Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Μια λέξη μια ιστορία.Παγκόσμια Πρώτη

Σήμερα θα ασχοληθούμε πάλι με μια λέξη "κοινή" σε όλους μας αλλά που η πραγματική της έννοια και σημασία χαμένη στα βάθη των αιώνων μέχρι σήμερα έρχεται σήμερα στο ιστολόγιο αυτό να ταράξει τον ύπνο των διαφόρων καθηγητάδων και να θεμελιώσει μιαν άλλη πραγματικότητα όπου τμήμα της και δομικό της κομμάτι είναι η λέξεις και οι πραγματικές τους έννοιες.
Θα ασχοληθούμε λοιπόν με την θεά Αθηνά,ως πραγματικό πρόσωπο και πέρα από μύθους, τουλάχιστον για κάποια χαρακτηριστικά της που παραχαράχτηκαν στο πέρασμα των αιώνων.
Για να μην κουράζω μπαίνω στο θέμα με μια ρητορική ερώτηση.Ποια επίθετα δίνονταν στην θεά την "Ομηρική", ως γενική έννοια, εποχή;
Τα επίθετα της θεάς ήταν πολλά αλλά το πιο γνωστό και κοινό ήταν το "γλαυκώπις".
Η θεά λοιπόν από όλους αναγνωρίζεται ως "γλαυκώπις".Μάλιστα για τον λόγο αυτό θεωρήθηκε ότι η κουκουβάγια ή γλαυξ ήταν το ιερό πουλί της και φυσικά αναπαριστάνονταν με μία κουκουβάγια στους ώμους.Ακόμη και το περίφημο άγαλμά της στον Παρθενώνα είχε ακριβώς την την ίδια αναπαράσταση, δηλαδή την θεά με την κουκουβάγια στον αριστερό ώμο.
Έτσι μια και "όλοι ξέραμε" τι σημαίνει γλαυκώπις Αθηνά "τι χρεία έχουμε άλλων μαρτύρων";
Δεν θα κουραστώ να λέω ότι το "όλοι ξέρουμε" είναι η μεγαλύτερη παγίδα της γνώσης.Μην ξεχνάτε ότι ο τεράστιος Σωκράτης στο τέλος του βίου του διάλεξε να πει"εν οίδα ότι ουδέν οίδα" δηλαδή:"ένα γνωρίζω ότι τίποτα δεν γνωρίζω" για να δηλώσει έτσι όχι την άγνοιά του αλλά το ότι πάντα ξεκινά από το ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και άρα και οι μέχρι τώρα "γνώσεις" μας μπορεί να ανατραπούν αύριο.Άρα δεν ξεκινώ από το "όλοι ξέρουν" αλλά από το ότι όλα πρέπει να τα ερευνήσουμε.
Πάμε λοιπόν στην Αθηνά και στο καταπόσο είναι "γλαυκώπις" δηλαδή κουκουβαγιομάτα ή δεν ξέρω τι άλλες ασυναρτησίες θα σκεφτούν οι κάθε είδους "ειδικοί".
Η θεά είχε ακόμη ένα επίθετο κοινό το "πολιάς". Βέβαια στην εποχή μας,δικαιολογημένα μάλλον κατά κάποιον βαθμό κυκλοφορεί το σενάριο επίθετο της "μαύρης" Αθηνάς θεωρώντας οι δύσμοιροι ότι η θεά ήταν μαύρη και γεννήθηκε στην Αφρική.
Ας βάλουμε όμως τα πράγματα στην σειρά τους για να έχουν και νόημα.Για όσους παρακολουθούν το μπλόγκ μου θα θυμούνται ίσως ότι πριν από αρκετό καιρό είχα δημοσιεύσει την φωτογραφία της πολικής αρκούδας ως μέρος ενός γρίφου.Εκεί σας έγραψα στην απάντηση ότι η λέξη πολική προέρχεται από το επίθετο πολιός (ή πολικός στα νέα ελληνικά) που σημαίνει λευκός λαμπρός.Το χρώμα δηλαδή που έχει το χιόνι. Η θεά λοιπόν Αθηνά είχε δέρμα με αυτό το χρώμα, το άσπρο το έντονο και φυσικά οι κοινοί θνητοί έβλεπαν μόνο το πρόσωπό της (όψη) που ήταν άσπρο(γλαυκό)και γι' αυτό και την ονόμασαν "γλαυκώπις" και όχι βέβαια από την κουκουβάγια.
Αντίθετα βέβαια η κουκουβάγια ονομάστηκε από την Αθηνά ως γλαυξ αλλά ας δώσουμε μια μεγαλύτερη εξήγηση για να δούμε γιατί σήμερα από ορισμένους μερικώς παραπλανηθέντες επιστήμονες ονομάζεται μαύρη.
Όπως μας αναφέρει ο Πλάτωνας στον Κριτία που κάνει περιγραφή της Ατλαντίδας μαθαίνουμε ότι οι "Θεοί" έχουν μοιράσει την γη μεταξύ τους σε ζώνες επιρροής. Στην περίπτωσή μας η θεά Αθηνά έχει πάρει για βασίλειο την Αφρική και πιθανών το κεντρικό και νότιο τμήμα της.Ο κόσμος που ζει εκεί την αναγνωρίζει ως βασικό του κυρίαρχο και προστάτη και της αποδίδει τιμές.
Η θεά έχει μια προτίμηση μια αγάπη προς ένα πουλί που όμως έχει κάτι κοινό μαζί του την κουκουβάγια.Η κουκουβάγια της περιοχής αυτής του κόσμου είναι άσπρη και μικρή στο μέγεθος, όπως ακριβώς, ως προς το μέγεθος, αναπαρίσταται στα ελληνικά αγγεία σε αντίθεση με αυτές που έχουμε στην Ελλάδα που είναι πολύ πολύ μεγαλύτερες. Έτσι η θεά συνδέθηκε με την λευκή κουκουβάγια και το επίθετο γλαυκώπις άρχισε να σημαίνει κουκουβαγιόθωρη.
Απόδειξη όλων αυτών έχουμε επίσης από την συνήθεια πολλών φυλών να βάφουν το πρόσωπό τους άσπρο σε πολλές τελετές ως ανάμνηση της θεάς.Άλλωστε η μεγάλη τιμή που της απέδιδαν δημιούργησε την παρανόηση της "μαύρης Αθηνάς".
Να λοιπόν που "ο περίπλους" κρατάει την υπόσχεσή του και δημοσιεύει πρωτότυπες μελέτες που δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό "παγκόσμια πρώτη".
Καλημέρα σας

2 σχόλια:

Αστρο - Συμμορίτες είπε...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
Το σίγουρο είναι πως η θεά Αθηνά και το σοφό πουλί βρίσκεται σε τεράστια απόσταση από τον τόπο μας που είναι έρμαιο της ασυνειδησίας.

ria είπε...

γιαυτό και την έβλεπαν λευκή, επειδή αυτοί ήταν μαύροι...

καλά, έχω τώρα τέλειο επιχείρημα για μερικούς ανεγκέφαλους φίλους μου στην αμερική!

ευχαριστώ!!!!!!!!!!!