Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Ομηρική γεωγραφία: Η γεωγραφία των τυφλών (ειδικών) ή που (δεν) είναι η Τροία.

Αγαπητοί φίλοι
Είναι σύνηθες για όλους μας να πέφτουμε θύματα μιας γενικότερης εντύπωσης που αναπτύσσεται, αβασάνιστα πολλές φορές, και που μεταβάλλεται στην γνωστή "γνώση" του "όλοι ξέρουμε ότι..". Δυστυχώς όμως αυτή η κοινή πεποίθηση τις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ψέμα ή καλύτερα μια αβλεψία κάποιων που μεταδόθηκε ως βεβαιότητα από τους επόμενους μια και δεν μπορούσαν να αμφισβητήσουν τον "μεγάλο δάσκαλο". Φανταστείτε λοιπόν ένα φοιτητή ή έναν νέο επιστήμονα να αμφισβητεί τον Αϊνστάιν ή τον Δαρβίνο που θα βρεθεί. Στην ελληνική φιλολογική πραγματικότητα φανταστείτε κάποιον να προσπαθεί να διαψεύσει τον Κακριδή για παράδειγμα τι έχει να ακούσει. Έτσι τα λάθη μετατρέπονται σε στέρεες γνώσεις και βέβαια τα τελικά συμπεράσματα των μελλοντικών γενεών είναι πάντα λάθος. Εκείνο το ρητό που λέει ότι η επιστήμη προχωρά μέσα από την έρευνα και την διάψευση των προηγούμενων θεωριών είναι μόνο για τα βιβλία. Στην πραγματικότητα η επιστήμη προχωρά στον δρόμο που χάραξε ένας κάποιος ισχυρός παράγοντάς της και βέβαια όχι πάντα ο καλύτερος.
Ας γυρίσουμε όμως στο κυρίως θέμα μας που δεν είναι άλλο από την ομηρική γεωγραφία των τυφλών. Ο χαρακτηρισμός αυτός τους ταιριάζει απόλυτα μια και στην προσπάθειά τους να στηρίξουν τις προηγούμενες λανθασμένες θεωρίες έκλεισαν τα μάτια ακόμη και στα πιο απλά γεγονότα. Για να λύσω το μυστήριο να πω ότι αναφέρομαι στην υποτιθέμενη θέση της Τροίας.
Βιάστηκαν όλοι να αποδεχτούν ασθμαίνοντας τις ανοησίες του τυχοδιώκτη Σλήμαν μια και η δουλοπρέπεια είναι κυρίαρχο στοιχείο σε ορισμένους κύκλους αλλά...Θα ήταν αστείο όταν ο απερίγραπτος αυτός κύριος ανακοίνωσε ότι βρήκε την Τροία να μπούμε στην διαδικασία να αμφισβητήσουμε την τοποθεσία. Ακόμη και σήμερα δεκάδες εκατομμύρια ξοδεύονται για να αποδειχτούν τα αναπόδεικτα.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πέρα από τις δεκάδες μικρές και μεγάλες γεωγραφικές λεπτομέρειες που απαξιούν να λάβουν υπ' όψιν τους υπάρχουν και κραυγαλέες. Μία τέτοια ή μάλλον δύο διαπίστωσα και εγώ πριν λίγες ημέρες και αποφάσισα να τις μοιραστώ μαζί σας. Οδηγός εδώ ο Ορφέας μια και ενώ ο Όμηρος αναφέρει τα ίδια ακριβώς γεωγραφικά στοιχεία δεν μπαίνει σε τέτοιες λεπτομέρειες ώστε να μπορέσει κάποιος με σιγουριά να υποστηρίξει μια οποιαδήποτε θέση.
Ο Ορφέας λοιπόν μας λέει με σιγουριά ότι ο Ελλήσποντος είναι ένας μεγάλος κόλπος και όχι βέβαια κάποιο στενό πέρασμα γι' αυτό και τον χαρακτηρίζει πάντοτε ως "ΠΛΑΤΥΝ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΝ".

 Αυτά βέβαια όπως είπα δεν πτόησαν κανένα για να ισχυρισθούν τις γνωστές ανοησίες. Όμως ο Ορφέας δεν σταματά εδώ. Στον στίχο 512 λέει:
"ΑΛΛ ΟΤΕ Γ ΩΚΕΑΝΟΙΟ ΡΟΟΝ ΒΑΠΤΙΖΕΤΟ ΤΙΤΑΝ"
Είναι στην στιγμή όπου οι Αργοναύτες έχουν περάσει μπροστά από την Τροία και σταματούν για να πάρουν προμήθειες όπου και συναντούν τον Κύζικο. Αυτό γίνεται εντός του Ελλησπόντου και όχι σε κάποιο μυθικό μέρος. Στο σημείο λοιπόν αυτό οι Αργοναύτες βλέπουν έναν μεγάλο κόλπο που προεκτείνεται προς τα δυτικά σε τέτοιο σημείο μάλιστα που ο ήλιος δύει μέσα στην θάλασσα. Όπως βλέπετε όμως απέναντι είναι η χερσόνησο της Καλλίπολης και βέβαια με τα υψώματα που έχει, που φτάνουν τουλάχιστον τα διακόσια μέτρα, αποκλείουν την πιθανότητα να βλέπεις τον ήλιο να δύει στη θάλασσα.
Αν κάποιος έχει άλλη άποψη είμαι εδώ να την συζητήσουμε.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: