Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Ομηρική Γεωγραφία:3ο Ο χρόνος των ομηρικών κειμένων

Αγαπητοί φίλοι
Σήμερα ξανατίθεται το θέμα του χρόνου. Πιο σίγουρος πια για το ποιες αποδείξεις πρέπει να παρατεθούν ώστε να γίνω κατανοητός μια και αυτό είναι το ζητούμενο. Φυσικά πρέπει και όλοι εσείς να κάνετε την δική σας προσπάθεια μια και είναι ένα δύσκολο γενικότερα θέμα και περιέχει και όρους που ίσως να μην είναι όλοι εξοικειωμένοι με αυτούς. Το σύνολο των αποδείξεων είναι πολύ μεγαλύτερο και εδώ παρατίθενται μόνο μερικές.
ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Στο σύνολο των άρθρων μου έχω αναφερθεί επανειλημμένα  στις ενδείξεις  που υπάρχουν και είναι γνωστές σε όλους μας όπως ότι δεν είχε χτιστεί "ο φάρος της Αλεξάνδρειας" όταν ο Μενέλαος φτάνει στο νησί Φάρος, ότι δεν υπάρχει γνώση των γεγονότων σε κανέναν γειτονικό λαό, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, έστω και αν οι Αιγύπτιοι ισχυρίζονταν στον Σόλωνα ότι έχουν αρχεία από το 9500πχ τουλάχιστον. Οι ενδείξεις αυτές έπρεπε να κινητοποιήσουν τους διάφορους ερευνητές αλλά φευ τίποτα δεν τάραζε τον ύπνο τους. Γι' αυτό τους αφιέρωσα το προηγούμενο σημείωμα.
Εκτός όμως από ενδείξεις υπάρχουν και αποδείξεις για όλα αυτά μια και ο φίλτατος Ορφέας είχε φροντίσει να μας αφήσει πολλές μοναδικές αστρονομικές πληροφορίες που μόνο ένας, ο γνωστός Κων/νος Χασάπης, είχε μερικώς δυστυχώς χρησιμοποιήσει και βέβαια γι' αυτό θάφτηκε με επιμέλεια. Όμως και ο ίδιος ο Όμηρος άφησε λίγες, μάλλον χωρίς αυτό να είναι αυτοσκοπός του. Μας δήλωσε λοιπόν ευθαρσώς ότι η Μ.Άρκτος της εποχής του ήταν κοντά στον τότε Βόρειο πόλο έτσι ώστε να είναι αειφανής. Ένα γεγονός που επισυμβαίνει κάθε φορά που ο Βόρειος άξονας της Γης βρίσκεται στην περιοχή που αυτός βρέθηκε από το 2000 πχ έως το 1000 πχ περίπου.
Αν αυτό ήταν το μοναδικό στοιχείο τότε πράγματι ο Τρωικός πόλεμος θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε ενδιάμεση εποχή αλλά λέγοντας αυτό θα έπρεπε να καταργήσουμε τις ισχυρές ενδείξεις που αναφέρθηκαν πιο πάνω και βέβαια τον Ορφέα. Για δε τον δεύτερο ενώ ήξεραν ότι ο Πεισίστρατος είχε τότε μαζί με τα ομηρικά έργα καταγράψει και τα ορφικά έργα έμειναν στο ότι το μοναδικό χειρόγραφο που σώθηκε ήταν, όπως είπαν του 2ου μ.χ αιώνα αλλά αυτό γιατί να αποτελεί έκπληξη όταν γνωρίζουμε ότι χιλιάδες έργα καταστράφηκαν από την "αγάπη" των χριστιανών;
Για δε το πρώτο ο Φάρος "θάφτηκε'. Τα 9500 χρόνια που ανέφερε ο Σόλωνας δεν ήταν μετάφραση από κάποιο Αιγυπτιακό κείμενο. Ο Σόλωνας προφανώς για να συνομιλεί μαζί τους με άνεση γνώριζε και το πως μετράνε τον χρόνο και δεν του έλεγαν μήνες και καταλάβαινε χρόνια. Αυτά για τους διάφορους...
ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
Από τις πολλές αστρονομικές παρατηρήσεις του, που υπάρχουν μέσα στους ύμνους θα σας αναφέρω μόνο δύο. Τις υπόλοιπες μπορείτε να τις βρείτε είτε μόνοι σας είτε στην εργασία του Κων/νου Χασάπη που υπάρχει ολόκληρη μέσα στο βιβλίο του Ιωάννη Πασσά "Τα Ορφικά".
Στον ύμνο της ΡΕΑΣ(14) στον στίχο 2 "Η ΛΙΣ ΤΑΥΡΟΦΟΡΟΣ ΙΕΡΟΤΡΟΧΟΝ ΑΡΜΑ ΤΙΤΑΙΝΕΙ" και στους στίχους 21,22 στον ύμνο του Απόλλωνα(34) "ΜΙΞΑΣ ΧΕΙΜΩΝΟΣ ΘΕΡΕΟΣ Τ ΙΣΟΝ ΑΜΦΟΤΕΡΟΙΣΙΝ
ΤΑΙΣ ΥΠΑΤΑΙΣ ΧΕΙΜΩΝΑ ΘΕΡΟΣ ΝΕΑΤΑΙΣ ΔΙΑΚΡΙΝΑΣ"
  Προσέξτε λοιπόν τις λεπτομέρειες:
1) Οι εποχές είναι δύο μια και οι τελευταίες ημέρες του χειμώνα ενώνονται με τις πρώτες του Θέρους γι' αυτό και χρειάζεται να ξεχωρίζουν μεταξύ τους.
2) Οι δύο αυτές εποχές είναι ίσες μεταξύ τους.
3) Οι δύο αυτές εποχές διακρίνονται, ξεχωρίζουν γιατί στο σημείο τομής τους υπάρχει η εαρινή ισημερία. Τι πιο χαρακτηριστικό καθώς είναι το μόνο εύκολα μετρήσιμο αστρονομικό μέγεθος.
4) Ο Ουράνιος τροχός, που σχηματίζεται από τους άξονες Θερινή Τροπή-Χειμερινή Τροπή και Εαρινή Ισημερία-Φθινοπωρινή ισημερία καταλαμβάνεται, στις άκρες των αξόνων, από τους Αστερισμούς του Λέοντος, στο σημείο της Θερινής Τροπής και του Ταύρου σε αυτό της Εαρινής ισημερίας.


  Αυτό το σχήμα είναι αρκετά επεξηγηματικό. Είναι όπως ακριβώς τα λέει ο Ορφέας. Το Θέρος (Καλοκαίρι και Άνοιξη) και ο Χειμώνας(Φθινόπωρο και Χειμώνας) είναι ίσα μεταξύ τους μια και ο τρίτος άξονας Περιηλίου -Αφήλιου ταυτίζεται με τον άξονα των Ισημεριών. Ταυτόχρονα Ο ΛΕΩΝ και ο ΤΑΥΡΟΣ και το ΙΕΡΟΤΡΟΧΟ (οι δύο κάθετοι άξονες)  ΑΡΜΑ (Περιήλιου-Αφήλιου) ΤΙΤΑΙΝΕΙ(Ίσως κινεί μια και ο άξονας Π-Α είναι κινούμενος κυκλικά).
Αυτά τα αστρονομικά στοιχεία συνέβησαν χρονικά ως εξής:
α)Εαρινή ισημερία στον Ταύρο. Συνέβη τελευταία από το 3629 πχ ως το 1841πχ. Την προηγούμενη φορά ήταν πριν από 23000 χρόνια αλλά στο Βόρειο ημισφαίριο, όπως πρέπει πάντα να θυμόμαστε, γιατί στο Νότιο συνέβη πριν από 11500 χρόνια μια και όλα είναι ακριβώς απέναντι(γι' αυτό όταν εμείς έχουμε εαρινή ισημερία αυτοί έχουν φθινοπωρινή ισημερία). Αυτό σημαίνει μια ημερομηνία από το 13300 πχ έως το 15100 πχ.
β) ισομέρια εποχών. Αυτό συνέβη το3983 πχ και το 14451 πχ. Η δεύτερη ημερομηνία ανήκει στο ζητούμενο διάστημα που είναι η εαρινή στον Ταύρο αλλά στον Ν.Πόλο.
Την εποχή όμως αυτή η Μ.Άρκτος δεν είναι αειφανής μια και ο Β.Πόλος είναι περίπου απέναντί της.
Αυτά τα δύο τελευταία στοιχεία ήρθε όμως να συνταιριάξει και να δέσει ένα απίστευτο γεγονός. Είχαμε για λόγους που δεν γνωρίζω την ανατροπή των φυσικών πόλων κάποια στιγμή στην ενδιάμεση εποχή. Έτσι ενώ περιμέναμε η Εαρινή ισημερία να είναι στο Β.ημισφαίριο στον Σκορπιό αυτή έγινε στον Ταύρο και φυσικά ο Βόρειος πόλος βρέθηκε από τον αστερισμό του Κύκνου ανάμεσα στον Δράκοντα και την Μ.Άρκτο.
Συμπερασματικά λοιπόν ο Ορφέας ζει γύρω στο 14451 πχ και ο Όμηρος αρκετά μετά αλλά πουθενά δεν αναφέρεται το πότε αν και η απόσταση δεν μπορεί να είναι πάνω από 1000 χρόνια διαφορά με μικρότερη ίσως τα 200 χρόνια.

























         

Δεν υπάρχουν σχόλια: