Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Μια λέξη μια ιστορία

Σήμερα φίλοι μου είπα να αφήσω λίγο τον πόλεμο που διεξάχθηκε στην Γη πριν χιλιάδες χρόνια και να πάω σε κάτι πιο οικείο. Είχα μια γενικότερη δυσφορία γι' αυτό το θέμα δείγμα ότι κάτι κάνω λάθος ή αφήνω μισό, μια και όπως σας έχω πει πάντα έχω τον "οδηγό" μου που με χαρακτηριστικό τρόπο με κατευθύνει προς την αλήθεια.
Έτσι ψάχνοντας νωχελικά τα βιβλία και διαβάζοντας χωρίς να δίνω πολύ προσοχή έπεσα πάνω σε μια λέξη και "κόλλησα". Δεν ήταν κάποια άγνωστη λέξη ή κάποια περίεργη και αναρωτήθηκα γιατί θα πρέπει να μείνω να την κοιτάζω, προσπαθώντας να καταλάβω τι συμβαίνει, για αρκετή ώρα.
Η λέξη στην οποίαν αναφέρομαι είναι η γνωστότατη και κοινότατη λέξη ή ρήμα για να είμαι ακριβής "αγάλλομαι".
Επειδή όμως στην γνώση την μεγαλύτερη αξία έχει η ανακάλυψη θα σας αφήσω για λίγο να την ψάξετε μέσα σας δίνοντας σας μια βοήθεια, αν και δεν θα 'πρεπε γιατί το 'χω ξαναπεί. "Όλες οι λέξεις με διπλά σύμφωνα είναι σύνθετες"
Ας δούμε τώρα ένα άλλο άσχετο φαινομενικά θέμα-βοήθεια στο προηγούμενο κουίζ.
Ξέρετε πως να αναγνωρίσετε αν μια γλώσσα είναι κοντά στο πρότυπο της μητέρας γλώσσας όλων των επί της γης γλωσσών ή όχι;
Δεν χρειάζεται να είστε ειδικός γι' αυτό μια και οι ειδικοί το αγνοούν, καλύτερα μάλιστα να μην είστε. Ανοίξτε λοιπόν ένα λεξικό μιας οποιαδήποτε γλώσσας και "μετρήστε" πόσες λέξεις στην σειρά με κοινή ρίζα και παρεμφερές νόημα υπάρχουν σε κάθε γράμμα. Αν βρείτε το σύνηθες των τριών-τεσσάρων λέξεων και από εκεί το ...χάος τότε σίγουρα αυτή η γλώσσα έχει χάσει τον προσανατολισμό της. Αν βρείτε δεκάδες λέξεις που έχουν κοινή ρίζα και παρόμοια σημασία τότε είστε σε καλό δρόμο. Ανοίξτε ένα λεξικό, υπάρχουν και στο διαδίκτυο και "παίξτε" το παιχνίδι αυτό. Θα βγάλετε χρήσιμα συμπεράσματα.
Τώρα για όσους δεν άνοιξαν ήδη τα λεξικά για να ψάξουν το τι σημαίνει η λέξη έχω μια ωραία και φανταστική ιστορία.
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι για κάποιον λόγο επιλεχθήκατε μέσα από μια ομάδα ανθρώπων να παρακολουθήσετε την επόμενη εκτόξευση του νέου διαστημικού λεωφορείου της NASA.
Φαντάζομαι ότι το πρώτο που θα κάνετε θα είναι να προμηθευτείτε μια καλή ψηφιακή κάμερα και βέβαια όταν θα πάτε θα φροντίσετε να μην χάσετε καμία λεπτομέρεια για να μπορέσετε και στην εκδήλωση που θα γίνει "άμα τη επιστροφή σας" αλλά και στους φίλους να περιγράψετε τα όσα είδατε.
Έτσι εκτός από τα όσα θα συμβαίνουν γύρω σας εκείνο στο οποίο προφανώς θα επικεντρωθείτε θα είναι η εκτόξευση και η πορεία του πυραύλου. Σωστά;
Πως θα περιγράφατε λοιπόν την εκτόξευση;
Μια γενική περιγραφή θα ήταν:
"Έφυγε (ή έφυγαν αν ήταν περισσότεροι του ενός) με δύναμη και πέταξε(πέταξαν) προς την μεριά του ουρανού διαγράφοντας την ίδια πορεία με την καυτή ουρά του(ς) αφήνοντας την εξέδρα εκτόξευσης να τρέμει από τον τρομακτικό ήχο και μαύρη από τα καύσιμα που έβγαιναν από αυτήν(αυτές). Ταυτόχρονα κάτω από τα πόδια μας έτρεμε η Γη"
Αν και δεν έχω παρακολουθήσει ζωντανά εκτόξευση αυτή θα ήταν μια καλή νομίζω περιγραφή δεν νομίζετε;
Αν τώρα είχατε την τύχη ή την ατυχία να μιλάτε μόνο αρχαία Ελληνικά πώς θα περιγράφατε την ίδια εικόνα;
Πριν απαντήσουμε ας δούμε το αγάλλομαι:
Η κοινή εντύπωση είναι ότι το αγάλλομαι σημαίνει ότι είμαι ευτυχισμένος, βρίσκομαι σε μια ευχάριστη υπερδιέγερση. Αυτή είναι η επίσημη σημασία που βέβαια όπως έχω ξαναπεί προήρθε από άγνοια μια και από την μια χάθηκαν οι γνώσεις και από την άλλη την αρχαία ελληνική την μάθαμε μέσα από τα κείμενα Γερμανών. Τώρα πόσο καλά μπορεί να μάθει κάποιος μια γλώσσα όταν δεν έχει βιωματική σχέση μαζί της αφήστε με να αμφιβάλω γι' αυτό.
Το ρήμα αγάλλομαι είναι ένα σύνθετο ρήμα. ΠΡΟΣΟΧΗ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΔΙΚΗ ΜΟΥ . Αποτελείται από τρία άλλα ρήματα:
α)το ρήμα ΑΓΩ= Οδηγώ, "μεταφέρω" με την εποπτεία μου, την διοίκησή μου κάτι κάπου
β)το ρήμα ΑΛΕ+ΑΖΩ= που σημαίνει ζεσταίνω ή και καίω. Από το ρήμα αυτό προήλθε και το θέμα "ΗΛ" και η λέξη ΗΛΙΟΣ.
γ) Από το ρήμα "ΛΙΑΖΟΜΑΙ" που σημαίνει παίρνω μία κλίση.
Μάλιστα το αρχικό ρήμα δεν είναι αγάλλομαι, όπως και εγώ πίστευα στην αρχή, αλλά αγαλλιάω έτσι για να επαληθεύσει απόλυτα την θέση μου.
Αγαλλιάω λοιπόν διαγράφω μια πορεία (άγω) καυτή (αλεάζω) υπό κλίση(λιάζομαι).
Όσο για την προηγούμενη περιγραφή της εκτόξευσης των διαστημικών λεωφορείων στα αρχαία Ελληνικά θα γίνει:
"Αι τότ' ίσαν προς Ουρανόν αγαλλόμεναι,περί δε ίαχε γαία μέλαινα υμνεύσαις, ερατός δε ποδών ύπο δούπος ορώρει"
ΗΣΙΟΔΟΣ
Καλημέρα σας

6 σχόλια:

ria είπε...

εεεεεεεεεεεεεεεεεε?

τι μας είπες τώρα!

δε με λυπάσαι; γυρνάω από τη δουλειά τέτοια ώρα και αντί να κοιμηθώ με βάζεις να βουρλίζομαι όλη τη νύχτα;

Pausanias είπε...

που να σου έλεγα και τι είναι οι γίγαντες
καλή ξεκούραση

Ο νοών...νοείτω είπε...

Επιστροφή στο μέλλον!
Αστείρευτη η γνώση των παλαιών, και λιγοστή η έρευνα των σύγχρονων.
Αυτά που ειπώθηκαν, είναι αυτά που εφαρμόζουν, χρόνια τώρα, όχι οι άμεσοι αποδέκτες, αλλά οι επιτήδειοι.
Απαραίτητοι λοιπόν οι ερευνητές της γνώσης όπως εσύ.
Εγκάρδια ευχή για δύναμη και υγεία.

Pausanias είπε...

Αγαπητέ φίλε
Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

ria είπε...

τα σαββατοκύριακα τέτοιες αναρτήσεις που είμαι υποτίθεται, πιο ξεκούραστη. με κρατάς ξάγρυπνη με τα όσα αναρτείς!

typhoon είπε...

Άγεις καλώς!
Ευχαριστώ κι εγώ για την επίσκεψη.
typhoon