Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Μια λέξη μια ιστορία-Ο χώρος και το διάστημα ή άνω-κάτω

Αγαπητοί φίλοι
Λίγο πριν την αναχώρηση να σας δώσω ένα μικρό ευχάριστο, ελπίζω, σημείωμα μια και μέχρι να ξαναγράψω ίσως πάρει λίγες ημέρες.
Αυτό το πολύ όμορφο μεταγωγικό ιπτάμενο όχημα που φιλοξενώ σήμερα σε φωτογραφία και που όπως θα δείτε έχω τονίσει το κάτω μέρος βάφοντάς το μαύρο σε τι φαντάζεστε ότι το χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας;
Αν σκεφτήκατε τις μεταφορές μάλλον δεν είναι αυτό που θέλω να σας πω αν και πάντως όπως θα δείτε το όμορφο αυτό μεταφορικό ήταν κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Ίσως όχι την εποχή που φαντάζεστε αλλά όταν κατασκεύαζαν την γλώσσα και έψαχναν σταθερά σημεία αναφοράς. Δεν φαντάζονταν ότι κάποτε θα το θεωρούσαμε μυθικό και ανύπαρκτο.
Την ίδια ακριβώς εικόνα, όπως θα εξηγήσω πιο κάτω,δίνει και η εικόνα της Γης που μάλλον ήταν το σημείο αναφοράς, όπως την δίνω πιο κάτω αλλά και πάλι πρέπει όχι μόνο να είσαι εκτός, σχεδόν μόνιμα, και να την βλέπεις για να μπει στην καθημερινότητά σου, αλλά και να έχεις την δυνατότητα να το κάνεις μετακινούμενος όχι μόνο εντός και εκτός αλλά και πάνω κάτω. Θα τα εξηγήσω αυτά στην συνέχεια. Ας δούμε πρώτα την Γη.

Όπως βλέπετε λοιπόν και οι δύο φωτογραφίες έχουν από κάτω ένα πολύ ωραίο σχήμα U. Τι σημαίνει αυτό θα μου πείτε. Αυτό το σχήμα λοιπόν χρησιμοποιήθηκε όταν χρειάστηκε να δημιουργηθούν δύο βασικές έννοιες το επάνω και το κάτω.
Ας γίνω πιο αναλυτικός.
Όπως έχω ξαναπεί κατά την δημιουργία των όρων της γλώσσας αυτής των υπολογιστών που σήμερα ξέρουμε ως ελληνική-ομηρική γλώσσα χρειάστηκε να ταυτιστούν οι έννοιες με πραγματικά και σταθερά γεγονότα, αναλλοίωτα στον χρόνο. Έτσι για το 3 όπως είπα δόθηκε η εικόνα-λέξη των τριών διαστάσεων του σύμπαντος, για το 4 των 4ων βάσεων του DNA κλπ.
Φτάνοντας στην έννοια του επάνω και του κάτω δημιουργήθηκε το εξής πρόβλημα:
Πως σ' έναν τρισδιάστατο κόσμο να ορίσεις το επάνω και το κάτω όταν το επάνω από άλλη οπτική γωνία είναι κάτω. Αυτό λοιπόν θα δημιουργούσε ένα τεράστιο πρόβλημα αν για παράδειγμα βάζαμε τις εικόνες-λέξεις πάνω από την Γη,κάτω από την Γη για παράδειγμα. Επάνω για ποιον και κάτω για ποιον;
Έτσι λοιπόν άφησαν την Γη και τα διαστημόπλοια στην ησυχία τους και πιάστηκαν όχι πια με τα ίδια τα σώματα αλλά με τους παρατηρητές τους. Τι σημαίνει αυτό. Βλέποντας την Γη για παράδειγμα από έξω τότε ή έχεις την εντύπωση ότι η Γη είναι από επάνω σου ή έχεις την εντύπωση ότι η Γη είναι κάτω σου. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει και εξαρτάται αποκλειστικά από την θέση που έχει ο συγκεκριμένοις παρατηρητής και όχι ο παρατηρούμενος. Έτσι έχουμε και την μοναδικότητά μια και ο παρατηρητής έχει πάντα μία θέση και άρα την μη δυνατότητα παρερμηνείας και άρα λάθους.
Αφού λοιπόν έλυσαν το πρόβλημα αυτό τότε έπλασαν τις εικόνες-λέξεις που όπως θα δείτε και στο γλωσσικό κομμάτι, αν και αναφέρονται στο ίδιο ακριβώς σημείο, γι' αυτό και ο τονισμός στις φωτογραφίες, εντούτοις εκφράζουν δυο αντιδιαμετρικά ευρισκόμενες λέξεις το
ΥΠΟ και το ΥΠΕΡ
Καλημέρα σας
Υ.Γ Αυτό είναι μια απάντηση σε όλους τους υποτιθέμενους γλωσσολόγους που πιστεύουν ότι τα κοινά τμήματα των λέξεων είναι μια απλή σύμπτωση.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ ΠΑΥΣΑΝΙΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΜΕΣΩ ΕΜΑΙΛ?