Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Το ομηρικό ζήτημα 3 : Ομηρου Ιλιάδα-Νεών κατάλογος

Αγαπητοί φίλοι
Διαβάζω τις τελευταίες ημέρες μια εργασία περί της υποτιθέμενης Τροίας στην Μ.Ασία και μέσα από την προσπάθεια του συγγραφέα να κάνει το άσπρο μαύρο παρατήρησα την λογική του τοποθέτηση περί του ποιος θα μπορούσε να είναι ο χώρος που στάθμευσαν τα πλοία των Αχαιών. Ο εν λόγω συγγραφέας έθιγε το θέμα του χώρου, αποφεύγοντας βέβαια να μπει σε λεπτομέρειες που δεν τον βολεύουν, αλλά παρ' όλα αυτά ήταν μια σωστή αρχική παρατήρηση.
Κάθισα τότε και κατέγραψα σαν αριθμούς τα πλοία των Αχαιών και τα βρήκα στο σύνολό τους 1174( ενώ στην εργασία που διάβαζα τα είχε +12 δηλαδή 1186). Στην συνέχεια προσπάθησα να δω τι διαστάσεις θα έπρεπε να έχει ένα τέτοιο πλοίο.
Αρχικά κοίταξα την προσπάθεια που έγινε από τον Δήμο του Βόλου να κατασκευάσει μία υποτιθέμενη Αργώ.
 Όπως βλέπετε, το πλοίο αυτό με θέση μόνο για κωπηλάτες έχει μήκος 28,5 μ. και πλάτος 4,20 μ. Φανταστείτε λοιπόν το μέγεθος του πλοίου που θα έπρεπε να μεταφέρει 120-150 ανθρώπους (τόσοι αναφέρονται στον Όμηρο), άλογα, άμαξες, οπλισμός, κάποια τρόφιμα, διάφορα σκεύη κλπ. Ίσως λοιπόν να είχε μήκος και πάνω από 40 μ. Θα καταλάμβανε λοιπόν χώρο περίπου 250 τ.μ ή και περισσότερο όταν το σέρνανε στην παραλία.
Επειδή δεν γνωρίζουμε την διάταξη των πλοίων μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν επέλεγαν να βάλουν πλοία σε τρεις σειρές γιατί το τρίτο θα ήταν περίπου 200 μ. μακριά από την θάλασσα. Άρα η πιο λογική χωροθέτηση ήταν ότι κάποια πλοία τα είχαν σηκωμένα σχεδόν στην άκρη της θάλασσας. Δηλαδή 5-10 μέτρα μακριά για να μην τα χτυπάνε τα κύματα και τα υπόλοιπα σε μια δεύτερη γραμμή που στο ακρότατό της σημείο θα απείχε από 60-100 μέτρα από την θάλασσα.
Ας υποθέσουμε ότι επέλεγαν την πιο κοντινή λύση αυτή των 60 μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι τα πλοία τοποθετούνταν όχι τ ένα πίσω από το άλλο αλλά το ένα ενδιάμεσα των δύο σχηματίζοντας κάτι σαν ζικ-ζακ (ένα κοντά ένα μακριά). Δηλαδή σε πλάτος πια θα είχαμε περίπου κάθε 20-25 μ. δύο πλοία.
Στα πλοία όμως αυτά και γύρω από αυτά υπήρχαν και οι στρατιώτες. Βλέπουμε για παράδειγμα ότι ο Αχιλλέας έχει την σκηνή του δίπλα στο πλοίο και από την βοήθεια που προσφέρετε στον Πρίαμο για να ζητήσει το σώμα του Έκτορα και οι στρατιώτες ζούσαν εκεί, γύρω από τα πλοία. Αν λοιπόν ο κάθε στρατιώτης χρειάζεται έναν ζωτικό χώρο περί τα 4 τ.μ. (ύπνος, φαγητό, οπλισμός, χώροι υγιεινής ) έχουμε ένα χώρο γύρω στα 500 τ.μ. Ίσως και περισσότερο. Αυτό λοιπόν σημαίνει περίπου ότι τα δύο πλοία και οι στρατιώτες τους χρειάζονται ένα χώρο διαστάσεων 60(μήκος)Χ75(πλάτος). Γνωρίζουμε ότι οι στρατιώτες δε κοιμούνταν μακριά από τα πλοία μια και στην άκρη τους έφτιαξαν μια τάφρο και ένα ξύλινο τείχος.
Με βάση τα παραπάνω, αν το έδαφος είναι επίπεδο, τα πλοία χρειάζονταν τουλάχιστον ένα μέτωπο 44000 μ. (1176:2=587Χ75= 44025). Δηλαδή στην ακτή που παρατάχθηκαν τα πλοία έπιασαν ένα μέτωπο 44 χιλιομέτρων τουλάχιστον. Τα νούμερα όπως βλέπετε μπορείτε να τα ελέγξετε.
Ας μας πούνε λοιπόν σε ποιο ακριβώς σημείο του σημερινού Ελλησπόντου υπήρχε αυτό το τεράστιο σε μήκος μέτωπο που επέτρεπε τους Αχαιούς να τοποθετήσουν τον στόλο τους.
Έτσι ελέγχεται και λύνεται το λεγόμενο ομηρικό ζήτημα και όχι με υποθέσεις και αστήριχτες θεωρίες.
Φιλικά παυσανίας     

Δεν υπάρχουν σχόλια: