Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Η αντιστροφή των πόλων,ο Ορφέας και η χώρα των υπερβορείων

Όπως είδαμε ο Απολλώνιος ο Ρόδιος με την φράση του ""Ηέλιος μεν άπωθεν ερεμνήν δύετο γαίαν εσπερίων νεάτας υπέρ άκριας Αιθιοπήων" δήλωσε ότι για τους αργοναύτες δύει ο ήλιος στην Αφρική και άρα αυτοί βρίσκονται μεν στην "Νότια Αμερική που είναι η μόνη δυνατή θέση μόνο που η "Νότια " είναι βόρεια και άρα η Αφρική δυτικά της και άρα έχουμε αντιστροφή των πόλων.
Να δούμε όμως τώρα για το αν ο Ορφέας ,ο δεύτερος και παλαιότερος,ως αυτόπτης μάρτυρας το πιστοποιεί αυτό.
Πράγματι ενώ πλέουν από τον κόλπο του Μεξικού προς την περιοχή του Αμαζονίου ο Ορφέας λέει στρίψαμε αριστερά.Απολαύστε το κομμάτι στίχος 743"λαιά δ' επιπλώσαντες εκέλσαμε αιγιαλοίσι".Δηλαδή "στρίβοντας αριστερά αράξαμε στην ακρογιαλιά".
Καλά αν πάς αριστερά ταξιδεύοντας προς το νότο θα πιάσεις πέλαγος και όχι λιμάνι.Ναι αλλά αν ο Νότος είναι ο βορράς τότε πιάνεις ακρογιαλιά όπως σωστά αναφέρει ο Ορφέας.
Υπάρχει όμως και άλλη αναφορά που επιτέλους αποκτά νόημα από τον Απολλώνιο τον Ρόδιο.
λέει στο Β674-675 "τοίσι δε Λητούς υιός,ανερχόμενος Λυκίηθεν τήλ' επ' απείρονα δήμον Υπερβορέων ανθρώπων,εξεφάνη."
Δηλαδή"Σε αυτούς ο γιός της Λητώς,ανεβαίνοντας από την χώρα των Λύκων,μακριά (πηγαίνοντας) προς τον τεράστιο σε αριθμό πληθυσμο των υπερβορίων ανθρώπων,εμφανίστηκε" .
α) Ανεβαίνοντας=Πάντα έχουμε την εντύπωση ότι ο Βορράς είναι το επάνω και ο Νότος το κάτω γι' αυτό και "ανεβαίνουμε" προς τον βορρά και "κατεβαίνουμε" προς τον Νότο.Άρα πηγαίνει Βόρεια.
β)Η χώρα των Λύκων=είναι σύμφωνα με τις περιγραφές στην περιοχή, περίπου, της Βενεζουέλας και κινείται προς την περιοχή του Ρίο ντε λα Πλάτα δηλαδή νότια για σήμερα αλλά βόρεια για τότε γιατί "ανεβαίνει" προς την χώρα των υπερβορείων που είναι η ανταρκτική και όχι η αρκτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: