Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Τροία: γεωγραφικά ερωτήματα που φωνάζουν

Αγαπητοί φίλοι
Προσπαθώντας να βρω ένα πρωτότυπο θέμα για να ασχοληθώ άρχισα να διαβάζω εργασίες άλλων σχετικά με τον Όμηρο. Εκεί και ανακάλυψα μια μικρή λεπτομέρεια που όμως δημιουργεί μεγάλα ερωτήματα. Κυρίως για την ικανότητα των "ειδικών" να αντιληφθούν τι ακριβώς διαβάζουν και να κάνουν τις απαραίτητες διαπιστώσεις.
Για να μην σας βασανίζω πολύ με τα εσώψυχα μου αλλά και άχρηστες για σας λεπτομέρειες σας βάζω κατευθείαν στο θέμα. Στην ραψωδία Ω' ο Πρίαμος αποφασίζει να πάρει την πρωτοβουλία και να συναντήσει τον Αχιλλέα με σκοπό να του ζητήσει να πάρει το σώμα του Έκτορα για να το θάψει. Ο γέροντας παίρνει μία άμαξα που την σέρνουν μουλάρια και άλογα που στο ένα βρίσκεται αυτός έφιππος.
Φτάνουμε έτσι στους στίχους 349-351 όπου μαθαίνουμε τα εξής:

"οἳ δ᾽ ἐπεὶ οὖν μέγα σῆμα παρὲξ Ἴλοιο ἔλασσαν,
στῆσαν ἄρ᾽ ἡμιόνους τε καὶ ἵππους ὄφρα πίοιεν
ἐν ποταμῷ"

Για όσους δεν είδαν το σημαντικότατο στοιχείο ας κάτσουν αναπαυτικά και ας ξαναδιαβάσουν το προηγούμενο απόσπασμα. Το είδατε; Όχι; Θα σας πω λοιπόν. Τα μουλάρια σταμάτησαν για να πιουν νερό. Ξέρετε γιατί είναι σημαντικό αυτό; Γιατί ένα μουλάρι, ειδικά όταν δεν είναι παραφορτωμένο διανύει τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα για να χρειαστεί να πιει νερό. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι το σημείο που ήπιε είναι στο πεδίο όπου διεξάγονταν κυρίως οι μάχες. Οι μάχες δηλαδή γίνονταν τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα μακριά από την Τροία.
Μα! μα! μα! Η σημερινή Τροία από το υποτιθέμενο μέρος που σταμάτησαν οι Αχαιοί δεν απέχει ούτε τα μισά! θα έλεγαν οι ειδικοί. Αλλά δεν θα πουν γιατί είπαμε είναι πιο εύκολο να θάβεις την γνώση παρά να την αναδεικνύεις.
Το πράγμα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο αν σκεφτείς ότι το πεδίο αυτό της μάχης βρισκόταν στο μέσο περίπου της απόστασης μεταξύ των Τρώων και των Αχαιών. Απείχαν δηλαδή περί τα 60 χιλιόμετρα. Εντυπωσιακό; Μα τότε οι Αχαιοί αν ήταν εκεί η Τροία θα έπρεπε να είχαν σταματήσει είτε στην περιοχή της Μυσίας στο Παλαιόκαστρο ή κάπου στα παράλια του Ευξείνου πόντου. Όμως ούτε το ένα ούτε το άλλο έγινε όπως μας λέει ο Όμηρος. προφανώς, για να βοηθήσω τους ειδικούς, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η Μικρά Ασία μεγαλώνει και μικραίνει εν είδει ακορντεόν. Τότε μεγάλωνε τώρα μικραίνει. Συμβαίνουν αυτά και στις καλύτερες των οικογενειών στην Ασία δεν θα συνέβαινε και μάλιστα όταν ήταν μικρή; παιδί πράμα το γελάς και το φουσκώνεις και μετά ξεφουσκώνει.
Μέχρι να ξεμπερδέψουν τα ... πόδια τους οι ειδικοί θα σας δώσω ακόμη ένα στοιχείο έτσι ως τροφή για σκέψη. Στον στίχο 215 της ίδιας ραψωδίας, δηλαδή της Ω, έχουμε:

"αλλὰ πρὸ Τρώων καὶ Τρωϊάδων βαθυκόλπων"
Μπορείτε να μου πείτε ποιος είναι ο βαθύς κόλπος που έχουν οι Τρώες και δεν τον δείχνουν στον χάρτη; Τον έχουν κρυφό;
καληνύχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: