Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Ιστορία και ανιστόρητοι

Όταν κάποιος προσπαθεί να προσεγγίσει την ιστορία πρέπει να έχει τα μάτια και τα αυτιά ανοιχτά για να καταλάβει το τι ακριβώς συμβαίνει μέσα κυρίως από αυτά που εννοούνται και όχι αυτά που λέγονται.Δηλαδή αυτά που δεν λέγονται. Αν πας όμως με το μυαλό γεμάτο από τα συμπεράσματα των άλλων και τα μάτια κλειστά τότε το πιθανότερο ή μάλλον το σίγουρο είναι ότι θα καταλήξεις στα ίδια συμπεράσματα στερώντας από τον εαυτό σου την πιθανότητα να κάνεις το επόμενο βήμα στην γνώση.
Δείτε ένα πολύ ωραίο παράδειγμα από μια προσπάθεια που γίνεται για την γενεολογική ιστορία των διαφόρων ανθρωπίνων ομάδων και που βέβαια στρατευμένη όπως και οι άλλες θέλει σώνει και καλά να αποδείξει ότι ήρθαμε από την Αφρική. Μέσα σε αυτήν την εργασία που πατρονάρετε από το National Geographic έγινε και μια έρευνα σε έλληνες βέβαια ελάχιστους σε αριθμό για να έχουμε αντιπροσωπευτικό δείγμα(λιγο πάνω από 20 όταν από τους Γερμανούς πήραν γύρω στα 700) και προέκυψε ένα απίθανο αποτέλεσμα ,που βέβαια ίσως δεν είναι αντιπροσωπευτικό αλλά πάλι είναι ενδεικτικό που λέει ότι ένας μεγάλος αριθμός ελλήνων, γύρω στο 15%, είναι περισσότερο συγγενής με τους Γερμανούς παρά με τους άλλους Έλληνες.
Αυτό το σημαντικό συμπέρασμα κανείς δεν το Έλαβε υπ' όψιν του απ' όποια πλευρά και αν κοιτάξαν τα αποτελέσματα μια και ο καθένας επιθυμούσε συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Αντί λοιπόν να αρχίσουν έρευνες στον Ελληνικό πληθυσμό για το αν αυτό επιβεβαιώνεται σε αντιπροσωπευτικό δείγμα και αν αυτό όντως συμβαίνει να ψάξουν να βρουν την στιγμή της αρχαίας ιστορίας που Έλληνες ,έστω και τμήμα και Γερμανοί ήταν ένα αυτοί το αγνόησαν μια και δεν εντάσσετε στα γνωστά κουτάκια γνώσης.
Επειδή όμως δεν θέλω να σας αφήσω με αυτό και να σας αφήνω στην μέση για τους Γερμανούς, ναι γνωρίζω το γιατί και το πως των αποτελεσμάτων, θα σας δώσω μια πληροφορία ακόμη.
Στα Ορφικά κείμενα και συγκεκριμένα στα "Αργοναυτικά" οι Αργοναύτες είχαν μαζί τους ένα νεαρό παιδί,προστατευόμενο του Ηρακλή τον Ύλα.
Αυτός ο Ύλας είναι ή μάλλον ήταν το κλειδί για μένα για να ανοίξω τον μυστικό κόσμο της Ορφικής και Ομηρικής πραγματικότητας.
Μια μικρή φρασούλα λοιπόν, μια μικρή λέξη μάλλον που παραπετάχτηκε από τους διάφορους μεταφραστές των συγκεκριμένων κειμένων και που οι τεράστιες πραγματικά γνώσεις τους και η σιγουριά και αυταρέσκεια ότι τα ξέρουν όλα αυτά και τίποτα δεν τους εκπλήσει, δεν τους επέτρεψε να την δουν και να την μετρήσουν ανάλογα. Ελπίζω ότι οι αναγνώστες μου να μην κάνουν το ίδιο λάθος.
Ο Ύλας λοιπόν είναι ακόμη έφηβος και δεν έχει βγάλει γι' αυτό ακόμη γένια. Ο Ορφέας λοιπόν όπως και όλοι οι υπόλοιποι περιμένουν από τον Ύλα να βγάλει κόκκινα γένια.
Καλές σκέψεις.

2 σχόλια:

ria είπε...

και οι ιρλανδοί είναι κοκκινοτρίχιδες, γιατί αυτός να είναι γερμανός που είναι περισσότερο ξανθοί;;;;;;;

Pausanias είπε...

Αγαπητή φίλη
Η διαφορά με τους Ιρλανδούς είναι ότι είναι ...μετανάστες.
Λίγα χρόνια μετά τον Τρωϊκό πόλεμο σύμφωνα με τον Όμηρο, είχαμε μια περίοδο όπου λόγω κλιματολογικών αλλαγών(ίσως μια και η αιτία δεν είναι ξεκάθαρη) αυξήθηκε η στάθμη των νερών για μερικά μέτρα.Αυτό μάλιστα είχε σαν αποτέλεσμα να μεταναστεύσει ο Οδυσσέας, τουλάχιστον, από την Ιθάκη προς την... απέναντι στεριά και να μεταφέρει εκεί το βασίλειο του και τους υπηκόους του. Αργότερα μάλιστα.... αλλά αυτά όλα θα είναι μέρος της επόμενης ανάρτησης.