Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Ομηρική γραμματική.Υπάρχει κάτι τέτοιο; Νο3

Αγαπητοί φίλοι
Συνεχίζω να σας βομβαρδίζω με σκέψεις και αποδείξεις για την γραμματική που παρουσιάζουν ως ομηρική και που έχτισε την γλώσσα που έχουμε σήμερα.
Φανταστείτε ότι με πρότυπο τα κείμενα αυτά και την μυθοπλασία-γραμματική αλλά και φυσικά την προφορική παράδοση κρατήσαμε ή δημιουργήσαμε εξ αρχής μια γλώσσα η οποία στέκεται αξιοπρεπέστερα από πολλές άλλες, ίσως και όλες. Θέλω να πω ότι έχει έστω και έτσι ως κακέκτυπο μια πλαστικότητα μεγάλη πράγμα που την έκανε να αναδειχθεί ως γλώσσα πρότυπο στην ονοματοδοσία νέων εννοιών.
Πολλοί θα διαφωνήσετε μαζί μου γι την άποψη που έχω για την γλώσσα μας από την κλασσική εποχή ως σήμερα αλλά πείτε μου πως μπορεί κάποιος να θεωρήσει μια γλώσσα ως τέλεια όταν της λύπουν τα βασικά δομικά υλικά. Ποιος για παράδειγμα μπορεί να μας πει γιατί το ΠΟΛΥΣ γράφεται με ένα Λ και το ΠΟΛΛΟΙ με δύο Λ; Γιατί το ΑΥΤΙ γράφεται με ΑΥ και όχι με ΑΦ; Θα μπορούσα βέβαια να πάω και βαθύτερα και να ρωτήσω γιατί το ΑΥΤΙ ονομάστηκε έτσι; Είναι μια τυχαία επιλογή; Το σημαίνον, δηλαδή η λέξη, με το σημαινόμενο, δηλαδή αυτό στο οποίο αναφέρεται η λέξη είναι άσχετα μεταξύ τους και η σχέση τους τυχαία; Κάποτε μάλιστα άκουγα μια συζήτηση στην ΕΤ3 σχετική όπου οι κ.κ καθηγητές του ΑΠΘ διατράνοναν την πεποίθησή τους ότι είναι τυχαία η επιλογή των λέξεων ως προς το σημαινόμενο και θα μπορούσαε να ονομάσουμε ΑΥΤΙ και την ΠΟΡΤΑ για παράδειγμα.Δεν το είπαν αλλά αυτό εννοούσαν όταν έλεγαν ότι είναι τυχαία. Ο Αριστοτέλης από την άλλη γράφει στα συγγράμματά του ότι έχουν άμεση σχέση χωρίς όμως να μας δίνει άλλα στοιχεία που να αποδεικνύουν τα λεγόμενά του. Βέβαια ο Αριστοτέλης έγραψε πράγματα που σχεδόν όλοι εμείς οι υπόλοιποι δεν καταλαβαίνουμε οπότε δεν περιμέναμε να είναι τελείως αποκαλυπτικός. Έστω όμως και ως σημείο αναφοράς θα έπρεπε να υπάρχει στους κ.κ καθηγητές και ειδικούς επί των γλωσσικών θεμάτων.
Αν λοιπόν ο Αριστοτέλης ήξερε κάτι παραπάνω, άλλωστε η λέξη ΑΤΟΜΟ περιγράφει την διάταξη ενός μορίου Υδρογόνου (ένα πρωτόνιο, ένα ηλεκτρόνιο) από μόνη της κάτι δείχνει, και θεωρήσουμε ότι το σημαίνον και το σημαινόμενο έχουν μεταξύ τους μια ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ τότε η γραμματική δεν έχει καμία σχέση με την γραφή. Εξηγώ:
Ας υποθέσουμε ότι όλα αυτά είναι σωστά και άρα είτε εμφανίσω την λέξη για παράδειγμα ΧΑΛΚΟΣ είτε βάλω ένα κομμάτι ΧΑΛΚΟ(το μέταλλο) είναι ένα και το αυτό τότε που μπορεί να εμπλέκεται η γραμματική; Στο χρώμα του, την μορφή του, την σύστασή του; Βλέπετε ότι αν δεχτούμε αυτήν την σχέση η ύπαρξη γραμματικής όσον αφορά την λέξη είναι αδιανόητη. Τι θα εκφράσουν οι πτώσεις; Απολύτως τίποτα. Άλλωστε αν θα δείτε την Αγγλική για παράδειγμα τα κατάφερε πολύ καλά τόσα χρόνια χωρίς πτώσεις.
Αν πάμε τώρα στα άρθρα θα δούμε ότι, αν και εγώ έμαθα να γράφω με αυτόν τον τρόπο και έχω ακόμη τις εσωτερικές μου αντιστάσεις στην πραγματικότητα δεν χρειάζονται. Έχει φύλο Ο χαλκός ή Η καρέκλα. Έχει κάποιο νόημα αυτό πραγματικά; Αν δηλαδή έγραφα μόνο ΧΑΛΚΟΣ,ΚΑΡΕΚΛΑ,ΑΥΤΙ τι πραγματικά θα άλλαζε;Ποια θα ήταν η χρησιμότητα του άρθρου; ΚΑΜΙΑ.
Μην σας τρομάζει η πρώτη εικόνα που είναι άγνωστη και σας φαίνεται άσχημη. Ψάξτε να βρείτε την λογική χρήση ενός άρθρου πέρα από το εμείς έτσι το μάθαμε.
Σίγουρα θα υπάρχουν ενστάσεις για τους ανθρώπους,δηλαδή τα ονόματά τους και τα ζώα. Αρχικά να πω ότι θεωρώ ότι κακώς υπάρχει ο διαχωρισμός του φύλου κατά την ομιλία μια και αυτό οδηγεί από μόνο του στην υποτίμιση κάποιου και την υπερτίμιση κάποιου άλλου. Όλοι είμαστε άνθρωποι και άρα αν το δούμε έτσι θα αποδεχτούμε και την απόλυτη ισότητα.Το ίδιο ισχύει και για τα ζώα. Θα δείτε λοιπόν στα κείμενα τα ζώα να αναφέρονται ως ενιαία και όχι σαν θυληκό ή αρσενικό εκτός αν έπρεπε να τονιστεί η ιδιαιτερότητα της φύσης τους για κάποιο λόγο και τότε χρησιμοποιούσαν έναν προσδιορισμό του φύλου. Ποιος ξέρει για παράδειγμα αν το σκυλί του Οδυσσέα ήταν αρσενικό ή θυληκό; και τι αλήθεια θα εξυπηρετούσε την πρόταση αν το γνωρίζαμε ή την ίδια την ιστορία; Η προσμονή του θα ήταν λιγώτερο σημαντική; Προφανώς όχι αλλά φαίνεται ότι οι κοινωνικές δομές της εποχής που διαμορφώθηκε η γραμματική έπαιξαν και εδώ τον ρόλο τους. Όσοι θα διαμαρτυρηθείτε ότι ονομάζεται ΑΡΓΟΣ και άρα είναι αρσενικό λόγω του Σ στο τέλος έχετε δίκιο αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζετε μαζί μου την άποψη ότι τα άρθρα είναι τελικά άχρηστα μια και στα ομηρικά κείμενα δεν υπάρχουν άρθρα.
Ήδη λοιπόν ένα μέρος της γραμματικής βγήκε από μη αναγκαίο ως άχρηστο.
Δεν συνεχίζω την ανάλυση των "ρημάτων" μια και δεν γνωρίζω το 100% ώστε να καλύψω κάθε περίπτωση. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι ο χρόνος δίνεται από προσδιορισμούς και όχι από την μορφή του ρήματος.Η κάθε λέξη-ρήμα αντιπροσωπεύει κάτι το πολύ συγκεκριμένο και βέβαια όταν η κατάσταση τροποποιείται τότε τροποποιείται και η λέξη-ρήμα. Έτσι όλα είναι μοναδικά και όχι κλίσεις ενός θέματος(ή ρίζας για να μην έχουμε ξανά πόλεμο λέξεων).
Πριν κλείσω θέλω να σκεφτείτε την εξής εικόνα: Είστε εσείς ο δημιουργός μια νέας γλώσσας που θα πρέπει να μείνει για πάντα, να μπορεί να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις και να μπορεί να γίνεται αντιληπτή με τον ίδιο τρόπο τόσο από ανθρώπους όσο και από μηχανές τι επιλογές θα κάνατε; τους κανόνες της γραμματικής και τις εξαιρέσεις τους;
καλές σκέψεις.
Υ.Γ Επειδή όσο και να θέλουμε να κρυφτούμε πάντα κάτι μας διαφεύγει βρήκα ακόμη έναν από την παρέα των υβριστών. Είναι και συνονόματός μου ο κύριος καθηγητής της μέσης. Έτσι δεν είναι; Λέω και 'γω τόσο μένος γιατί; Τι να κάνουμε φίλε μου έτσι είναι η ζωή.Πότε μήλα πότε φύλλα και εσύ είσαι στα φύλλα και αυτό σε πειράζει.
Υ.Γ2 Για να μην νομίζετε ότι απλά υπερβάλω θα αναφέρω τα εξής:1) Στο φόρουμ του έχει σβήσει ήδη τις παρεμβάσεις μου(που το ίδιο κείμενο βρίσκεται και στο μπλογκ μου) και έχει κρατήσει κάτι υπολείματα από την πρώτη μου παρέμβαση. Άρα την θέση μου για την Ατλαντίδα, που έχει σβήσει, δεν θα την ήξερε αν δεν ήταν ο ίδιος. 2) Έκανε κάποια στιγμή μια αναφορά του τύπου "κοίτα ποιος θέλει να γράψει βιβλίο" που δείχνει ότι είτε θέλει να γράψει είτε είναι αποτυχημένος συγγραφέας όπως συμβαίνει στην περίπτωσή του. 3) Στο εναπομείναν και χωρίς ποια μέλη φόρουμ του έχει συνσυντονιστή κάποια "ΚΑΤΕΡΙΝΑ" που προφανώς είναι το ίδιο άτομο που υπέγραφε ως ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ τουΑΙΓΑΛΕΩ.4) Ο τύπος αυτός συνεχίζει να είναι ένας από τους συνδεδεμένους αναγνώστες οπότε μάλλον αντιλήφθηκε την πρώτη επίθεση από το πρώτο μπλογκ και βρήκε την ευκαιρεία να την συνεχίσει μαζί με την κολλητή του τουλάχιστον.
Όπως βλέπεις τώρα ξέρω.   


4 σχόλια:

Χρήστος Γ. είπε...

Την καλημέρα μου από τους ωκεανούς!

Pausanias είπε...

Καλό ταξίδι φίλε μου. Συναρπαστική η δουλειά σου μα και πολύ δύσκολη. Εγώ δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι αντίστοιχο. Τόσο τα πολύμηνα ταξίδια για σας που παλεύεται με τους ωκεανούς όσο και το απρόσμενο της θάλασσας μπορεί να δίνουν μια άγρια ομορφιά που όμως είναι άγρια.Γι' αυτό και σας θαυμάζω όλους εσάς που πετυχαίνεται ένα τέτοιο επίτευγμα.
Καλό ταξίδι και πάλι και καλή επάνοδο στην πατρίδα.

Αθηναίος είπε...

Αν και δεν μου απάντησες στο προηγούμενο σχόλιο-ερώτηση, ίσος και να μην το είδες, για κοίτα αυτό το site: http://www.ellasneverdie.org/
και αυτό: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=382557&cid=6

Περιμένω μια απάντηση για το προηγούμενο,την γνώμη σου για την μετάφραση!

Pausanias είπε...

Φίλε Αθηναίε
Λυπάμε μα για καιρό απείχα. Δεν έχω δει το σχολιο που αναφέρεσαι και αυτά που δίνεις αναφέρονται σε οικονομικό θέμα. Αν το δεις ξεκαθάρισέ το για να καταλάβω