Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Δωδώνη το κέντρο του κόσμου (2)

Αγαπητοί φίλοι
Στο ιστολόγιο αυτό δεν έχω σταματήσει να ψάχνω πέρα και από πεποιθήσεις ακόμη και προηγούμενες θέσεις που έχω υποστηρίξει. Το ζητούμενο βλέπετε δεν είναι να σας πείσω ότι είμαι αλάνθαστος αλλά να βρω και να σας πληροφορήσω για κάποια από τα αποτελέσματα των ερευνών μου.
Έτσι πριν από κάποιες ημέρες σας είχα μιλήσει για την Δωδώνη και για τις διαφορές που έχει ο τόπος της από αυτόν που όλοι σήμερα τον προσδιορίζουν. Αν και είχα προσδιορίσει την περιοχή της Δωδώνης δεν είχα απόλυτα προσδιορίσει την ακριβή της θέση μια και εγώ είχα την ψευδαίσθηση ότι ο τότε τόπος αναφοράς θα έπρεπε να έχει κάποια έστω σχέση με τον σημερινό αλλά γελάστηκα. Έτσι αμέτρητα βράδυα έμεινα ψάχνοντας ανάμεσα σε βουνά για να βρω ποιο ακριβώς μέρος είναι. Μάταιος κόπος. Κανένας τόπος δεν ανταποκρίνονταν στο γιατί ένας τόπος μπορεί να ονομαστεί ΔΩΔΩΝΗ μια και όπως σας έχω πει κάθε όνομα δεν είναι τίποτα από μια ηχητική εικόνα. Ζωγραφίζουμε δηλαδή με ήχους.
Αν και είχα απελπιστεί συνέχιζα να κοιτάζω χάρτες με την ελπίδα να "πέσω" επάνω της."Δεν μπορεί" έλεγα στον εαυτό μου "τόσα και τόσα βρήκα, γιατί όχι και την Δωδώνη" όμως μάλλον όλα αυτά ήταν μια παρηγοριά και μόνο. Έτσι άρχισα να το θεωρώ απίθανο να βρεθεί και έλεγα στον εαυτό μου ότι ίσως αν καταφέρω να πάω εκεί να την βρω.
Τότε ήταν που σκέφτηκα να γυρίσω πίσω στα κείμενα και να τα "ξεκοκκαλίσω" μήπως και βρω κάτι που να μου επιτρέπει να βρω με ακρίβεια το σημείο όπου βρισκόταν οπότε όπου και να "κρύβονταν" η ίδια θα την έβλεπα. Πράγματι. Διάβασα και ξαναδιάβασα τις δύο, ουσιαστικά, μικρές περικοπές, μία στον Όμηρο και μία στον Ησίοδο αλλά και εκεί τίποτα.
Διάβασα και ξαναδιάβασα τα αντίστοιχα κομμάτια πολλές φορές αλλά όλα φαίνονταν μάταια μέχρι.....
Ξαφνικά μια μικρή λεξούλα έκανε την διαφορά. Πριν από την αναφορά της λέξης Δωδώνη υπήρχε το ΠΕΡΙ.
Η λέξη αυτή προσδιορίζει ότι αυτό για το οποίο μιλάμε έχει μια "εμφανή" περίμετρο. Αν μάλιστα σε αυτό το ΠΕΡΙ προσθέσουμε και το ότι αναφέρεται σε κατοικίες τότε τα μέρη τα οποία μπορεί να "περικυκλωθούν" με σπίτια είναι συγκεκριμένα.Τότε ήταν η στιγμη που υπέθεσα ότι ίσως η Δωδώνη να είναι επάνω σε ύψωμα, χωρίς να ξέρω βέβαια μέχρι τότε τι ήταν η Δωδώνη.
Δεν θα σας ταλαιπωρήσω περισσότερο με το τι έγινε αλλά κάποια στιγμή αποφάσισα να ακολουθήσω τον "δρόμο" του "κατά γράμμα". Η έκπληξη τότε ήταν μεγάλη.
Η Δωδώνη, η πρώτη και σημαντική δεν είναι ούτε βουνό ούτε λόφος (για κτίσμα δεν ξέρω μια και σήμερα δεν έχει βρεθεί ακόμη τίποτα).
Η Δωδώνη φίλοι μου είναι μία λίμνη. Μια όμορφη λίμνη όχι πολύ μεγάλη ούτε και πολύ μικρή αλλά με ένα σχήμα τόσο ειδικό ίσως και μοναδικό που δικαιολογούσε απόλυτα το όνομα Δωδώνη.
Δυστυχώς δεν είχα την τύχη να βρω μία φωτογραφία της από ψηλά αλλά βρήκα μια όμορφη άποψη της που αν ψάξετε τα κείμενα θα δείτε ότι συμφωνεί απόλυτα με τα κείμενα.
Αυτό λοιπόν είναι το κέντρο του κόσμου όπως ο Δίας, όπως μας λένε τα κείμενα, είχε ορίσει.
Καλό σας βράδυ

3 σχόλια:

ria είπε...

δε θα μας πεις ποια λίμνη;;;;;;;;;;;;;;;;;

τι σαδιστής που είσαι!

Pausanias είπε...

Αγαπητή φίλη Ρία
Χαίρομαι που κατάφερα να σε κάνω να γελάσεις και εγώ γελάω όταν το ξαναδιαβάζω πέρα βέβαια από το ότι μια τόσο ανόητη ιστορία καπελώνει τον κόσμο για δυο χιλιάδες χρόνια.
Όσο για την λίμνη μην έχεις παράπονο γιατί σου έχω πει τα πάντα σχεδόν.
Πάντως έχεις δίκιο και αυτή η μυστικοπάθεια δεν μου αρέσει και εμένα και ελπίζω, τώρα που οριστικά επιστρέφω πίσω, να της βάλω ένα τέλος.
Σκέφτομαι, αφού τυπώσω το βιβλίο, να οργανώσω κάποιες ανοιχτές συζητήσεις και να τα παρουσιάσω όλα αυτά εκεί. Ελπίζω να τα καταφέρω μια και μέχρι τώρα όλα τα άλλα σχέδια ναυάγησαν.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.