Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

"Ω ποποι", "Αιδοίη" ανόητες και ηθικοπλαστικές μεταφράσεις.Παγκόσμια πρώτη

Αγαπητοί φίλοι
Η καλή μου φίλη η Ρία μου ζήτησε και δικαίως να της μεταφράσω ολόκληρο το κείμενο που είχα στο προηγούμενο άρθρο.
Αυτό είναι δύσκολο για δυο λόγους:
α) γιατί θέλει πολύ-πολύ δουλειά για να το ολοκληρώσεις και
β) θα πρέπει να γνωστοποιήσω όλα όσα κρατάω για το μέλλον.
Παρ' όλα αυτά θα δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που από την μια θα μεγαλώσει την σύγχιση και την απορία αλλά θα με δικαιώσει όσον αφορά την τεράστια δυσκολία αλλά και όγκο της εργασίας.
Πριν ξεκινήσω βέβαια θα ήθελα να πω το εξής που έμεινε ως εκραμότητα από το προηγούμενο άρθρο.
Είχα υπονοήσει ότι το "ΘΑΝΑΤΟΙΟ ΜΕΛΑΝ ΝΕΦΟΣ ΑΜΦΕΚΑΛΥΨΕΝ" αναφέρονταν σε κάτι μελλοντικό όμως έκανα λάθος. Η έκφραση αυτή αφορά την στιγμή του θανάτου όπου όλα γίνονται "μαύρα" γύρω σου και την επαναλαμβάνει σταθερά και σε άλλες περιπτώσεις. Άρα δεν πρόκειται για μελλοντολογία αλλά για για ρεαλιστική αναπαράσταση μιας στιγμής.
Ας πάμε τώρα στο σημερινό όμως θέμα.
Το απόσπασμα, στο προηγούμενο άρθρο, όπως μπορείτε να δείτε, αρχίζει με την εξής έκφραση:
"Ωποποι, ή μαλα δη φίλου ανέρος υιός εμόν εδώ ικεθ' "
Ας δούμε τι λένε οι φωστήρες της γνώσης για όλα αυτά έτσι για να διασκεδάσουμε λίγο.
Είδαν λοιπόν το Ω στην αρχή και το έβγαλαν το συμπερασματάκι αμέσως τα άτιμα. Είναι κλητική. Άρα το Ω είναι μια έκφραση θαυμασμού ή άγχους ή τέλος πάντων ότι θα τους ταίριαζε κάθε φορά μια και μια συγκεκριμένη ερμηνεία δεν μπορούν να δώσουν. Έτσι "σηκώνει πολύ νερό ο Μύλος".
Ενώ όμως καθάρισαν στα γρήγορα, όπως νόμιζαν με το Ω το ΠΟΠΟΙ; δεν ξέραν τι να πουν. Άλλωστε δεν έφτασε και κάποια ανάλογη έκφραση ως σήμερα να έχουν να πορεύονται οι άνθρωποι. Έτσι έκαναν ότι πιο επιστημονικά ορθό μπορούσαν να κάνουν.Το ΑΓΝΟΗΣΑΝ. Όχι θα κάτσουν να σκάσουν τώρα για μια λέξη. Εδώ δεν έσκασαν για χιλιάδες άλλες στο ΠΟΠΟΙ θα κολήσουν.
Στην όλη αυτή συζήτηση και αναζήτηση παρενεβλήθηκαν όπως πάντα και οι ΜΙΒ οι γνωστοί μας "άντρες με τα μαύρα" ράσα και οι παρατρεχάμενοί τους όπου αφού κατέστρεψαν όλα τα αγάλματα μια και δεν μπορούσαν να τα ντύσουν και τους θυμίζουν την προσωπική τους σεξουαλική ανικανότητα έντυσαν τις λέξεις.
Έτσι σε κάθε λέξη που αποτελούσε κίνδυνο κατ' αυτούς την έντυναν με άλλη ερμηνεία που εδώ και 600 χρόνια δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να αποτινάξουμε από πάνω μας. Αυτή είναι η περίπτωση της λέξης ΑΙΔΟΙΗ.
Ας μπούμε όμως στην ερμηνεία τους:
Όπως σας έχω πει και ελπίζω να θυμάστε, η γλώσσα μας είναι τεχνητή. Δημιουργήθηκε ως κοινή γλώσσα ανάμεσα σε ανθρώπους και μηχανές. Η τέλεια δηλαδή γλώσσα προγραμματισμού.
Βέβαια οι μηχανές έχουν ένα μικρό πρόβλημα αντίληψης που γίνεται μεγαλύτερο όταν όχι μόνο θα πρέπει να αντιλαμβάνονται τον κόσμο αλλά ταυτόχρονα αυτός ο τρόπος να είναι συμβατός αν όχι ίδιος με τον τρόπο που αντιλαμβάνονται και οι άνθρωποι τον κόσμο.
Καταλαβαίνεται τον όγκο του προβλήματος. Πως το έλυσαν; Έκαναν δυο μικρές, φυσικές, παραδοχές.
α) πιστοποίησαν μια σειρά από σταθερές, όπως φάνηκε στους αριθμούς(ΤΡΙ) αλλά και
β) χρησιμοποίησαν την ακρίβεια στην έκφραση(δυο μάτι (ΩΠΑ) δυο αυτιά (ΩΤΑ) δυο ώμοι)
Έτσι λοιπόν όταν ήθελαν να περιγράψουν έναν άντρα και μια γυναίκα τι θα έπρεπε να κάνουν;
Μα το μόνο λογικό και διαφορετικό στην φυσιολογία τους, τα γεννητικά όργανα. Βέβαια όπως προείπα ακόμη δεν είχαν εισβάλει οι ΜΙΒ οπότε όλα αυτά ήταν φυσιολογικά. Έτσι όταν θα έπρεπε να μιλήσουν για έναν άντρα μιλούσαν για τα γεννητικά του όργανα περιγράφοντάς τα είτε ως προς την φυσιολογία είτε ως προς την λειτουργία τους. Στην περίπτωση αυτή ανήκει και η "λέξη" ΩΠΟΠΟΙ που τα περιγράφει επακριβώς.
Στην αντίπερα όχθη όταν ήθελαν να περιγράψουν μια γυναίκα την περιέγραφαν με το ΑΙΔΟΙΗ που περιγράφει τόσο την φυσιολογία όσο και την λειτουργία του οργάνου.
Ελπίζω οτι καταλάβατε την δυσκολία που προανέφερα στο να ταυτίσεις την κάθε "λέξη" με μια κατάσταση και πως είναι αδύνατον να γίνει στο σύνολό της από έναν άνθρωπο αλλά χρειάζεται μια ομάδα διεπιστημονική.
καλημέρα σας.
Συμπλήρωμα
Λυπάμαι που συμπληρώνω αλλά μεταφέρω μια πολύ σημαντική είδηση που με κάνει να αισθάνομαι θαυμάσια μια και κάθε έρευνα έρχεται και ταυτίζεται απόλυτα με ότι σας έχω πει.
Αν θυμάστε σε προηγούμενο κείμενο σας είχα μιλήσει για την εισβολή που είχε δεχτεί ο πλανήτης γύρω στο 13000 πχ, δηλαδή 15000 χρόνια από σήμερα. Μια νέα ανακάλυψη στην Βρετανία επιβεβαιώνει εν μέρη αυτό το γεγονός.Το κείμενο από τα ΜΜΕ:
"Οι ερευνητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου ανακάλυψαν στη νότια Αγγλία ανθρώπινα οστά ηλικίας 15.000 ετών, τα οποία έφεραν σημάδια κανιβαλισμού, καθώς και κρανία, τα οποία είχαν μετατραπεί σε κύπελλα."
Αυτά όπως καταλαβαίνεται είναι σημάδια κατάκτησης και πολέμου. Πάντως επειδή είμαι τυχερός άνθρωπος, από εκείνη την εποχή έχω και...φωτογραφίες.
καλημέρα σας και πάλι

2 σχόλια:

ria είπε...

αχ, θα μας τρελλάνεις μέχρι να βγει το βιβλίο!

όχι ότι κατάλαβα και πάρα πολλά από όσα έγραψες σήμερα, αλλά τελος πάντων δεν ήταν και σαν την προηγούμενη αναρτηση που την τελευταία παράγραφο την έβλεπα σαν κινέζικο ιδεόγραμμα...

Pausanias είπε...

Ξαναδές την ανάρτηση http://operiplous.blogspot.com/2010/05/16000.html . Εκεί το έχω ξαναγράψει μια και το έχω γράψει και παλαιότερα