Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Τρωικά ερωτήματα

Τα ομηρικά έπη πέρα από τις πολλές και αναπάντεχες πληροφορίες που εμπεριέχουν περικλείουν ακόμη και ερωτήματα που κανείς άλλος ίσως δεν έχει κάνει.
Ο Τρωικός πόλεμος είναι, κατά την δική μου άποψη, η συνέχεια του Θηβαϊκού πολέμου.Τότε τα πράγματα είχαν μείνει κατά κάποιον τρόπο εκρεμή . Βέβαια η καταστροφή(;) των έργων που αναφέρονταν σε αυτά τα γεγονότα μας στέρησε από το δικαίωμα να μάθουμε την συνέχεια.
Βλέποντας λοιπόν τον κατάλογο των πλοίων στο β' της Ιλιάδας βλέπουμε ότι οι Θηβαίοι απουσιάζουν. Το μεγάλο αυτό βασίλειο δεν έστειλε ούτε καν αντιπρόσωπο. Κανείς φυσικά δεν αναρωτήθηκε μέχρι σήμερα γιατί. Όλοι μείναν ευχαριστημένοι με το γεγονός ότι οι Βοιωτοί συμμετείχαν και "όπως όλοι ξέρουμε" οι Θηβαίοι είναι Βοιωτοί. Άρα αφού όλοι το γνωρίζουμε τι "χρεία έχουμε μαρτύρων"; Κανείς δεν πρόσεξε ότι οι Θηβαίοι ταυτίστηκαν με τους Βοιωτούς αργότερα όταν οι Βοιωτοί κατώκησαν την περιοχή της Τροίας.
Αυτό που μας λένε οι διάφορες πηγές αλλά και η πραγματικότητα, που ατυχώς για τον κόσμο εγώ και όχι κάποιος μεγαλόσχημος καθηγητής έχω ανακαλύψει, είναι ότι Θηβαίοι και Αιγύπτιοι είναι ένα και το αυτό.
Μην σας ξεφεύγει εδώ από το μυαλό ότι τα ονόματα αυτά δεν αντιπροσωπεύουν τους σημερινούς πληθυσμούς αλλά πανάρχαιες αντανακλάσεις τους και όταν λέω πανάρχαιες εννοώ πριν από τουλάχιστον 18000-19000 χρόνια σύμφωνα με τα αστρονομικά δεδομένα και δεν εννοώ την χρονολόγηση Χασάπη.
Ας επιστρέψουμε όμως στους Θηβαίους της εποχής εκείνης.
Είδαμε ότι δεν αναφέρονται στον "νεών κατάλογο". Γιατί άραγε;
Ο ένας λόγος που εύκολα κάποιος θα μπορούσε να υιοθετήσει είναι ότι δεν συμμετείχαν.
Αυτό όσο απλό φαίνεται τόσο πιο δύσκολα αποδεκτό μπορεί να γίνει.Οι Θηβαίοι ένας ελληνικός πληθυσμός με ιστορία και πολλούς μα πολλούς επώνυμους Έλληνες ήρωες,μεταξύ αυτών και τον πανελλήνιο Έλληνα Ηρακλή, άλλωστε ο Ορφέας περιγράφει απόλυτα αυτήν την συγγένεια στα Ορφικά που διαδραματίζονται στην αυγή της γήινης Ιστορίας τους, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από εκεί. Άλλωστε η εχθρότητα που δημιουργήθηκε μετά τα Θηβαϊκά θα έπρεπε να τους στρέψει είτε προς το μέρος των Τρώων είτε ως κατακτημένοι προς το μέρος των Αργείων.Όμως δεν συνέβηκε τίποτα από τα δύο.
Το γιατί βέβαια δεν βρίσκεται στην μη συμμετοχή αλλά στην ενσωμάτωση και αλλαγή ονόματος.
Η Θήβα της εποχής εκείνης βρίσκεται στην θέση της μετέπειτα Τροίας.Άλλωστε αν μελετήσετε τα λίγα χαρακτηριστικά που μας παραδίδονται θα δείτε ότι ταυτίζονται. Ένα ακόμη στοιχείο ενισχυτικό αυτού είναι η εκστρατεία χωρίς προφανή λόγο του Ηρακλή εναντίον της για να αποκαταστήσει την ηγεσία της πόλης όπου και έβαλε τον Πρίαμο.
Έτσι λοιπόν ο Τρωικός πόλεμος δεν ήταν παρά το τελευταίο(!) επεισόδιο του ίδιου Θηβαϊκού πολέμου.

3 σχόλια:

ria είπε...

πολύ ριζοσπαστική αποψη, αν πράγματι είναι αλήθεια, ανατρέπει τα πάντα.

η τροία που ανακάλυψε ο σλήμαν, τι είναι;νομίζω οτι η χρονολόγηση των ευρημάτων ταυτίζονται με το χώρο και το χρόνο του πολέμου.

μας έχεις καταμπερδέψει και αποπροσανατολίσει. πάνω που πάω κατι να καταλάβω, γράφεις κάτι και με μπερδεύεις. ελπίζω το βιβλίο σου να είναι πιο διαφωτιστικό και με σαφείς αναφορές. δεν έχουμε όλοι τις δικες σου γνώσεις για να μπορούμε να παρακολουθούμε τον ειρμό των σκέψεών σου!

Πλάτων Πισατίδης είπε...

Μην απογοητεύεσαι φίλε Παυσανία.
Δεν είναι εύκολο σε όλους να έχουν ελεύθερο χρόνο και καθαρό μυαλό,με τόσα προβλήματα που μας δέρνουν...
Σε παρακολουθούμε φίλε μας και περιμένουμε εναγωνίως κάθε φορά τις σοβαρές σκέψεις σου που καταθέτεις.
Σε έχω ακολουθήσει και περίπου υποψιάζομαι τη θέση,αλλά περιμένω με λεόντια υπομονή να μας το καταθέσεις μέσα από το βιβλίο σου.
Μέχρι τότε,έρρωσο και τύχη αγαθή.

Pausanias είπε...

Οι φίλοι ακόμη και διαδικτυακοί είναι ένα πολύτιμο απόκτημα.
Ευχαριστώ