα. Βέβαια ο Όμηρος βρίθει από πληροφορίες, ευτυχώς, που με λίγο ψάξιμο και μπόλικη τύχη μπορείς να πέσεις επάνω τους και να αισθανθείς για μια ακόμη φορά σαν να είσαι εσύ που βρήκες το El Dorado. Για μια ακόμη τέτοια πληροφορία θα σας μιλήσω και σήμερα μια ακόμη Ομηρική λεπτομέρεια για τους ειδικούς που δυστυχώς αδυνατούν να δουν όχι μόνο το αυτονόητο αλλά και βασικές λεπτομέρειες. Ο Όμηρος για παράδειγμα αναφέρεται συνεχώς σε συνήθειες διαφόρων ζώων που ζουν στην περιοχή της Τροίας και τα συγκρίνει με τις ανθρώπινες συνήθειες.
Θα μπορούσε βέβαια να ανοίξει μια συζήτηση για το κατά πόσο ο Όμηρος μεταφέρει τις συνήθειες και τις συμπεριφορές τοπικών ζώων και όχι κάποιων που ζουν σε άλλες περιοχές. Εδώ η απόλυτη απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο από τον ίδιο τον Όμηρο αλλά μπορούμε να θεωρήσουμε ως λογικό συμπέρασμα ότι ο Όμηρος, όπως και κάθε συγγραφέας μικρός ή μεγάλος, γνωστός ή άγνωστος, στα πλαίσια της έρευνας που κάνει έχει πάντοτε επαφή με τον τόπο και χρησιμοποιεί πραγματικά τοπικά χαρακτηριστικά για να αποδώσει εντονότερα αληθινά ή λιγότερο αληθινά γεγονότα.
Με αυτό ως προϋπόθεση μπορούμε να συνεχίσουμε την αναφορά μας στα Ομηρικά ζώα. Έλεγα λοιπόν ότι θα περίμενα από κάποιον που είναι, στοιχειωδώς έστω, ερευνητής του Ομήρου και όχι απλός αντιγραφέας παλαιότερων κειμένων, ότι θα ερευνούσε την πιθανότητα να βρεθούν όλα τα αναφερόμενα ζώα στην περιοχή της Τροίας, όποια και αν είναι αυτή. Εδώ θα πρέπει ο αναγνώστης να θυμηθεί ότι τα ζώα, όπως και τα φυτά αλλά και σε μεγάλο βαθμό οι άνθρωποι, δεν αλλάζουν τις συνήθειές τους. Γι' αυτό βλέπουμε άλλωστε ζώα να μεταναστεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά για να γεννήσουν και να επιστρέψουν ενώ οι ίδιες, για εμάς τους υπόλοιπους, συνθήκες μπορεί να υπάρχουν είτε εκεί που βρίσκονται είτε πολύ κοντύτερά τους.
Ο Όμηρος λοιπόν αναφέρεται σε πολλά είδη του ζωικού Βασιλείου και συγκεκριμένα η αναφορά σήμερα γίνεται για τους Γερανούς. Κάνοντας μια εύκολη και γρήγορη έρευνα βρήκα ότι στην περιοχή της υποτιθέμενης Τροίας ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ γερανοί ούτε και στην ευρύτερη περιοχή. καμιά φορά βέβαια σταματάνε στην λίμνη Κερκίνη αλλά φαντάζομαι κανείς δεν θα ισχυριστεί ότι η Κερκίνη συνορεύει με την Τροία. Υπάρχει βέβαια ένα υποείδος το Grus grus lilfordi Sharpe το οποίο συναντάται στην περιοχή του ευξείνου πόντου αλλά και πάλι δεν κατοικεί στην περιοχή της Τροίας ή ευρύτερα. Ο Γερανός περνά από την περιοχή αλλά δεν κατοικεί σε αυτή μια και χρειάζεται διαφορετικά εδάφη για να καλύψει τις ανάγκες του. Αυτό έχει σημασία γιατί αν κατοικούσε θα μπορούσε ένας προσεκτικός παρατηρητής να καταγράψει τους ήχους και τις κινήσεις τους και έτσι να κάνει και τους παραλληλισμούς που όπως θα δούμε κάνει ο Όμηρος.
Θα παραθέσω εδώ τον χάρτη με τις περιοχές που κατοικεί και μεταναστεύει ο Γερανός στην Ευρώπη.
 
   Το κίτρινο χρώμα αντιπροσωπεύει τις θέσεις του καλοκαιριού και το μπλε του χειμώνα ενώ το πράσινο τα δρομολόγια. (Τους χάρτες σε μεγαλύτερο μέγεθος θα τους βρείτε στο wikipedia). Επίσης στο https://www.savingcranes.org/species-field-guide/ μπορείτε να δείτε αναλυτικά για κάθε είδος και θα διαπιστώσετε ότι οι περιοχές στην Τουρκία μάλλον δεν ισχύουν ή πρόκειται για ενδιάμεσο σταθμό.
Ας δούμε τώρα τι λέει ο Όμηρος:
Ιλιάδα 3  2-5
"Τρῶες μὲν κλαγγῇ τ᾽ ἐνοπῇ τ᾽ ἴσαν ὄρνιθες ὣς
ἠΰτε περ κλαγγὴ γεράνων πέλει οὐρανόθι πρό:
αἵ τ᾽ ἐπεὶ οὖν χειμῶνα φύγον καὶ ἀθέσφατον ὄμβρον
5κλαγγῇ ταί γε πέτονται ἐπ᾽ ὠκεανοῖο ῥοάων"
Βλέπουμε λοιπόν ευκρινέστατα ότι στο σημείο που βρίσκονται υπάρχουν γερανοί που μεταναστεύουν κάθε χρόνο λίγο πριν μπει ο χειμώνας. Μένω μόνο σε αυτό που είναι τόσο προφανές. Μάλιστα ο Όμηρος αναφέρεται στον ειδικό ήχο που κάνουν όταν απογειώνονται.
Ας ξαναγυρίσουμε τώρα στον Όμηρο. Είσαι ο Όμηρος και πηγαίνεις στην Τροία για να "πάρεις" την εικόνα του τι συνέβαινε εκεί πριν λίγα ή πολλά χρόνια και δεν βλέπεις πουθενά γερανούς ή κάτι αντίστοιχο πως είναι δυνατόν να το φέρεις στο μυαλό σου και να συγκρίνεις την κίνηση των Τρώων σαν αυτή των Γερανών. Από που άντλησες αυτήν την πληροφορία αλλά και την αφορμή για να το κάνεις; Από το πρόσφατο ταξίδι σου σε Αγγλία ή Γερμανία; Διότι αυτό αν δεν το δεις δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις.
Άρα επειδή μάλλον ο Όμηρος δεν επισκέφτηκε την Βασίλισσα Ελισάβετ πρόσφατα το πιο πιθανό είναι ότι η Τροία δεν βρίσκεται στην σημερινή Μ.Ασία μια και κανένα στοιχείο, ούτε και οι γερανοί, που αναφέρεται από τον Όμηρο δεν ταιριάζει με αυτήν.
Παυσανίας
Υ.Γ. Στην κανονική Τροία όλα αυτά τα στοιχεία ενυπάρχουν.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: