Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Η θέση της Τροίας και άλλα περίεργα.

Αγαπητοί φίλοι
Λυπάμε που χάθηκα για λίγο αλλά όπως ξέρουν οι παλαιότεροι των αναγνωστών μου κατά καιρούς παθαίνω ένα black-out που μέχρι τώρα στην συνέχεια μου αποδίδει έναν τεράστιο όγκο νέων πληροφοριών, απρόσμενων πάντα. Θα περιμένω λοιπόν για να δω τι θα γίνει. Μέχρι τότε ας δούμε μερικά περίεργα και ανεξήγητα για πολλούς του Ομήρου.
1) Η θέση της Τροίας.
Όπως είναι γνωστό οι ταυτιζόμενοι με την επίσιμη θέση της Τροίας πιστεύουν ότι η Τροία είναι στην περιοχή της Μ.Ασίας κλπ. Το μοναδικό στοιχείο που υπάρχει εκεί είναι μια πόλη που ανεβρέθηκε, όπως όλοι γνωρίζουμε που επισήμως υπήρχε γύρω στην 2η χιλιετία πχ. Ακόμη υπάρχει η αναφορά ότι ο Μ. Αλέξανδρος πέρασε από την περιοχή εκείνη και απέδωσε τιμές. Αυτά είναι όλα και όλα τα στοιχεια συν πολλές-πολλές φαντασιώσεις.
Από την άλλη μεριά οι διάφοροι ειδικοί καταπίνουν τα αναντίστοιχα στοιχεία με την πραγματικότητα σαν καραμελάκια. Ορίστε μερικά:
α)Η Τροία είναι σύμφωνα με τις αναφορές η πρώτη πόλη και όχι μία πάνω σε παλαιότερες όπως συμβαίνει στην γνωστή υποτιθέμενη Τροία.
β)Μπροστά στην Τροία υπάρχει ένας ποταμός που διακλαδίζεται, γι' αυτό και τα δύο ονόματα του ποταμού, και που οι πηγές του βρίσκονται κοντά στην πόλη της Τροίας. Μπορεί να μου πει κάποιος που στην ευχή βρίσκεται κάτι ανάλογο στην Μ.Ασία; Για να το δικαιολογήσουν λένε ότι εκεί πιθανών να υπήρχε ένας ποταμός αλλά χάθηκε στο πέρασμα του χρόνου. Με την ίδια ευκολία σε αντίστοιχες αποτυχίες τους κάνουν το ίδιο για βουνά νησιά και ότι άλλο φανταστείτε.
γ) Στην μία πλευρά του Σκάμανδρου υπήρξε έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, όπως φαίνεται από την περιγραφή της μάχης του Αχιλλέα μέσα στον ποταμό. Που και σε ποιο σημείο της περιοχής αυτής υπάρχουν σημάδια ηφαιστειακής δραστηριότητας;
δ)Μπροστά στην Τροία υπάρχουν δύο μικροί λόφοι στρογγυλοί λόφοι,Βατίειαν, όπως λέει ο Όμηρος. Μπορείτε να μου πούν που στην περιοχή αυτή υπάρχει κάτι αντίστοιχο; Μήπως τους έφαγε και αυτούς ο χρόνος;
Όλα τα παραπάνω υπάρχουν ως και σήμερα στην πραγματική Τροία βέβαια όπως και ότι θα το ξαναπώ ότι η μία πλευρά του ποταμού είναι αμμώδης με μια ξανθή άμμο εξού και το όνομα αυτού ξάνθος.
Θα ήθελα να βρεθεί κάποιος ειδικός ή μη για να απαντήσει σε όλα αυτά με σοβαρότητα όμως.
2) Μεταφραστικές ανοησίες των ειδικών
Αν σας ρωτούσα τι σημαίνει η λέξη "μέλαν" τι θα λέγατε;
Φαντάζομαι ότι θα λέγατε "μαύρο". Αυτό εννοεί και ο Όμηρος σας πληροφορώ. Δείτε μια χαρακτηριστική φράση:
"ἐν δέ οἱ ἀσκὸν ἔθηκε θεὰ μέλανος οἴνοιο" Οδύσσεια 5-265
Όπως βλέπετε αναφέρεται σε μαύρο κρασί. Άρα λογικά θα μου πείτε ότι όπου αναφέρεται θα σημαίνει μαύρο, σωστά; Λάθος. Η απόδοση του γίνεται κατά το δοκούν. Όπου τους βολεύει είναι μαύρο όπου δεν τους βολεύει είναι κάτι άλλο. Δείτε λοιπόν μια χαρακτηριστική περίπτωση:
"ὅθεν τ᾽ ἀπὸ νῆας ἐίσας
ἐς πόντον βάλλουσιν, ἀφυσσάμενοι μέλαν ὕδωρ."
Κοιτάξτε τώρα και μια εμνευσμένη μετάφραση:
"ποὺ κεῖθε τὰ καράβια
ἀνοίγουνε στὰ πέλαγα, σκοῦρο νερὸ σὰν πάρουν."
Έχετε ακούσει ποτέ σκούρο νερό; Εγώ πάντως όχι. Φαντάζομαι ότι αυτά διάβαζαν και οι Ιταλοί και κάναν στα γουέστερν τους Ινδιάνους να μιλάνε για νερό της φωτιάς και μη χειρότερα.
Τα πλοία λοιπόν της εποχής εκείνης βρίσκαν ένα περίεργο σκούρο νερό και μάζευαν αλλά τι το κάνανε; Πίναν σκούρο νερό; Το μάζευαν για την μπουγάδα; Πόσο βλαξ μπορεί να είναι κάποιος; Αναπάντητα ερωτήματα.
Αλλά τα περίεργα όμως στην πρόταση αυτή δεν σταματάνε εκεί. Προσέξτε ένα μεγάλο άσχετο και αυθαίρετο (,) κόμμα. Δείτε την φράση με το κόμμα σε άλλη, και την σωστή ερμηνευτικά και λογικά θέση :
"ὅθεν τ᾽ ἀπὸ νῆας ἐίσας
ἐς πόντον βάλλουσιν ἀφυσσάμενοι, μέλαν ὕδωρ."
Δείτε τώρα την μεταφραστική διαφορά:
α)"Από εκεί πλοία που ταξιδεύουν στην μεγάλη βαθειά θάλασσα(πόντος) βάζουν,!!!!!!!!!(έτσι είναι άσχετο το αφυσσάμενοι), σκούρο νερό" και
β)" Από εκεί πλοία που ταξιδεύουν στην μεγάλη βαθειά θάλασσα βάζουν με αναρρόφηση πετρέλαιο"!!!!!!!!
Καταλάβατε τώρα τι προσπαθούν να κρύψουν; Γιατί μετά αρχίζουν τα ερωτήματα όχι μόνο το που είναι αυτό το σημείο αλλά και πως κατάφερναν να το αντλήσουν;Με ποια τεχνολογία κάναν αναρρόφηση; και φυσικά τι στο καλό το κάναν το πετρέλαιο; Σε τι τους χρειάζονταν;
Όπως βλέπετε τα ερωτήματα πάνε σύννεφο ενώ έτσι το κρύβεις και καθαρίζεις.
Αυτά για σήμερα καληνύχτα σας.

4 σχόλια:

ria είπε...

θα μας τρελλάνεις παυσανία!
και μας αφήνεις και στη μέση.

δηλαδή, τώρα, πρέπει να μάθουμε αρχαία! και να ξαναδιαβάσουμε την ιλιάδα και την οδύσσεια με μετάφραση δική μας...
δύσκολο. καλύτερα να περιμένω τη μασημένη τροφή που θα μας προσφέρει το βιβλίο. (μεταξύ μας, γιοφύρι της άρτας είναι αυτό το βιβλίο, πότε επιτέλους θα το πιάσουμε στα χέρια μας;;; αν όχι όλοι, τουλάχιστον εγώ. διψάω για μάθηση!)

Pausanias είπε...

Αγαπηtή φίλη.
Ξέρεις, μια και είσαι πιστή αναγνώστρια, ότι σε αυτή την υπόθεση πολλά πράγματα συμβαίνουν ανεξάρτητα της δικής μου θέλησης. Η ιστορία δηλαδή αυτή έχει την δική της θέληση,όσο περίεργο και αν φαίνεται. Έτσι παρά τις όποιες προσπάθειές μου τα πράγματα παίρνουν τον δικό τους δρόμο μη υπολογίζοντας την δική μου θέληση.Έτσι δεν ξέρω τι θα γίνει στο τέλος με το όντως γεφύρι της Άρτας.Πάντως μέσα στο πρόγραμμά μου το καλοκαιρινό, που θα επανακάμψω θα είναι και μια κάθοδος στην Αθήνα αλλά γι' αυτό έχουμε καιρό ακόμη.Πάντως έτσι δεν θα σε αφήσω να το ξέρεις.

Πέτρος Λουκάς είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΠΑΥΣΑΝΙΑ ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΗ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ BLOG. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΣΤΟ BLOG. ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΤΟ EMAIL TOY ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΟΥ BLOG ΠOY EINAI TO megaratoday.gr

Εmail: symetexo@gmail.com
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΖΗΤΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ
ΠΕΤΡΟΣ ΛΟΥΚΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ megaratoday.gr

ANGEL είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΠΑΥΣΑΝΙΑ ΧΑΡΗΚΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ... ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΣΥΝΓΚΡΑΤΗΣΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΩ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ!!! ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΚΛΕΦΤΡΑ......... ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ . ΤΗΝ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΟΥ.