Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Οι ΝΥΜΦΑΙΣ στα Ορφικά κείμενα(και όχι μόνο).Παγκόσμια πρώτη.

Αγαπητοί φίλοι
Λυπάμαι που αρθρογραφώ τόσο αραιά πια αλλά ο χρόνος για τον εαυτό μου και κατ' επέκταση για το Blog είναι λίγος. Ελπίζω η σημερινή ανατροπή να σας αποζημιώσει έστω και λίγο.
Είναι καιρός τώρα που η "λέξη" ΝΥΜΦΑΙΣ έχω καταλάβει ότι δεν αφορά, όπως και τίποτε άλλο άλλωστε, μια μυθική προσωπικότητα αλλά κάτι υπαρκτό και τόσο απλό που δύσκολα περνάει από το μυαλό μας. Ο μύθος γύρω από "αυτές" ήταν τόσο "καλοστημένος" που δύσκολα βλέπεις την πραγματικότητα. Αν δεν ήταν αυτή η περίεργη εσωτερική εμμονή που την δεδομένη στιγμή με σπρώχνει να εστιάσω εκεί ίσως να μην το είχα προσέξει.
Τα ίδια κείμενα, ορφικά ή ομηρικά, τα έχω διαβάσει ξανά και ξανά αλλά δεν το είχα προσέξει, όπως είπα. Κάποια στιγμή λοιπόν έπεσα στο παρακάτω κομμάτι:Αργοναυτικά Ορφέα στίχος 791
ΦΑΣΙ ΔΙΝΗΕΝΤΑ ΣΥΝ ΕΝΔΑΠΙΗΣ ΜΙΓΑ ΝΥΜΦΑΙΣ
Η πρώτη σκέψη ήταν ότι η Μήδεια που αναφέρεται πιο κάτω αναμείχθηκε με κάποιες τοπικές κοπέλες. Έτσι μου φάνηκε και επειδή δεν είχε καμία σχέση με την γεωγραφία, που ήταν το ζητούμενό μου, το δέχτηκα χωρίς να το πολυεξετάσω.
Κάποια στιγμή όμως η πρόχειρη αυτή εξήγηση έμοιαζε να με προκαλεί και τότε αποφάσισα να το εξετάσω. Το διάβασα ξανά και ξανά αλλά έμοιαζε μάταιος κόπος. Δείτε ολόκληρο το κομμάτι για να προσπαθήσετε και μόνοι σας.
ΤΑΥΤΑ Δ ΕΣΑΘΡΗΣΑΣ ΔΟΛΙΟΥ ΕΞΕΣΣΥΤΟ ΥΠΝΟΥ
ΑΠΡΟΦΑΝΗ ΣΤΥΓΕΡΟΝ ΔΕ ΠΕΡΙ ΦΡΕΝΑΣ ΕΙΛΚΕΤΟ ΔΕΙΜΑ
ΑΛΤΟ Δ ΑΡ ΕΞ ΕΥΝΗΣ ΔΜΩΣΙ ΔΕ ΟΙ ΩΚ ΕΠΕΤΕΛΛΕΝ
ΙΠΠΟΥΣ ΕΝΤΥΝΕΙΝ ΥΠΟ ΔΕ ΖΕΥΞΑΣΘΑΙ ΑΠΗΝΗΝ
ΟΦΡΑ ΚΕ ΜΕΙΛΙΞΑΤΟ ΚΙΩΝ ΕΠΙ ΡΕΙΘΡΟΝ ΕΡΑΝΝΟΝ
ΦΑΣΙ ΔΙΝΗΕΝΤΑ ΣΥΝ ΕΝΔΑΠΙΗΣ ΜΙΓΑ ΝΥΜΦΑΙΣ
ΨΥΧΑΣ Θ ΗΡΩΩΝ ΟΣΣΑΙ Τ ΕΠΙ ΡΕΙΘΡΟΝ ΑΜΕΙΒΟΝ.
Ενώ λοιπόν περιμένεις ότι το ΝΥΜΦΑΙΣ αναφέρεται σε κοπέλες καταλαβαίνεις ότι η πρώτη πρόταση είναι σχεδόν αυτόνομη και αυτό είναι. Το ΝΥΜΦΑΙΣ αναφέρεται στον ΦΑΣΙ που είναι ποταμός. Ο ποταμός ΜΙΓΑ με τις ΝΥΜΦΑΙΣ που είναι ΕΝΔΑΠΙΗΣ. Ο ποταμός δηλαδή ενώνεται με ΝΥΜΦΑΙΣ που έρχονται από το έδαφος δηλαδή ενώνεται με υπόγειες πηγές. Οι ΝΥΜΦΑΙΣ φίλοι μου δεν ήταν τίποτε περισσότερο από τις υπόγειες αρτηρίες που δημιουργούσε το νερό για να βγει. Αυτές οι φυσικές σωληνώσεις είναι οι ΝΥΜΦΑΙΣ.
Αυτός ήταν και ο λόγος που κάθε ρυάκι κάθε λίμνη κάθε ποτάμι είχε μια τουλάχιστον Νύμφη.
Καλή ανάγνωση
Υ.Γ Το ΨΥΧΑΣ δεν έχει σχέση με ψυχή και άλλες σύγχρονες αναζητήσεις άλλωστε αναφέρεται στους Αργοναύτες που πλησιάζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: