Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Περί Ιστορίας της Κρήτης

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον, με αφορμή την έρευνα για τον Λαβύρινθο, στα της Ιστορίας της Κρήτης.
Θα πρέπει να επιστήσω την προσοχή σε όσους ασχολούνται με την Ιστορία να λαμβάνουν υπόψιν τους τις όποιες πηγές και να μην γράφουν ότι τους κατέβει.
Αυτή η παρένεση αφορά κυρίως τους διαφόρους "καθηγητές" και "ειδικούς" που κρατούν μόνο όσα στοιχεία ταιριάζουν στην υπόθεση τους και απορρίπτουν ή "ξεχνούν" όλα τα υπόλοιπα.
Χαρακτηριστική περίπτωση η "εύρεση" του Λαβύρινθου.
Όσοι φιλόδοξοι ιστορικοί θέλουν να τον βρουν θα πρέπει να διαβάσουν τον Πλούταρχο τουλάχιστον ο οποίος λέει τα εξής χαρακτηριστικά:
α) Ο Λαβύρινθος είναι ένα κτίριο μπροστά στο λιμάνι.
β) Ο λεγόμενος Μινώταυρος δεν ήταν τίποτε άλλο από έναν στρατηγό του Μίνωα με το όνομα Ταύρος. Ο στρατηγός αυτός έλαβε σαν έπαθλο σε αθλητικούς αγώνες που διοργάνωνε ο Μίνωας τους Αθηναίους αιχμαλώτους. Επειδή τους κακομεταχειρίστηκε και πέθαναν από τις κακουχίες η συλλογική μνήμη των Αθηναίων τον παρομοίωσε με το γνωστό σε όλους μας τέρας. Όντως ο Θησέας έλαβε μέρος σε αυτούς τους αγώνες και νίκησε τον θηριώδη Ταύρο παίρνοντας τους αιχμαλώτους ως έπαθλο και σκοτώνοντας τον Ταύρο που προφανώς δεν άντεξε την ήττα και επιτέθηκε στον Θησέα.
3) Για να προσδιορίσεις ένα μέρος θα πρέπει να συμφωνεί με τις ιστορικές αναφορές των ανθρώπων που έζησαν την ίδια και την κοντινή με τα γεγονότα εποχή. Αυτοί είναι ο Όμηρος και ο Ορφέας από τα κείμενα που έχουμε και γνωρίζουμε.
Ο Όμηρος λοιπόν όταν μας μιλάει για την Φαιστό και την περιοχή της Γόρτυνας, και όχι πόλης, μας λέει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Η πόλη βρίσκεται στον μιχό ενός αρκετά κλειστού κόλπου. Μπροστά της βρίσκεται ένας βράχος από μαλακό υλικό, αρκετά ψηλός όπου σπάνε επάνω του και "εξοστρακίζονται" τα κύματα από το ρεύμα του κόλπου προστατεύοντας έτσι την πόλη. Επίσης δίπλα στην πόλη υπάρχει ποτάμι με διχαλωτή εκβολή και νησάκι μέσα σε αυτήν.
Αν βρείτε κάποιο από αυτά τα στοιχεία στην τωρινή Γόρτυνα ας μου το πει κάποιος γιατί δεν υπάρχουν.
Αν συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο να γράφουμε ιστορία τότε ο αρχαιολόγος του μέλλοντος θα πιστέψει ότι η Μικρασιατική καταστροφή έγινε στην Αθήνα (!!!) μια και (νέα) Σμύρνη υπάρχει και (νέα) Ιωνία και (νέα) Φιλαδέλφεια και θα αναρωτιούνται όλοι από που έφυγαν τα πλοία με τους πρόσφυγες όταν η (νέα) Σμύρνη δεν έχει λιμάνι και βέβαια θα γρ΄φονται τόμοι βιβλίων για το πως τα νερά ανέβηκαν και έγινε παραθαλάσια κλπ. Επίσης θα αναρωτιούντι γιατί χρειάστηκαν πλοία για να πάνε στην Αθήνα και άλλα τέτοια κωμικά για σήμερα και αναπάντητα ερωτήματα για τότε.
Πως το λύνουμε το πρόβλημα; Με τα στοιχεία και μόνο με αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: