Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Ελληνική γλώσσα-Μια λέξη μια ιστορία-Παγκόσμια πρώτη όπως πάντα

Αγαπητοί φίλοι
Αφήνω για λίγο το ψάξιμο του παλατιού του Οδυσσέα και των χαρακτηριστικών του και σας "χαρίζω" μια ανακάλυψη-αποκάλυψη έτσι για να την τρίψετε στην μούρη ορισμένων-ορισμένων μήπως και καταλάβουν επιτέλους ότι "στραβά αρμενίζουνε".
Έχω βέβαια και το κομμάτι το γλωσσικό με μια λέξη που πολλοί ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούμε αυτούσια ή όλοι ως σύνθετη.
Ας δούμε όμως πρώτα το ΔΩΡΟ.
Αν σας ρωτούσα για το που έμεναν οι ΘΕΟΙ, προσέξτε λέω οι ΘΕΟΙ, τι θα μου απαντούσατε;
Προφανώς στον Όλυμπο. Μην φοβάστε δεν θα ρωτήσω σε ποιον Όλυμπο γιατί αυτό δεν το ξέρουν ούτε οι προχωρημένοι.
Αν τώρα τύχαινε και ήσασταν ένας από τους ΘΕΟΥΣ αυτούς, ευκαιρία να διαλέξετε όποιον ή όποια θέλετε, ειδικά δε αν σας λέγαν και ΔΙΑ τότε το σίγουρο είναι ότι θα γνωρίζατε αν είσαστε ΘΕΟΣ και βέβαια που μένετε. ΣΩΣΤΑ;
Λίγο περίεργα όλα αυτά! Κάντε λίγο υπομονή.
Επαναλαμβάνω για να γίνω πλήρως κατανοητός. Αν σας έλεγαν ΔΙΑ θα γνωρίζατε τουλάχιστον αν ήσασταν ΘΕΟΣ και που μένετε. Αυτό λοιπόν είναι το αυτονόητο θα μου πείτε. Εδώ είναι το πρόβλημα.Το αυτονόητο δεν γίνεται αντιληπτό από αυτούς που υποτίθεται θα έπρεπε πρώτοι να το εντοπίσουν, για να μην πω ότι έχουν την υποχρέωση να το κάνουν. Εννοώ πάντα τους "ειδικούς". Αν λοιπόν όλα τα προηγούμενα είναι αυτονόητα και δεν χρειάζονται επιπλέον επεξήγηση κοιτάξτε τι λέει ο ΔΙΑΣ για το ποιοι είναι οι ΘΕΟΙ και που μένουν.Υποσημείωση:μην ξεχνάτε ότι έμενε στον Όλυμπο.

"ὃς περὶ μὲν νόον ἐστὶ βροτῶν, περὶ δ᾽ ἱρὰ θεοῖσιν
ἀθανάτοισιν ἔδωκε, τοὶ οὐρανὸν εὐρὺν ἔχουσιν;"

Το είδατε;
Για όσους δεν τους βοηθούν τα αρχαία τους λέει ο ΔΙΑΣ στην Ραψωδία Α΄στίχοι 66-67 της Οδύσσειας:
"Ο οποίος ως προς το μυαλό(κατά λέξη -γύρω από το μυαλό- το γύρω εδώ σηκώνει σελίδες) είναι δυνατός (άλλη μια ταλαίπωρη λέξη που σημαίνει δυνατός και την έκαναν άνθρωπος οι "ειδικοί" αλλά ας το προσπεράσουμε) "περὶ δ᾽ ἱρὰ" (ασχολίαστο για αργότερα) ΣΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΘΑΝΑΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ, ΑΥΤΟΙ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΟΝ ΕΥΡΥ ΕΙΝΑΙ(υπάρχουν)

Ο Δίας λοιπόν αναφέρεται στους ΘΕΟΥΣ σε τρίτο πρόσωπο, γιατί δεν μιλά για τον εαυτό του εκτός αν πρόκειται για σχιζοφρενική προσωπικότητα αλλά επίσης λέει με τον πιο κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο ότι οι ΘΕΟΙ βρίσκονται στον Ουρανό και δεν αφορούν τον ίδιο και την συντροφιά του που ναι μεν θεοί και οι ίδιοι κάποιες φορές, μια και θεός είναι απλά ο ευρισκόμενος ψηλά αλλά μόνιμα ΘΕΟΙ και αθάνατοι, μια και ως σήμερα ευτυχώς για εμάς συνεχίζουν και υπάρχουν. Είναι αυτοί που έχουν-κατέχουν, οι έχοντες και κατέχοντες όπως θα λέγαμε για να μην ξεχνάμε και τα χάλια μας σήμερα, τον Ουρανό ΚΑΙ ΜΟΝΟ.
Ο Όμηρος, μιλώντας καλύτερα ελληνικά από όλους τους σημερινούς τους λέει μερικές απλές αλήθειες. Απλές και λογικές. Αλήθειες που οι "ειδικοί" διαστρέβλωσαν απλά και μόνο για να εγκαθιδρύσουν ένα μαύρο απ' όλες τις πλευρές θρησκειολογικό καθεστώς.
Αυτή η ανατροπή δεν είναι φυσικά η πρώτη ούτε και η τελευταία που συμβαίνει μέσα στον Όμηρο και που οφείλετε στην λάθος, εσκεμμένη κατά την γνώμη μου, απόδοση.
Το ποιοι είναι αυτοί οι θεοί είναι τόσο εντυπωσιακό που θα το κρατήσω για το δεύτερο βιβλίο που ετοιμάζω. Να έχετε και κάτι να διαβάζετε όταν κάποτε εκδοθεί.
Ας δούμε τώρα την λέξη μας για σήμερα αν και τώρα διαπιστώνω ότι θα έπρεπε να βάλω την λέξη Βροτός. Πάντως μπορείτε να το ψάξετε και να την αντικαταστήσετε μέσα στα κείμενα με την σωστή έννοια και τότε ω! του θαύματος οι προτάσεις θα πάρουν άλλο νόημα.
Απλά για να βοηθήσω να σας πω ότι η ΒΡΟ-ΧΗ προέρχεται από το ΒΡΟ+ΧΕΩ=Με δύναμη χέεται(χύνεται)(το νερό). Αυτά και καλή δουλειά με το ΒΡΟΤΟΣ.
Η λέξη λοιπόν αυτή, άλλο ένα θύμα τους θα το γιορτάσω όταν βρω κάποια μη κακοποιημένη, είναι το ρήμα ΡΕΖΩ που σημαίνει κινούμαι και όχι βέβαια θυσιάζω όπως θέλουν οι "ειδικοί".
Αν η λέξη σας φαίνεται αδιάφορη έχετε άδικο γιατί από αυτήν προέρχονται λέξεις όπως το ρίγος, η ρίγα, ο Ρήγας, το ρήγμα, η ρήξη, το ρίχνω, το τρέχω κλπ.
Ελπίζω να κέντρισα λίγο το ενδιαφέρον σας.
Μάλιστα για να μοιραστώ το συναίσθημα της έξαψης που νιώθω κάθε φορά που ερευνώ κάτι θα σας δώσω δύο ωραία παραδείγματα που έχουν σχέση με την λέξη μας.
Το γράμμα "Ι" αναφέρεται πάντα , στην αρχαιοελληνική γραμματεία και όχι του....., σε ευθύγραμμες κάθετες κινήσεις ή αντικείμενα. Γιαυτό και λέμε ΡΙΖΑ=κινούμαι προς τα κάτω.
Το Η πάλι αφορά το τέλος κάποιας ενέργειας. Το ΡΗΓΜΑ λοιπόν είναι ΡΗΖΩ+ΜΑΙΩ=Η εξωτερίκευση(ΜΑΙΩ=βγάζω έξω εξού και η ΜΑΙΑ) και το τελείωμα μιας κίνησης και φυσικά η ετοιμολόγησή του μας δίνει το ακριβές νόημα του τι σημαίνει ΡΗΓΜΑ(το Ζ πριν το Μ γίνεται Γ).
Να και μερικά αποσπάσματα από την Οδύσσεια απλά και μόνο για να μην σκεφτεί κανείς ότι την ετοιμολόγηση αυτήν την φαντάστηκα.
Οδ.Β' 70-73
"σχέσθε, φίλοι, καί μ᾽ οἶον ἐάσατε πένθεϊ λυγρῷ
τείρεσθ᾽, εἰ μή πού τι πατὴρ ἐμὸς ἐσθλὸς Ὀδυσσεὺς
δυσμενέων κάκ᾽ ἔρεξεν ἐυκνήμιδας Ἀχαιούς,
τῶν μ᾽ ἀποτινύμενοι κακὰ ῥέζετε δυσμενέοντες,"
Εδώ φαίνεται καθαρά ότι το ρέζω σημαίνει κάνω.
Οδ. Θ΄146-149
"ἔοικε δέ σ᾽ ἴδμεν ἀέθλους·
οὐ μὲν γὰρ μεῖζον κλέος ἀνέρος ὄφρα κ᾽ ἔῃσιν,
ἤ ὅ τι ποσσίν τε ῥέξῃ καὶ χερσὶν ἑῇσιν.
ἀλλ᾽ ἄγε πείρησαι, σκέδασον δ᾽ ἀπὸ κήδεα θυμοῦ."
Απόδοση:
"Εάν τελικά τα πόδια σου να κινηθούν και τα χέρια σου αφήσεις"
Οδ. Υ΄313-314
"χαλεπὸν γὰρ ἐρυκακέειν ἕνα πολλούς.
ἀλλ᾽ ἄγε μηκέτι μοι κακὰ ῥέζετε δυσμενέοντες·"
Απόδοση
"Δύσκολο γιατί να μαλώνει ένας με πολλούς
αλλά πήγαινε μήπως και σ' εμένα κακά κινήσετε θυμώνοντας".
Όλα αυτά που κατά καιρούς σας γράφω τα έχουν διαβάσει εκατομμύρια μάτια αλλά σαν μαγεμένοι άλλα διάβαζαν και άλλα καταλάβαιναν.
Υπάρχουν πολλά ακόμη αποσπάσματα που μπορείτε να ψάξετε μόνοι σας ζώντας την μαγεία της ανακάλυψης.

13 σχόλια:

ria είπε...

σιγά μην μπορώ να κάνω τέτοιες μεταφράσεις!
στην προκειμένη φάση, προτειμώ μασημένη τροφή!!!

κοινώς, θα διαβάσω και το δεύτερο βιβλίο γιατί μόνη μου δε θα το ανακάλυπτα μιας και διαβάζω σε μετάφραση τους αρχαίους συγγραφείς!

καλή εβδομάδα. πάλι μας ξεσήκωσες!

Ανώνυμος είπε...

φιλε παυσανια,να αναφερεις και αλλα παραδειγματα με την σημασια των γραμματων και την ορθογραφια μπας και ξυπνησουν καποιοι!και πανω απο ολα την λεξη ΕΛΛΑΣ.

Pausanias είπε...

Αγαπητοί φίλοι
Ευχαριστώ για την συνεχή στήριξη.
Ρία
Λίγη προσπάθεια χρειάζεται και αρκετό στην αρχή χρόνο,που ξέρω ότι είναι δύσκολο να βρεθεί.Πάντως όσο μπορώ θα αναλύω ελπίζοντας να βοηθήσω. Απλά, λόγω πεποίθησης αμφισβητώ και τον εαυτό μου και δεν θα 'θελα να γίνω ..."κατεστημένο".
Βαγγέλη
Το ακριβές νόημα δεν το έχω ακόμη προσεγγίσει με την σιγουριά που χρειάζεται έτσι ώστε να μπορώ να είμαι 100% ασφαλής γι' αυτό που λέω. Μόλις όμως τα καταφέρω να είσαι σίγουρος ότι θα το κάνω.
Αυτό με την σημασία των γραμμάτων θα το κάνω μόλις θα στοιχειοθετήσω και άλλα γράμματα. Αλλά ένας είμαι και θέλω τον χρόνο μου.
Για το θέμα των πόλων που συζητούσαμε δες στα Αργοναυτικά στίχοι735-744. Δες το και πες μου αν δεν το βρεις. Θα δώσω και άλλες βοήθειες. Απλά θα σε αφήσω να το ψάξεις για να χαρείς όπως και εγώ.
Επίσης δες στην βιβλιοθήκη του Απολλόδωρου στο πως υποτίθεται έχασε την εξουσία ο Ατρέας από τον πατέρα του Αίγιστου.

Ανώνυμος είπε...

στους στιχους αυτους οι αργοναυτες κατευθυνονται νοτια πλεοντας στις ανατολικες ακτες της αμερικανικης ηπειρου θελοντας να φτασουν στον φασι που ειναι ενας παραποταμος του αμαζονιου.τα εθνη που περιγραφονται κατοικουσαν καπου κοντα στην βενεζουελα και την βορεια βραζιλια.ο ποταμος λυκος πρεπει να ειναι ο σημερινος ορεινοκος.προφανως ο στιχος που θες να μου επισημανεις ειναι "και απο κει,ως περα,αντικρυ στην αρκτο του βορρα,ανηφοριζουνε οι πολεις της θεμισκυρης δοιαντιδος".η αρκτος του βορρα οπως δηλωνει και το ονομα του σημαδευει τον βορρα και οταν φτασεις στον ισημερινο και κοιτας βορεια θα τον δεις να γινεται ενα με την θαλασσα.αν εισαι στο νοτιο ημισφαιριο λογικα δεν φαινεται(δεν το ξερω σιγουρα).ο ορφεας μας λεει οτι κινουνται νοτια,αρα πηγαινουν οντως αντικρυ στην αρκτο του βορρα.φανταζομαι αυτον τον στιχο εννοεις.δεν βρισκω κατι που να δειχνει την αντιστροφη των πολων.για τον απολλοδωρο βρηκα μονο το αρχαιο κειμενο οποτε μου ειναι δυσκολο να καταλαβω.αν θες παντως παρεπεμψε με στο σημειο.

Pausanias είπε...

Αγαπητέ φίλε.
Το μυστικό είναι η Θέση της Άρκτου. Για να βρεθεί εκεί σημαίνει ότι ή μιλάμε για μια εποχή από το 0 πχ μέχρι το 4000 πχ με μέσω το 2000 και η προηγούμενη το 26000-30000 πχ περίπου. Άρα ή έγινε ο πόλεμος τότε που λένε ή το 26-30 χιλιάδες. Όμως στον "Ν.Πόλο" βρέθηκε στο ενδιάμεσο. Αυτό το γεγονός όμως, της άρκτου στο Ν.Πόλο συμπίπτει και με τα υπόλοιπα αστρονομικά δεδομένα μόνο που η άρκτος πρέπει να είναι στο Βορρά.
Αυτό συμπίπτει και με τις πορείες τόσο των αργοναυτών όσο και με αυτές του Οδυσσέα που αλλιώς πηγαίνουν ανάποδα, κάτι που δεν συμβαίνει.
Για απολλόδωρο δες στην επιτομή το 12.

Ανώνυμος είπε...

δεν τα χω ψαξει ακομα με τις ημερομηνιες που εμφανιζεται η αρκτος αλλα για να το λες φανατζομαι θα το ξερεις.το μεγαλυτερο προβλημα που εμφανιζεται με την θεωρια της ανατροπης των πολων ειναι οι συνεπειες της.σταδιακα δεν γινεται να εχει γινει,οποτε η ολη μετατοπιση εγινε ακαριαια με απιστευτες επιπτωσεις σε ολη την γη και θα ταν εμφανη τα σημαδια της παντου ακομα και σημερα.το μεγαλυτερο ερωτημα ειναι τι θα μπορουσε να προκαλεσει την αντιστροφη δηλαδη την πληρη απομακρυνση του μαγνητικου πεδιου της γης.

Pausanias είπε...

Πάντως για να επανέλθω στα της περιστροφής ή όχι το πιο σημαντικό όπως είπα είναι η Γεωγραφική παρατήρηση όπως οι κατευθύνσεις των ανέμων το που είναι η ανατολή και που η δύση κλπ και φυσικά όπως είπα οι κατευθύνσεις. Γιατί αν ξέρεις ότι πήγε από το α στο β και σου λέει ότι κινείται ανατολικά ενώ σήμερα είναι δυτικά δεν θέλει πολύ.
Πάντως για τις τρομακτικές συνέπειες δεν έχεις άδικο μια και ένας τεράστιος παγκόσμιος πολιτισμός ισοπεδώθηκε στην κυριολεξία.
Επειδή όμως εκείνη την εποχή, γύρω στο 11000 πχ που υπολογίζω, έχουμε συνολική κατοίκηση σε σπήλαια αυτό μου δίνει το δικαίωμα να συμπεράνω ότι εκτός από το αυτονόητο της προστασίας από καιρικές συνθήκες, που είχαν τρελαθεί προφανώς, για όσους επέζησαν, πρέπει να υπήρξε και ραδιενέργεια και τα σπήλαια ήταν η καλύτερη λύση.
Όσον αφορά το στιγμιαίο ή όχι είμαι υπέρ του στιγμιαίου γεγονότος που ταιριάζει και με την φυσική.
Άλλωστε αν θυμάσαι οι Κέλτες φοβόντουσαν μόνο μην τους έρθει ο ουρανός στο κεφάλι.

ria είπε...

έχουν καταντήσει και τα σχόλια εκπαιδευτικά πια.

κομπλάρω με τις γνώσεις σου θεόδωρε!

Ανώνυμος είπε...

και τι θα μπορουσε να εχει προκαλεσει την αντιστροφη?

Αθηναίος είπε...

Απ' ό,τι έχω καταλάβει, φίλε Παυσανία, έχεις επικεντρώσει την έρευνά σου στην απόδειξη των ημερομηνιών και των γεωγραφικών τοποθεσιών των διαφόρων γεγονότων του πλανήτη βασιζόμενος (και πράττεις άριστα) στην Αγία Γραφή των Ελλήνων, την Θεογονία, την Ιλιάδα, την Οδύσσεια, τα Αργοναυτικά. Δηλαδή Ησίοδο, Όμηρο, Ορφέα. Σ' αυτά εγώ προσθέτω και τον Πλάτωνα και συγκεκριμένα τον Τίμαιο, τον Κριτία και τον Φαίδωνα! Έτσι έχουμε συμπληρωμένη την Αγία Γραφή!

Αν έχει δει δημοσιεύσεις μου σε άλλα blogs (όχι πολλά και μόνο σ' όσα ΔΕΝ έχουν διαφημίσεις) ασχολούμαι με το ίδιο θέμα αλλά από άλλη οπτική γωνία! Ερευνώ τους λόγους που έγιναν όλα αυτά και με βοήθησες πάρα πολύ με τη δική σου έρευνα (τοποθεσίες και χρονολόγηση)! Ελπίζω να ανταποδώσω καθ' όσον δεν με ενδιαφέρει η έκδοση βιβλίου αλλά η αφύπνιση του κόσμου. Να αρχίσουν να υποψιάζονται οι ανυποψίαστοι!

Έχω φτάσει μέχρι εδώ (Σεπτέμβριος του 2010) και έχω λίγες ακόμα δημοσιεύσεις σου και σχόλια να διαβάσω για να φτάσω στην τελευταία δημοσίευση. Τότε θα είμαι πιστεύω σε θέση, αν θέλεις φυσικά, να σου δώσω στοιχεία για ορισμένα γεγονότα και τον τρόπο που εγώ (ίσως και λόγω προδιάθεσης) τα ερμηνεύω και τα αποκωδικοποιώ!

Θα περιμένω με ενδιαφέρον την απάντησή σου!

Αθηναίος είπε...

Μια απάντηση στον φίλο Ανώνυμο!Τι μπορεί να προκαλέσει αυτό το φαινόμενο της αντιστροφής; Τρεις τέσσερις διαφορετικές αιτίες. Ας δούμε μία από αυτές.

Κάθε μέρα οι πάγοι της Ανταρκτικής και του Βορείου πόλου αυξάνονται κατά 909.000 κιλά! Αν πολλαπλασιάσουμε τα 909.000 κιλά επί 365 μέρες (αφήστε τους δίσεκτους!) έχουμε σχεδόν 332 εκατομμύρια κιλά πάγου το χρόνο! Αν τώρα αρχίσουμε να μετράμε χρόνια και δεκαετίες, οι αριθμοί γίνονται εξαιρετικά μεγάλοι, το βάρος αβάστακτο. Που νομίζεται ότι κάθεται όλος αυτός ο πάγος; Η απάντηση είναι: Πάνω σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετα κομματάκια του φλοιού της Γης! Μπορείτε να φαντασθείτε την αστάθεια του φλοιού της Γης εκεί όπου κάθονται τόσα δισεκατομμύρια τόνοι πάγου;

Ερωτώ, λοιπόν: Τι θα χρειαστεί για να γίνει «χαμός», όταν οι πάγοι φτάσουν το κρίσιμο βάρος, όταν ο φλοιός της Γης φτάσει στο «αμήν»; Κάτι καταστροφικό πρέπει να συμβεί. Άλλοι λένε ότι θα γλιστρήσουν οι πάγοι και θα πέσουν μέσα στη θάλασσα δημιουργώντας ένα τεράστιο παλιρροϊκό κύμα που θα παρασύρει τα πάντα. Άλλοι λένε πως αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στη βίαιη μετατόπιση των πόλων της Γης.

Πρόσεξε, δεν ομιλούμε για κλίση της Γης. Αυτό είναι παιχνιδάκι. Εκείνο για το οποίο ομιλούμε είναι να γλιστρήσει ο σκληρός (και σχετικά πολύ λεπτός) φλοιός της Γης πάνω στο ρευστό(;) κέντρο. Κάτι σαν ο φλοιός ενός πορτοκαλιού να γυρίζει γύρω από την ψίχα. Αυτό είναι που φοβούνται οι πολλοί, αυτό είναι που επιμένουν ότι έχει συμβεί στο παρελθόν.

Υπάρχει κάτι που να υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί στο παρελθόν; Ναι, άπειρα πράγματα.

Στην Ανταρκτική βρίσκουν συνέχεια πράγματα που δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί. Για παράδειγμα, κάτω από τους πάγους έχουν βρει ένα δένδρο ύψους 30 μέτρων, γεμάτο με τα φρούτα του! Πώς βρέθηκε εκεί; Υπάρχει το εξής περίεργο με αυτό το δένδρο. Πότε είχε προλάβει να ανθίσει, να κάνει φρούτα και μετά να καλυφθεί από πάγο; Πως μπορούσε να φυτρώσει στην Ανταρκτική; Τα κλίμα στην περιοχή πρέπει να ήταν εύκρατο κάποτε. Το πάγωμα της Ανταρκτικής πρέπει να ήταν ξαφνικό και πρωτοφανές, κάτι που θα συνέβαινε με μια βίαιη μετατόπιση των πόλων της γης.

Κοντά στον Βόρειο Πόλο βρίσκουν συνέχεια παγωμένα κουφάρια ζώων που ζούσαν, και ζουν, σε εύκρατα κλίματα, όπως τίγρεις και ελέφαντες! Τα σκυλιά των Εσκιμώων ακόμη τρώνε κρέας μαστόδοντων, παγωμένο ΑΚΑΡΙΑΙΑ πριν από χιλιάδες χρόνια. Πως βρέθηκαν αυτά τα ζώα του Νότου σε παγωμένους τόπους του Βορρά, όπου τίποτα δεν φυτρώνει;

Στη βόρεια Αλάσκα και Σιβηρία έχουν βρει άλογα με τα στομάχια γεμάτα μισοχωνεμένο γρασίδι και όχι μόνο. Ορισμένα είχαν τα στόματα γεμάτα μασημένο γρασίδι που δεν είχαν προλάβει να καταπιούν, πριν παγώσουν! Πόση ώρα χρειάζεται ένα άλογο να καταπιεί; Τόση ήταν η ώρα που χρειάστηκε για να παγώσει ζωντανό!

Pausanias είπε...

Αγαπητέ φίλε Αθηναίε
Αρχικά χαίρομαι που βοήθησα έστω και λίγο στο να βρεις κάποια στοιχεία. Ο σκοπός μου είν αι να ενημερώσω και όχι το χρήμα αλλά όσο περνάει ο καιρός αρχίζουν πολλά να αλλάζουν και πρέπει να είμαι σίγουρος ότι η γνώση θα πάει σε όλους και όχι να κλειστεί σε κάποιο συρτάρι. Αυτό ψάχνω να βρω το πως είναι το ζητούμενο ακόμη.
Όσον αφορά τον Πλάτωνα νομίζω ότι σωστά τον επιλέγεις. Βέβαια στο δικό μου ερευνητικό κομμάτι τον χρησιμοποίησα ελάχιστα και αυτό για να μην χρειαστεί να αντιδικώ με κείμενα του 200 ή 300 πχ(συμβατικά). Έτσι για μεθοδολογικούς και μόνο λόγους επέλεξα μόνο τους τρεις που προαναφέρεις(αληθή κείμενα έχει και ο Πλούταρχος).
Λυπάμαι τέλος που δεν παρακολολούθησα κείμενά σου πέρα από τα δύο που με παρέπεμψες και που θα ήθελα αν μπορείς να μου τα στείλεις με E-mail έτσι ώστε να τα αναρτήσω στις σελίδες.
Με ενδιαφέρον θα άκουγα κάθε τι που θα ήθελες να μου πεις όπως και με ενδιαφέρον ακούω τον καθένα και θέλω να ξέρεις ότι ούτε παντογνώστη φαντάζομαι τον εαυτό μου ούτε έχω καβαλήσει κανένα καλάμι. Τον διάλογο επιδιώκω και την αλήθεια. Αυτό και μόνο προσπαθώ να διασφαλίσω με κάθε τρόπο. Όσο μπορώ τουλάχιστον.
Πάντα

Pausanias είπε...

¨Εχω χάσει τα σχόλιά σου φίλε Αθηναίε γιατί τώρα βλέπω αυτό με την ανατροπή.
Έχεις απόλυτο δίκιο με την παρατήρησή σου. Η κρίσιμη μάζα πάγου μπορεί να φέρει ανατροπή. Όσον αφορά τώρα για το κλίμα έχουμε αναφορά του Ορφέα για τα δέντρα τα φορτωμένα με φρούτα όλον τον χρόνο στην Ανταρκτική ενώ την ίδια στιγμή μας λέει ότι εκεί έχει και πάγους. Προφανώς υπάρχει κάποιο μικροκλίμα (τεχνητό ή φυσικό, προσανατολίζομαι στο πρώτο) εκεί που τα ευνοεί. Το κακό όμως είναι ότι η γνώση αυτή περιορίζεται σ' έναν κύκλο λίγων ανθρώπων αντί να γίνουν ευρύτερα γνωστά για να σπάσουν κάποιες κατεστημένες αστειότητες.