Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Καλή χρονιά .....και με ανάρτηση

Αγαπητοί φίλοι
Χρόνια πολλά και καλά.  
Δεν χρειάζεται να σας πω ότι και εγώ όπως και χιλιάδες άλλοι συμπολίτες μας όντας θύμα αυτής της γενικότερης άσχημης κατάστασης έβαλα το blog σε δεύτερη μοίρα.
Έχασα όμως αυτήν την επαφή που είχαμε και θα προσπαθήσω να την επαναποκαταστήσω.
Μια πρώτη προσπάθεια θα είναι φυσικά μια νέα ανάρτηση. Για να είμαι ακριβής το τρίτο μέρος μια ανάρτησης. Αφορμή στάθηκε κάποιος από τους ανεγκέφαλους "φίλους" μου που θέλησε για να μπορεί να συνεχίσει να με βρίζει με την ησυχία του να κάνει ένα προφίλ με το όνομα ΗΡΩ.
Το άτομο λοιπόν αυτό στο άρθρο μου για τις Σειρήνες(ΕΔΩ) σχολίασε:
ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΣΤΗ ΜΑΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ 
Είναι προφανές ότι βρίσκεται σε σύγχιση γιατί αν κάποιος έχει στοιχεία ότι παραπληροφορώ μπορεί να γράψει το που και πως.Βέβαια αν και αυτό αφορά ανθρώπους με στοιχειώδη σκέψη εντούτοις απ' ότι φαίνεται το ποσοστό αυτών που δεν την διαθέτουν είναι σημαντικό και έτσι θα προσπαθήσω να γίνω λίγο πιο απλός και ελπίζω πιο κατανοητός για όλους.
Φανταστείτε λοιπόν ότι ταξιδεύετε στους ωκεανούς και μάλιστα έχετε την ικανότητα να εκμεταλεύεστε  τα θαλάσσια ρεύματα τόσο αποτελεσματικά που κυριολεκτικά ταξιδεύτετε επάνω τους. Με βάση αυτό λοιπόν το "σενάριο" η αναγνώριση της ακριβούς θέσεως των ρευμάτων είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για κάθε ναυτιλόμενο και φυσικά αν δεν έχεις GPS τα άστρα δεν είναι καθόλου βοηθητικά στο να αναγνωρίσεις έναν θαλάσσιο τόπο και άρα χρειάζεσαι κάτι παραπάνω. Επαναλαμβάνω ότι ακόμη και αν έχεις χάρτη αυτός δεν βοηθά πολύ μια και χρειάζεσαι πολλά ακόμη όργανα για να καθορίσεις επακριβώς το σημείο στο οποίο θα πρέπει να βρεθείς.
Θεωρώντας ότι ο Ορφέας δεν είχε GPS μια και δεν μας αναφέρει κάτι αντίστοιχο, έρχομαι να υποθέσω βάσιμα ότι οι ναυτικοί της εποχής εκείνης χρησιμοποιούσαν όταν μπορούσαν κάποια σημεία αναφοράς. Αυτά βέβαια σε μια θάλασσα δεν μπορούσαν να είναι τίποτε άλλο πέρα από χαρακτηριστικά νησιά ή συμπλέγματα τους που βέβαια είχαν χαρακτηριστικά σχήματα για να αναγνωρίζονται εύκολα.
Εδώ, ως παρένθεση, μπορείτε να αναρωτηθείτε το τι θα γινόταν αν ευρισκόμενοι πάνω σ' ένα τέτοιο ταχύτατο ποτάμι, έστω και θαλάσσιο, έβλεπες μπροστά σου να "έρχεται" ένα τέτοιο νησί ; Μήπως συνάδει με την εικόνα της ΣΚΥΛΛΑΣ και της ΧΑΡΥΒΔΗΣ;
Συνεχίζω λοιπόν για τα νησιά-σημάδια της ύπαρξης των ρευμάτων.
Υποθέσαμε λοιπόν ότι ταξιδεύουμε πάνω στα ρεύματα.Για όσους αναρωτιούνται αν αυτό ήταν δυνατό σας παραπέμπω στις δεκάδες αναφορές στον Όμηρο περί ΚΟΙΛΩΝ πλοίων, ένα σχήμα που βοηθά το ταξίδι επάνω στα ρεύματα. Άλλωστε τα ίδια πλοία έμπαιναν και στα ποτάμια και άρα το βύθισμά τους ήταν μικρό όπως θα συνέβαινε και με ένα κοίλο πλοίο.
Ξέρουμε λοιπόν ότι πρέπει να βρούμε το αντίστοιχο νησί-στόχος για να πιάσουμε το ρεύμα αλλά σε ένα ωκεανό αυτό δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα όταν το νησί-στόχος δεν είναι ορατό ή πολύ κοντά σε παρακείμενη ακτή. Ο κίνδυνος λοιπόν να το χάσουμε και να περιπλανιόμαστε για πολύ είναι μεγάλος, ειδικά δε όταν βρισκόμαστε κοντά σε σημείο που συγκλίνουν δύο ρεύματα. Αν μάλιστα αυτά είναι και αντίθετα τότε το πρόβλημα μεγαλώνει και ένα λάθος ίσως να είναι και μοιραίο.(Όσους αυτή η περιγραφή θύμισε λίγο Οδύσσεια βρίσκονται σε καλό δρόμο)
Άρα λοιπόν η γνώση ενός χαρακτηριστικού νησιού ήταν μια πολύ καλή αλλά όχι η μοναδική απαραίτητη πληροφορία. Την εικόνα θα την βελτίωνε ένας φάρος αλλά αν αυτό δεν ήταν δυνατόν τότε θα βοηθούσε πολύ αν αυτό το νησί "μιλούσε". Επειδή βέβαια όσο ξέρω τουλάχιστον αυτό είναι λίγο δύσκολο τον ρόλο αυτό αναλάμβανε το ηφαίστειο της περιοχής που με τον συνεχόμενο ήχο του "έθελγε" τους ναυτικούς έτσι ώστε να καταφέρουν να βρούν τον δρόμο τους.
Αυτή είναι και η συνολική εικόνα των Σειρήνων και του τραγουδιού τους. Δυό βράχοι (ΣΕΙΡΗΝΟΙΙΝ) μπροστά στο στόμιο ενός ενεργού θαλάσσιου ηφαιστείου με το χαρακτηριστικό καφεκόκκινο λόγω εδάφους χρώμα τους που τους έκανε να φαίνονται σαν ξεροκαμένες (ΣΕΙΡΗΝΕΣ αυτό σημαίνει) ήταν το χαρακτηριστικό σημείο της περιοχής αυτής, εισόδου στο θαλάσσιο ρεύμα.  Έτσι οι θρυλικές ΣΕΙΡΗΝΕΣ έμειναν στην ανάμνηση όλων και έγιναν μέρος των θρύλων.
Ελπίζω ότι όλοι μπόρεσαν να καταλάβουν τι λέω και ότι φυσικά δεν προσπαθώ να παραπληροφορήσω αλλά να πληροφορήσω.
Καλή χρονιά και πάλι
Παυσανίας

3 σχόλια:

Αθηναίος είπε...

Παυσανία Καλή Χρονιά με υγεία!

Όπως έχω ξαναπεί δεν συμφωνώ με πολλά από όσα γράφεις (μπορεί και με τα περισσότερα) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσω να ενδιαφέρομαι για τις αναρτήσεις σου, γιατί ακόμα και "η παγκόσμια πρώτη στη μαλακία" κάνει το μυαλό να δουλέψει για να αποδείξει ότι πράγματι είναι "παγκόσμια πρώτη στη μαλακία" μια ανάρτηση!

Το να στολίζει όμως κάποιος με τέτοιους χαρακτηρισμούς τις σκέψεις και τους συλλογισμούς κάποιου άλλου χωρίς να αποδεικνύει το λάθος του συλλογισμού μόνο η κακοήθεια μπορεί να τον χαρακτηρίζει!

Με την ίδια λογική τί πρέπει να πει κάποιος για τις δεκάδες "Ατλαντίδες" που έχουν ανακαλύψει διάφοροι ερευνητές μέχρι σήμερα; Όλοι "μαλάκες";;;

Το έχω ξαναπεί: Διάβασες τις αναρτήσεις κάποιου ιστότοπου και είδες ότι είναι μαλακίες και παραπληροφορούν; Σβήνεις τον ιστότοπο από τα αρχεία σου και δεν ασχολείσαι ξανά με αυτόν! Η συνέχιση της παρακολούθησης αυτού του ιστότοπου δεν συνάδει με σώφρονα άτομα!

Και πάλι καλή χρονιά σε όλους!

ria είπε...

καλή χρονιά, παυσανία!
να χαίρεσαι τα παιδιά σου και τη γυναίκα σου!

μη σκας, είτε συμφωνούν κάποιοι είτε όχι, εσύ συνέχισε να γράφεις, ο αθηναίος το έθεσε πολύ σωστά. ότι και να γράφεις, μας κάνει και σκεφτόμαστε...

καλη χρονιά και πάλι!

Ο νοών...νοείτω είπε...

Καλή χρονιά, με αντοχή και επιμονή.