Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Οχήματα στον Όμηρο; παγκόσμια πρώτη

Αγαπητοί φίλοι.
Όταν ο Βύζαντας πήρε χρησμό για την δημιουργία του κατοπινού Βυζάντιου του είπαν από τους Δελφούς να πάει κοντά στην πόλη των τυφλών το ίδιο συμβαίνει και σήμερα και εμού συμπεριλαμβανομένου στους τυφλούς.
Τι έχει γίνει λοιπόν. Αν και πολλές φορές σας έχω γράψει για τα δεκάδες μεταφραστικά λάθη εν τούτοις θεωρούσα ότι μπορούμε να βασιστούμε σε κάποια δεδομένα και να αμφισβητήσουμε τα υπόλοιπα αλλά έπεσα έξω και σε αυτό και το ομολογώ. Εκείνο που δεν ήθελα να καταλάβω είναι ότι μιλάμε για μια διαφορετική εποχή, μια άγνωστη στην πραγματικότητα γλώσσα και φυσικά μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα. Αντίστοιχο παράδειγμα θα ήταν αν πηγαίνατε σ' έναν άλλο πλανήτη που χρησιμοποιούν το ίδιο με εμάς αλφάβητο, έτσι ώστε να μπορείτε να διαβάζετε με άνεση τις λέξεις τους αλλά να μην καταλαβαίνεται τίποτα απ' όσα λένε. Το χειρότερο θα είναι ότι θα βρείτε όμοιους γραμματικούς συνδυασμούς με γνωστές σας λέξεις αλλά το νόημα θα είναι τελείως διαφορετικό.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την ομηρική γλώσσα. Την διαβάζουμε, την αναγνωρίζουμε αλλά δεν την κατανοούμε μια και το πραγματικό νόημα χάθηκε από την δική μας πραγματικότητα μόλις άλλαξαν οι εξωτερικές συνθήκες.
Φανταστείτε δηλαδή να εξαφανιστούν τα αυτοκίνητα σήμερα. Οι λέξεις τους όμως θα μείνουν. Έτσι λέξεις όπως η οδήγηση, οι προβολείς, ο συμπλέκτης, το γκάζι κλπ θα συνεχίσουμε να τις λέμε αλλά θα πάρουν άλλη έννοια και όταν η θύμηση του αυτοκινήτου ξεθωριάσει τελείως θα αγνοούν οι επόμενοι το τι σημαίνει η λέξη αυτή.
Όλως αυτός ο μεγάλος πρόλογος έγινε για να σας παρουσιάσω μια σπουδαία πραγματικά λέξη. Την λέξη ΙΔΡΥΣΕΝ και ΙΔΡΥΝΘΗΣΑΝ.
Μην ψάξετε να βρείτε το ρήμα ποιο είναι και τα λοιπά γνωστά φιλολογικά κόλπα. Όπως είπα ρήματα επίθετα κλπ δεν υπάρχουν ούτε άλλα γραμματικά φαινόμενα πλην από ορισμένα πάθη γραμμάτων, αλλά σταθερές έννοιες-γράμματα που δίνουν με απόλυτο τρόπο μέσα από τους συνδυασμούς τους την όλη εικόνα. Βέβαια για να κλείσω δημιουργικά αυτό το μικρό περί γραμματικής σημείωμα, δημιουργήθηκαν σταθερές νοηματικές ομάδες γραμμάτων που αναγνωρίζονταν εύκολα από όλους και χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον. Συνεχίζω όμως με την λέξη μας.
Η λέξη αυτή σήμερα ταυτίζεται με την δημιουργία του καινούργιου που αρχίζει. Μάλιστα αν την δουλέψετε λίγο στο μυαλό σας θα δείτε ότι έχει μια διάσταση κίνησης σήμερα μια και για να ιδρύσουμε οτιδήποτε σήμερα χρειάζεται να εκτελέσουμε μια σειρά από έργα, διαδικασίες, κινήσεις. Αυτή του η διάσταση είναι και η μοναδική εμφανής σχέση με το παρελθόν και την πραγματική του έννοια.
Η πρώτη του λοιπόν έννοια σημαίνει -κυλώ μια ρόδα- και κυλώ και μια ρόδα όλο μαζί. Μάλιστα το δεύτερο το ΙΔΡΥΝΘΗΣΑΝ αναφέρεται σε οχήματα και μόνο. Αν όλα αυτά δεν σας λένε και πολλά θα σας αναφέρω απλά ότι τα οχήματα αυτά δεν φέρουν άλογα, κινούνται αυτόνομα. Πως; άγνωστο πάντως όχι με άλογα αφήστε που το ΙΠΠΟΣ δεν σημαίνει υποχρεωτικά και άλογο.
Έτσι λοιπόν σιγά-σιγά ξεσκεπάζουμε μια πραγματικότητα που βρίσκεται κρυμμένη κάτω από τα επιφανειακά στρώματα του λάθους εσκεμμένο και μη της μετάφρασης.
Χαμένοι στην μετάφραση λοιπόν μέχρι τώρα και ελπίζω να έχω την δύναμη να την αποδώσω ολόκληρη την εικόνα καθαρίζοντας την ως το τέλος.
Καλό βράδυ
Υ.Γ το κείμενο για την ΓΑΙΑ στο επόμενο

2 σχόλια:

ria είπε...

εντάξει παυσανια, το πιάσαμε το υπονοούμενο!!!

καλές γιορτές με υγεία και χαρα. να χαίρεσαι τους ανθρώπους που αγαπάς!

explore.bees είπε...

Καλησπέρα Παυσανία .

Πραγματικά μου κάνει μεγάλη εντύπωση η κάθε ανάρτηση σου και με βάζει σε δαιδαλώδεις σκέψεις .
Σίγουρα είμαστε χαμένοι στην μετάφραση και (η άποψη μου) πιθανότατα εσκεμμένα .
Περιμένοντας λοιπόν την επόμενη ανάρτηση σου , σου εύχομαι καλές γιορτές ,υγεία ,ευτυχία (όπως την νιώθει ο καθένας ) χαρά σε εσένα και τους δικούς σου .

Χρήστος Μαραγκός