Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Προς Έλληνες και ελληνάρες

Όπως όλοι προφανώς γνωρίζεται εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια η πανελλαδική κίνηση για επιστροφή στις ρίζες με σκοπό να σπάσει το πέπλο της σιωπής που είχαν επιβάλει η εκκλησία και οι παρατρεχάμενοί της έχει αποκτήσει πολλούς οπαδούς. Άτομα διαφόρων χώρων, πεποιθήσεων, κοινωνικής καταγωγής άρχισαν να αναρωτιούνται και όταν αναρωτιέσαι ψάχνεις και όταν ψάχνεις βρίσκεις.
Βέβαια μέσα σε αυτήν την αυθόρμητη προσχώρηση των πολλών εισχώρησαν πολλοί "περίεργοι" από την μια αλλά και αναπτύχθηκαν "μύθοι" με σκοπό να προσδώσουν από την μια την δύναμη του εντυπωσιασμού στους "γνωρίζοντες" και βέβαια να προσελκύσουν καινούργιους που θα διασταυρώνονταν με αυτούς.
Αποτέλεσμα όλων αυτών και όχι μόνο ήταν τελικά όλη αυτή η ιστορία να καταλάβει την δυναμική του φολκλορ μια και το μόνο που επιτεύχθηκε είναι να φαντάζουν στην καλύτερη περίπτωση μια φιλόδοξη εκκλησία που θα αντικαταστήσει την τωρινη εκκλησία. Ακόμη κατάφεραν να πείσουν ακόμη και τον πιο δύσπιστο ότι όλα αυτά δεν είναι παρά μια ακόμη μόδα μια και για να στηρίξουν τις πεποιθήσεις τους μεταχειρίζονται μεταφυσική, παραδοξότητες και λοιπές ελλειπείς πεποιθήσεις που διώχνουν μακρυά κάθε σοβαρό μελετητή και απομακρύνουν κάθε ουσιαστική συζήτηση για την αλήθεια.
Αφορμή για όλα αυτά άλλο ένα τέτοιο άρθρο από "γνωρίζοντες" σχετικά με την καταγωγή των Ελληνών.
Εκεί υποστηρίζεται ότι η Πύρρα και ο Δευκαλίων έριξαν πίσω τους πέτρες και έκαναν τους Έλληνες.Το κομμάτι αυτό στηρίζεται από την μια στην γνωστή λογική, κάνουμε μια σαλάτα με ότι ακούγεται στην πιάτσα και ωπ νά το αρθράκι. Μάλιστα ως βασικός ιστορικός κρίκος είναι ο Απολλόδωρος και το έργο του. Εδώ όμως θέλω να κάνω μια στάση για να σα πω κάτι.
Μην ξεχνάτε τις λεπτομέρειες κάθε έργου. Ο Απολλόδωρος, πρώτον, έζησε πολλά χρόνια, χιλιάδες μάλιστα, μακρυά από τα γεγονότα. Άρα έγραψε τον απόηχό τους. Από την άλλη το έργο του δεν φιλοδοξούσε να γίνει μια επιστημονική πραγματεία αλλά ένα εύχρηστο εγχειρίδιο για μαθητές. Ως προς το δεύτερο είναι αξιολογώτατο ως προς το πρώτο όμως απέχει παρασάγγας. Είναι κάτι αντίστοιχο με τον Απολλώνιο τον Ρόδιο. Το έργο του,τα αργοναυτικά, που επικρίθηκε από τους σύγχρονούς του αναδείχθηκε σήμερα σε υπερέργο ξεχνώντας ότι λόγω της κατακραυγής αναγκάστηκε για πολλά χρόνια να αφήσει την Αλεξάνδρεια και να γίνει ....Ρόδιος.
Ξεπερνώντας όμως αυτό το κομμάτι του άρθρου μπορούμε να δούμε και τα ερωτήματα που ξεπηδούν από τέτοιου είδους άρθρα.
Αν δεχθούμε την ιστορία περί κιβωτού του Δευκαλίωνα και με ή χωρίς πέτρες που γεννήθηκε ο Έλληνας τότε ποια ήταν η καταγωγή του Δευκαλίωνα;
Γιατί για παράδειγμα να μην ισχυριστεί κάποιος ότι ο Δευκαλίωνας ήταν για παράδειγμα Εβραίος και άρα από τους Εβραίους προήλθαν οι Έλληνες; Ακόμη αν σώθηκαν και άλλοι εκτός του Δευκαλίωνα μια και μια τέτοιου είδους πλημμύρα δεν μπορεί να συνέβηκε μόνο στην Ελλάδα και ποιοι; Ποια επιστημονικά στοιχεια στηρίζουν μια τέτοια ιστορία;
Θα παραδεχτούμε ότι όλοι οι άνθρωποι προήρθαν από ένα ζευγάρι άσχετα αν τον λένε Δευκαλίωνα και Πύρρα και όχι Αδαμ και Εύα;
Πόσο λογικά φαίνονται όλα αυτά;
Όσο δε για τις ημερομηνίες περί 9500 πχ που δίνονται στο εν λόγω άρθρο αλλά και διακινούνται ευρύτερα έχω να ρωτήσω; Ποιος πολιτισμός ήταν αυτός που επέτρεψε στον Δευκαλίωνα να φτιάξει την κιβωτό του;
Άρα υπήρχαν ανώτεροι και πρότεροι πολιτισμοί και οι Έλληνες απλά τους αντέγραψαν;
θα μπορούσα να βάλλω πολλά ακόμη ερωτήματα αλλά νομίζω ότι αυτό μπορείτε να το κάνετε και μόνοι σας.
Καλή σας ημέρα

3 σχόλια:

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

Φυσικά και υπήρχαν αρχαιότεροι πολιτισμοί.
Οι Ελληνες δεν τους αντέγραψαν, απλά ανέδειξαν τις πληροφορίες μέσα από τη Σοφία που τους διέκρινε.
Μην ξεχνάμε πως όλοι οι μυημένοι (εκτός του Αριστοτέλη) πέρασαν από την Ινδία.
Αυτό δεν είναι τυχαίο και αποτελούσε προυπόθεση για την εξέλιξη.
Ναι, οι Αρχαίοι Ελληνες ανέπτυξαν έναν απίστευτο πολιτισμό που είχε αντίκτυπο περισσότερο στη Δύση, αλλά δεν ήταν οι μόνοι ούτε οι πρώτοι.

Pausanias είπε...

Αγαπητέ φίλε
Αν αυτό είναι αλήθεια τότε ποιοι ποιος λαός ή λαοί ήταν των οποίων βέβαια πρέπει να είμαστε και απόγονοι γιατί παρθενογέννεση δεν υπάρχει;
Ποια τα επιστημονικά δεδομένα ότι πριν το 10000 υπήρχε πολιτισμός τέτοιος, εξαιρουμένου εμένα βέβαια που υποστηρίζω όλοι είχαμε κοινή αφετηρία και οι διάφορες υποθέσεις ή μυθολογίες περί υπεροχής δεν είναι τίποτε άλλο από τις διάφορες πτυχές του ίδιου πολιτισμού που εμείς καλούμε Ελληνικό;
Διότι ο λεγόμενος Αιγυπτιακός το 4000 πχ δεν είναι τίποτε άλλο από κακέκτυπο του πολιτισμού των οικιστών των πυραμίδων.Το ίδιο ισχύει και για τον λεγόμενο ινδικό που χάνοντας, κατ' εμέ τους πνευματικούς του ηγέτες μια και μετακόμισαν στην "Ελλαδα" απάμεινε να διαχειρίζεται χωρίς να γνωρίζει την ιστορία και τον πολιρτισμό της περιοχής με την λογική άγνοια που κατέληξε σε γελοιότητες περί ιερών αγελάδων κλπ.
Αν πήγαιναν οι διάφοροι "έλληνες" στην Αίγυπτο ή στην Ινδία αργότερα αυτό συνέβαινε μέσα στα πλαίσια της πιθανής εύρεσης πηγών και χειρογράφων αλλά και προφορικών παραδόσεων που είτε χάθηκαν από τα δικά τους αρχεία είτε δεν καταγράφηκαν ποτέ.
Άλλωστε αν έχεις να καλύψεις ένα κενό 16000 χρόνων κάτι πρέπει να κάνεις και ο μόνος λογικός δρόμος είναι να απευθυνθείς σε μέρη που μπορεί να βρεις.

ria είπε...

θα διαβάσω την ανάρτησή σου αύριο πρωί πρωί γιατι με την κούραση που έχω, θα καταλάβω άλλα αντί άλλων!!!

καλη εβδομάδα ξενιτεμένε (;) φίλε μας!